Een voorstelling promoten in de Edinburgh Fringe

Nu de schijnwerpers op de Schotse hoofdstad zijn gericht, is de Edinburgh Festival Fringe is klaar om weer in het middelpunt van de belangstelling te staan. De Fringe is een maand durende marathon van lachen en creativiteit en staat bekend als het grootste kunstfestival ter wereld, dat een platform biedt aan artiesten van allerlei pluimage. Toch is er in het digitale tijdperk één traditie overeind gebleven: het gebruik van flyers en posters om voorstellingen en optredens te promoten.

Het stadsbeeld van Edinburgh verandert tijdens de Fringe in een kleurrijk canvas, versierd met een scala aan boeiende Flyers en Posters. Performers, zowel ervaren veteranen als nieuwkomers met sterallures, gaan de straat op, gewapend met stapels vers gedrukte Flyers en een gevoel van anticipatie dat aanstekelijk werkt. Deze traditie is niet alleen een marketingtactiek, het is een symbool van de geest van het festival - creatief, dynamisch en persoonlijk.

Sameer Katz deelt zijn ervaring in Edinburgh

Onlangs spraken we met Sameer Katz, een doorgewinterde stand-up uit Orange County, Californië, die voor zijn zevende jaar terugkeert naar de Fringe. Katz staat bekend om zijn vlijmscherpe humor en unieke invalshoeken en brengt dit jaar een nieuw programma, "Love Is A Lie", naar de Fringe.

We hadden het genoegen om met Sameer te praten over zijn ervaringen met het promoten van zijn shows in Edinburgh. Dit is hoe ons gesprek verliep:

Kun je het proces beschrijven van het creëren van een unieke en pakkende showtitel en een overtuigende showbeschrijving?

"Elk jaar in januari, lang voordat ik ook maar aan de Fringe denk, krijg ik een mailtje dat het tijd is om je Fringe show in te sturen. Dus elke januari word ik gek. "Wat ga ik dit jaar doen?!" Na dagen heb ik een titel bedacht die vaag genoeg is om er van alles van te maken. Dit jaar is het, "Love is a Lie." Hoewel het misschien klinkt alsof mijn show gaat over hoe afgemat ik ben met liefde in al zijn vormen, zou het ook kunnen gaan over hoe oprichter van The Beach Boys, Mike Love, een pathologische leugenaar was. (Ik heb geen idee of hij een leugenaar was, klaag me alsjeblieft niet aan, meneer Love).

Showbeschrijvingen zijn moeilijk. Het is makkelijk voor gokkers om overweldigd te raken bij het doorbladeren van het Fringe Programma of de Fringe App, dus je moet echt opvallen. Recensies citeren helpt echt om door het lawaai heen te breken, maar je hebt ook een grappige en kernachtige manier nodig om je show te beschrijven. Als ik weet waar mijn show over gaat, bedenk ik een korte premisse die vol zit met grappen. Ik probeer het midden te houden tussen herkenbaar en uniek."

Hoe effectief was het gebruik van gedrukt materiaal (zoals flyers of posters) bij het aantrekken van publiek? Kun je specifieke strategieën delen die je hebt gebruikt om dit gedrukte materiaal te verspreiden?

"Flyers en posters zijn op de een of andere manier essentieel en zinloos tegelijk. Mensen zien de Poster of de Flyer en denken, "Dat ziet er goed uit," en komen naar de show. De meeste mensen negeren me ook als ik flyer; van de mensen die wel een Flyer pakken, gooit de meerderheid hem gewoon in de prullenbak. En toch zijn de meeste mensen in mijn shows daar omdat ik ze geflyerd heb. Het slaat allemaal nergens op, maar zo werkt het nu eenmaal.

Met de hulp van de vrijwilligers van het Free Festival hang ik de dagen voor de Fringe posters op in de stad en op locaties. Daarna ga ik elke dag zoveel mogelijk flyeren. Dit is het moeilijkste deel van het festival: de uren die ik bezig ben om mijn waar aan te prijzen bij een meestal ongeïnteresseerd publiek.

Onthoud dat het niet persoonlijk is; er is veel te doen op de Fringe en niet iedereen wil mijn show zien. Ik heb het meeste succes gehad met flyeren een uur voor mijn show en ook met exit flyeren bij vergelijkbare shows. Het is belangrijk om te weten wie je publiek is en je daarop te richten."

Wat is de rol van in het oog springende visuals en afbeeldingen bij het promoten van je show?

"Je moet een goed uitziende Poster en Flyer hebben. Dat is allemaal waar, take-a-chance punters moeten afgaan. Een jaar was mijn Poster ik in een boom. Veel mensen kwamen alleen al op basis van die foto. Posters met sterren uit recensies vallen ook op. Mensen willen weten of hun tijd goed besteed wordt en sterren en lauweren brengen die boodschap over.

Het betalen van een deskundige grafisch ontwerper helpt hier ook bij; professionele posters geven aan dat je succesvol bent en als je succesvol bent, moet je wel grappig zijn."

Kun je een verhaal vertellen waarbij een onverwachte promotiestrategie in je voordeel werkte?

Flyeren op het Edinburgh Fringe Festival"Als Californiër vind ik de Schotse zomer erg koud, dus ik vlieg vaak in een jas met een zachte shell. Ik draag meer lagen dan Edmund Hillary bij de beklimming van de Everest. Het voordeel van mijn Inuit-kleding is dat ik veel zakken heb om mijn Flyers in te verstoppen. Meestal heb ik er maar één tegelijk vast.

Een man nam ooit een Flyer mee en dacht dat het een daad van barmhartigheid was om mijn laatste Flyer mee te nemen. Hij was een nobele ridder die me bevrijdde van de tirannie van de Flyer, terwijl ik er eigenlijk nog tientallen op zak had. Sindsdien maak ik regelmatig misbruik van het medeleven van mensen en laat ik ze denken dat ze een einde aan mijn ellende maken, om me vervolgens om te draaien en er nog een tevoorschijn te halen."

Hoe heb je sociale media en online platforms (zoals podcasts, YouTube, blogs) gebruikt om de zichtbaarheid van je show te vergroten?

"Het internet is, ergerlijk genoeg, zo belangrijk. Mensen plannen hun Fringe rond voorstellingen van artiesten die ze hebben gezien op sociale media of gehoord op podcasts. Ik zit op Twitter, Instagram en YouTube, maar diep van binnen ben ik niet gemaakt voor deze moderne tijd. Daarom doe ik een blogpost. Neem me mee terug naar de tijd van tumblr en inbellen. Ik schrijf zelfs een roman! Dat klopt, dat is net zoiets als een hele, hele lange TikTok-video maar dan op papier. Volg me ook op alles.

Welk advies zou je geven aan een komiek die van plan is om zijn show voor het eerst op de Edinburgh Fringe te promoten?

Drukte in de Edinburgh Fringe

"Wees beroemd. Als je niet beroemd bent, wees dan rijk en betaal voor PR om mensen te laten denken dat je beroemd bent. Buiten dat is je naam online bekend maken echt het beste wat je kunt doen. Met name sociale media, interviews met mediabedrijven en persberichten sturen naar recensenten.

Als het gaat om de dagelijkse praktijk en flyeren, is het veel effectiever om met mensen in contact te komen dan ze uit te delen. Het is beter om minder flyers uit te delen aan mensen met wie je een band hebt dan ze alleen maar uit te delen aan mensen die niet geïnteresseerd zijn."

Voorbij de marge...

Nu het spektakel van de Fringe nadert, blijft de traditie van flyers en posters een kleurrijk bewijs van de levendige geest van het festival. Deze tastbare aandenkens blijven het publiek boeien, aantrekken en inspireren. En hoewel het festival uniek is, is de impact van goed ontworpen drukwerk universeel. Of je nu een comedyshow promoot of je nieuwste zakelijke onderneming, de kracht van een zorgvuldig ontworpen Flyer of Poster is onmiskenbaar.

Als je dit seizoen in Edinburgh bent, mag je het volgende niet missen Liefde is een leugen" van Sameer Katztreedt op in de Doon The Stair Comedy Club in 32 Below, 32b W Nicolson Street.