Hoe krijg je steun als liefdadigheidsinstelling

Steun aan goede doelen

Het is makkelijk om te denken dat je er alleen voor staat als je een liefdadigheidsinstelling begint. Je doel is uniek voor jou, dus hoe kunnen anderen je begrijpen of helpen? Zoals bij alle vormen van zakendoen, is het krijgen van steun van goede doelen een noodzaak voor groei in goede tijden en stabiliteit tijdens de meer uitdagende momenten.

We spraken met twee ervaren eigenaars van goede doelen die hun sporen hebben verdiend en begrijpen hoe belangrijk het is om steun te krijgen van goede doelen. Paul Sayer, de oprichter van Prost8 en Esther Taylor, de oprichter van Lady McAddenbeiden met ons aan tafel om de volgende onderwerpen te bespreken:

Samenwerken met andere goede doelen

Samenwerking is essentieel als je een goed doel begint. De kracht van eenheid kan je goede doel veel verder brengen dan solitaire ondernemingen. Als je snel wilt groeien, sluit je je aan bij gelijkgestemde goede doelen. Dit zorgt niet alleen voor gedeelde middelen, maar het vergroot ook je bereik, verdubbelt je inspanningen voor belangenbehartiging en bevordert wederzijdse groei. Zorg ervoor dat je niet op elkaars tenen trapt; zoek goede doelen met overlappende doelstellingen, maar met een verschillend doelpubliek of verschillende methoden.

Pauls ervaring: 

Als je samenwerkt met een goed doel, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn met jouw doel. Het is echter belangrijk dat ze niet te veel op elkaar lijken, omdat dit een belangenconflict kan worden omdat jullie concurrenten zullen zijn.

We werken bijvoorbeeld samen met Carla van de Endometriose Stichting. We werken graag met haar samen omdat het verenigbaar is omdat zij ook een liefdadigheidsinstelling op het gebied van gezondheid is, maar wij zijn een liefdadigheidsinstelling voor mannen en hun werk is voor vrouwen, dus er zal geen conflict ontstaan. We zitten allemaal in de gezondheidszorg, maar blijven niet-concurrerend.

Onze supporters zijn bereid om even de grens over te gaan, maar ze zullen terugkeren naar hun oorspronkelijke basis. Wij zijn niet bang om onze achterban aan haar te verliezen en zij is niet bang om de hare aan de onze te verliezen. Maar het maakt het wel sterker.  

Esthers ervaring:

Samenwerking is belangrijk en zeker een goed idee. Veel financiers zien graag samenwerking met anderen omdat het hen laat zien dat je niet geïsoleerd bent.

Binnen de liefdadigheidssector bestaat vaak de neiging om mensen voor zichzelf te houden. Als we echter samenwerken, kan onze impact groter zijn en een breder publiek bereiken.

Ik stel voor dat je dit doet door grondig onderzoek te doen. Zoek uit wie er al bestaat, hoe je jezelf kunt onderscheiden en met wie je kunt samenwerken. Anders, als je te veel op elkaar lijkt, ga je concurreren met anderen.

Vrijwilligers werven

Vrijwilligers zijn de ruggengraat van elk goed doel, maar om ze aan te trekken is een goed doordachte strategie nodig. Stel eerst vast wie geïnteresseerd zou zijn in jouw doel en waar je ze kunt bereiken. Verwoord duidelijk je doel en de impact die hun tijd kan hebben. Maak je werk bekend op sociale mediaplatforms, scholen, werkplekken en bijeenkomsten in de gemeenschap.

Zorg dat je missie aansluit bij de waarden van mensen en ze zullen graag willen helpen. Houd ze regelmatig op de hoogte van je prestaties om de tastbare resultaten van hun bijdragen te laten zien. Vergeet niet om functies aan te bieden die aansluiten bij hun vaardigheden en interesses en creëer een omgeving waarin hun inspanningen worden erkend en gewaardeerd. Erken en waardeer hun inspanningen, met een simpel bedankje kom je een heel eind. Vrijwilligers kunnen de meest effectieve oplossing zijn om steun te krijgen van goede doelen.

Pauls ervaring: 

Begin met mensen die je kent. Begin met vrienden, familie en kennissen omdat die het makkelijkst te benaderen zijn. Maar wees je bewust van wie je vraagt om welke taak te doen. Als je iemand als vrijwilliger vraagt, zorg er dan voor dat hij of zij de nodige vaardigheden heeft.

Vraag ze niet zomaar om te komen helpen, want dan krijg je misschien iemand die geen idee heeft wat hij doet of die de hele avond in de hoek naar je staat te staren. Probeer iemand te kiezen die goede sociale vaardigheden heeft. Dit is een van de belangrijkste vaardigheden om een goede vrijwilliger te zijn.

Als je evenementen organiseert, is het het beste om vrijwilligers met mensen te laten praten. Zoek iets gemeenschappelijks om over te praten. Als je bijvoorbeeld bij een modeshow bent, vraag mensen dan wat ze dragen. Zoek vrijwilligers die mensenkennis hebben of specifieke, relevante vaardigheden.

Als je iemand zoekt die je kan helpen met de financiën, kies dan een accountant. Vraag niet zomaar iemand om je te helpen met je boekhouding of wat dan ook. Zoek iemand die zijn vaardigheden heeft bewezen, niet iemand die zegt: "Ik zal het voor je proberen." Probeer selectief te zijn in de mensen voor wie je kiest.

Esthers ervaring:

Het is belangrijk om je verhaal te vertellen en hoe je mensen helpt. Als mensen zien wat je doet, worden ze enthousiast en willen ze meedoen. Verkoop de voordelen van vrijwilligerswerk voor je goede doel. Wees duidelijk over de rollen en verwachtingen van elke vrijwilliger die je inzet. Zorg voor vrijwilligers die kunnen wat jij wilt dat ze doen. Als ze in het openbaar moeten spreken, zorg er dan voor dat ze geen plankenkoorts krijgen als ze voor een menigte staan.

Sinds Covid is de liefdadigheidssector echt geraakt, veel vrijwilligers zijn verloren gegaan en velen hebben het moeilijk gevonden om ze terug te krijgen. Je moet ervoor zorgen dat vrijwilligers zich gezien voelen en begrijpen dat het echt de moeite waard is om hun tijd voor op te geven. Om vrijwilligers te behouden, moeten ze zich gewaardeerd voelen voor hun tijd en toewijding.

Onlangs hadden we een dag waarop we al onze trustees, medewerkers en vrijwilligers meenamen om onze waardering te tonen voor al hun harde werk.

Een jaarverslag maken

Transparantie schept vertrouwen. Een jaarverslag weerspiegelt de transparantie en geloofwaardigheid van je liefdadigheidsinstelling. Wees duidelijk, beknopt en openhartig over je financiële gezondheid, fondsenwerving, belangrijke prestaties, programmaresultaten en toekomstige doelen. Gebruik visuele hulpmiddelen zoals grafieken, diagrammen en infographics om complexe informatie voor iedereen verteerbaar te maken.

Deel succesverhalen om je impact te onderstrepen en donateurs vertrouwen te geven. Het rapport bewijst je betrokkenheid bij je doel en dient ook als een geweldig promotiemiddel om het goede werk dat je doet te laten zien. Voeg een bedankbriefje toe voor donateurs en maak het toegankelijk.

Pauls ervaring: 

Wat je doet is een jaarverslag maken, dat is je boekhouding. En meer in het algemeen, hoe heeft het goede doel het afgelopen jaar gedaan en wat zijn je plannen voor het komende jaar? Het kan zo kort zijn als je wilt.

Maar de meeste goede doelen geven aan waar ze dit jaar wilden zijn, waar ze zijn aangekomen en wat ze van plan zijn te doen om dat volgend jaar te verbeteren. Ze kunnen zelfs zo ver gaan dat ze zeggen: "We willen twee nieuwe mensen aannemen op deze afdeling.

Je moet een jaarverslag indienen bij de Charity Commission waarin staat wat je hebt verdiend, waar je het aan hebt uitgegeven en wat je nog over hebt. Je moet een idee geven van hoe je zover bent gekomen en waar je mee door wilt gaan.

Als je niet weet hoe je je verslag moet maken, plagieer dan. Als je naar een liefdadigheidsinstelling gaat, kun je jaarverslagen van de Charity Commission overnemen. Trek er een na die vergelijkbaar is met die van jou en gebruik wat relevant is, zolang het nauwkeurig is en jouw goede doel weerspiegelt.

Esthers ervaring:

Afhankelijk van het type liefdadigheidsinstelling dat je bent geregistreerd, hangt het af van hoe je rapporteert.

Een liefdadigheidsinstelling die bijvoorbeeld schooluniformen levert aan armere kinderen, zou beschikken over echte cijfers en kwantificeerbare gegevens die gemakkelijk te rapporteren zijn. Liefdadigheidsinstellingen op het gebied van geestelijke gezondheid zouden echter moeten vertrouwen op zachte resultaten, zoals hoe iemands geestelijke gezondheid is verbeterd. Het hangt af van wat je doet en hoe je rapporteert.

Trustees werven

De juiste trustees sturen uw liefdadigheidsinstelling in de richting van haar visie. Ga op zoek naar personen die gepassioneerd zijn over je doel met verschillende achtergronden en vaardigheden die aansluiten bij de behoeften van je goede doel. Potentiële trustees kunnen experts zijn op het gebied van financieel management, juridische zaken, marketing of jouw specifieke doel.

Netwerkevenementen, LinkedIn en wervingsbureaus voor trustees kunnen vruchtbare bronnen zijn. Zorg ervoor dat ze je waarden delen en wees transparant over de verantwoordelijkheden, tijdsbesteding en niet-financiële beloningen. Een divers, bekwaam en toegewijd bestuur is goud waard en kan het verschil maken bij het verkrijgen van optimale steun aan goede doelen.

Esthers ervaring:

De raad van bestuur is echt belangrijk. We hebben dit op de harde manier geleerd toen we van bestuur veranderden. Oorspronkelijk waren het onze vrienden, maar ze hadden niet de juiste vaardigheden om ons te laten groeien. Raden van bestuur zijn cruciaal omdat ze je groei kunnen belemmeren of vergroten.

Identificeer de gebieden waar je zelf niet goed in bent en werf mensen aan die sterk zijn op dat gebied, bijv. HR/financiering/operaties. Zoek uit op welke gebieden je ondersteuning van een goed doel nodig hebt en zoek de juiste mensen om dat gat op te vullen.

Omgaan met ontberingen en tegenslagen

Elk goed doel heeft te maken met obstakels. Het gaat erom hoe je reageert. Kijk in moeilijke tijden opnieuw naar je missie. Dit zou je anker moeten zijn en de leidraad voor alle beslissingen. Doe een beroep op je netwerk voor steun en advies en vergeet niet om open te communiceren met belanghebbenden. Tijden van tegenspoed kunnen kansen zijn voor innovatie, veerkracht en groei.

Pauls ervaring: 

Covid was onze grootste tegenslag. We zouden onze belangrijkste campagne in mei 2020 lanceren en dat kon natuurlijk niet doorgaan. We zijn een op evenementen gebaseerde liefdadigheidsinstelling en plotseling moesten we alternatieve manieren vinden om geld in te zamelen. We brachten onze vaardigheden over op virtuele evenementen die succesvol waren, maar op een veel kleinere schaal. We kregen ook hulp met subsidies om ons te helpen het geld in te zamelen dat we nodig hadden.

Als je tegenspoed en tegenslag hebt, stel ik voor dat je het beste kunt diversifiëren en andere mensen kunt bereiken. Blijf nooit vasthouden aan één plan. Wees flexibel en wees niet bang om van richting te veranderen.

Esthers ervaring:

Ik ben een positief persoon, ik geloof niet dat er iets mis is met falen, falen is waar we van leren. Het is belangrijk om te beseffen hoe en wat we kunnen leren of wat we de volgende keer anders kunnen doen om beter te worden.

Er zijn veel grote overkoepelende organisaties die er zijn voor goede doelen in moeilijkheden. Er zijn een aantal vrijwilligersorganisaties zoals SAVS, RAVS en CAVS die behulpzaam zijn. Zoek andere lokale kleine liefdadigheidsorganisaties. Probeer eens per maand samen te komen met hun CEO's om te bouwen.

Omgaan met moeilijkheden en tegenslagen als liefdadigheidsinstelling is uiteindelijk waar het bestuur van trustees van groot belang is. Je hebt een bestuur van trustees nodig dat je door alle moeilijkheden heen helpt.

Pijler van ondersteuning

De hand reiken in tijden van nood is belangrijk. Of je nu begeleiding nodig hebt in moeilijke tijden of advies tijdens de zonnige dagen, steun krijgen van een goed doel is altijd een goed idee.

Als je ondersteuning nodig hebt bij het afdrukken, Solopress altijd klaar staan om te helpen.