Solopress & Two Sides: distrugerea miturilor

Când vine vorba de mediu, digitalul este bun și hârtia este rea, nu-i așa? Nu neapărat!

Din nefericire, există multe mituri în lumea tipăriturilor, a hârtiei și a ambalajelor din hârtie. Uneori se crede că tipărirea înseamnă defrișare. Sau că alternativele digitale nu produc niciun fel de efecte nocive. În realitate, imaginea nu este nici pe departe atât de simplă. De fapt, există dovezi convingătoare care demonstrează că este adevărat contrariul...

Redresarea echilibrului

În 2008, un grup de profesioniști din lanțul de aprovizionare cu materiale de comunicare grafică s-au reunit pentru a crea un forum care nu numai că ar promova practicile de mediu, dar ar oferi și o voce care să spună adevărata poveste a progresului înregistrat de industrie în reducerea impactului asupra mediului.

Rezultatul a fost Două fețe, un grup non-profit capabil să investigheze, să educe și să comunice în ceea ce privește problemele ecologice legate de hârtie și tipărituri.

Prin cercetările sale și prin activitatea de relații publice, Two Sides a reușit să spună o poveste foarte diferită despre responsabilitatea față de mediu în industria comunicării grafice, de la silvicultură până la livrare.

Două fețe ale poveștii...

Un mit îngrijorător cu privire la producția de hârtie este acela că aceasta este o cauză majoră a defrișărilor și că, în consecință, pădurile europene sunt distruse. De fapt, conform Two Sides, pădurile europene au crescut cu o suprafață echivalentă cu 1.500 de terenuri de fotbal în fiecare zi între 2005 și 2020!

O altă concepție greșită este aceea că producția de hârtie produce o amprentă mare de carbon. În realitate, industria este unul dintre cei mai mici emițători de gaze cu efect de seră și a reușit să reducerea emisiilor cu un sfert în cei doisprezece ani care au precedat anul 2017.

Pe de altă parte, există ideea populară conform căreia comunicarea digitală și stocarea de date sunt cele mai ecologice alternative la imprimare. Se pare că nici acest lucru nu este atât de clar. În prezent, industria TIC produce 2,5-3% de emisii de CO2 la nivel mondial, iar această cifră se preconizează că va crește la 14% până în 2040.

Acestea sunt doar câteva dintre faptele și cifrele revelatoare, care sparg mituri și care pot fi explorate pe site-ul TwoSides.info.

Acordarea cartonașului roșu pentru "spălarea verde" 

Totuși, și mai îngrijorătoare este tendința de a comercializa moduri alternative de comunicare sau ambalaje ca fiind "ecologice", când realitatea este cu totul alta.

Afirmațiile reale privind eforturile depuse de întreprinderi în ceea ce privește măsurile de mediu reprezintă o modalitate excelentă de a liniști clienții și de a diferenția o întreprindere de concurență. Cu toate acestea, atunci când aceste afirmații sunt false, ele pot priva de clienți întreprinderile oneste și, în cele din urmă, pot cauza mai multe daune mediului.

Two Sides lucrează din greu pentru a identifica și expune cazurile de "spălare ecologică". Din 2010, au reușit să obțină modificarea sau eliminarea declarațiilor de mediu înșelătoare de către peste 700 de organizații, inclusiv multe dintre cele mai importante companii financiare, de telecomunicații și de utilități din lume.

O istorie a tipăririi responsabile

În schimb, Solopress a fost întotdeauna conștiincioasă în ceea ce privește mediul înconjurător, iar activitatea desfășurată de Two Sides se aliniază foarte bine cu propria noastră etică.

De-a lungul celor 22 de ani de existență, Solopress s-a angajat în favoarea unei tipăriri durabile, având un istoric lăudabil de achiziții și producție responsabile. Eforturile noastre au inclus participarea la diverse proiecte de mediu, alinierea cu parteneri cu emisii neutre de carbon pentru utilități și livrare și utilizarea de stocuri de hârtie și cerneluri pe bază de plante provenite din surse durabile.

Având în vedere interesul nostru comun pentru un viitor responsabil al industriei noastre, este perfect logic ca Solopress și Two Sides să colaboreze.

Parteneriat cu Solopress

La încheierea asocierii noastre cu Two Sides, Simon Cooper, directorul general al Solopress, a declarat,

"Acum este momentul potrivit pentru Solopress să devină membru al Two Sides.După ce a introdus recent în piațăSolopress Greengama de produse de compensare a emisiilor de carbon, așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm și mai mult poziția în domeniul sustenabilității și să promovăm atributele sustenabile mai largi ale presei tipărite,"

Simon a continuat: "La Solopress, politica noastră este de a gestiona afacerea într-un mod cât mai responsabil față de mediu.Ne reducem la minimum impactul asupra planetei și ne ajutăm clienții să facă același lucru."

Un cod ecologic de urmat

Prin parteneriatul cu Two Sides, Solopress se angajează să respecte principiile pe care Two Sides le cere membrilor săi. Aceste principii sunt:

  • Ne vom desfășura activitatea într-un mod responsabil din punct de vedere ecologic și social.
  • Susținem și vom încuraja sistemele de certificare a pădurilor, precum și utilizarea practică a fibrelor reciclate în produse adecvate.
  • Vom utiliza proceduri care vizează asigurarea achiziționării de materii prime din surse gestionate în mod durabil.
  • Ne vom măsura și ne vom gestiona amprenta asupra mediului prin eliminarea sau minimizarea impactului negativ asupra mediului.
  • Susținem implementarea unor sisteme eficiente de reciclare și minimizarea și, în cele din urmă, eliminarea deșeurilor de hârtie și de tipărituri din depozitele de deșeuri.
  • Vom îmbunătăți durabilitatea operațiunilor noastre comerciale prin măsurarea și reducerea la minimum a deșeurilor și a consumului de apă și energie.

Spune-o tare

Acestea sunt linii directoare importante, care necesită foarte puține schimbări în practicile de afaceri ale Solopress, deja conștiente de aspectele ecologice. Poate și mai important, parteneriatul cu Two Sides va permite Solopress să comunice mesajul nostru privind durabilitatea pe scară mai largă și mai eficient, datorită datelor, instrumentelor și resurselor produse de acest grup.

Pe o piață aglomerată, ne este greu să investim timp pentru a flutura steagul pentru acreditările ecologice ale industriei. Din fericire, în Două fețe este în măsură să ne ajute să dăm acestor probleme expunerea pe care o merită.