Kerstcadeaugids ontwerpen & tips

Cadeaugids voor Kerstmis

Kerst 2019 is live in alle grote winkels. Voor veel merken betekent dat de publicatie van een kerstcadeaugids. Een verbazingwekkende 67% van de mensen die werden ondervraagd door Solopress* zei dat een kerstcadeaugids hen hielp cadeau-ideeën te ontdekken. Met twee derde van de shoppers die op basis daarvan aankopen doen, is het geen wonder dat kerstgeschenkgidsen big business zijn.

We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze blik te richten op een aantal van de kerstcadeaugidsen die we tot nu toe in 2019 hebben gezien. We kijken met een vergrootglas naar de ontwerpkeuzes van verschillende grote retailmerken en geven onze toptips voor jouw bedrijf, geïnspireerd door de trends van dit jaar.

 

John Lewis & PartnersJohn Lewis kerstcadeaugids

Brochure type: Perfect gebonden
Pagina's: 128
Grootte: 210 x 260 mm

Hoe bekender het merk, hoe ingetogener het zich kan veroorloven om te ontwerpen. Daarom bevat deze voorkant van John Lewis een minimaal aantal woorden en precies nul productafbeeldingen.

Een motief dat door de hele brochure loopt is de gouden confetti die in meer of mindere mate terugkomt in bijna alle product- en modefoto's en als grafisch element op de cover. Gezien het gouden glinsterthema zou het geweldig zijn geweest om wat avontuurlijke afwerking op de cover te zien, zoals spot-UV of foiling.

John Lewis bevinden zich in een unieke positie. Ze hebben zich gevestigd als het belangrijkste kerstmerk, terwijl ze de status van laatste man in de sector van de grote warenhuizen naderen. Het is geweldig om te zien dat het merk doorgaat met een originele en verfijnde campagne als deze.

Top tip: Zelfs als directe concurrenten het moeilijk hebben, is het belangrijk om te blijven streven. Concurreer op het gebied van verkoop en marketing met elke andere vraag naar aandacht en besteedbaar inkomen van je klant. Concurreer op het gebied van creativiteit met je eigen eerdere inspanningen.

 

Volgende huisVolgende Home Kerstcadeaugids

Brochure type: Perfect gebonden
Pagina's: 81
Grootte: 196 x 278 mm

Dit is een eersteklas onderpand dat goed staat bij de Volgende huis merk. Ze hebben zich volledig toegelegd op de "life-style magazine" route - en waarom ook niet? De cover is eenvoudig en elegant, en door de afmetingen en binding zou je zo door een exemplaar van Ideal Home of Décor kunnen bladeren.

Binnenin maken lay-outs het gemakkelijk om producten en stalen te vergelijken. De in-situ fotografie zit boordevol interieurideeën die er geweldig uitzien en waarschijnlijk tegelijkertijd voor cross-sales zorgen.

Afgezien van een verwijzing naar Kerstmis en wat subtiele visuele verwijzingen op de omslag, is er weinig feestelijks aan het ontwerp of de inhoud. Maar als je dure artikelen verkoopt die mensen het hele jaar door zullen waarderen, kun je beter niet te veel klatergoud gebruiken.

Top tip: Echt interessante, informatieve en onderhoudende inhoud zal het altijd winnen. En die inhoud hoeft geen kopie te zijn. Fotografie die niet zou misstaan in een lifestyle magazine is wat deze kerstcadeaugids zo bevredigend maakt om door te bladeren en zo verleidelijk om te kopen.

 

ArgosArgos Dromenboek Kerstcadeaugids

Brochure type: Perfect gebonden
Pagina's: 228
Grootte: 182 x 222 mm

Deze brochure is het centrale onderdeel van een veel bredere kerstcampagne. Argos hebben er goed aan gedaan om een buzz te creëren rond de uitgave van hun geschenkgids, door het aan te prijzen als een belangrijke mijlpaal in de aanloop naar Kerstmis. Door het "The Book of Dreams" te noemen, erkennen ze hun plaats in de jeugdherinneringen van een groot deel van hun publiek.

Er zit een aanzienlijke marketingtruuk achter de gids van dit jaar, waaronder advertenties in de pers, op tv en in de buitenlucht. Maar het echte geniale idee was om elke catalogus van 1974 tot nu beschikbaar te maken om door te bladeren op hun website. Droomboek website.

Het is niet alleen heel leuk om door de speelgoed en technologie van weleer - het is een effectieve herinnering aan het kolossale erfgoed dat dit merk in huis heeft.

Tip top: We hebben niet allemaal de geschiedenis die Argos heeft, maar vindingrijke manieren om je cadeaugids te koppelen aan andere online en offline activiteiten kunnen helpen bij het creëren van een holistische ervaring voor je klant.

 

LaarzenBoots kerstcadeaugids

Brochure type: Perfect gebonden
Pagina's: 144
Grootte: 200 x 239 mm

Laarzen is een blijvende aanwezigheid in de winkelstraat en het merkerfgoed lijkt een groot deel uit te maken van dat uithoudingsvermogen. Deze cadeaugids sluit daar perfect bij aan.

We houden van de zelfverzekerdheid waarmee ze ongeveer een kwart van hun woordmerk en helemaal geen producten op de voorkant zetten - en we weten nog steeds precies wat dit is. Het zou nog gedurfder zijn geweest om "Boots" in het wit onderaan de pagina weg te laten.

De matte afwerking en het kwaliteitspapier zorgen voor een geruststellend stevig boekwerk. Op 144 overzichtelijke pagina's presenteert Boots haar productassortiment in grootse stijl. Het ontwerp is niet alleen zelfverzekerd, het wekt ook vertrouwen bij het publiek.

Top tip: Denk goed na of je met je aanpak het juiste evenwicht bereikt. Wees brutaal maar niet brutaal, zelfverzekerd maar niet arrogant.

 

LakelandLakeland Kerstcadeaugids

Brochure type: Perfect gebonden
Pagina's: 206
Grootte: 190 x 248 mm

Deze dikke 206 pagina's perfect gebonden brochure is substantieel en stijlvol. De hoge kwaliteit van het beeldmateriaal in de brochure verdient zeker een speciale vermelding.

De reeks afbeeldingen omvat eenvoudige verpakkingsfoto's, bijgesneden producten met slagschaduwen en reflecties en creatieve fotografie op locatie. Zo'n mix zorgt voor afwisseling, terwijl consistente motieven zoals de art nouveau hoekversieringen de brochure van omslag tot omslag samenbinden.

Over de cover gesproken, de "L" in "Lakeland" wordt gedeeltelijk verborgen door de achtergrond. Dat is jammer vanuit het oogpunt van branding, omdat het de ingang voor de lezer camoufleert. Gelukkig is vrijwel al het andere aan deze cadeaugids in orde.

Top tip: Wanneer je belangrijke tekst in een ontwerp introduceert, probeer dan altijd een duidelijk beginpunt te presenteren - een zeer duidelijke manier voor het oog om de tekst te identificeren en te beginnen.

 

Bouw een Beren WorkshopBouw een beer-workshop Kerstcadeaugids

Brochure type: Gevouwen
Pagina's: 4
Grootte: 140 x 214 mm

Deze gevouwen folder van Build-a-Bear is een veel bescheidener onderdeel van de cadeaugids. Het is een 4-pagina gevouwen folder gedrukt op lichtgewicht papier dat eenvoudig door een ontwerper gemaakt en gedrukt had kunnen worden.

De binnenpagina's geven een goed overzicht van het productassortiment en benadrukken de verschillende franchises en thema's die beschikbaar zijn. In feite is dit een veelgeprezen winkel met een sterke, functionele naam die ervoor zorgt dat hun merk veel van het harde werk voor hen doet.

Het best bewaarde geheim van deze folder is de kortingsbon van £10 op de achterkant. Misschien hadden ze hier de aandacht op kunnen vestigen op de voorkant!

Top tip: Het maken van een kerstcadeaugids kan een ontmoedigend vooruitzicht lijken, maar hier is een enorm succesvol wereldwijd bedrijf in Build-a-Bear heeft laten zien dat het niet allemaal brochures ter grootte van een catalogus hoeven te zijn. Als je tijd en budget beperkt zijn, overweeg dan om slechts een paar van je best verkopende producten te presenteren in een kleinere gids die het hele proces overzichtelijker maakt.

 

De werkenThe Works Kerstcadeaugids

Brochure type: Gelijmd
Pagina's: 16
Grootte: 148 x 210 mm (A5)

Dit is weer zo'n kerstcadeaugids die laat zien dat niet alle merken de boot hoeven af te steken met een dikke, glanzende brochure.

De lichte papiersoort en het kleinere aantal pagina's besparen ruimte en kosten, terwijl het ontwerp de beperkte ruimte optimaal benut. Van omslag tot omslag heeft deze cadeaugids een vrolijk drukke lay-out - boordevol karakterillustraties, kleurrijke packshots en meerdere verkoopboodschappen.

Hoewel het geheel een beetje een aanslag op de zintuigen is, straalt het een goedkope sfeer uit die koopjesjagers met Kerstmis zal aanspreken. En echt, als De werken een perfect gebonden brochure van honderd pagina's had gemaakt, zou het misschien ongepast voelen en lang niet zo leuk als dit.

Top tip: Wees eerlijk en realistisch met je merk en probeer misschien zelfs te onderzoeken hoe je merk wordt waargenomen door onafhankelijke waarnemers. Stel je cadeaugids op die manier op en onthoud dat het geen schande is om een goede waarde te vertegenwoordigen.

 

De entertainer (TheToyShop.com)

TheToyShop.com Kerstcadeaugids

Brochure type: Geniete
Pagina's: 56
Grootte: 187 x 240 mm

Leuk en helder, het is zeker weer een druk omslagontwerp, maar met succes. Dat komt deels door de manier waarop de inhoud is onderverdeeld in aparte stroken in deze geniete brochure.

We hebben de merknaam behandeld in de kopruimte bovenaan de omslag - hoewel de dubbele merknaam "The Entertainer" met "DeSpeelgoedShop.nl"is enigszins verwarrend. Daaronder staat het kerstmerk met een eigen titelbehandeling. Dan volgen nog meer productlogo's en de ruimte die wordt ingenomen door de tagline onderaan de pagina.

Over het geheel genomen is er waarschijnlijk veel aan de hand, maar de secties helpen om de berichten te begrijpen.

Top tip: Als je veel merken, producten en boodschappen wilt presenteren, kijk dan eens hoe het verdelen van je ruimte in verschillende secties het voor de lezer makkelijker kan maken om te begrijpen wat er aan de hand is.

 

De GeurshopDe Geurenshop Kerstcadeaugids

Brochure type: Perfect gebonden
Pagina's: 40
Grootte: 148 x 210 mm (A5)

De Geurshop heeft buiten de kerstperiode een erg schone en frisse esthetiek, maar ze zijn er niet voor teruggeschrokken om het voor de feestperiode een beetje te mixen.

De blauwe tinten geaccentueerd door eenvoudige witte illustraties, samen met het spaarzame gebruik van rode tekst is de look die wordt doorgetrokken in alle online en offline kersthuisstijl van The Fragrance Shop.

Tot zover gaat het goed, maar het elfje ziet eruit alsof hij is toegevoegd om de boel wat op te vrolijken, wat suggereert dat hun vertrouwen in elegantie en eenvoud misschien een beetje is weggezakt. De bon waar hij op zit zal echter zeker een grote aantrekkingskracht op klanten hebben!

De beste tips: Kerstmis is de tijd waarin je je branding wat kunt versoepelen, maar verlies je blijvende esthetiek en je kernwaarden niet uit het oog.

 

Beverbrooks

Brochure type: Perfect gebonden
Pagina's: 40
Grootte: 155 x 125 mm

Nu komt het. Belettering in zilverfolie. Handtas-vriendelijke afmetingen. Prachtige fotografie. Consistent kleurenthema van omslag tot omslag met groenblauwe accenten.

De hoge productiewaarden weerspiegelen de prestigieuze kwaliteit van de aangeboden producten. Betrekkelijke casestudy's van klanten brengen dat prestige dichter bij huis.

Deze kerstcadeaugids is klein en kostbaar, net als Beverbrooks' productassortiment. Het is heel goed mogelijk dat de besparingen op de grootte van de brochure de effectieve foliedruk op de cover. Door middelen te steken in het perfectioneren van dit stuk, heeft Beaverbrooks een absoluut juweeltje geproduceerd.

Top tip: Misschien doet formaat er niet toe? Probeer eens iets kleiners en ontdek hoe specialistische prints zoals spot UV of foliedruk je brochure kunnen verbeteren.

 

* gegevens verzameld als onderdeel van de Solopress 2019 Kerstenquête. Alle getoonde statistieken zijn gebaseerd op de antwoorden van 100% van de 1204 respondenten. Gegevens verzameld via de enquête blijven eigendom van AGA Printing Ltd handelend onder de naam Solopress Ltd en mogen niet worden gereproduceerd zonder erkenning via een backlink. Alle auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten zijn voorbehouden.