80 jaar Grand Prix van Monaco

Monaco Grand Prix poster 1933 in Solopress drukkerij blog

Herbeleef de glitter en glamour van 's werelds beroemdste Grand Prix race via posterkunst...

Sinds de eerste Grand Prix van Monaco in 1929 zijn coureurs en racefans over de hele wereld gefascineerd door deze opwindende straatrace. Natuurlijk, het is geen circuit dat gemaakt is voor snelheid of inhalen. Maar dat is ongeveer het enige wat de GP van Monaco niet levert. Dit is de F1-race waar iedereen elk jaar naar uitkijkt. Met zo'n glamoureuze locatie en fantastische geschiedenis is het makkelijk te begrijpen waarom de Grand Prix van Monaco artiesten heeft voorzien van geweldige inspiratie voor het ontwerp van hun posters in de afgelopen 80 jaar.

1933

Monaco Grand Prix poster 1933 in Solopress drukkerij blog

Afbeeldingsbron: Art.co.uk

Georges Hamel, ook bekend als Geo Ham, was een beroemde Franse illustrator en schilder geboren in 1900. Hij was zelf een autoliefhebber en wordt beschouwd als een van 's werelds meest opmerkelijke motorsporttekenaars aller tijden. Naast een reeks iconische posters voor de Grand Prix van Monaco en de 24 uur van Le Mans, tekende Hamel ook karikaturen van veel autocoureurs.

Deze kunstreproductie van 50 x 70 cm van de 5e Grand Prix Automobile, Monaco, 1933 is verkrijgbaar bij Art.co.uk voor € 13,99.

Achille Varzi won in een Bugatti de Grand Prix van Monaco in 1933.

1948

Monaco Grand Prix poster 1948 in Solopress drukkerij blog

Afbeeldingsbron: Art.co.uk

Deze Geo Ham poster voor de Grand Prix van Monaco 1948, 61 x 91 cm, is verkrijgbaar bij Art.co.uk voor £8,99. Er is ook een ingelijste Giclee print (86 x 117 cm) verkrijgbaar bij Art.co.uk voor £189,99. Art.nl gebruikt Giclee digitaal afdrukken om levendige, pure kleurenafdrukken te maken die van voldoende kwaliteit zijn om in een galerie of museum te worden tentoongesteld.

Giuseppe Farina in een Maserati won de Grand Prix van Monaco in 1948. Dit was de enige die werd gehouden in de jaren 1940.

1958

Monaco F1 Grand Prix poster 1958 in Solopress drukkerij blog

Afbeelding Bron: Groot Canvas

Het eerste wereldkampioenschap Formule 1 werd gehouden in 1950. Door velen beschouwd als de gouden eeuw van de autosport, werden de jaren 1950 gedomineerd door legendarische F1-coureurs zoals Juan Manuel Fangio, Stirling Mos en Jack Brabham.

Great Big Canvas verkoopt J. Ramel's opvallende 1958 Monaco Grand Prix poster op een breed scala aan canvas, frames, prints of wandschilderingen. De 17 x 24 inch posterprint is de goedkoopste optie voor $29,99.

Maurice Trintignant in een Cooper - Climax won de F1 Grand Prix van Monaco in 1958.

1963

Monaco F1 Grand Prix poster 1963 in Solopress drukwerk blog

Afbeelding Bron: Auto Neurotische Fixatie

Michel Beligond is een andere Franse kunstenaar die bekend staat om zijn Formule 1- en Le Mans-posterwerk.

Graham Hill won in een BRM de F1 Grand Prix van Monaco in 1963. Hill werd liefkozend Mr Monaco genoemd en won hier in de jaren 60 vijf keer de GP.

1973

Monaco F1 Grand Prix poster 1973 in Solopress drukwerk blog

Afbeelding Bron: http://monacogp.a-infokan.com

Er zijn verschillende gesigneerde edities van deze J. Ramel poster voor de Grand Prix van Monaco in 1973 online te koop. De F1 koopwaarwinkelverkopen er bijvoorbeeld een gesigneerd door de Franse Grand Prix-coureur Jean-Pierre Jarier voor $499,99.

Jackie Stewart in een Tyrrell - Ford won in 1973 de F1 Grand Prix van Monaco.

1983

Monaco F1 Grand Prix poster 1983 in Solopress drukkerij blog

Afbeelding Bron: Grand Prix posters

Retro Formule 1 heeft een unieke collectie merchandise gewijd aan de legendes van de F1 - waaronder veel van de hierboven afgebeelde vintage Grand Prix posters. Als je de showroom voor hun 350gsm A1 Giclee print (£24) van deze poster uit 1983, kun je ook het achtergrondverhaal lezen over de Grand Prix van Monaco dat jaar.

Keke Rosberg in een Williams-Ford won de F1 Grand Prix van Monaco in 1983. De volgende 10 jaar in Monaco werden gedomineerd door de bittere rivalen Alain Prost en Ayrton Senna.

1994

Monaco F1 Grand Prix poster 1994 in Solopress drukkerij blog

Afbeelding Bron: l'art et l'automobile

Deze 1994 Monaco Grand Prix poster toont Ayrton Senna in zijn 1993 McLaren MP4/8 raceauto.

Michael Schumacher in een Benetton - Ford won de F1 Grand Prix van Monaco in 1994.

2002

Monaco F1 Grand Prix poster 2002 in Solopress drukkerij blog

Afbeelding Bron: www.CollectionCar.com

Eindelijk zorgt deze poster voor de broodnodige erkenning voor de gehaaste pitcrew tijdens de Grand Prix van Monaco. Dit fragment uit Formule 1-racen voor Dummies legt uit wat er eigenlijk gebeurt tijdens een hectische F1 pitstop.

David Coulthard in een McLaren-Mercedes won in 2002 de F1 Grand Prix van Monaco.

2011

Monaco F1 Grand Prix poster 2011 in Solopress drukkerij blog

Afbeelding Bron: Art Deco Gal

De cirkel is weer rond met deze art deco geïnspireerde poster voor de Grand Prix van Monaco 2011.

Sebastian Vettel in een Red Bull - Renault won in 2011 de F1 Grand Prix van Monaco.

Inzicht in ontwerp

"Al deze posters maken goede reclame voor de GP van Monaco, op een paar na. Ik denk dat de jaren 1994 en 2002 de Grand Prix-races promoten, maar de reclame voor het feit dat het in Monaco wordt gehouden in de steek laten," zegt Julie Simpkins, een van de ervaren grafisch ontwerpers bij Solopress.com's eigen ontwerpstudio. "Alle anderen laten in de illustraties iets zien dat duidt op Monaco en ook de tekst op de poster is duidelijk te lezen. Hoewel 1973 al het bovenstaande laat zien, laat het niet de snelheid en het drama rond de race zien zoals de anderen doen. Ik vind het er zelfs een beetje slordig uitzien - en het geeft niet het dramatische gevoel dat de race omringt."

"Het is interessant om te zien hoe het posterontwerp in de loop der jaren is veranderd. De eerste hadden handgeschilderde en getekende illustraties, die in de loop der jaren steeds gedetailleerder werden - tot het huidige computergegenereerde ontwerp met behulp van Adobe Photoshop en Illustrator om de afbeeldingen op de posters te maken."

13 REACTIES

  1. Ik zou geen enkele van deze posters thuis aan de muur willen hangen, heel nostalgisch voor mij, en ik vind ze allemaal prachtig! Uitzonderlijk designwerk ook!

  2. Ongelooflijk opvallende posters, ik zou er graag een paar afdrukken van willen hebben omdat het artwork helemaal in mijn straatje past. Tijdloze graphics.

  3. De poster van Georges Hamel uit 1933 is fantastisch, hij brengt de race echt tot leven en je voelt de glamour van de race, de plaats en het tijdperk.

  4. Deze zijn geweldig! We hebben een paar keer rond het Circuit gelopen en de cadeauwinkel bij de tunnel had nog nooit zulke prints!

  5. Ik hou van de Art Deco look die ze voor de laatste hebben gebruikt - maar ik vind die van 2002 ook geweldig, om de werknemers in de achterkamers te laten zien, die vind ik geweldig! Maar mijn favoriet aller tijden is die van 1948.

Reacties zijn gesloten.