Exposeer als een expert: 5 tips voor beursstands op maat

Naarmate je bedrijf groeit, moet ook je benadering van exposeren op beurzen meegroeien. Als je de wereld van schragentafels en schelpschema's achter je laat, moet je bij een grotere stand ook groter denken.

We spraken met industrie-expert en ontwerper van beursstands Andy Hickinbotham over de nieuwe overwegingen die je moet maken bij het creëren van een beursstand op grote schaal. Hier zijn Andy's vijf tips om van uw volgende beursstand een echte showstopper te maken, samen met afbeeldingen van enkele van zijn favoriete displays.

1. Kies één ding

We zijn gewend dat we een algemeen thema moeten kiezen voor onze beursstands. Een concept om onze visuele, fysieke en geschreven inhoud mee te bepalen. Andy dringt er bij klanten op aan om een stap verder te gaan: om één enkel idee te kiezen en dat als basis te gebruiken voor hun hele standontwerp.

Exposanten zijn vaak terecht trots op de vele onderdelen van hun bedrijf. U kunt bogen op een divers productaanbod of meerdere USP's. De verleiding is groot om alles te laten zien wat je in huis hebt. In feite kan het pijnlijk zijn om iets weg te laten, alsof je jezelf tekort doet.

Denk als een bezoeker, niet als een exposant

Op dit punt is het belangrijk om niet meer te denken als een exposant, maar als een bezoeker. Een beurs is een aanval op de zintuigen en bombardeert bezoekers met meer zintuiglijke informatie dan ze kunnen opnemen. De hersenen worden dus een censor en nemen alleen datgene op wat ze als waardevol beschouwen.

Het geheugen is een nog meedogenlozer redacteur. Tegen de tijd dat de bezoeker de parkeerplaats heeft verlaten, is veel van de informatie opgeborgen in een diepe donkere plek. Promotiemateriaal om mee te nemen kan dit effect tegengaan, net als een zinvolle menselijke interactie.

Alleen de stoutmoedigen overleven

Maar als het op standontwerp aankomt, gaat er niets boven de kracht van één groot idee. Als je in het geheugen van de bezoeker kunt overleven als "die milieuvriendelijke jongens" of "die jongens met dat enorme model van een mier", dan heb je een enorme prestatie geleverd. Volgens Andy:

Mensen hebben het over de 'kracht van drie', maar ik geloof heilig in de 'kracht van één'. Eén sterk idee, of het nu gaat om een lancering, groot nieuws of een enkel visueel statement, toont vertrouwen en zal je op een natuurlijke manier bijblijven.

Het is naïef om te verwachten dat bezoekers grote hoeveelheden informatie tot zich nemen. Het presenteren van massa's gegevens, van je mission statement tot je nieuwe productvariant tot je laatste Trustpilot score, kan de boodschap verwarren. Een verwarde boodschap zal eerder een vergeetbare boodschap zijn. Blijf echter doortastend en je ene eenvoudige idee zal overleven in het geheugen van je bezoeker.

2. Inhouden!

Het heet een tentoonstelling. We snappen het. Je wilt alles in één keer laten zien. Het is heel natuurlijk om een display te willen maken die alles in één oogopslag laat zien, maar we willen dat bezoekers onze stand op een dieper niveau bekijken. Om dat te bereiken, raadt Andy een ontwerp aan dat nieuwsgierigheid opwekt en bezoekers naar binnen trekt.

Bouwstenen

Als een bezoeker het gevoel heeft dat hij alles heeft gezien wat hij van je stand moet zien, loopt hij misschien door zonder de tijd te nemen om verder te kijken. Andy heeft een aantal geweldige ideeën die voorbijgangers dwingen om nog eens te kijken:

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar sommige van de meest succesvolle stands die ik heb gezien, hebben muren die het zicht blokkeren. Het is een geweldige techniek om spanning en intrige op te bouwen. Je kunt ook kijkgaten gebruiken die bezoekers aanmoedigen om naar binnen te leunen en op onderzoek uit te gaan.

Van buitenaf

Zelfs als je in de hoek staat, is het waarschijnlijk dat je stand vanuit meer dan één richting wordt benaderd. Je kunt deze verschillende invalshoeken gebruiken om te beperken hoeveel ze zien. Misschien moet een bezoeker om je stand heen lopen om het hele plaatje te zien, of om de hele tagline te lezen. Op dit punt heb je hun betrokkenheid al aangewakkerd.

Misschien wil je de informatie nog soberder rantsoeneren, met heel weinig naar buiten gerichte informatie. Dit kan bezoekers verleiden om dichterbij te komen, een kijkje te nemen en naar binnen te gaan.

Intrigerend, niet afschrikwekkend

Het laatste wat we willen is een stand creëren die ongenaakbaar is. Er moet een 'ingang' zijn, zowel fysiek als psychologisch. Een duidelijke en uitnodigende ingang is essentieel zodat bezoekers zich op hun gemak voelen bij het betreden van je ruimte.

Denk na over zichtlijnen en stippel de route van je bezoeker uit. Zo heb je controle over hun reis, kun je je verhaal in je eigen tempo ontvouwen en de betrokkenheid verlengen. Dit vergroot je kans op een betekenisvollere en uiteindelijk gedenkwaardige ervaring. Andy zegt het als volgt:

Door iets te verbergen en vervolgens te onthullen, creëer je een moment waarop je bezoeker angst, verbazing, opgetogenheid, afkeer of empathie kan voelen. Door dit soort reacties op te roepen, maak je je stand natuurlijker en gedenkwaardiger.

3. Verleidelijke lagen, aangename patronen

Onze geest probeert voortdurend dingen te begrijpen, op zoek naar orde in een chaotische wereld. Het waarnemen van patronen lijkt voor ons een aangename manier om onze gedachten te ordenen.

Tegelijkertijd wordt gedacht dat ons vermogen om fysieke lagen op verschillende diepten in ons gezichtsveld waar te nemen, voortkomt uit de behoefte van onze voorouders om water te vinden. Het is iets waar we schijnbaar voor geprogrammeerd zijn om naar op zoek te gaan om te overleven.

Je kunt deze oerverlangens aanspreken met een goed ontworpen standaard die een bevredigende complexiteit biedt door lagen en patronen.

Voordelige regelingen

De beursarena kan precies zo'n chaotische omgeving zijn dat we hunkeren naar een soort ordeningsprincipe. Je stand kan patronen gebruiken om een baken van orde te worden temidden van de visuele rommel. Op hun beurt zullen bezoekers zich aangetrokken voelen tot je ontwerp.

Patronen kunnen deel uitmaken van je grafische display of zelfs van de structuur van je stand. Een patroon dat afzonderlijke cellen creëert, zoals een honingraat, is bijzonder veelzijdig. In drukwerk kan het houvast bieden voor beeldmateriaal en tekst. In drie dimensies kan het een schap worden voor producten en promotieartikelen, of een structuur om je ruimte in te delen.

Het er dik opleggen

Lagen kunnen vlakke panelen breken en het oog voorbij het oppervlak trekken. Als exposanten gelijksoortige standplaatsen krijgen, die allemaal hetzelfde oppervlak innemen, is dat een geweldige kans om de ruimte op te breken en een punt van verschil te introduceren tussen jou en je buren.

Door deze lagen te gebruiken om verschillende inhoud, texturen en opaciteiten te introduceren, introduceer je ook een niveau van verfijning dat positief reflecteert op je merk en interessant is voor klanten. Andy vertelde ons:

Het gebruik van lagen en patronen is waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Door tekst over afbeeldingen of AV-inhoud over helder glas te leggen, creëer je lagen die ons aanspreken. Patronen, of ze nu geometrisch of willekeurig zijn, organiseren je ruimte en informatie op een manier die onze geest waardeert.

4. Hoog contrast

Bij het ontwerpen van een stand zullen de meesten van ons denken aan het kiezen van de dominante boodschap, de dominante kleur, het dominante materiaal. Als je het proces op deze manier benadert, kan het gemakkelijk zijn om het contrast te verwaarlozen.

Contrasterende kleuren zijn natuurlijk opvallend, maar er zijn ook andere soorten contrasten die net zo boeiend kunnen zijn. Contrasterende texturen, afwerkingen, verlichting en stijlen kunnen in de hele ruimte contrapunten creëren die de aandacht van je publiek trekken.

Extra textuur

Op zoek naar contrasten in textuur heeft Andy geëxperimenteerd met origami, gebladerte, glas, hout, tapijt, kunstmatige materialen en nog veel meer. Hij vertelde ons:

Veel exposanten hebben de neiging om uit dezelfde beperkte set materialen te kiezen, wat leidt tot veel alledaagse texturen. Als je uit die conventie kunt breken, al is het maar één element van je stand, begin je contrast te introduceren, zowel binnen je display als met de exposanten om je heen.

Laat het schijnen

Verlichting is een belangrijk onderdeel van een grootschalige stand op maat. Het helpt bezoekers navigeren, leidt hun blik en vestigt hun aandacht op de dingen die je echt wilt dat ze zien. Je kunt contrast creëren door zwak verlichte delen tegenover lichte delen te zetten, alsof je door een donkere tunnel een goed verlichte witte ruimte binnengaat.

Displays hoeven niet te worden ingeschakeld om contrasterende verlichtingseffecten te creëren. Glanzende, glanzende oppervlakken weerkaatsen het licht eromheen en creëren zelfs beweging als bezoekers voorbijlopen. Matte, doffe oppervlakken zijn rustig aanwezig en lijken het licht eromheen te absorberen. Ook hier is het het contrast dat de aandacht trekt, zoals Andy zegt:

Contrast trekt snel de aandacht. We zijn geprogrammeerd om veranderingen in onze omgeving waar te nemen. Dat maakt ons gevoelig voor contrast, of dat nu licht versus donker, ruw versus glad of zelfs scherp versus onscherp is.

Cultuur botsing

Visuele en tactiele contrasten kunnen een viscerale reactie opwekken, maar we kunnen ook een cerebrale reactie opwekken door stijlen en culturen met elkaar te laten botsen. Een oude sculptuur naast een neonreclame. Een 3D printer op een Afghaans tapijt. Volgens Andy,

Probeer eens kunstzinnig met technisch of traditioneel met radicaal te mixen. Het is een fantastisch middel om mensen wakker te schudden door hun verwachtingen te ondermijnen.

5. Laat ze glimlachen!

Tenzij je in een branche werkt waar het ongepast lijkt, is het vaak een goed idee om wat plezier en humor in je display te brengen.

Spelen met verhoudingen

Een verkleind model is een beproefde manier om elk project te presenteren dat te groot is om door de deur te krijgen. Maar het is veel leuker om kleine objecten op te schalen tot belachelijke proporties. In de woorden van Andy:

Er is gewoon iets met een massieve versie van een klein ding dat ons raakt waar we wonen. Grote kurken, potloden en koptelefoons halen ons voor een kort moment uit onszelf en het plezier om in de buurt van zulke voorwerpen te zijn kan bezoekers lang genoeg laten rondhangen om een groot verschil te maken.

Interactie uitlokken

Een of ander spel trekt altijd mensen aan die in zijn voor een uitdaging. Het aantal bezoekers en de verblijfsduur zullen ongetwijfeld toenemen door het organiseren van een leuke activiteit. Je kunt het zelfs combineren met Andy's buitenproportionele idee en een enorme versie van een traditioneel bordspel maken.

Na jaren onze sciencefictionfantasieën niet te hebben waargemaakt, zijn de werelden van kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit en robotica eindelijk indrukwekkend genoeg om de menigte te verbazen. Bovendien beginnen deze technologieën binnen het budget van veel bedrijven te vallen. Als je de mogelijkheid hebt, waarom verken je deze gebieden dan niet om een uniek interactief element voor je stand te formuleren?

Deelbaar

Het voordeel van een groot, humoristisch, visueel statement is dat mensen foto's willen en dat die foto's gedeeld zullen worden. Hoe eigenzinniger en leuker, hoe beter. Zorg er wel voor dat je logo goed in beeld is wanneer de foto op Instagram verschijnt. Andy heeft ervaring uit eerste hand:

Toen we een gigantische jampot maakten voor de English Jam Company, stond deze in het teken van selfies. Bezoekers konden er geen genoeg van krijgen en er verschenen talloze foto's van de pot online!

Een afhaalmaaltijd

We hebben dus vijf uitstekende ideeën om in gedachten te houden als we de sprong wagen naar grote, gedurfde, op maat gemaakte stands. Zelfs als je ze niet alle vijf overneemt, is er een geest die door alle tips van Andy loopt en die we kunnen meenemen. Het is een licht ondeugende geest die draait om het introduceren van iets ongerijmds, het ondermijnen van verwachtingen, verstoppen, gluren, shockeren en grappen maken. Hopelijk ben je net zo geïnspireerd als wij door Andy's unieke perspectief. Vooral omdat beurzen veel leuker zouden zijn met meer stands zoals die van hem.