Het belang van kleuren in printmarketing

Kleur in printmarketing koptekst

Bij het ontwerpen van een gedrukte advertentie is de boodschap vaak het belangrijkste aspect.

Maar hoe overtuigend de boodschap ook is, deze kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien op een effen, witte achtergrond.

Dat is waar kleuren echt een impact kunnen hebben.

Ze kunnen ogen naar je advertentie trekken, klanten verschillende emoties laten voelen en ze aanmoedigen tot interactie met je merk.

In deze gids duiken we in de basiskleurtheorie om je te helpen begrijpen wat verschillende kleuren betekenen en hoe je ze effectief kunt gebruiken in je reclame.

Grondbeginselen kleurtheorie

Kleurtheorie is een combinatie van kunst en wetenschap. Het omvat regels en richtlijnen voor het gebruik van kleurenschema's om indrukwekkende visuele resultaten te bereiken.

Het kleurenwiel

De hoeksteen van de kleurenleer is het kleurenwiel.

Leuk weetje: het werd uitgevonden door Sir Isaac Newton in de 17e eeuw nadat hij verschillende ontdekkingen had gedaan met betrekking tot het kleurenspectrum.

Het kleurenwiel bestaat uit drie kleurcategorieën:

 • Primair
 • Secundair
 • Tertiair

De kleuren binnen deze categorieën worden vervolgens verdeeld in twee secties:

 • Warm
 • Gaaf

Van warmere tinten, zoals rood, oranje en geel, wordt gezegd dat ze energie opwekken als iemand ernaar kijkt. Terwijl koelere tinten, zoals blauw en paars, als rustgevend voor het oog worden beschouwd.

Als je kleuren gebruikt die dicht bij elkaar liggen op het wiel, creëer je wat bekend staat als kleurenharmonie. Kleuren aan tegenovergestelde uiteinden staan bekend als complementaire kleuren en zijn goed om contrasten te creëren in je ontwerp.

Primaire, secundaire en tertiaire kleuren

In het standaard kleurenwiel zijn de kleuren verdeeld in drie groepen. Deze zijn:

Primaire kleuren - die niet kunnen worden gemaakt door tinten met elkaar te mengen:

 • Rood
 • Geel
 • Blauw

Secundaire kleuren - worden gemaakt door twee van de primaire kleuren met elkaar te mengen:

 • Groen
 • Oranje
 • Paars

Tertiaire kleuren - ontstaan door een primaire en een secundaire kleur met elkaar te mengen:

 • Rood & oranje (Vermiljoen)
 • Rood & paars (Magenta)
 • Geel & groen (Chartreuse)
 • Geel & oranje (Amber)
 • Blauw & groen (groenblauw)
 • Blauw & paars (violet)

Kleurmodellen

Hoe wordt de kleurtheorie uitgebreid naar digitaal ontwerpen en afdrukken?

Door middel van twee soorten kleurmodellen die het meest worden gebruikt:

 • RGB
 • CMYK

De RGB kleurmodel is de mix van rood, groen en blauw om andere tinten te creëren. Het wordt voornamelijk gebruikt in digitale ontwerpen, zoals televisiereclames, mobiele apps of webpagina's.

CMYK is het standaardmodel voor gedrukte ontwerpen. Het staat voor Cyan, Magenta, Ybalg en Bontbreken - de kleuren die je op een inktpatroon vindt. Een exacte balans van deze tinten creëert de huidige tint voor je drukwerk.

We hebben een diepgaande blog over het afdrukproces voor kleuren, bekijk onze gids over Pantone vs CMYK.

Wat verschillende kleuren betekenen

Elke kleur geeft een specifieke emotie wanneer we die zien in een advertentie, of het nu een billboard, tv-reclame of gedrukte poster.

Hier volgt een korte uitleg over wat ze kunnen betekenen voor je drukwerkontwerp:

 • Rood - Als je indruk wilt maken, is rood de juiste kleur. Deze intens hete kleur vertegenwoordigt alles, van gevaar en oorlog tot kracht en macht, maar ook liefde en passie.
 • Geel - Geel, de helderste en meest energieke van de warme tinten, staat voor geluk, hoop en optimisme. Gebruik geel in ontwerpen om een vriendelijke en uitnodigende sfeer te creëren.
 • Blauw - Blauw symboliseert een mix van emoties, van verdriet tot kalmte en zelfs plicht en kracht. Gebruik lichtere tinten om ontspanning over te brengen en donkere tinten voor betrouwbaarheid.
 • Groen - de kleur van natuur en groei, maar ook van rijkdom en consistentie. Ecomerken, nieuwe bedrijven en groeiende ondernemingen kunnen allemaal groen gebruiken om moderniteit en vernieuwing te symboliseren.
 • Oranje - Door het vuur van rood en de energie van geel te combineren, is oranje de kleur van productiviteit. Het staat voor verandering, activiteit en aanmoediging - geweldig om een klant tot actie aan te zetten.
 • Paars - Van oudsher was paars de kleur van royalty. Tegenwoordig wordt het gebruikt om creativiteit, mysterie en spirit uit te stralen. Als je een nieuw product of een nieuwe dienst wilt laten zien, of je huisstijl wilt veranderen, is paars perfect.

Hoe gebruiken merken kleuren in reclame?

Er wordt gezegd dat kleuren de merkbekendheid verhogen met 80%.

Daarom zijn de merkkleuren het eerste wat we zien als we aan een beroemd bedrijf denken.

Bedrijven die de betekenis achter kleuren begrijpen en ze in hun voordeel gebruiken, zijn degenen die we ons het best zullen herinneren. Wat is McDonalds immers zonder zijn rode en gele logo? Wat zou Coca-Cola voorstellen in een groene verpakking?

Naast herkenning kan de juiste balans van kleuren je ook helpen je klanten te overtuigen, aan te trekken en aan te spreken. Dit kan op zijn beurt de verkoop stimuleren en het rendement op uw investering verbeteren.

Succesvolle merken en hun kleuren

Om terug te komen op het voorbeeld van McDonalds: de alom bekende gele bogen symboliseren geluk. Terwijl de rode achtergrond verlangen en liefde uitbeeldt.

In combinatie met de kenmerkende slogan van het merk 'I'm lovin' it' zorgen deze kleuren ervoor dat je meteen trek krijgt in McDonald's.

De felgele bogen zijn ook gemakkelijk te herkennen en het rood geeft aan dat u moet stoppen - McDonald's wordt zo een fastfoodparadijs, op welk moment van de dag dan ook.

Blauw is de populairste keuze voor merken, omdat de rustige, krachtige tinten helpen om vertrouwen en geloof in dat bedrijf over te brengen. Technologiebedrijven, zoals Samsung, Dell en Intel, maar ook bedrijven uit totaal andere sectoren, zoals Solopress, Ikea en PayPal, geven allemaal de voorkeur aan blauwe huisstijlen.

Wat hen onderscheidt, zijn de blauwtinten die ze gebruiken. Deze verschillende tinten sturen een boodschap naar klanten die uniek is voor dat bedrijf.

Facebook en LinkedIn gebruiken bijvoorbeeld donkerder blauw om kracht en betrouwbaarheid uit te stralen in hun kanalen, die populaire platforms zijn voor bedrijven. Terwijl de lichtere, kalmere toon van Twitter beter past bij de alledaagse gebruikers die op zoek zijn naar een plek om hun gedachten te schrijven.

Hoe kun je kleuren gebruiken in je marketing?

Als het gaat om het vaststellen van een merkidentiteit, moeten kleuren bovenaan je prioriteitenlijst staan.

Hier zijn een paar handige tips om het gebruik van kleuren in reclame onder de knie te krijgen:

 1. Doe marktonderzoek - Vraag je personeel en klanten aan welk woord of gevoel ze denken als ze zich je merk voorstellen. Dit kan je een indicatie geven of je reclame goed werkt of niet goed genoeg is.
 2. Brainstorm je merk - Als je huisstijl je bedrijf niet goed vertegenwoordigt, is het tijd voor een opfrisbeurt. Pak een leeg vel papier, schrijf de naam van je bedrijf in het midden en begin te brainstormen over welke emoties je wilt uitstralen.
 3. Breng uw ideeën samen - Kijk naar de gemeenschappelijke thema's tussen je onderzoek en je brainstorm en bundel de belangrijkste emoties in één plan. Als je alles voor je hebt, ben je klaar om je branding te herzien.
 4. Focus op twee kleuren - Zet je doelen af tegen de bijbehorende kleuren en kies twee kleuren die elkaar het beste aanvullen. Pas op dat je geen mixen maakt die misschien niet werken. Zo klinken kracht en groei in principe prima, maar in de praktijk zie je groen en blauw zelden naast elkaar.
 5. Houd je marketing consistent - Als je eenmaal je belangrijkste kleuren hebt gekozen, houd deze dan consistent in al je marketingkanalen, zodat je boodschap goed overkomt. Een flyer of folder met je nieuwste promotie moet hetzelfde logo en dezelfde achtergrond hebben als een Facebook-post over de opening van een nieuwe winkel.

Klaar om je nieuwe kleurentheorie in de praktijk te brengen? Begin met het afdrukken van je volgende partij marketingmateriaal door onze productassortiment.