Copycatverpakkingen - ben je voor de gek gehouden?

McVitie's vs Tower Gate digestieven verpakking

Uit nieuw onderzoek van consumentengroep Which? blijkt dat Britse shoppers zich ergeren aan imitatieproducten. Solopress vraagt of jij wel eens bent misleid door namaakverpakkingen.

Copycatverpakkingen zijn de laatste jaren een groeiend fenomeen bij alle grote Britse supermarkten en winkels in winkelstraten. Misschien heb je deze geniepige marketingtechniek al eens opgemerkt of ben je er zelfs al door gefopt. Winkeliers 'lenen' de herkenbare verpakkingen van producten van grote merken - of het nu gaat om het algemene ontwerp, lettertypes, kleuren, tekst, vorm of grootte - voor hun (goedkopere) huismerkproducten. Alles van McVitie's Digestives en Radox badgel tot Lurpak boter en Monster Munch chips is nagebootst door 'brandjackers' die goedkopere alternatieven aanbieden die er op het eerste gezicht identiek uitzien als je favoriete merken.

Het is een parasitaire handelspraktijk die zijn vruchten afwerpt. Elke cent telt tegenwoordig, nu consumenten in het Verenigd Koninkrijk die krap bij kas zitten hun weekbudget proberen af te wegen tegen de stijgende voedselprijzen. Laten we eerlijk zijn, Aldi heeft de afgelopen 12 maanden zelfs een tv-reclamecampagne gevoerd waarin dit concept werd gebruikt.

Aldi. Net als merken. Alleen goedkoper.

 

Waarom is dit een probleem?

Volgens het Which? onderzoek van vandaag raken shoppers verward door deze steeds geraffineerdere namaakverpakkingen en kopen ze per ongeluk de supermarktversies. Van de vijfde Which? leden die dit probleem hebben ondervonden, voelen 30% zich misleid en 38% zijn zelfs geïrriteerd.

Het voorkomen van copycatverpakkingen is een van de campagnes die is opgezet door de pressiegroep Alliance For Intellectual Property. "Copycatverpakkingen nemen onderscheidende kenmerken van bekende merkartikelen over om de consument te misleiden", legt de AFIP uit. "De na-aper maakt geen enkele investering die het merk jarenlang heeft gedaan om zijn reputatie op te bouwen."

Het is een probleem dat waarschijnlijk niet zal verdwijnen totdat de advocaten van beide partijen het hebben uitgevochten in de Britse en Europese rechtbanken. In de tussentijd is hier een beetje wijs winkeladvies waar je altijd op kunt vertrouwen: pas op voor de koper!

 

Brandjacking

Kun jij snel het verschil zien tussen deze vijf op elkaar lijkende producten als je door het supermarktpad loopt?

Lurpak vs. Aldi Norpak boter

Lurpak vs Norpak verpakkingen

Herbal Essences vs. Boots Fruit Essence shampoo

Herbal Essences vs Boots Fruit Essence verpakking

Johnson's Baby Softwash vs. Morrisons Baby body wash

Johnson's vs Morrisons Babyverpakkingen

Pimms vs. Jeeves (verkocht bij Tesco en Lidl)

Pimms vs Jeeves verpakking

McVitie's Digestives vs. Tower Gate chocolade digestieven

McVitie's vs Tower Gate digestieven verpakking

Afbeeldingsbronnen: Which?

36 REACTIES

 1. als ze zich tv-reclame kunnen veroorloven, hebben ze mijn geld niet nodig!
  Ik winkel bij alle supermarkten. Sainsbury's is de enige die ingemaakte augurken verkoopt ZONDER toegevoegde suiker. Aldi's versgebakken wit en bruin brood is heerlijk en heel voordelig, net als hun verpakte vleeswaren. Lidl is geweldig voor zijn flessenbier van 89 tot 125 p per fles. Morrison's is het goedkoopst met dierenvoeding.
  Ik heb Tesco niet genoemd omdat ze na vele jaren trouw gewoon hebzuchtig zijn.
  Het is tijd dat iedereen gaat rondkijken en zijn winkelgewoonten verandert. Ik koop mijn dierenvoer maandelijks. Ik ga 2 tot 3 keer per week naar aldi of lidle voor verse producten, bier, wijn en verpakt vlees. Ik koop jaarlijks een heel varken rechtstreeks van de producent voor ongeveer 140 pond plus 20 pond voor het slachten. Ik gebruik mijn lokale boerderijwinkel voor kippenborsten voor 10 voor 11,49 pond, maar vandaag zag ik dat Aldi er 9 voor 9,49 pond heeft. Aldi bacon is uitstekend @ £1.39 per pak, maar Morrison's heeft ook een uitstekende aanbieding.
  het wordt tijd dat we allemaal slimmer gaan winkelen & teruggaan naar de tijd van onze oma's & maaltijden plannen & boodschappen doen

 2. Ik zie hier dat veel mensen echt geen idee hebben van marketing. Het gaat niet om RIP OFF Britain. Het gaat om de verkoop van het product. Als ik een bedrijfseigenaar was die een bepaald merk en een verpakking met mijn bedrijfsnaam verkocht, en er kwam een ander bedrijf dat zei. Mag ik een X aantal van uw merk van u kopen en mijn verpakking mag lijken op de verpakking die ik gebruik? Ik zou zeggen: ja, natuurlijk kan dat. Ik heb gewoon een win-winsituatie. WAAROM! Omdat degenen die dat merk niet willen, het mijne zullen kopen, en als een klant ervoor kiest om mijn merk te kopen, maar ervoor kiest om een vergelijkbare verpakking te kopen die goedkoper is. Dat bedrijf dat van mij kocht, zal meer van dat product willen kopen. Zo bespaar ik geld op de kosten van mijn eigen verpakking. Kijk naar de prijs, niet naar de verpakking. Ik wil ook graag toevoegen. Voor degenen die alleen maar willen zeuren over bepaalde supermarkten uit Duitsland en blind naar binnen gaan, omdat ze geen idee hebben van hun eigen merkproducten. Blijf dan uit hun buurt en ga naar de supermarkten en koop je eigen merkartikelen en betaal er duur voor. Simpel.

 3. We worden inderdaad wel eens betrapt op namaakverpakkingen. Maar ik denk dat we allemaal alerter moeten zijn bij het kopen van deze producten. Omdat bedrijven mazen in de wet vinden en binnen de wettelijke grenzen werken, duurt het een eeuwigheid om hun ongelijk te bewijzen. Dus terwijl we onze strijd tegen de copycats voortzetten, moeten we onze ogen en oren open houden. Zoals alle marketingjongens je zullen vertellen: CAVEAT EMPTOR (Buyer Beware)!

 4. Als je bij Aldi winkelt, kom je toch niet voor 'grote merkproducten'? Aldi is sowieso een buitenlandse winkel, dus wat jij een 'goedkoop' merk vindt, kan heel goed een groot merk zijn in het land waar Aldi vandaan komt. Ik vind wel dat er tegenwoordig veel merksnobisme is. Het is vaak hetzelfde product in een pak/blik etc. en er is weinig smaakverschil. Zou jij naar een café gaan en eisen dat ze alleen lurpak op je broodje gebruiken, dat het brood alleen van kingsmill is en dat de bacon in je broodje alleen de beste danish bacon is? Ik betwijfel het ten zeerste. Hoeveel van deze klagende mensen zouden ineenkrimpen bij de gedachte om een kortingsbon in de winkel te gebruiken?

  In veel gevallen geef ik de voorkeur aan het 'eigen merk' boven het 'grote merk' alternatief. Mensen hebben duidelijk veel geld over om extra ££ uit te geven aan merknamen. Ik koop smartprice ham - ik geef de voorkeur aan de smaak, ik koop Asda's eigen merk melk, ik geef de voorkeur aan Asda's versie van 'I can't believe it's not butter', ik geef de voorkeur aan Morrisons 'Baked By Us' volkorenbrood boven merken - het is langer houdbaar en zachter dan zijn duurdere tegenhangers, ik geef de voorkeur aan Asda's 'Chosen By You' theezakjes in plaats van grote merken. Er is weinig of geen verschil in smaak en kwaliteit van het product en ik ben er 100% zeker van dat als er veiligheidsproblemen waren, de producten niet in de schappen van onze winkels zouden liggen. Ieder voor zich, maar ik vind het wel snobisme ten top. Probeer maar eens te leven met een budget van £40 per week en dan te zeggen dat je supermarktmerken 'inferieur' vindt aan grote merken. Ik ben niet trouw aan winkels of merken, ik bespaar waar ik kan, ik kijk rond en koop wat op dat moment in de aanbieding is. Ja, ik heb wel merken in mijn kasten, koelkasten en vriezers, maar die koop ik alleen als er een redelijke 'aanbieding' is - bijvoorbeeld voor de halve prijs enzovoort. Ik ben bijvoorbeeld dol op Bird's Eye chargrills met knoflook en kruiden, maar ik koop ze alleen als ze in de aanbieding zijn voor £1 en vul de vriezer ermee, ik zou er geen £1,69 RRP voor betalen. Welkom bij Rip Off Britain!

 5. Ik zie eigenlijk wel iets GOEDs in copycatetikettering. Denk maar aan wanneer je snel een vakantieboek probeert uit te zoeken in de winkel op het vliegveld. Je weet door een snelle blik op de omslag of een boek een thriller wordt, een chicklitroman, historische fictie enzovoort. Een imitatielabel vertelt je in één oogopslag of het product naar Pimms of Crabbies smaakt, of het je droge haar wast of je vette haar, enzovoort. Dus hoewel ze misleidend kunnen zijn als je niet oplet, kunnen ze heel nuttig zijn voor een slimme shopper.

 6. Ik denk dat als mensen het goedkopere product in huis zouden hebben, de meeste bezoekers het verschil niet zouden zien als de verpakking vergelijkbaar is. Sommige mensen reageren slecht op de pure witte savers-verpakking van basisproducten die door supermarkten worden verkocht. Door de vergelijkbare verpakking zou het niet meer 'goedkoop aanvoelen'.

 7. Ik zie dit vaak. Erg frustrerend voor de mensen van wie de ontwerpen worden afgeknepen.

 8. De copycats bewijzen een (of beide) van de volgende twee dingen. 1) ze hebben geen creativiteit en/of 2) ze proberen op frauduleuze wijze hun producten voor te stellen als iets anders. Dit is in het beste geval extreem slechte marketing, maar het kan fatale gevolgen hebben als de productdifferentiatie onvoldoende is voor een product dat dodelijke bijwerkingen heeft (al is het maar bij een klein aantal mensen).

 9. Ik denk dat het heel gemakkelijk is om het verkeerde merk te kiezen als je haast hebt, maar ik vraag me af of de fabrikanten niet proberen om mensen dingen per ongeluk te laten kopen, maar in plaats daarvan op een meer subliminaal niveau proberen om mensen gerust te stellen dat hun imitatiemerk net zo goed is als de topmerken. Ik vind dit copycatten heel interessant... we zien dit steeds meer via het internet in onze branche, waar mensen productgegevens van andere fabrikanten gebruiken om mee te liften op zoekmachines enz. Rare tijden!

 10. Ik zie hier het probleem niet van in, het is al moeilijk genoeg om een product op de markt te brengen vanwege het monopolie van veel consumentenproducten, dus alle inspanningen moeten worden gerespecteerd. Aan het eind van de dag hebben we tenminste de keuze

 11. Heel interessant artikel. Mijn partner en ik hebben gemerkt dat dit steeds vaker gebeurt bij het doen van de wekelijkse boodschappen. Het is vervelend en misleidend, ik vind echt dat het niet zou moeten mogen.

 12. Hmm, ik begrijp de frustratie als winkels als Boots en Sainsburys dit doen - ik reken dat Morrisons-voorbeeld niet mee, omdat het enige wat erop lijkt een roze fles is, wat voor babyproducten een soort algemeen ding is.

  Maar Aldi en Lidl? Die kunnen hun klanten toch niet misleiden als ze 'brandjacking' zo zwaar en schaamteloos promoten in hun reclame? Ik verwacht dat de producten bij hen niet van het populaire merk zijn. Sinds kort hebben ze ook merkproducten op voorraad, wat me eigenlijk nog meer in verwarring brengt!

  Wil je het product goedkoper? Zo krijg je het goedkoper.

  Hoe meer mensen nadenken over wat ze kopen, hoe beter. Ik heb gewerkt voor een bekende winkel in gezondheid, schoonheid en medicijnen en het aantal mensen dat dingen koopt als merkpleisters en paracetamol, terwijl ze precies hetzelfde zijn als goedkope merken, verbijstert me gewoon.

  Denk na voordat je iets koopt.

 13. Ja! Het is zo frustrerend, vooral als ik haast heb. Daar wordt Bethan niet vrolijk van!

 14. Veel van de problemen lijken voort te komen uit goedkope Aziatische namaakproducten. Ik heb me ook gebrand aan vervalsingen die ik op eBay heb gekocht. Je moet echt voorzichtig zijn met online kopen.

 15. Ik merk dit steeds meer in sommige grotere supermarkten. Ik val er steeds weer op omdat de gebruikte verpakkingen zo veel lijken op de populaire merken. Ik weet dat ik voorzichtiger moet zijn, maar dat is niet altijd makkelijk als je haast hebt!

 16. De grote winkelgroepen doen het volgens mij gewoon om het winkelend publiek af te schepen dat niet oplet omdat ze haast hebben, worden lastiggevallen of gewoon moe zijn. Ze moeten zich schamen.

 17. Dit is zo'n groot en griezelig probleem dat copy cat ontwerpers het ontwerp van verpakkingen hebben gekopieerd met de bedoeling om consumenten voor de gek te houden. Het is interessant om te zien dat bedrijven ruimte op schappen kopen, vooral op ooghoogte om het onwetende winkelpubliek tot kopen te verleiden. Mijn advies is om hoog te kijken/laag te kijken.

 18. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat de verpakking je helpt om het eigen merk equivalent van het merkproduct te identificeren, mocht je het eigen merk willen kopen.

 19. Ik ben nog nooit voor de gek gehouden, maar het scheelde niet veel. Ik vind het niet eerlijk om producten zo te kopiëren. Als een bedrijf een goed product heeft, moet het op eigen kracht verkopen. Ik denk dat ik "rip offs" meer vermijd dan goedkope producten.

 20. Om eerlijk te zijn is het vrij gemakkelijk om het verschil te zien. Hier is een tip, als je in aldi bent, is de kans groot dat het een product van een aldi-merk is... let op mensen...

 21. Ik heb dit een paar keer gedaan tegen het einde van een grote winkel als ik gewoon de winkel uit wil. Uiteindelijk gooi ik het eerste dat op mijn gebruikelijke merk lijkt in de kar. Dat merk ik bij het afrekenen, maar ik heb niet de moeite om terug te gaan en het te veranderen. Veel van deze goedkopere merken vind ik trouwens net zo goed als de duurdere.

 22. Ik begrijp dat dit mensen kan misleiden, bijvoorbeeld als ze haast hebben, maar ik denk ook dat ze zeggen dat dit een goedkopere versie van dat product is en dat ze de verpakking gebruiken als aide-mémoire. Als je product A wilt maar een klein budget hebt, dan is product B waarschijnlijk zo gemaakt dat het een goede kopie is. In sommige gevallen worden ze zelfs door dezelfde mensen op dezelfde plaats gemaakt.
  Als je naar het artikel kijkt, is het duidelijk welk het merkartikel is. Ik vraag me echter af of het zo duidelijk is zonder de verpakking. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de smaaktests die op tv worden getoond. Die zijn vaak niet in het voordeel van het merk, dus dan lijkt het erop dat mensen toch alleen maar voor de marketing betalen. Een goed merk zou zich niet al te veel zorgen moeten maken, want hun product zou van superieure kwaliteit zijn, dus klanten zouden loyaal blijven, zelfs als ze af en toe een ander proberen.
  Ik kies ervoor om sommige merken te kopen en ik kies ervoor om sommige huismerkproducten te kopen. Ik heb ze geprobeerd en waar ik weinig verschil heb gevonden, koop ik het huismerk.
  Keuze is belangrijk en als je bewust winkelt, zou dat geen probleem moeten zijn.

 23. Ik denk dat je tegenwoordig echt je verstand moet gebruiken als je boodschappen doet in de supermarkt. Het oude gezegde is zeker waar: je krijgt waar je voor betaalt.

 24. Interessant artikel!

  Ik heb me al een paar keer laten verrassen door deze na-apers. Als je haast hebt, heb je niet de neiging om te veel op te merken van wat je koopt, vooral als ze in dezelfde buurt zijn waar je normaal koopt.

  Ik heb een shampoo gekocht en merkte dat die van mindere kwaliteit was dan het normale merk. Vervelend om weer een nieuwe te moeten kopen als die zijn werk niet goed heeft gedaan, vooral als je een krap budget hebt!

 25. Het is zorgwekkender dat mensen deze producten kopen en denken dat ze 'echt' zijn. Ze lijken op elkaar, maar zijn verre van identiek.

 26. Dit is echt interessant zo veel copy cats bedankt hiervoor het heeft mijn ogen geopend heb een heerlijke dag! 🙂

 27. Ik ben wel eens voor de gek gehouden toen ik haast had. Als de prijzen erg verschillen, kijk je meestal twee keer om er zeker van te zijn dat het de echte Mc Coy is, maar het ergste is als je gewoon een paar centen probeert te besparen, dan neem je aan dat het product echt is. De na-apers hebben het door en vragen een prijs die in de buurt komt van die van het grote merk om je aandacht af te leiden, zodat je denkt dat het mindere merk niet zoveel kost.

 28. Ik las hier eerder vandaag over en vroeg me af waarom het nodig is om op het merk te lijken, is het om mensen te laten denken dat het om hetzelfde merk gaat of gewoon omdat mensen bepaalde ontwerpen herkennen als zijnde van een product zodat het hun aandacht trekt in het schap? Ik heb nog nooit per ongeluk een product opgepakt met de gedachte dat het iets anders was, maar ik kan me voorstellen hoe dat kan gebeuren.

Reacties zijn gesloten.