Thermodruk - de kunst van thermografie

embossed envelop knutselen


Thermodruk is een fantastische druktechniek die vaak wordt gebruikt op wenskaarten, huwelijksuitnodigingenen andere bedrukte materialen die een natuurlijk reliëf nodig hebben. Sommige drukkers gebruiken dit proces om afgedrukte lettertypes of afbeeldingselementen 3D-achtig te maken, net als veel hobbyisten die zich bezighouden met de geneugten van handwerk voor hun eigen zelfgemaakte projecten.

thermografisch printontwerp

Beeldcredit: De potstal

Om de kunst van thermografie volledig te begrijpen, gaan we de processen uitleggen die een drukkerij doorloopt om deze geweldige en enigszins vergeten afdrukmethode te produceren, naast een uitleg over hoe je thuis je eigen ambachtelijke versie ervan kunt maken.

De oorsprong van thermografie

Helaas is de precieze oorsprong van thermografie niet helemaal duidelijk, maar volgens Britse boekdruk Het dateert uit de tijd dat graveren de voorkeursmethode was voor het vormgeven van lettertypes of ontwerpen voor hoogwaardig briefpapier en ander substraat.

Graveren is een zeer traditionele methode van artistieke prentkunst. Oorspronkelijk werd een koperen of zinken metalen plaat gegraveerd, die de achterkant van het beoogde ontwerp vormde. De gecreëerde groeven werden vervolgens gevuld met inkt die onder hoge druk werd overgebracht op het substraat (meestal papier), waardoor een licht verhoogde afdruk ontstond.

gegraveerd visitekaartje

Afbeelding credit: Langdurig

Omdat voor elk project nieuwe platen moesten worden gegraveerd, wat veel tijd en vaardigheid vergde, was en is deze methode nog steeds een van de duurste drukprocessen. Vandaar dat de thermografie werd geboren, die zorgde voor een verhoogde afdruk die gebruik maakte van de drukpersen met beweegbare letters tegen veel betaalbaardere prijzen voor zowel de drukkers als de consumenten.

De methode van thermografisch afdrukken

Thermografie bestaat normaal gesproken uit drie eenvoudige processen. Om te beginnen leggen we de methode uit die professionele drukkers gebruiken, gevolgd door een korte uitleg over hoe je thuis hetzelfde reliëfeffect kunt bereiken als je het zelf wilt proberen.
3 stappen van thermografisch afdrukken
Het bovenstaande diagram is een grafische weergave van de lithografische drukmethode met drie processen. Zodra het substraat bedrukt is, wordt het op een lopende band door elk proces geleid totdat het eindproduct is gecreëerd.

Stap 1

Opmerking: voorafgaand aan deze fase moet de inkt op papier zijn overgebracht door middel van een druktechniek die ervoor zorgt dat de inkt nog nat is, zoals boekdruk. Pigmentinkten worden meestal gebruikt voor thermografisch drukken omdat ze langzaam drogen.

Het eerste proces van thermografie omvat het aanbrengen van een poeder dat algemeen bekend staat als embossing/ thermografisch poeder. Het poeder is gemaakt van plastic harsen, bedekt de pagina en hecht zich aan de natte inkt (de gebieden die zijn geselecteerd voor embossing).

Stap 2

Het substraat gaat van de poederfase naar het vacuümproces waar het overtollige poeder van het papier wordt verwijderd, zodat alleen de geïnkte delen worden gecoat en klaar zijn voor de laatste fase.

Het verwijderen van overtollig poeder gebeurt niet altijd met een vacuüm. In plaats daarvan zijn er machines die gebruikmaken van een combinatie van trillingen en een transportband met lopers die de oriëntatie van de pagina veranderen (van horizontaal naar verticaal) om overtollig poeder in een opvangbak te laten vallen, die wordt gerecycled en toegepast op volgende applicatieprocessen in stap 1.

Stap 3

Nadat het poeder is aangebracht en het overschot is verwijderd, komt het substraat uiteindelijk in het transformatieproces terecht waar het door een stralingsoven wordt geleid, blootgesteld aan temperaturen tussen 900 en 1300°C (Wikipedia) gedurende 2 tot 3 seconden.

Terwijl het door de oven gaat, stijgt de temperatuur van het substraat, waardoor de gepoedercoate elementen van de pagina smelten en transformeren tot ze er glanzend, verheven en licht bubbelachtig uitzien.

Het geprinte product gaat dan verder langs de transportband om af te koelen zodra het van de hitte wordt gehaald en in een soort papieren opvangbak wordt gedeponeerd. Sommige machines hebben een ventilator om het substraat af te koelen wanneer het de oven verlaat, maar dit is niet helemaal nodig omdat de gesmolten elementen beginnen te drogen en te stollen wanneer ze uit de hitte van de oven worden gehaald.

Extra info

Zoals we in stap 1 hebben uitgelegd, moet de pigmentinkt eerst op papier worden overgebracht om natte inkt te verkrijgen waar het embossingpoeder zich aan kan hechten. Idealiter zou een transportband elk bedrukt stuk substraat van de printer naar het eerste proces van de thermografische procedure brengen om ervoor te zorgen dat de inkt nat blijft.

Veelvoorkomende problemen

Zoals bij alle drukwerk komt er veel evenwicht bij kijken. Dit zijn slechts een paar veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij dit afdrukproces:

 • Als de inkt te droog is, hecht het poeder niet;
 • Als er niet voldoende overtollig poeder is verwijderd, kan het eindproduct er vlekkerig uitzien;
 • Te veel warmte kan het papier doen ontbranden;
 • Te weinig warmte kan ervoor zorgen dat het ontwerp er ongelijkmatig uitziet, waarbij sommige elementen gesmolten zijn en andere niet.

Video bronnen

Hier is een video die duidelijk laat zien hoe een thermografische drukmachine met handvoeding werkt:

Hier is nog een video die een transportband toont die het hele proces doorloopt, van het aanbrengen van inkt op het substraat tot en met de thermografie:

De voordelen van thermodruk

Het grootste voordeel van deze afdrukmethode is de goedkope visuele aantrekkingskracht die het kan bieden, veel goedkoper dan graveren en natuurlijker uitziend in vergelijking met Spot UV-afdrukken - een afdrukproces dat een gelijkmatige laag ultravioletvernis toevoegt, waardoor gelijkmatig verhoogde elementen ontstaan.

Knutselen voor thuis

Nu we de professionele drukmethode van thermografie hebben uitgelegd, geven we je een handleiding over hoe je thuis een vergelijkbaar, zo niet hetzelfde, reliëfeffect kunt maken voor je eigen handwerk.

embossed envelop knutselen

Beeldcredit: thestitcherati

Wat heb je nodig?

 • Een rubberen stempel van goede kwaliteit
 • Een pigmentinktkussen
 • Embossing poeder
 • Substraat (papier)
 • Embossing warmtepistool (gewoon warmtepistool kan ook werken)

Methode:

  • Inkt je stempel gelijkmatig met de pigmentinkt. We raden aan om de stempel ondersteboven te draaien (afdrukzijde naar boven) en met het stempelkussen te deppen voor een gelijkmatige laag.
  • Plaats de afdrukzijde van de stempel op de ondergrond en oefen een gelijkmatige neerwaartse druk uit totdat de afdruk op het papier is achtergebleven. Let op: kantel de stempel niet van links naar rechts, want dan kan er een vlekkerige en slecht gedefinieerde afdruk ontstaan. Zodra de afdruk is gemaakt, bedek je dat deel van de pagina royaal met embossingpoeder totdat het hele ontwerp is bedekt. Dit moet gebeuren terwijl de inkt nog nat is. Gelukkig duurt het even voordat pigmentinkt droog is, dus je hebt wat tijd om dit toe te passen.
  • Kantel het papier om het overtollige poeder van de pagina af te laten lopen en in een opvangbak te doen (een teiltje of een ander vel papier) zodat je het terug in de pot kunt gieten voor hergebruik. Tijdens het kantelen kun je ook op de achterkant van de pagina tikken om overtollig poeder dat tussen de groeven van het motief hangt, eraf te schudden.
  • Breng ten slotte warmte van je warmtepistool aan op het ontwerp, direct erboven (ongeveer 3 cm afstand van het paginamotief) totdat het verandert van poedervorm in een bubbelachtig, glanzend ontwerp - verplaats op dat moment het warmtepistool rond het ontwerp als er nog meer moet worden getransformeerd, anders is het voltooid.
  •  Leun achterover en bewonder je ontwerp.

Samenvatting

Om de hele methode van thermodruk samen te vatten, zijn de drie belangrijkste punten om te onthouden:

  • POWDER - embossingpoeder gemaakt van plastic harsen wordt aangebracht op natte pigmentinktelementen op een pagina;
  •  VACUÜM - Overtollig poeder wordt van de pagina verwijderd met behulp van een vacuüm of trillingen;
  • OVEN - Poedervormige elementen van de pagina worden gedurende 2-3 seconden blootgesteld aan 900-1300°C tot ze gesmolten en bruisend zijn.

Nu je weet hoe thermografisch afdrukken in zijn werk gaat, kun je de tutorial in dit artikel uitproberen en zelf zien hoe het proces handmatig wordt uitgevoerd.

Als je opmerkingen hebt over thermografisch afdrukken, plaats ze dan in het commentaarveld hieronder. 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.