De grootste belemmeringen voor ondernemerschap

Belemmeringen voor ondernemerschap

Voor veel Britten is het de droom om voor zichzelf te werken, of dat nu een passieproject is dat uitgroeit tot fulltime werk of een plotselinge drang om het alleen te doen.

Met bijna 20.000 Britten die zoeken naar 'hoe een bedrijf startenHet is duidelijk dat we een natie vol beginnende ondernemers zijn. Maar als zovelen overwegen om solo te gaan, welke barrières houden hun reis dan tegen?

Solopress heeft onderzocht 2.000 Britten om de dromen en wanhoop van onze aspirant-bedrijfseigenaren bloot te leggen om erachter te komen wat de grootste belemmeringen voor ondernemerschap zijn die hun ambities in de weg staan.

Driekwart van de werkende Britten droomt ervan zelfstandig ondernemer te worden

Zelfstandigen belemmeringen voor ondernemerschap

Je dromen inbeelden en ze waarmaken zijn twee heel verschillende vooruitzichten. Voor 74.2% van de Britten die nog geen eigen bedrijf hebben, blijft het nastreven van hun droom om ondernemer te worden een ambitie.

Volgens ons onderzoek is het starten van een onderneming in de detailhandel de meest aantrekkelijke sector voor aspirant-bedrijfseigenaren.

Twee vergelijkbare sectoren, gezondheid en wellness, en voeding en dranken, volgen de detailhandel op de voet als de populairste sectoren voor dromende ondernemers om hun onderneming in te starten.

Top 10 sectoren waarin mensen een bedrijf zouden willen openenPercentage respondenten dat een bedrijf wil openen in deze sector (%)
Detailhandel6.4%
Gezondheid en welzijn5.8%
Eten en drinken5.0%
IT4.6%
Verzorging van huisdieren4.5%
Horeca en toerisme3.7%
Onderwijs en opleiding3.1%
Ambachtelijk bedrijf3.1%
Financiën2.7%
Productie en productie2.7%


Ons onderzoek onthult
dat financiën naast productie en productie de minst populaire sectoren zijn voor beginnende ondernemers.

Interessant genoeg is er een duidelijke sekse-splitsing in mensen die in de toekomst hun eigen bedrijf willen leiden. 82.5% van de mannen hoopt ooit een eigen bedrijf te openen, ongeacht in welke sector. Dit cijfer verschuift licht naar 68%, bijna een derde van de vrouwen is niet van plan om ooit een eigen bedrijf te hebben.

Zoals verwacht, jong, ambitieus en naïef ten aanzien van de barrières voor ondernemerschap, over 93% van de 18-24-jarigen wil ooit een eigen bedrijf beginnen.

Ter vergelijking, bijna 50% van de 55-plussers heeft helemaal geen zin om een nieuwe weg in te slaan en als ondernemer aan de slag te gaan.

LeeftijdPercentage (%) dat zegt in geen enkele sector een bedrijf te willen openen
18-246.4%
25-346.6%
35-4411.5%
45-5420.9%
55+48.6%

Cardiff heeft de grootste populatie aspirant-ondernemers

Ze zeggen dat je wordt met wie je je omringt. Als je in Cardiff woont, lijkt het erop dat je kring gevuld is met aspirant-ondernemers.

Een duizelingwekkende 83.5% van alle Cardiffianen zou in de toekomst een bedrijf willen openen. Niet verrassend worden ze op de voet gevolgd door Londenaren, waar 82% van de mensen heeft ook de ambitie om een eigen bedrijf te runnen.

Interessant is dat elk van de vier topsteden vol aspirant-ondernemers tot een andere hoek van Groot-Brittannië behoort. In Cardiff, Londen, Glasgow en Belfast is het duidelijk dat Groot-Brittannië vol zit met ambitieuze potentiële ondernemers.

Hier vind je de top 10 van steden met het hoogste percentage aspirant-ondernemers: 

StadZou een bedrijf openen (netto)N.v.t. - Ik zou nooit een bedrijf openen in welke sector dan ookSector%
Cardiff83.58%16.42%Detailhandel10.45%
Londen81.98%18.02%Gezondheid en welzijn6.68%
Belfast80.00%20.00%Detailhandel10.91%
Glasgow78.85%21.15%Gezondheid en welzijn9.62%
Leeds77.23%22.77%Verzorging van huisdieren8.91%
Newcastle77.11%22.89%Eten en drinken8.43%
Southampton77.08%22.92%Detailhandel8.33%
Manchester75.97%24.03%Detailhandel7.14%
Sheffield71.43%28.57%Voeding en dranken / Gezondheid en wellness7.94%
Edinburgh70.49%29.51%Detailhandel11.48%

Onderaan staan de maritieme steden Bristol en Liverpool. Meer dan 40% van de respondenten in beide gebieden is niet van plan om een eigen bedrijf te starten. 

Worden bedrijven te duur om op te starten?

financiële belemmeringen voor ondernemerschap

Bijna een derde van onze respondenten (30.7%) noemden de bijbehorende kosten als belangrijkste reden om hun ondernemersdromen te verhinderen of in de ijskast te zetten.

Afhankelijk van de sector zullen sommige bedrijven hogere kosten hebben dan andere. In het begin hebben ze echter allemaal te maken met dezelfde soort kosten. Opstartkosten, juridische kosten en marketing zijn noodzakelijk om een bedrijf op te starten.

Bijna een kwart van de mensen gelooft dat hun angst om te falen de grootste belemmering is voor ondernemerschap (23.1%). Hoge verwachtingen, weinig vertrouwen of misschien een mengeling van de twee kan een groeiend beeld van twijfel in iemands hoofd opbouwen. Als dit canvas te vol wordt, is het geen verrassing dat velen bang zijn dat hun toekomstige bedrijf zal mislukken.

Dit werd op de voet gevolgd door het economische klimaat als de op twee na grootste factor die aspirant-ondernemers ervan weerhoudt om te starten (22.2%). De instabiliteit na de Brexit, nog verergerd door de pandemie van het Coronavirus, heeft geleid tot een economisch klimaat waarin velen duidelijk huiverig zijn om een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Een gebrek aan ervaring (20.2%) en een gebrek aan kennis (16.4%) vormen de laatste twee barrières voor ondernemerschap. Dit is interessant, aangezien aan de andere kant veel ondernemers beweren te lijden aan bedriegerssyndroom door een gebrek aan kennis of ervaring in hun nieuwe functie. Zoals het gezegde luidt, hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt.

Grootste belemmering voor ondernemerschapPercentage dat het eens was met deze stelling (%)
De bijbehorende kosten30.7%
Faalangst23.1%
Het economische klimaat22.2%
Gebrek aan ervaring20.2%
Gebrek aan kennis16.4%

Financiële steun zou meer ondernemers aanmoedigen

Er zijn veel dingen die het ondernemerschap gemakkelijker kunnen maken. Sommige mensen hebben de expertise zonder het brood om hun masterplan te ondersteunen. Voor anderen kan het net andersom zijn. Ieders weg naar een eigen droombedrijf is uniek.

ondernemer

In navolging van de trend uit ons onderzoek dat de meeste mensen (30%) geloven dat de bijbehorende kosten de grootste belemmering vormen voor ondernemerschap, is het niet verrassend dat het ontvangen van geldelijke stimulansen meer mensen zou aanmoedigen om de sprong in het diepe te wagen.

41.8% van de respondenten noemde financiële steun als de grootste factor die hun drempel om ondernemer te worden aanzienlijk zou verlagen.

Bovendien, 60% geloven dat financiering en meer overheidssteun de grootste belemmeringen zijn om hun ondernemersdromen waar te maken.

Volgens ons onderzoek denkt een derde van de mensen dat een gebrek aan kennis en ervaring hen ervan weerhoudt ondernemer te worden. Een op de vijf (20%) geloven dat advies over hoe je een ondernemingsplan opstart hun kansen om een bedrijf te starten zou vergroten.

36% van de mensen is van mening dat zowel advies over hoe om te gaan met het risico van het starten van een bedrijf als het hebben van meer kennis over de bedrijfssector de belangrijkste factoren zijn waardoor ze meer geneigd zouden zijn om een carrière als ondernemer te starten.

Dit waren de top vijf antwoorden toen onze respondenten werd gevraagd 'Wat zou je het meest helpen om je eerder genoemde barrières te overwinnen?':

VERKLARING%
Financiële steun41.8%
Advies over hoe je een ondernemingsplan opstart20.8%
Overheidssteun en -beleid20.1%
Advies over hoe om te gaan met de risico's van het starten van een nieuw bedrijf19.3%
Meer kennis over de bedrijfssector17.8%

Jonge ouders zijn het meest geneigd om een groen bedrijf op te zetten

Leven in een groene wereld kan voor sommigen een droom zijn, maar voor anderen is het een belangrijk zakelijk doel. Met de toenemende druk op bestaande bedrijven om groene waarden te introduceren en te handhaven, verandert dit de benadering van potentiële nieuwe bedrijfseigenaren?

Het antwoord is overweldigend ja. 81.3% van de mensen vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun bedrijf een groen bedrijf is.

Het is echter fascinerend om te zien dat, volgens onze gegevens, het niet Generatie Z is die het meest geeft om milieuduurzaamheid bij het opzetten van een bedrijf. Degenen tussen 35 en 44 jaar hebben duidelijk de sterkste groene waarden als ze hun droombedrijf zouden beginnen. Dit blijkt uit 88.8% beweren dat het hebben van een groen bedrijf belangrijk voor hen is versus 81% van 18-24-jarigen. 

Waarschijnlijk zijn veel van de 35-44-jarigen onlangs ouders geworden, waardoor hun ogen zijn geopend voor de wereld waarin ze willen dat hun kinderen worden grootgebracht.

Het zal geen verrassing zijn dat 55-plussers de minste nadruk leggen op milieuduurzaamheid met 25% van de ondervraagden negeert de groene waarden van hun toekomstige bedrijf.

Leeftijdscategorie:Percentage (%) dat zegt dat een groen bedrijf belangrijk voor hen is:
18-2481.0%
25-3484.2%
35-4487.8%
45-5480.2%
55+75.7%

Bemoei je met je eigen zaken

Ben je van plan om je eigen bedrijf op te zetten? Iedereen die een bedrijf opricht, zal unieke hindernissen tegenkomen, maar hoe je die overwint, zal je onderscheiden.

Als je eenmaal je belemmeringen voor het ondernemerschap hebt overwonnen, heb je een verbluffende branding nodig om je bedrijf onmisbaar te maken. Bekijk het aanbod van Solopress om onweerstaanbaar drukwerk en branding te creëren.