Hoe begin je een fondsenwerving?

Beginnen met fondsenwerving kan ontmoedigend lijken, maar het draait allemaal om het nemen van de eerste stap. We hebben gesproken met twee veteranen uit de liefdadigheidssector die samen meer dan 50 jaar ervaring hebben in het werven van fondsen en bewustzijn. 

Paul Sayer, oprichter van Prost8, en Jonny Wineberg, oprichter en directeur van We Stand Together, hebben deerf onschatbare kennis over de volgende onderwerpen: 

Beginnen met fondsenwerving

Begin met het definiëren van je doel, het stellen van een duidelijk doel en het identificeren van je beoogde donateurs. Ontwikkel een fondsenwervingsplan dat je strategieën, tijdlijnen en benodigde middelen schetst. Identificeer potentiële donateurs, bedenk een strategisch plan en maak een overtuigend verhaal. Onderzoek wat jouw donateurs motiveert om te geven en implementeer fondsenwervingsstrategieën die op deze redenen inspelen. Begin met een kleine, beheersbare campagne voordat je overgaat tot grotere fondsenwervingsinitiatieven. Het is belangrijk om te weten dat het bij fondsenwerving niet alleen om het geld gaat, maar ook om het opbouwen van een sterke band met je achterban en het verspreiden van bewustzijn over je doel. 

Pauls ervaring: 

"Het runnen van een goed doel is precies hetzelfde als het runnen van een bedrijf. Het is hetzelfde principe als het maken van een bedrijfsplan voor je goede doel.  

"Je moet de kosten berekenen. In het eerste jaar kost het je misschien £80.000 om je goede doel te runnen. Dan moet je verder kijken dan die lopende kosten en denken: 'om dat geld in te zamelen, moeten we dit, dit en dit doen'. 

"Als goede doelen beginnen, zien veel van hen hoe groot de reikwijdte is van grotere goede doelen en hoeveel geld ze ophalen, dus gaan ze ervan uit dat ze hetzelfde zullen doen. Mensen vergeten te denken: hoe halen we in godsnaam dat geld op? 

"Denk na over hoe je geld wilt inzamelen. Als je er zo over nadenkt, realiseren veel mensen zich dat liefdadigheid niet zomaar iets is waar je geld voor krijgt. Je moet ervoor werken. Je moet manieren vinden om geld binnen te halen en je doelen te bereiken. 

"Want er is niets erger dan de moeite nemen om een goed doel op te zetten en er alles aan te doen, om drie maanden later met niets te zitten. Of nog erger, in de schulden, wat echt wordt afgekeurd als liefdadigheidsinstelling.  

"Je moet altijd twee tot drie maanden bedrijfskosten in reserve hebben. Als je reserve begint te slinken, kan dat een reden zijn voor de Charity Commission om je te onderzoeken." 

Jonny's ervaring:  

"Voordat je fondsen kunt werven, moet je op de meest geschikte manier worden opgericht. Tegenwoordig betekent dat ofwel als een kleine liefdadigheidsinstelling, waarbij je niet geregistreerd bent bij een externe toezichthouder, of als een Charitable Incorporated Organisation (CIO). Het is belangrijk om te weten dat als je meer dan £5.000 omzet hebt, je je moet registreren bij de Charity Commission. 

"Het beste model is een CIO, wat betekent dat je je registreert bij de Charity Commission, maar ook beperkte aansprakelijkheid hebt als rechtspersoon, waardoor de trustees enige bescherming genieten.  

"Je hebt minstens 3 bestuurders nodig die geen werknemers zijn. Als liefdadigheidsinstelling heb je de meeste financieringsmogelijkheden. Er zijn twee hoofdmodellen:  

  • Verenigingen als je trustees wilt laten kiezen via een AVA.  
  • Stichtingen waarbij de liefdadigheidsinstelling uitsluitend wordt bestuurd door benoemde trustees. 

"Als je bestuurders wilt betalen, kan een Community Interest Company iets voor je zijn. Dit is vaak goed voor sociale ondernemingen. Het betekent echter dat meer dan 80% van de subsidieverstrekkers niet toegankelijk zou zijn. Er zijn andere modellen zoals Industrial & Provident Societies, maar ik raad deze niet aan omdat CIO's meer voordelen kunnen bieden." 

Doelen stellen

Het stellen van doelen is van vitaal belang voor elke fondsenwerving. Zonder een duidelijk doel is het een uitdaging om de voortgang te meten of om potentiële donateurs te motiveren. Een goede manier om je doelen duidelijk te definiëren is om ze SMART te maken: Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Wil je een specifiek bedrag ophalen? Een bepaald aantal nieuwe donateurs aantrekken? Of terugkerende donaties verhogen? Je doelen moeten ambitieus zijn, maar wel haalbaar. Ze geven richting aan je goede doel en een maatstaf voor succes op zowel de lange als de korte termijn. 

Pauls ervaring: 

"Het stellen van doelen voor een goed doel werkt precies hetzelfde als voor een bedrijf. Uiteindelijk is het een bedrijf, je moet geld verdienen om je doelen te bereiken.  

"Bekijk het als een evenementenbedrijf. Stel je voor dat je een evenementenbedrijf bent en je moet dit jaar vier evenementen organiseren om winst te maken. Verplaats dat naar een goed doel en zeg dat we dit jaar vier evenementen nodig hebben om winst te maken om onze doelen te bereiken. Ken je kosten zodat je weet hoeveel winst je moet maken om je doelen te bereiken."  

Jonny's ervaring:  

"Financiers zijn nu veel meer geneigd om aan projecten te geven dan aan organisaties, dus je moet de verschillende projecten die je doet in kaart brengen.  

"Ik weet dat 'SMART' de gangbare term is om doelen te definiëren, maar ik zeg liever tegen mensen dat ze 'SMARTER' doelen moeten stellen (Specifiek, Meetbaar, Afgesproken, Realistisch, Tijdgebonden, Spannend & Belonend)." 

Een database van abonnees opbouwen

Je database is de sleutel tot een consistente betrokkenheid bij de achterban van je goede doel. Een robuuste database met abonnees is de ruggengraat van een goed doel. Het is je reservoir van potentiële donateurs, vrijwilligers en pleitbezorgers. Begin met het aanmoedigen van websitebezoekers om zich in te schrijven voor nieuwsbrieven, of dat nu via e-mail of op papier is. Op deze manier kun je hen regelmatig op de hoogte houden van je doel, aankomende evenementen en de werkelijke impact van hun donaties. Van hieruit kun je beginnen met het verzamelen van meer specifieke gegevens, zoals contactgegevens, donatiegeschiedenis, betrokkenheid als vrijwilliger en interessegebieden. Vergeet niet te respecteren privacywetgeving en probeer je achterban niet te overladen met informatie, omdat ze dit als spam zouden kunnen zien, waardoor ze zich zouden kunnen uitschrijven. Vind de juiste balans! 

Pauls ervaring: 

"Je moet een database opbouwen of veel geld uitgeven om mensen op de hoogte te brengen van je komende evenementen. Het is de makkelijkste manier om mensen op de hoogte te houden en ze te vertellen waar ze kunnen doneren. 

"Abonneedatabases zijn belangrijk voor een goed doel, omdat je hiermee gemakkelijk met mensen kunt communiceren en omdat ze kunnen zorgen voor een regelmatige inkomstenstroom via donaties van abonnees." 

Jonny's ervaring:  

"Elke keer dat iemand die je centrum gebruikt je belt of op wat voor manier dan ook met je in contact komt, is hij of zij een potentiële donateur. Je moet hun informatie verzamelen, vooral e-mailadressen en telefoonnummers, zodat je contact met ze kunt opnemen en ze kunt vragen je te steunen.  

"Een donateursbestand is een database van donateurs die je op alle mogelijke manieren moet uitbreiden. Hoewel evenementen wat fondsen kunnen werven, moet hun primaire doel zijn om meer mensen in je donateursbestand te krijgen. Een goed donateursbestand is de sleutel tot veel andere financieringsmogelijkheden." 

Geld inzamelen

Voor de meeste goede doelen bestaat fondsenwerving uit een mix van strategieën, van directe oproepen, subsidieaanvragen en samenwerkingsverbanden met bedrijven tot online fondsenwerving. De sleutel is diversificatie - vertrouw niet op één bron. Creëer in plaats daarvan meerdere inkomstenstromen om financiële stabiliteit te garanderen. Houd er rekening mee dat de meeste plannen enige financiële uitgaven vereisen, dus zorg ervoor dat je al je uitgaven en geschatte inkomsten in overweging neemt om ervoor te zorgen dat je goede doel een zinvol rendement op zijn investering behaalt. 

Pauls ervaring: 

"Ik denk dat er een misvatting bestaat over fondsenwerving, vooral bij grotere evenementen. Als je tickets voor een evenementis de kans groot dat je er geen cent aan verdient.  

"Veel mensen denken, als ze een evenement organiseren voor 50 mensen voor 25 pond per persoon, dat het met een snelle rekensom een makkelijke manier lijkt om veel geld te verdienen. Je moet het zien als een bedrijf. Bedenk wat je kosten zijn en hoe je die gaat dekken. 

"Meer dan waarschijnlijk dekken ze de kosten van de zaalhuur, eten, drinken, entertainment, geluidsinstallatie, drukwerk, reclame en het personeel dat je op de avond nodig hebt. Dus die ticketprijs is meestal al weg voordat je evenement is begonnen. 

"Dus dan moet je kijken naar wat je op de avond zelf doet om geld te verdienen. Een van de meest succesvolle manieren om winst te maken op dit soort evenementen is een loterij met kaartjes en prijzen. Probeer sponsors of bedrijfssponsors te vinden die kunnen bijdragen aan je verloting of die je totale kosten op de avond kunnen verlagen." 

Jonny's ervaring:  

"Of het nu gaat om het verhuren van je pand als vergaderruimte, het verkopen van trainingsprogramma's, het verkopen van andere diensten of producten, je moet niet bang zijn om inkomsten uit verkoop te genereren. Je kunt een aparte sociale onderneming opzetten of gewoon verkopen als onderdeel van je normale liefdadigheidsactiviteiten.  

"Onderzoek het opzetten van een eBay-winkel; maak je eigen online winkel; vraag je gebruikers om donaties om te verkopen; marketing jullie zelf op het web, via lokale folders; supermarkten; dokterspraktijken; ziekenhuizen en overal waar je maar kunt bedenken. Je gebruikers en supporters hebben misschien andere ideeën, dus vraag het hen en kijk wat er mogelijk is.  

Fondsenwervingsmethoden

Bij fondsenwerving worden meestal evenementen, campagnes of andere activiteiten georganiseerd om financiële steun te genereren. Van sponsorlopen tot cakeverkoop en online crowdfunding, fondsenwerving is er in alle soorten en maten. De sleutel tot succes ligt in zorgvuldige planning, duidelijke communicatie, heldere doelstellingen en een goed gedefinieerde doelgroep. Het is belangrijk om potentiële donateurs te betrekken met een leuk of uitdagend programma of evenement. 

Pauls ervaring: 

"Als je bedenkt wat goede doelen doen om geld in te zamelen, zijn er geen grenzen. Van curry-avonden tot marathons, het is grenzeloos wat je kunt doen.  

"Het belangrijkste bij fondsenwerving is het vinden van ideeën die passen bij je achterban. Probeer dingen te vinden waarvan je denkt dat je volgers er waarschijnlijk aan mee zullen doen, ze zullen steunen en vooral aan zullen doneren. 

"Het is cruciaal om flexibel te zijn met de manier waarop je fondsen werft. Je supporters zullen waarschijnlijk meer gemotiveerd zijn om deel te nemen op de manier van hun voorkeur. Sommigen zullen meedoen aan een fysieke uitdaging, terwijl anderen misschien de voorkeur geven aan een avondevenement met een maaltijd en verloting." 

Jonny's ervaring:  

"Proberen om maar één ding te doen om fondsen te werven is een grote vergissing, vooral nu er minder geld is. Je moet een gevarieerde fondsenwervingsstrategie hebben waarbij je onder andere een aanvraag indient bij statutaire financiers, liefdadigheidsinstellingen en bedrijven. Zolang een idee geen al te grote investering vereist, moet je ervoor gaan. Niet proberen zal leiden tot stagnatie en achteruitgang. 

"Online fondsenwerving is nu goed voor meer dan 30% van de donaties aan goede doelen en het aanbod van online fondsenwervingsmogelijkheden blijft groeien, dus doe er je voordeel mee."  

Fondsenwerving op basis van evenementen

Fondsenwerving op basis van evenementen kan een boeiende manier zijn om fondsen te werven. Evenementen, zowel virtueel als persoonlijk, kunnen helpen om een gemeenschap te vormen, supporters te betrekken en een platform te bieden voor donaties. Ze bieden een interactief platform voor donateurs om in contact te komen met jouw doel en uit eerste hand de impact van hun bijdrage te zien. Maak elk evenement uniek, stem het af op je doel en richt je op het creëren van gedenkwaardige ervaringen. Succesvolle fondsenwerving voor evenementen is afhankelijk van zorgvuldige planning, effectieve promotie en slimme uitvoering. 

Pauls ervaring: 

"Als je worstelt met ideeën voor evenementen, raad ik je aan om te kijken naar wat andere goede doelen doen en te zien of het iets voor jou is om te kopiëren. Plagiaat is de beste manier om ideeën te genereren voor je goede doel, maar het moet wel relevant zijn voor je publiek. 

"Ga ook naar evenementen waar iemand de organisatie voor je doet, zoals de marathon van Londen.Het is altijd moeilijk om buiten je mogelijkheden te treden, dus probeer eerst intern te kijken wat je kunt doen met je eigen middelen en kennis. 

"Het is belangrijk om het memorabel te maken, want mensen zullen alleen fondsen werven en je boodschap verspreiden als ze zich iets leuks of aangrijpends herinneren dat met het goede doel te maken heeft.Kinderen erbij betrekken en het leuk maken voor het hele gezin is een geweldige manier om dit te doen." 

Jonny's ervaring:  

"Het kost veel planning en mensenuren om een goed fondsenwervingsevenement te organiseren, dus zorg dat het zoveel mogelijk oplevert. Verkoop loten in de weken en maanden voorafgaand aan het evenement, met de uiteindelijke verkoop en trekking op de avond zelf.  

"Kijk of lokale winkels je toestaan om daar kaartjes voor de loterij en het evenement te verkopen of dat je het in je plaatselijke winkelstraat kunt doen. Zorg voor sponsors voor het evenement en verkoop hun logo op tafels, in een brochure, op kaartjes enz.  

Evenementen promoten

Hoe kan iemand over je evenement horen als je er niet over schreeuwt? Het promoten van evenementen draait allemaal om het bereiken van het juiste publiek op het juiste moment. Gebruik een mix van digitale marketingstrategieën zoals e-mailmarketing, promotie via sociale media en online advertenties. Vergeet traditionele methoden zoals persberichten, posters en mond-tot-mondreclame niet. Stem je berichtgeving af op elk platform of publiek en maak het mensen gemakkelijk om deel te nemen of te doneren. Zorg ervoor dat je boodschap duidelijk, beknopt en overtuigend is en voeg altijd een oproep tot actie toe.  

Pauls ervaring: 

"Bij lokale evenementen is mond-tot-mondreclame de beste manier. Profiteer bij nationale evenementen van alles wat er al bestaat bij de organisatoren. 

"Als je deelneemt aan iets als de marathon van Londen, wordt de promotie voor je gedaan. Maar als het je eigen evenement is waarbij zelfpromotie nodig is, dan is sociale media nu moeilijk te verslaan. Het is een enorm hulpmiddel om je goede doel voor, tijdens en na evenementen te promoten bij je supporters." 

Jonny's ervaring:  

"Promoot het evenement via alle mogelijke kanalen, zoals langsgaan bij bedrijven en hen loten verkopen. Zorg voor een gereduceerde prijs voor volledige tafels (900 pond in plaats van 1000 pond voor 10 kaartjes). Afhankelijk van je doelgroep kan een goedkoper evenement en het vragen om toezeggingen een andere manier zijn." 

De waarde van printmarketing

Printmarketing is van onschatbare waarde. Het is tastbaar en heeft vaak een langere houdbaarheid. Direct mail, Brochuresnieuwsbrieven voor goede doelen kunnen je verhaal op een intiemere, tastbaardere en persoonlijkere manier vertellen. Gebruik printmarketing om het verhaal van je goede doel over te brengen, je impact te benadrukken en potentiële donateurs uit te nodigen om betrokken te raken. 

Pauls ervaring: 

"Print is een cruciaal onderdeel van een goed doel. Social media is een vluchtig moment. Mensen gaan er doorheen en het is zo weer vergeten. Maar als je iets als een Poster in iemands hand, of als je in een omgeving bent waar je Rolbanners op de achtergrond, dat is geweldig omdat het je boodschap versterkt. 

"Dat combineren in een sociale post is briljant. Wanneer je Banners Met sponsors en het juiste ontwerp kun je met drukwerk zo'n krachtige boodschap overbrengen. Het is echt belangrijk en zo goedkoop!" 

Jonny's ervaring:  

"Hard copy kan nog steeds meer impact hebben, want door de overvloed aan elektronische berichten die we tegenwoordig ontvangen, is elektronische communicatie gemakkelijk te negeren. Print kan zeker een meer memorabele impact hebben." 

Donaties verzamelen

Het verzamelen van donaties vereist duidelijke, veilige en gebruiksvriendelijke methoden. Elke donateur moet moeiteloos kunnen geven. Om donaties te verzamelen moet het voor donateurs zo makkelijk mogelijk worden gemaakt om te geven. Bied meerdere donatiemogelijkheden, zoals online betalingen, cheques en mobiele transacties. Investeer in veilige, gebruiksvriendelijke donatiesoftware. Transparantie is cruciaal, dus geef duidelijke informatie over hoe fondsen zullen worden gebruikt en zorg dat je donateurs op de hoogte houdt van de impact van hun giften. 

Pauls ervaring: 

"Tegenwoordig zijn er twee manieren om donaties in te zamelen: fysiek of elektronisch. Elektronisch doneren kan je leven makkelijker maken. Rondgaan met een kaartlezer kan een probleem makkelijk oplossen als iemand zegt geen contant geld bij zich te hebben. Stel je kaartlezer in voor een vaste prijs zodat ze alleen maar hoeven te tikken.  

"Kaartlezers zijn een goedkope eenmalige aankoop en ze brengen een kleine vergoeding in rekening als je ze gebruikt, dus alles daarbovenop is voor jou. PayPal is briljant. Als je geen PayPal-rekening hebt, koop er dan een. QR-codes komen nu ook weer in de mode. Ze zijn zo gemakkelijk te scannen en brengen je rechtstreeks naar je donatiepagina op je website. 

"Als ze contant geld hebben, is dat natuurlijk geweldig, maar veel mensen hebben dat vandaag de dag niet en daarom is een kaartmachine belangrijk. Als mensen wel contant geld hebben, zijn emmerschudders geweldig om donaties mee in te zamelen. Ze maken ook wat meer lawaai om de aandacht te trekken! 

"Ik moet toevoegen, altijd, altijd, altijd je bankgegevens bij de hand hebben, zodat je het naar hier kunt overmaken." 

Jonny's ervaring:  

"Ik vind het verbazingwekkend dat mensen die voor goede doelen werken terughoudend zijn met het aanvragen van geld. Twee keer per jaar, meestal rond Kerstmis en het begin van de zomer, zou je donatieverzoeken moeten versturen en ze telefonisch moeten opvolgen. Het hoeft geen harde verkoop te zijn, je vraagt gewoon om een toezegging. 

"Zorg voor een gemakkelijke manier voor mensen om online te doneren. geweldig.org is de beste waarde die ik heb gevonden, maar je kunt ook PayPal of andere programma's gebruiken. Zorg ervoor dat je donatieknop bovenaan je website en op elke pagina staat. Onderzoek tekst geven, theBigGive.org.uk en vraag Google Grants aan om gratis Google AdWords te krijgen om bezoekers naar je website te lokken die aan je kunnen doneren. 

"Je kunt mensen ook de mogelijkheid bieden om bij jou te adverteren - gebruik je nieuwsbrief, website of een andere publicatie om dit te vragen. En natuurlijk zijn dit de mensen die naar een evenement kunnen komen, een lot kunnen kopen of je op vele andere manieren kunnen steunen!"  

Beperkte en onbeperkte fondsen

De fondsen die je ontvangt kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: beperkt en onbeperkt. 

  • Beperkt: donaties voor een specifiek doel of project binnen het goede doel.  
  • OnbeperktGeld dat voor elk doel kan worden gebruikt. 

Terwijl beperkte fondsen specifieke initiatieven kunnen stimuleren, bieden onbeperkte fondsen financiële stabiliteit en flexibiliteit, waardoor ze een cruciaal onderdeel vormen van de financiële gezondheid van een goed doel. 

Pauls ervaring: 

"Als we een grote som geld krijgen om een machine een jaar lang te huren, is dat geld aan beperkingen onderhevig. Dus als de liefdadigheidsinstelling geld tekort zou komen, zijn die beperkte fondsen onbruikbaar voor iets anders dan het beoogde gebruik. 

"Over het algemeen zijn donaties onbeperkt; je kunt met dat geld doen wat je wilt. 

"We kregen al vroeg subsidie van het National Lottery Fund, dat wilde dat we het bewustzijn voor mannen in de lokale omgeving zouden vergroten. Dit was daartoe beperkt. We moesten aan hen rapporteren, laten zien wat we ermee deden en wat de resultaten waren. Je hebt verantwoordelijkheden om verantwoording af te leggen aan donoren en verantwoordelijkheden over hoe je het geld besteedt." 

Jonny's ervaring:  

"Het belangrijkste om te onthouden is dat je eigen fondsenwerving altijd onbeperkt is. Subsidies zijn meestal beperkt, maar in sommige gevallen niet. Zorg ervoor dat je weet wanneer dat niet zo is! Ik dring er bij je op aan om regelmatig contact op te nemen met je accountant, want die kan er ook naast zitten."  

Relaties met donoren onderhouden

Het onderhouden van donateurrelaties gaat verder dan het erkennen van donaties. Het gaat erom donateurs betrokken te houden. Regelmatige updates, persoonlijke communicatie en uitnodigingen voor evenementen kunnen ervoor zorgen dat donateurs zich gewaardeerd voelen. Spreek altijd dankbaarheid uit en laat zien welk verschil hun bijdragen maken. Vergeet niet dat een trouwe donateur op de lange termijn vaak waardevoller is dan een eenmalige grote donateur. 

Pauls ervaring: 

"Probeer altijd contactgegevens vast te leggen zodra je een donatie krijgt.  

"Ik vraag mensen altijd: 'Vind je het goed als ik je op onze mailinglijst zet? Dan houden we je op de hoogte van toekomstige evenementen'. Social media is nu een andere mailinglijst geworden om relaties met donateurs te onderhouden." 

Jonny's ervaring:  

"Ik zou je willen aanmoedigen om je supporters regelmatig een e-mail te sturen met updates over wat er met je organisatie gebeurt en hoe ze je kunnen steunen. 

"Houd je donateurs direct op de hoogte, vertrouw er niet alleen op dat ze je sociale media lezen! Zoek uit of brieven of andere papieren exemplaren het beste zijn of gebruik de gratis opties van e-mail, sms, WhatsApp etc. 

"Neem altijd contact op met degenen bij wie je een aanvraag hebt ingediend, of je nu een subsidie hebt ontvangen of niet. Noteer in een spreadsheet wanneer je opnieuw een aanvraag moet indienen en zorg dat je aanvraag op tijd klaar is. Stuur ze rapporten, publicaties, enzovoort, of ze je nu geld hebben gegeven of niet. Dit helpt om je te herinneren en maakt de kans groter dat je de volgende keer weer geld krijgt."  

Aanbevelingen van beroemdheden

Steunbetuigingen van beroemdheden kunnen de boodschap en het bereik van je goede doel versterken. De juiste beroemdheid kan media-aandacht trekken, geloofwaardigheid aan je doel verlenen en zijn volgers beïnvloeden om te doneren. Het is echter cruciaal om in zee te gaan met een beroemdheid die echt achter je goede doel staat om de authenticiteit te behouden en een wederzijds voordelige relatie te garanderen. Waar mogelijk moet hun betrokkenheid verder gaan dan een simpele steunbetuiging tot authentieke betrokkenheid bij de organisatie. 

Pauls ervaring: 

"De beste manier om de steun van beroemdheden te gebruiken voor je goede doel is iemand te vinden die een band heeft met je doel. Als je iemand aan boord kunt krijgen, kun je toegang krijgen tot hun potentieel enorme database van volgers. Als ze een oproep voor je doen, dan kan zelfs een kleine respons een grote opbrengst aan donaties opleveren." 

Jonny's ervaring:  

"Als je een beroemdheid kunt krijgen, kan dat helpen, maar zoek ook iemand die je gratis kan steunen omdat hij of zij in de buurt is of een band heeft met jouw probleem. Als je betaalt - onderhandel!" 

De show moet doorgaan! 

Met de hulp van twee experts kun je deze tools gebruiken om je fondsenwerving naar een hoger niveau te tillen. Als je drukwerk nodig hebt als aanvulling op je evenement, zal Solopress er zijn om je bij elke stap te helpen.