Laat de deur niet vallen - de waarde van gedrukte direct marketing

header uitgelichte afbeelding voor deurdruppel blogbericht


Hallo zeggen tegen digitale marketing betekent afscheid nemen van gedrukte direct marketing, toch?

header uitgelichte afbeelding voor deurdruppel blogbericht

Fout. Tenminste, niet volgens Royal Mail, wiens nieuwe interactieve postdienst (nauwkeurig gerichte huis-aan-huis Direct Marketing gedrukte campagnes die kunnen worden gekoppeld aan cyberspace!) blijkt verrassend succesvol in een tijd waarin het lijkt alsof andere marketingmedia, zoals e-mailmarketing en mobiele marketing, enz. de rage zijn.

Maar aangezien het in het belang van de Royal Mail is om hun nieuwe interactieve dienst te promoten, zouden ze dat toch zeggen?

Nou, ja, maar de succespercentages van Direct Marketing-campagnes (meestal 'DM-campagnes' genoemd), gelanceerd, beheerd, gevolgd en vervolgens beoordeeld door allerlei Britse bedrijven, maken DM tot een tactiek die geen enkel bedrijf zou mogen negeren.

Het is echt een vergissing om gedrukte DM-campagnes te zien als 'losstaand' van online campagnes. Waarom? Omdat nu, met één scan van hun smartphone, je flyer, envelopEen groot pakket of een ander type mailer kan uw klanten nog verder brengen - tot in het hart van uw webruimte en VERDER...

De succespercentages van DM-campagnes kunnen natuurlijk variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Maar zonder twijfel is je eerste prioriteit bij het ontwerpen, orkestreren en volgen van een DM-campagne om de informatie die je verstuurt naar gerichte, potentiële klanten nuttig te maken. Wanneer je hen vertelt over je product(en) of dienst, probeer het dan anders te zeggen dan je concurrenten en probeer de informatie ook anders te presenteren.

Door je envelop aantrekkelijk te maken en de geadresseerde een voorproefje te geven van de speciale aanbieding die erin zit, kun je de respons verhogen tot ongeveer 3% - 4% (van de 1% - 2% respons die een gewone witte C4-envelop met een rode zakelijke frankering, met daarin een brief en een paar folders, normaal gesproken oplevert).

Als je DM bedoeld is om potentiële klanten massaal naar je website te lokken, zorg er dan voor dat je, voordat je gedrukt marketingmateriaal de deur uitgaat, een sterke landingspagina hebt die op hun bezoek wacht. (Als je liever hebt dat ze bellen, wat dacht je dan van het opzetten van een speciale telefoonlijn als onderdeel van je campagne).

De landingspagina van je website kan informatie bevatten over je nieuwe product, een video over hoe je het product moet gebruiken, een functie waarmee klanten zich kunnen 'registreren voor updates' en zelfs een feedbackfunctie.

Het thema van je landingspagina moet natuurlijk gemakkelijk herkenbaar zijn als 'gelinkt' aan je drukwerk, en moet overtuigend geschreven zijn om potentiële klanten aan te zetten tot kopen; en dat brengt ons, mensen, bij oproepen tot actie...

Gedrukte en online Direct Marketing zonder een call-to-action is een beetje als een grap zonder clou, of een thriller zonder climax - het ging allemaal zo goed tot het einde, toen het publiek merkte dat ze niets hadden om op te reageren en de hele opbouw eigenlijk een complete tijdverspilling was. Zorg er dus voor dat je een call-to-action toevoegt aan je DM die mensen aanzet tot reageren, of beter gezegd tot ACTIE: om je te bellen, te e-mailen, NU een bestelling te plaatsen voor een tijdelijke aanbieding "voordat iemand anders dat doet", "voordat de tijd om is", "voordat de voorraad opdroogt", voordat het product of de dienst die je verkoopt "komende vrijdag om middernacht weer de volle prijs heeft, wanneer de maan (en het orderboek) vol zullen zijn!".

Capice?