Paginanummers toevoegen in InDesign: een stap-voor-stap handleiding

Hoe paginanummers toevoegen in de koptekst van een blog in InDesign

InDesign is de meest gebruikte software voor grafisch ontwerp als het gaat om het maken van publicaties die uit meerdere pagina's bestaan. En als er meerdere pagina's zijn, komen paginanummers altijd van pas.

Paginanummers toevoegen aan je InDesign-documenten is essentieel voor eenvoudige navigatie en professionele presentatie. In deze uitgebreide handleiding leren we je hoe je paginanummers toevoegt in InDesign voor verschillende documenttypes. Volg onze stapsgewijze instructies om het proces onder de knie te krijgen en gemakkelijk goed georganiseerde documenten te maken.

Stap 1: Maak een hoofdpagina voor InDesign-paginanummers

Voordat je paginanummers toevoegt in InDesign, moet je een hoofdpagina maken. Hoofdpagina's zijn sjablonen waarmee je een consistente opmaak kunt toepassen op meerdere pagina's in je document. Deze stap is cruciaal voor het creëren van een uniform uiterlijk wanneer je paginanummers invoegt in InDesign.

1.1 Open het paneel Pagina's

Open eerst het paneel Pagina's door te navigeren naar "Venster" > "Pagina's" in het bovenste menu. Dit paneel geeft de pagina's van je document weer, evenals eventuele masterpagina's die je hebt gemaakt.

1.2 Een nieuwe masterpagina maken

Om een nieuwe hoofdpagina te maken, klik je op de knop "Nieuwe hoofdpagina" onderin het paneel Pagina's. Je kunt de hoofdpagina een naam geven en op "OK" klikken. Geef je masterpagina een naam en klik op "OK".

Stap 2: Paginanummers toevoegen in InDesign met behulp van de hoofdpagina

Nu je een hoofdpagina hebt gemaakt, is het tijd om paginanummers in te voegen in InDesign. We gebruiken de hoofdpagina om een consistente paginanummering toe te passen in je hele document.

2.1 Een tekstframe toevoegen

Selecteer het typgereedschap in de werkbalk en maak een tekstkader op de masterpagina waar je de paginanummers wilt plaatsen. Je kunt het tekstkader boven of onder aan de pagina plaatsen, afhankelijk van je ontwerpvoorkeuren.

2.2 De paginanummermarkering invoegen

Met het tekstkader geselecteerd, ga naar "Type" > "Speciaal teken invoegen" > "Markeringen" > "Huidig paginanummer". Dit voegt een automatische paginanummermarkering (meestal weergegeven als een "A" of "B") toe aan het tekstkader.

Stap 3: De masterpagina toepassen op je InDesign-document

Nu je een masterpagina met paginanummers hebt gemaakt, is het tijd om deze toe te passen in je document. Zo zorg je ervoor dat je InDesign-paginanummers consistent worden weergegeven in je hele project.

3.1 De hoofdpagina toepassen op je document

Sleep in het paneel Pagina's je masterpagina naar de pagina's waarop je deze wilt toepassen. De paginanummers worden automatisch aangepast aan het huidige paginanummer.

3.2 Paginanummering aanpassen

Als je het beginpaginanummer of de nummeringstijl wilt aanpassen, ga dan naar "Layout" > "Nummering en sectie-opties" in het bovenste menu. Breng de gewenste wijzigingen aan en klik op "OK".

Paginanummers invoegen in InDesign: Problemen oplossen en tips

Hoewel het toevoegen van paginanummers in InDesign meestal eenvoudig is, kun je soms problemen tegenkomen. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het oplossen van problemen en het optimaliseren van je paginanummers in InDesign:

  • Zorg ervoor dat het tekstkader met het paginanummer groot genoeg is voor het nummer. Als het te klein is, is het paginanummer mogelijk niet zichtbaar.
  • Als je document uit meerdere delen bestaat, zorg er dan voor dat elk deel zijn eigen hoofdpagina heeft met unieke paginanummermarkeringen. Dit zorgt voor een consistente opmaak in je hele document.
  • Als je met tegenoverliggende pagina's werkt, maak dan aparte masterpagina's voor linker- en rechterpagina's en pas de juiste masterpagina toe op elke zijde. Dit zorgt ervoor dat paginanummers consistent aan de juiste kant van de spread verschijnen.
  • Als je de nummering op specifieke pagina's (zoals titelpagina's of hoofdstukscheidingen) moet overslaan, pas dan een andere masterpagina zonder paginanummer toe op die pagina's.
  • Om het uiterlijk van je paginanummers aan te passen (lettertype, grootte, kleur, enz.), pas je gewoon het tekstkader op de masterpagina aan. Alle pagina's die die master gebruiken, worden automatisch bijgewerkt.

 

Video tutorial: Paginanummers toevoegen in InDesign

Om het toevoegen van paginanummers in InDesign nog eenvoudiger te maken, heeft onze Senior Graphic Designer, Matt Bruty, deze videotutorial gemaakt om je te helpen het proces te begrijpen.

Als je deze tutorial leuk vond, kun je een hele serie ontdekken door je hier te abonneren op ons YouTube-kanaal:

abonneer knop

Als het tijd is om je publicatie te laten drukken, biedt Solopress afdrukken van hoge kwaliteit op verschillende papiersoorten op Brochures of Tijdschriften.

Video Transcriptie

In deze Solopress tutorial geef ik je vijf eenvoudige stappen voor het toevoegen van paginanummering en sectienamen in InDesign. Laten we eens kijken.

Stap 1: Paginanummers ontwerpen

Als je automatische nummering instelt in InDesign, moet je dat doen in je Masters-pagina's, maar je zult zien dat ik op dit moment nog geen nummering heb ingesteld. Dat is omdat ik altijd graag begin met het ontwerpen van de nummering op een echte pagina waar al wat ontwerpwerk op zit, zodat je een gevoel krijgt voor hoe het gaat zitten binnen het ontwerp.

Wat ik ook zou aanraden is om je eigen laag te hebben voor de paginanummers, zodat je het apart kunt houden en georganiseerd blijft. Goed, dus ik ben blij met dit ontwerp dat ik voor deze pagina heb gemaakt, en het laat in principe het paginanummer zien, en ik wil ook dat de naam verandert, afhankelijk van in welk deel van het boek ik ben.

Wat ik kan doen als ik tevreden ben met het ontwerp, is het kopiëren en verwijderen. Ik heb het daar niet meer nodig. En ik kan naar onze Masters-pagina gaan en het daar plakken, en nu is het een kwestie van instellen dat het geautomatiseerd wordt.

Er komt veel meer kijken bij paginanummering dan je je misschien realiseert, dus blijf nog even bij deze snelle stappen en je zult goed gewapend zijn voor toekomstige projecten.

Stap 2: Speciale tekens toevoegen

In mijn Masters heb ik aan de andere kant een paginanummer toegevoegd en ik heb de pagina, de naam van de sectie en het paginanummer verwisseld en rechts uitgelijnd. Nu moeten we de speciale tekens toevoegen om ze automatisch te maken.

Je markeert het paginanummer en gaat naar Typekomen neer op, Plaats Speciaal Karaktervoeg een Markeren Huidig paginanummer. En voor de sectienaam gaan we weer naar dezelfde plaats, Type, Plaats Speciaal Karakter, Markermaar zet deze keer de Sectiemarkering in.

Ik ga hetzelfde doen aan deze kant. Dus, Sectie Markerga naar Type, Bepaald speciaal teken invoegen, Markers, Sectiemarkeringen deze voor de paginanummers: Type, Plaats Speciaal Karakter, Marker, Huidige Pagina Aantal.

En als ik dan klik op een van onze pagina's in ons ontwerp, kun je zien dat het wordt bijgewerkt naar de pagina waar we op staan. Als ik op pagina vijf klik, zie je pagina vijf. En je zult zien dat de naam van de sectie ontbreekt. Dat komt omdat we die in onze volgende stap moeten instellen.

Stap 3: Secties definiëren

Om onze secties te definiëren zodat ze hier beneden verschijnen, moet ik dat doen binnen deze miniaturen hier, maar voordat ik dat doe, moet ik één belangrijk ding doen.

Als er spreads zijn die je niet wilt verstoren, selecteer ik gewoon alle pagina's en ga dan naar je menu en zorg ervoor dat deze is uitgeschakeld zodat Geselecteerde spreads om te schudden. Ik wil niet dat dat gebeurt, ik wil dat ze altijd als spreads blijven. Als ik dat niet zou doen, zou het pagina's gaan verschuiven en zouden we een beetje in de war raken.

Hoe dan ook, we beginnen een nieuwe sectie op pagina twee, onze "Meeuwen" pagina. We klikken met de rechtermuisknop en gaan naar beneden naar Opties voor nummering en sectiesen het zal automatisch een nieuwe sectie starten, dus dat is aangevinkt, en dan heb je twee opties. Je kunt automatisch paginanummering toepassen, dus het herkent deze paginanummers hier en werkt het zo bij, of je kunt een nieuwe paginanummering beginnen voor elke sectie, en dat ga ik doen, dus elke sectie die ik heb, begin ik bij pagina één.

En dan hier, ik heb dit stukje hier - Sectie Voorvoegsel - Dit is mijn eerste sectie, dus ik noem het "a", en dat betekent alleen dat ik hier een kleine "a" te zien krijg, zodat ik in mijn miniaturen kan zien welke sectie ik heb. Je kunt dat voorvoegsel hier ook toevoegen door dit vakje aan te vinken, dat is Voorvoegsel opnemen bij het nummeren van pagina's. Maar dat wil ik niet - ik wil geen "a" voor mijn nummer.

En dan de stijl van nummering, je hebt hier verschillende opties, zelfs Romeinse cijfers, maar ik hou het bij de normale nummering voor deze. En sectiemarkering, dat is de naam van onze sectie en dus noemen we deze "Meeuwen". En dan kan ik OK en je kunt zien dat het is bijgewerkt, dus we zijn op pagina één van "Meeuwen". En als ik hier kom, pagina twee van "Meeuwen", en als je naar beneden komt naar deze nieuwe sectie, "Stapels", dan zie je dat het nog steeds "Meeuwen" heet. Dat komt omdat we de nieuwe sectie voor de "Stacks" moeten definiëren.

Je zult ook zien dat deze pijltjes boven de miniaturen je laten zien waar een nieuwe sectie begint. Laten we deze dan ook maar snel doen. Dit wordt onze sectie "Stapels". Ik ga met de rechtermuisknop klikken, Opties voor nummering en secties. Ja, ik wil een nieuwe selectie starten. Ja, ik wil de paginanummering weer op één beginnen voor mijn nieuwe sectie. Sectie VoorvoegselIk ga deze "b" noemen, omdat het mijn tweede sectie is. En dat verandert deze "a" hier in een "b". Ik blijf bij de normale nummering. En deze sectiemarkering noem ik "Stapels". Klik op OK.

En ik ga naar mijn "Stapels" pagina. Je kunt zien dat ik op pagina één van "Stacks" ben, en dan op pagina twee van "Stacks". En je zult zien dat we op deze pagina een donkere achtergrond hebben. Daar komen we zo op terug, hoe we dat gaan oplossen.

Maar wat je nu kunt doen, je hebt deze setup - stel dat ik nog vier pagina's wil binnen mijn "Stacks" sectie - dit is mijn "Stacks" sectie "b". Ik kan enkele pagina's invoegen en alle paginanummers worden bijgewerkt. Als ik Pagina's invoegenen ik ga Na pagina "b2", dus het komt na deze pagina. En ik wil nog vier pagina's in die sectie. En op dit moment heb ik er maar één MasterA-Master. Dus als ik klik op OKEr worden vier nieuwe pagina's toegevoegd en ze moeten allemaal correct genummerd zijn om in "Stacks" te staan. Dus dit moet nummer drie "Stacks" zijn, "Stacks" nummer vier, enzovoort.

Het mooie hiervan is dat wanneer je je boekje hebt ontworpen en pagina's toevoegt, de naam van de sectie en het paginanummer altijd automatisch worden bijgewerkt.

Stap 4: Pagina's beheren zonder nummering

Als we teruggaan naar onze donkere pagina, kunnen we deze paginanummers natuurlijk niet zien, maar we hebben hier twee opties.

Je kunt besluiten dat je geen paginanummering wilt op deze pagina's, of bijvoorbeeld een advertentie in je tijdschrift en je wilt daar geen paginanummering. Dus alles wat je kunt doen is deze hoofdpagina naar beneden halen waarop staat Geen, en je kunt dat op de pagina zetten en het zal gewoon, het zal gewoon de paginanummering weghalen.

Maar dat wil ik niet doen. Ik wil dat dit op deze pagina te zien is. Dus wat ik ga doen is nog een pagina maken, een duplicaat van deze masterpagina, en die gewoon wit maken. Ik selecteer beide pagina's, dupliceer Master spread A, en alles wat ik ga doen is de lijn rood houden, maar ik verander de stijl van deze letters naar wit. Hetzelfde geldt voor deze kant. Dus ze zijn bijgewerkt.

Nu kan ik ze afzonderlijk naar deze pagina slepen, of ik kan beide pagina's selecteren en dan Masters toepassen op pagina's. Dus "c1" en "c2", dat zijn die pagina's, maar ik wil dat dat de B-Master is. Klik op OKen het is fingers crossed - daar ga je!

Deze sectie heet dus licht, en dat is pagina één van licht. Wacht even, laat me even mijn gidsen verbergen. Dat is pagina één van licht, dat is pagina twee van licht, enzovoort, enzovoort, ik kan meer pagina's toevoegen.

Stap 5: Verdere tips

Als je denkt dat je iets kunt toevoegen, deel je kennis dan hieronder in de comments voor andere kijkers, en vergeet niet dat we het kanaal voortdurend aanvullen als je je wilt abonneren. Zoals altijd waarderen we je likes en commentaar, en bedankt voor het kijken, en we zien je bij de volgende.