Een lokale liefdadigheidsgids voor fondsenwerving

Fondsenwerving voor kleinere goede doelen kan een uitdaging zijn. Betrokkenheid bij je lokale gemeenschap is essentieel om voet aan de grond te krijgen in je sector en gebied.  

We spraken met twee liefdadigheidsinstellingen uit Southend die hun wijsheid deelden over het belang van het betrekken van je lokale gemeenschap bij je fondsenwervingscampagnes. 

Stephen Mansfield, directeur fondsenwerving en communicatie van HARPen Daniel Wanna, evenementmanager voor Southend RNLI hebben hun onschatbare kennis ter beschikking gesteld over de volgende onderwerpen: 

Beginnen met fondsenwerving

Begin fondsenwerving met een duidelijke visie en een op maat gemaakt plan voor je lokale gemeenschap. Identificeer de unieke behoeften en uitdagingen en laat zien hoe jouw goede doel deze effectief kan aanpakken. Creëer een overtuigend verhaal dat de onmiddellijke impact van lokale donaties benadrukt, ten gunste van individuen en gezinnen. Gebruik grassroots strategieën zoals mond-tot-mondreclame, gemeenschapsevenementen en lokale media om het bewustzijn te vergroten en in contact te komen met potentiële donateurs. Benadruk de kracht van lokaal geven om steun te inspireren en blijvende verandering te creëren. 

De ervaring van Stephen: 

Kijk naar je organisatie en ontdek wat wel of niet succesvol is op basis van je inkomen. Het is belangrijk om je netwerken optimaal te benutten en samen te werken met mensen of bedrijven in je omgeving. Persoonlijk werken we met lokale bedrijven en kerken. We werken er hard aan om deze relaties te koesteren, te onderhouden en op te bouwen.  

Kies aspecten van fondsenwerving die de moeite die je erin steekt kunnen maximaliseren. Ik raad je ten zeerste aan om het geven van giften te ontwikkelen. Zorg dat je systemen zo zijn ingesteld dat het geven van giften en automatische incasso's zo moeiteloos mogelijk gaan. Bekijk het zo: als je 10 mensen elke maand 10 pond laat doneren, heb je binnen een jaar 1200 pond.  

Hoewel we een lokaal goed doel zijn, is het belangrijk om jezelf niet in één gebied te plaatsen. Richt je zowel op je doel als op je gebied, het is belangrijk om hier de juiste balans in te vinden. Als liefdadigheidsinstelling in Southend proberen we echt de lokale invalshoek te benadrukken. Lokaal zijn is een goede onderscheidende factor voor een goed doel. Gebruik je lokale invalshoek als een sterk punt, mensen hebben echt vertrouwen in lokale liefdadigheidsinstellingen. 

Daniels ervaring: 

We hebben onze eigen maandelijkse fondsenwervingscommissie met iemand die voor elke tak zorgt. We merken dat consistente planningsbijeenkomsten erg helpen als je begint met fondsenwerving. Dat werkt al jaren. 

Ik raad je aan om proactief te zijn, want wij plukken de vruchten van deze aanpak. Onze eenheid in Southend is de gouden standaard geworden voor alle RNLI-posten in het land. Als gevolg van ons succes geven we lezingen over best practices op nationaal niveau.  

Doelen stellen

Stel realistische doelen die de uitdagingen en kansen van je lokale gemeenschap weerspiegelen. Houd rekening met de middelen en capaciteit van je organisatie en stel haalbare maar impactvolle doelen. Vier zowel de kleine als de grote mijlpalen terwijl je naar je grotere visie toewerkt. Communiceer transparant met donateurs en supporters en laat zien hoe hun bijdragen een positieve verandering teweegbrengen. Door haalbare doelen te stellen, kun je momentum creëren en belanghebbenden het gevoel geven dat ze iets bereikt hebben. 

De ervaring van Stephen:  

Als je overweegt om doelen te stellen, bedenk dan naar welke fondsenwervingskanalen je wilt kijken. Stel realistische maar ambitieuze doelen. Ik stel voor om te kijken naar eerdere fondsenwervers en uit te zoeken waar je nu naartoe wilt. Wil je 10% meer omzet halen uit je vorige fondsenwerving?  

Laat je doelen terugkomen in je communicatie. Als je belangrijke donateurs wilt, organiseer dan speciale evenementen waarbij mensen fysiek betrokken kunnen raken en zich betrokken voelen. Als lokaal goed doel is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Werf in je eerste jaar één grote donateur die £10.000 doneert. Probeer in het tweede jaar drie mensen te vinden die dit bedrag kunnen doneren. 

Daniels ervaring: 

Omdat we allemaal vrijwilligers zijn, kan het moeilijk zijn om doelen te stellen. Als eenheid weten we dat we ongeveer £150.000 per jaar nodig hebben om te kunnen functioneren. Voor ons bij de RNLI gaat het niet alleen om geld. Ik stel voor dat je je concentreert op wat je onder de aandacht wilt brengen. Het gaat ook om bewustmaking in educatieve zin door lezingen te geven en naar scholen te gaan om over waterveiligheid te praten. 

Een database van abonnees opbouwen

Creëer een toegewijde gemeenschap van supporters met een gezond aantal lokale abonnees. Gebruik verschillende kanalen zoals gemeenschapsevenementen, sociale media en mond-tot-mondreclame om contactgegevens te verzamelen. Maak een gebruiksvriendelijk online formulier om nieuwe abonnees te werven. Communiceer regelmatig via gerichte e-mails of nieuwsbrieven, waarin je impactvolle verhalen en aankomende evenementen deelt. Koester dit loyale netwerk om de steun voor je goede doel te maximaliseren. 

De ervaring van Stephen:  

In de wereld waarin we leven draait alles om GDPR. Het vastleggen van de gegevens van mensen is absoluut cruciaal. Zorg ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot de gegevens die je hebt, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Ik denk dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je opt-in formulieren overal beschikbaar zijn: op je evenementen, op je website en wanneer iemand doneert. Vergeet niet te profiteren van je donaties. 

Daniels ervaring: 

Lokaal hebben we geen lijst vanwege GDPR. De database met abonnees waar we toegang tot hebben is de nationale RNLI-lijst. We vragen mensen of ze aan onze lijst voor evenementen toegevoegd willen worden, alleen dan voegen we mensen toe aan onze mailinglijst die puur voor evenementen is.  

Geld inzamelen

Genereer fondsen die direct ten goede komen aan je gemeenschap via creatieve en lokale fondsenwervingsmethoden. Werk samen met lokale bedrijven, gemeenschapsgroepen en individuen om donaties te verkrijgen. Organiseer gemeenschapsevenementen zoals bakwedstrijden of sponsorlopen om het bewustzijn te vergroten. Maak gebruik van online crowdfundingplatforms en grassroots-campagnes om sociale netwerken aan te boren. Richt je op gerichte fondsenwerving om zinvolle middelen te genereren en lokaal impactvolle veranderingen teweeg te brengen. 

De ervaring van Stephen:  

Kijk zeker naar het opbouwen van individuele geschenken. Als je weet dat het niet veel inkomsten zal opleveren, denk dan na over secundaire doelen, zoals het opbouwen en verbeteren van je abonneebestand.  

Werk waar mogelijk samen met soortgelijke goede doelen. Ik heb gemerkt dat samenwerking met andere goede doelen absoluut essentieel is. Persoonlijk denk ik dat het nalatig van ons zou zijn om andere, soortgelijke goede doelen in de buurt niet aan te vullen. Vrijwilligers helpen elkaar waar mogelijk om de gaten op te vullen voor fondsenwervers.  

Daniels ervaring: 

In het hele land ontvangt de RNLI jaarlijks 180 miljoen pond. Van oudsher komt ongeveer 60% van onze totale donaties uit testamenten, maar dit wordt steeds minder. Als eenheid moet Southend RNLI elk jaar £150.000 inzamelen om te kunnen functioneren en de kosten van brandstof, uitrusting, training enz. te dekken. Ruwweg zamelen we £100.000 in, de rest komt uit de nationale pot. 

Fondsenwerving op basis van evenementen

Werf fondsen en creëer eenheid door gemeenschapsevenementen. Organiseer kleinschaligere evenementen die een afspiegeling vormen van je gemeenschap met iets waar ze zich bij kunnen aansluiten. Werk samen met lokale bedrijven en organisaties om evenementen te organiseren en de impact te vergroten. Schakel vrijwilligers en supporters in om deel te nemen en de boodschap te verspreiden. Werf steun, genereer fondsen en versterk de banden binnen de gemeenschap van je lokale goede doel. 

De ervaring van Stephen:  

Als je al eerder evenementen hebt georganiseerd, ga dan terug naar je vorige doelgroepen om opnieuw te verkopen. Wat belangrijk is, is dat je op zoek gaat naar lookalikes, nieuwe mensen die qua waarden lijken op je vergelijkbare donateurs. Doe dit via digitale marketing of handmatig. Zoek naar mensen die affiniteit hebben met jouw doel, zij zullen zich eerder gepassioneerd voelen over je werk en zich ervoor inzetten. Creëer positieve berichten of persverhalen om nieuwe mensen te bereiken en verder te gaan dan de volgers die je al hebt.  

Daniels ervaring: 

Grootschalige evenementen zijn onze specialiteit geworden. Dit is wat ons onderscheidt, met evenementen zoals onze Mulberry fun run die elk jaar meer dan 1.000 mensen trekt. Vorig jaar leverde deze fun run ons 16.000 pond winst op. Een ander groot evenement is de jaarlijkse Boxing Day dip waar ongeveer 400 dappere mensen op afkomen en elk jaar bijna 10.000 pond wordt opgehaald. 

Evenementen promoten

Promoot je evenementen en betrek buurtbewoners via lokale marketingtactieken. Gebruik buurtnieuwsbrieven, lokale publicaties en prikborden in de buurt. Sociale mediaplatforms zijn geweldig om evenementdetails en persoonlijke verhalen te delen. Werk samen met lokale bedrijven om promotiemateriaal op te hangen en incentives te geven. Genereer enthousiasme en stimuleer deelname binnen uw gemeenschap door een hyperlokale promotieaanpak. 

De ervaring van Stephen:  

Richt je op bedrijven, vooral op bedrijven die dezelfde waarden hebben als jouw goede doel. Vooral bedrijven die sociale managers of mensen die dat in hun functie hebben. Richt je op je USP's om te laten zien wat jou onderscheidt van andere goede doelen. Zoek je niche en vind een manier om die te vermarkten. 

Daniels ervaring: 

We sturen regelmatig mailings naar onze mailinglijst. In het verleden kregen we niet al te veel engagement van onze posters. Daarom hebben we een deel van ons printbudget vervangen door sociale advertenties en onze inschrijvingen gingen door het dak via Facebook en Instagram. Het draait allemaal om het vinden van wat voor jou het beste werkt. 

De waarde van printmarketing

Betrek je lokale gemeenschap via printmarketing om persoonlijke contacten te bevorderen. Gebruik Vliegers, Postersen prikborden om je missie te communiceren. Opvallende ontwerpen en een beknopte boodschap kunnen de aandacht van mensen trekken. Werk samen met lokale bedrijven om drukwerk in hun winkels op te hangen. Overweeg om in lokale tijdschriften of kleinschalige gedrukte publicaties te verschijnen. Creëer een tastbare aanwezigheid die weerklank vindt bij mensen binnen je gemeenschap. 

Folder ontwerpen

De ervaring van Stephen:  

Afdrukken is enorm! We hebben het voor zoveel dingen nodig. Evenementen, initiatieven en posters voor onze liefdadigheidswinkels. Ze zijn de frontlinie voor het creëren van promotie dingen om te laten zien wat we bieden. Het vult ons werk aan en geeft zoveel waarde aan wat we doen.  

Het gaat erom je boodschap over te brengen. Flyers en posters zijn geweldig voor evenementen, terwijl folders en Brochures en briljant om meer informatie in lange vorm door te geven. We versturen ook boekjes voor ons legacy-programma.  

Daniels ervaring: 

Het is makkelijk voor mensen om een e-mail te lezen en het te vergeten. Drukwerk biedt een visuele herinnering en wordt moeilijker om te vergeten. Plaats je drukwerk op relevante plaatsen waar je doelgroep kan zijn. Voor ons zijn dat locaties zoals jachtclubs en padvindershutten. 

PVC Spandoeken zijn essentieel voor ons. Elk evenement dat we organiseren heeft een nieuw ontwerp nodig om het evenement te promoten in de plaatselijke stad en omgeving. We proberen ze in drukbezochte gebieden te plaatsen en ze strategisch te plaatsen.  

We geven welkomstpakketten uit met daarin Dubbelgevouwen folders met een handleiding voor het maken van een sponsorpagina op JustGiving. Ze bevatten ook sponsorformulieren en informatie over het evenement. Onze pakketten bevatten evenement Polsbandjes die meer een visuele aanwijzing of herinnering zijn. 

Donaties verzamelen

Maak het inzamelen van donaties moeiteloos met gebruiksvriendelijke en gelokaliseerde methoden. Gebruik online donatieplatforms die zijn afgestemd op de behoeften van je gemeenschap. Bied traditionele offline opties voor persoonlijke interacties. Ga partnerschappen aan met lokale bedrijven of gemeenschapscentra voor fysieke afgiftepunten voor donaties. Communiceer de impact van elke donatie en spreek je dankbaarheid uit naar donoren. 

De ervaring van Stephen:  

100% Je hebt een online donatieplatform nodig. Iedereen wil nu dingen online of met een kaart doen. Als we emmerinzamelingen houden, nemen we altijd een kaartlezer mee zodat mensen contactloos kunnen doneren. Ik zou een online betalingsprovider aanraden. Er zijn initiële bedrijfskosten, maar het is een slimme zakelijke beslissing omdat het doneren voor supporters gemakkelijk maakt. Neem een QR-code op in je drukwerk, omdat het een gemakkelijke manier is om te doneren. 

Daniels ervaring: 

Emmers en dozen zijn enorm belangrijk voor ons. We hebben ongeveer 100 RNLI-doosjes bij de kassa's van winkels in de buurt. Contactloze kaartautomaten zijn tegenwoordig essentieel voor elke fondsenwerving, zodat mensen met of zonder contant geld kunnen doneren. We hebben ook een JustGiving voor ons station in Southend en voor specifieke evenementen. 

Beperkte en onbeperkte fondsen

Je fondsen kunnen in twee vormen worden ingedeeld: beperkt en onbeperkt. 

  • Beperkt: donaties worden gegeven met een specifiek doel of project binnen het goede doel. 
  • Onbeperkt: inkomsten die het goede doel voor elk doel kan gebruiken. 

Terwijl beperkte fondsen specifieke initiatieven kunnen stimuleren, zorgen onbeperkte fondsen voor financiële stabiliteit en flexibiliteit. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de financiële gezondheid van een goed doel. 

De ervaring van Stephen:  

Beide soorten fondsen zijn erg belangrijk. Probeer zoveel mogelijk onbeperkte fondsen te werven, bij de meeste projecten die we doen proberen we dit type inkomsten te werven. Voor grote projecten kunnen niet-openbare fondsen echter heel nuttig zijn. 

Het kan ook heel aantrekkelijk zijn voor beperkte donateurs, omdat ze graag willen weten waar hun geld voor wordt gebruikt. We ontwikkelen bijvoorbeeld huizen voor daklozen, waarvoor we grote donaties nodig hebben. Dit is iets wat we donateurs fysiek kunnen laten zien waar hun geld naartoe is gegaan. 

Daniels ervaring: 

Al het geld dat in Southend wordt opgehaald, blijft in Southend. We zijn in dit opzicht erg zelfvoorzienend. Er is een element van beperkte fondsen. We krijgen veel mensen die een reddingsboot kopen voor een specifiek station. Sommige stations ontvangen meer van dit soort donaties dan andere, dus die gaan meestal in de centrale pot om het geld gelijk te verdelen.  

Relaties met donoren onderhouden

Koester persoonlijke banden met donateurs om een toegewijd ondersteuningsnetwerk op te bouwen. Erken elke bijdrage met een persoonlijk bericht. Laat de impact van donaties op de gemeenschap zien. Houd donateurs op de hoogte van de voortgang door middel van verhalen en getuigenissen. Stel mensen mogelijkheden voor betrokkenheid voor. Communiceer regelmatig via e-mail, nieuwsbrieven en sociale media. Bouw een loyaal donateursbestand op dat zich inzet om een verschil te maken in je gemeenschap. 

De ervaring van Stephen:  

We hebben een bedankproces waarbij we een digitale of gedrukte brief sturen om hen te bedanken, afhankelijk van hoe ze hebben gedoneerd. Als ze hebben gekozen voor onze marketing, sturen we ze regelmatig een e-mail of nieuwsbrief. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze horen over het voordeel van hun steun en de komende evenementen. Dit helpt om consistente donateurs te creëren. 

Daniels ervaring: 

Het op de hoogte houden van donateurs is essentieel om mensen te betrekken bij nieuwe evenementen. De naam RNLI brengt een bepaald gewicht met zich mee. Mensen respecteren ons en voelen zich aangemoedigd om hun donaties en relatie met ons te onderhouden. We proberen al onze evenementen ook binnen ons vakgebied te houden. Onze Mulberry fun run is een race door de modder. De Boxing Day zwemwedstrijd is in het water enz.  

Beïnvloedingsgebied 

Daniel en Stephen hebben hun inzichten verdiend door jarenlang hard te werken in de liefdadigheidssector. Doordat ze de tijd hebben genomen om hun ervaring te delen, ben jij in een geweldige positie om deze kennis te gebruiken om jouw lokale markt van potentiële donateurs aan te boren. Als je er klaar voor bent, zal Solopress je helpen met al je drukwerkbehoeften om je lokale fondsenwerving te transformeren.