Steunkleur printen vs. CMYK printen

spot uv-kleur printen vergelijken


En nu, vanuit Solopress Promotions, welkom bij het hoofdevenement van de avond.

spot uv-kleur printen vergelijken

Deze wedstrijd staat gepland voor een aantal paragrafen van zinderend entertainment... maak je klaar om te RUMBLLLLLLLE!!!

In de rode hoek, de regerend kampioen, ongeslagen in talloze oogverblindende wedstrijden en met een professionele staat van dienst van onoverzienbare prachtige drukprestaties (van zakelijk briefpapier en dergelijke) over de hele wereld, hebben we Spot Colour Printing.

In de blauwe hoek staat CMYK (Process Colour Printing), de uitdager in een cyaan gewaad, magenta handschoenen en een gele zwembroek met zwarte bies. Met een even indrukwekkende staat van dienst van succesvolle commerciële afdrukken over de hele wereld (en ja, allemaal full-colour knockouts!), wordt CMYK proceskleurendruk gezien als de enige kleurendrukmethode die de kroon van Spot Colour Printing uitdaagt als het onbetwiste, beste kleurendrukproces ter wereld.

Laten we voor de eerste bel van de eerste ronde nog eens goed kijken hoe deze twee bij elkaar passen:

Steunkleurendruk gebruikt een enkele (verschillende) inkt voor elke gebruikte kleur (waardoor het extreem nauwkeurig is), terwijl de CMYK-methode slechts vier kleuren gebruikt: cyaan, magenta, geel en zwart (die gemengd kunnen worden om een bijna oneindig aantal kleuren en tinten te creëren, in slechts één drukgang. Stel je voor).

Als je al gedetailleerd gedrukt materiaal hebt (een logo, embleem, briefhoofdgratis slip, visitekaartjeetc.) en je hebt een exacte overeenkomst nodig, dan is steunkleurendruk je beste keuze. De kleurafstemming (en getrouwheid tussen drukgangen) kan buitengewoon zijn.

Steunkleurendruk is echt de beste optie voor drukwerkopdrachten waar: slechts een paar kleuren nodig zijn; waar de CMYK-methode gewoon niet voldoende is voor een nauwkeurige reproductie; waar briljant levendige kleuren of speciale kleureffecten nodig zijn; waar geen sprake is van fotoweergave; waar betrouwbare kleurconsistentie over meerdere opeenvolgende pagina's van het grootste belang is; en waar de kleurdekking perfect gelijkmatig moet zijn over een groot gebied.

Hoewel CMYK Proceskleurendruk ook geweldig kan werken, heeft het niet dezelfde 'matching quality' als steunkleurendruk. Daarom wordt het het beste gebruikt voor afdrukken in full-color, vooral voor de full-color reproductie van fotografische afbeeldingen. En dan komt het pas echt tot zijn recht.

Zie CMYK proceskleurendruk als het mengen van vier specifiek gekozen kleuren op het palet van een kunstenaar. Door magenta met cyaan te mengen kun je prachtige blauwtinten krijgen. En door geel met cyaan te mengen kun je allerlei prachtige groene tinten creëren. Enzovoort, enzovoort...

Wanneer foto's in full-colour of meerkleurenafbeeldingen de steunpilaar zijn van een publicatie met afbeeldingen, stuitert de CMYK-methode Spot Colour Printing elke keer weer van het doek. En dat is nog niet alles...

Wat laat nieuws uit de CMYK kleedkamer: Het blijkt dat, hoe briljant 1, 2 of 3 Steunkleurendruk ook is, het gewoon niet kan tippen aan de CMYK-methode als het gaat om milieuvriendelijkheid: in tegenstelling tot een Steunkleurendruk, worden er geen wasmiddelen gebruikt om de drukpers te reinigen na het gebruik van de CMYK-methode, wat betekent: het verminderde chemicaliëngebruik is enorm.

Beide methoden hebben hun plaats in de hall of fame, maar als je niet zeker weet welke optie je moet kiezen, kun je het beste advies vragen aan een expert om er zeker van te zijn dat je uiteindelijke drukwerk knock-out is!