Promovarea unui spectacol la Edinburgh Fringe

În timp ce lumina reflectoarelor se îndreaptă spre capitala scoțiană, cei de la Festivalul Fringe de la Edinburgh este gata să fie din nou în centrul atenției. Un maraton de râs și creativitate care durează o lună, Fringe este renumit pentru că este cel mai mare festival de artă din lume, oferind o platformă pentru artiști de toate felurile. Cu toate acestea, în plină eră digitală, o tradiție rămâne fermă: utilizarea pliantelor și a afișelor pentru promovarea spectacolelor și a reprezentațiilor.

Peisajul orașului Edinburgh se transformă într-o pânză de culoare în timpul Fringe, împodobită cu o serie de pliante și postere captivante. Artiștii, fie că sunt veterani cu experiență sau începători cu ochi de stea, ies pe străzi, înarmați cu teancuri de pliante proaspăt tipărite și cu un sentiment de anticipare care este contagios. Această tradiție nu este doar o tactică de marketing, ci și un simbol al spiritului festivalului - creativ, dinamic și personal.

Sameer Katz împărtășește experiența sa de la Edinburgh

Am stat recent de vorbă cu Sameer Katz, un stand-up experimentat, originar din Orange County, California, care se va întoarce la Fringe pentru al șaptelea an. Cunoscut pentru inteligența sa ascuțită și perspectivele sale unice, Katz aduce la Fringe din acest an o nouă ofertă, "Love Is A Lie".

Am avut plăcerea de a sta de vorbă cu Sameer despre experiențele sale de promovare a spectacolelor sale de la Edinburgh. Iată cum a decurs conversația noastră:

Ne puteți descrie procesul de creare a unui titlu unic și captivant al spectacolului și a unei descrieri convingătoare?

"În fiecare ianuarie, cu mult înainte de a mă gândi la Fringe, primesc un e-mail care îmi spune că este timpul să trimit spectacolul tău pentru Fringe. Așa că, în fiecare ianuarie, mă sperii. "Ce o să fac anul acesta?!". După zile întregi de așa ceva, mă decid asupra unui titlu suficient de vag încât să mă pot transforma în orice. Anul ăsta e "Dragostea e o minciună". Deși ar putea părea că spectacolul meu este despre cât de obosită sunt de dragostea în toate formele ei, ar putea fi și despre modul în care membrul fondator al trupei The Beach Boys, Mike Love, a fost un mincinos patologic. (Habar n-am dacă era un mincinos, vă rog să nu mă dați în judecată, domnule Love).

Descrierile spectacolelor sunt dificile. Este ușor pentru pariorii care răsfoiesc programul Fringe sau aplicația Fringe să fie copleșiți, așa că trebuie să ieșiți în evidență. Citând recenzii, vă ajută foarte mult să treceți prin zgomot, dar aveți nevoie și de un mod amuzant și concis de a vă descrie spectacolul. Când știu despre ce este vorba în spectacolul meu, găsesc o premisă scurtă, plină de glume. Încerc să fac o combinație între relatabilitate și unicitate."

Cât de eficientă a fost utilizarea materialelor tipărite (cum ar fi pliante sau afișe) în atragerea publicului? Puteți să ne comunicați strategiile specifice pe care le-ați folosit pentru a distribui aceste materiale tipărite?

"Flyerele și afișele sunt cumva esențiale și inutile în același timp. Oamenii văd afișul sau flyerul și se gândesc: "Arată bine" și vin la spectacol. De asemenea, majoritatea oamenilor mă ignoră atunci când fac fluturași; dintre cei care iau un fluturaș, majoritatea îl aruncă la gunoi. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre cei care participă la spectacolele mele sunt acolo pentru că le-am trimis un fluturaș. Nimic din toate acestea nu are sens, dar așa stau lucrurile.

Cu ajutorul voluntarilor de la Free Festival, am lipit afișe în oraș și în localuri cu câteva zile înainte de Fringe. Apoi, în fiecare zi afișez cât de mult pot. Aceasta este cea mai grea parte a festivalului: orele petrecute vânzându-mi marfa unei mulțimi în mare parte neinteresate.

Nu uitați că nu este ceva personal; la Fringe se întâmplă multe lucruri și nu toată lumea vrea să vadă spectacolul meu. Am avut cel mai mare succes cu o oră înainte de spectacolul meu și, de asemenea, la ieșirea din spectacole similare. Este important să știi cine este publicul tău și să îl vizezi."

Care este rolul elementelor vizuale și grafice atrăgătoare în promovarea spectacolului dumneavoastră?

"Trebuie să ai un poster și un fluturaș care să arate bine. Toate acestea sunt adevărate, pariorii de la take-a-chance trebuie să plece. Într-un an, posterul meu era eu într-un copac. O mulțime de oameni au venit doar pe baza acelei imagini. Posterele cu stele din recenzii ies și ele în evidență. Oamenii vor să știe că timpul lor va fi bine cheltuit, iar stelele și laurii transmit acest mesaj.

Plata unui grafician expert ajută și în acest sens; afișele profesionale indică faptul că ai succes și dacă ai succes, trebuie să fii amuzant."

Ne puteți împărtăși o poveste în care o strategie de promovare neașteptată a funcționat în favoarea dumneavoastră?

Flyering la Festivalul Edinburgh Fringe"Fiind californian, vara scoțiană mi se pare foarte rece, așa că deseori zbor cu o jachetă cu blană. Port mai multe straturi decât a făcut Edmund Hillary când a urcat pe Everest. Avantajul ținutei mele de inuit este că am o mulțime de buzunare pentru a-mi ascunde fluturașii. De obicei, țin doar unul la un loc.

Un tip a luat odată un Flyer, crezând că este un act de milă să îmi ia ultimul. A fost un nobil cavaler care m-a eliberat de tirania Flyer-ului, când în realitate mai aveam zeci de alte bilete în buzunare. De atunci, profit în mod regulat de compasiunea oamenilor și îi las să creadă că pun capăt suferinței mele, doar pentru a mă întoarce și a scoate încă unul."

Cum ați folosit social media și platformele online (cum ar fi podcasturile, YouTube, blogurile) pentru a crește vizibilitatea emisiunii dumneavoastră?

"Internetul este, enervant, atât de important. Oamenii își planifică Fringe-ul în funcție de spectacolele artiștilor pe care i-au văzut pe rețelele de socializare sau pe care i-au auzit pe podcasturi. Eu sunt pe Twitter, Instagram și YouTube, dar, în adâncul sufletului meu, nu sunt construit pentru această eră modernă. De aceea fac un articol pe blog. Întoarceți-mă la zilele lui Tumblr și ale dial-up-ului. Scriu chiar și un roman! Așa e, chestia aia care e ca un videoclip TikTok foarte, foarte lung, dar pe hârtie. De asemenea, te rog să mă urmărești pe orice."

Ce sfat ai da unui comediant care plănuiește să își promoveze pentru prima dată spectacolul la Edinburgh Fringe?

Mulțimi la Edinburgh Fringe

"Fii faimos. Dacă nu ești faimos, fii bogat și plătește pentru relații publice pentru a face oamenii să creadă că ești faimos. În afară de asta, să-ți faci cunoscut numele online este cel mai bun lucru pe care îl poți face. Mai exact, atacați social media, luați interviuri cu companii media și trimiteți comunicate de presă către recenzenți.

În ceea ce privește activitatea zilnică și fluturașii, interacțiunea cu oamenii este mult mai eficientă decât distribuirea de documente pe de rost. Este mai bine să împarți mai puține fluturași oamenilor cu care te conectezi, decât să le împarți pur și simplu celor care nu sunt interesați."

Dincolo de margine...

Pe măsură ce ne apropiem de spectacolul Fringe, tradiția pliantelor și a afișelor rămâne o mărturie colorată a spiritului plin de viață al festivalului. Aceste amintiri tangibile continuă să implice, să atragă și să inspire publicul. Și, deși festivalul este unic, impactul materialelor tipărite bine realizate este universal. Fie că promovați un spectacol de comedie sau cea mai recentă afacere, puterea unui afiș atent conceput Pliant sau Poster este de necontestat.

Dacă vă aflați în Edinburgh în acest sezon, nu ratați Sameer Katz's "Love Is A Lie", care va concerta la Doon The Stair Comedy Club din 32 Below, 32b W Nicolson Street.