Solopress & Two Sides: de mythes ontkrachten

Als het op het milieu aankomt, is digitaal goed en papier slecht, toch? Niet per se!

Helaas bestaan er veel mythes over de wereld van drukwerk, papier en papieren verpakkingen. Soms wordt gedacht dat printen ontbossing betekent. Of dat digitale alternatieven geen enkel schadelijk effect hebben. In werkelijkheid is het allemaal niet zo eenvoudig. Er is zelfs overtuigend bewijs dat het tegendeel waar is...

De balans herstellen

In 2008 kwam een groep professionals uit de toeleveringsketen van grafische communicatie samen om een forum te creëren dat niet alleen milieupraktijken zou promoten, maar ook een stem zou geven om het ware verhaal te vertellen van hoe ver de industrie is gekomen in het verminderen van de impact op het milieu.

Het resultaat was Twee kantenis een non-profit groep die de ecologische problemen rond papier en drukwerk onderzoekt, onderwijst en communiceert.

Door middel van onderzoek en public relations heeft Two Sides een heel ander verhaal kunnen vertellen over milieuverantwoordelijkheid in de grafische communicatie-industrie, van bosbouw tot levering.

Twee kanten aan het verhaal...

Een zorgwekkende mythe over papierproductie is dat het een belangrijke oorzaak is van ontbossing en dat Europees bos daardoor wordt vernietigd. In werkelijkheid, volgens Two SidesDe Europese bossen groeiden tussen 2005 en 2020 elke dag met een oppervlakte die overeenkomt met 1.500 voetbalvelden!

Een andere misvatting is dat de productie van papier een grote ecologische voetafdruk veroorzaakt. In werkelijkheid is de industrie een van de laagste uitstoters van broeikasgassen en is erin geslaagd om uitstoot met een kwart verminderen in de twaalf jaar voorafgaand aan 2017.

Omgekeerd is er het populaire idee dat digitale communicatie en gegevensopslag de ultieme groene alternatieven voor afdrukken zijn. Dit blijkt ook niet zo duidelijk te zijn. De ICT-industrie produceert momenteel 2,5-3% van de wereldwijde CO2-uitstoot en dat cijfer zal naar verwachting stijgen tot 14% in 2040.

Dit zijn slechts een paar van de oogverblindende, mythen ontkrachtende feiten en cijfers die je kunt bekijken op TweeKanten.info.

Groene was de rode kaart geven 

Nog verontrustender is de trend om alternatieve communicatiemiddelen of verpakkingen als "milieuvriendelijk" op de markt te brengen, terwijl de werkelijkheid er heel anders uitziet.

Echte beweringen over bedrijfsinspanningen op het gebied van milieumaatregelen zijn een geweldige manier om klanten gerust te stellen en een bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Als die beweringen echter vals zijn, kunnen ze de klanten van eerlijke bedrijven afsnoepen en uiteindelijk meer schade aan het milieu toebrengen.

Two Sides werkt hard om gevallen van "green washing" te identificeren en aan het licht te brengen. Sinds 2010 zijn ze erin geslaagd om misleidende milieuclaims te laten aanpassen of verwijderen door meer dan 700 organisaties, waaronder veel van 's werelds toonaangevende financiële, telecom- en nutsbedrijven.

Een geschiedenis van verantwoord drukwerk

Daarentegen is Solopress altijd milieubewust geweest, en het werk van Two Sides sluit nauw aan bij ons eigen ethos.

Al 22 jaar lang zet Solopress zich in voor duurzaam drukwerk, met een opmerkelijke staat van dienst op het gebied van verantwoorde inkoop en productie. Onze inspanningen omvatten onder andere deelname aan verschillende milieuprojecten, het werken met koolstofneutrale partners voor nutsvoorzieningen en levering en het gebruik van papier uit duurzame bronnen en inkten op plantaardige basis.

Gezien ons gedeelde belang in een verantwoorde toekomst voor onze industrie is het logisch dat Solopress en Two Sides samenwerken.

Samenwerking met Solopress

Over ons lidmaatschap met Two Sides zei Solopress Managing Director Simon Cooper,

"Nu is het juiste moment voor Solopress om lid te worden van Two Sides.Na onlangs deSolopress Groenreeks koolstofcompensatieproducten, kijken we ernaar uit om onze positie op het gebied van duurzaamheid nog verder te versterken en de bredere duurzame eigenschappen van gedrukte media te promoten,".

Simon vervolgt: "Bij Solopress is het ons beleid om ons bedrijf zo milieuvriendelijk mogelijk te beheren.We minimaliseren onze impact op de planeet en helpen onze klanten hetzelfde te doen."

Een eco-code om naar te leven

Door samen te werken met Two Sides verplicht Solopress zich tot het naleven van de principes die Two Sides van haar leden eist. Deze principes zijn:

  • We doen zaken op een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde manier
  • We ondersteunen en stimuleren boscertificeringsprogramma's en het praktische gebruik van gerecyclede vezels in geschikte producten.
  • We zullen procedures hanteren die erop gericht zijn de inkoop van grondstoffen uit duurzaam beheerde bronnen te garanderen.
  • We meten en beheren onze ecologische voetafdruk door negatieve milieueffecten te elimineren of tot een minimum te beperken.
  • We ondersteunen de implementatie van effectieve recyclingsystemen en het minimaliseren en uiteindelijk elimineren van print- en papierafval op stortplaatsen.
  • We zullen de duurzaamheid van onze bedrijfsactiviteiten verbeteren door ons afval, water- en energieverbruik te meten en te minimaliseren.

Zeg het hardop

Dit zijn belangrijke richtlijnen, die weinig verandering vereisen in de al milieubewuste bedrijfsvoering van Solopress. Misschien nog belangrijker is dat samenwerking met Two Sides Solopress in staat zal stellen om onze boodschap over duurzaamheid breder en effectiever te communiceren dankzij de gegevens, tools en bronnen die door de groep worden geproduceerd.

In een drukke markt is het moeilijk voor ons om de tijd te investeren in het uitdragen van de eco-certificaten van de industrie. Gelukkig zijn de Twee kanten kan ons helpen om deze kwesties de aandacht te geven die ze verdienen.