Hoe je bedrijf een nieuwe naam geven

Hoe je bedrijf een nieuwe naam geven

Het rebranden van je bedrijf gaat verder dan het schrijven van een nieuwe missie. Het is het herontwerpen van je logo, het veranderen van je kleuren, het kiezen van een ander lettertype en dit weergeven in je promotionele middelen.

We hebben samengewerkt met twee brandingexperts om je de bruikbare stappen te geven om een nieuwe visuele identiteit voor je bedrijf te creëren.

Radim Malinic is een bekroonde freelance creatief directeur en grafisch ontwerper, gevestigd in Londen. Hij geeft tips samen met Phil CleaverProfessor in Creatieve Industrieën aan de School of Art and Design van Middlesex University.

Wie ben jij?

Bepaal voordat je iets doet wie je bent als bedrijf. Dit is essentieel voor het rebrandingproces, omdat het het beeld bepaalt dat je wilt overbrengen aan je klanten.

Alle bedrijven zijn klantgericht, willen waar voor hun geld bieden en een nuttig product of dienst leveren. Maar om je rebranding persoonlijk te maken voor je bedrijf, moet je jezelf een paar vragen stellen:

Wie is je publiek?

Je klantenbestand en doelgroep zijn de levensader van je bedrijf. Het is logisch om hen in gedachten te houden bij je rebranding, want zij zijn de belangrijkste reden waarom je het doet.

Vraag jezelf af waar ze het meest ontvankelijk voor zouden zijn en wat ze het meest zouden waarderen van je merkvernieuwing.

Phil gelooft dat elementen zoals logo's cruciaal zijn voor de effectiviteit van de branding van een bedrijf: "Het symbool moet succesvol presteren ten opzichte van een reeks opgesomde kwaliteiten om het publiek te krijgen dat ze nodig hebben," zegt hij.

Wat is uw branche?

Bepaalde merkelementen passen bij bepaalde bedrijfstakken. Om je te onderscheiden van andere aanbieders binnen jouw markt, moet je eerst kijken naar wat zij doen met hun branding.

Radim legt uit: "Er is wekelijks nieuws over merkvernieuwingen van de topbedrijven, omdat ze er alles aan doen om relevant te blijven."

Wees je bewust van de branchenormen voor branding en probeer je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen om je te onderscheiden.

Hoe wil je dat je merk wordt neergezet?

Bedenk hoe je wilt dat je merk eruitziet. Welke emoties wil je dat mensen voelen als ze met je in contact komen: Vertrouwen? Betrouwbaarheid? Innovatie?

Je rebranding moet je diepste idealen en overtuigingen als organisatie weerspiegelen. Phil gebruikt het voorbeeld van toen politieke partijen rebranding  om de perceptie van mensen over hen te veranderen. Hij stelt voor: "Investeren in een ontwerp dat vele jaren mee kan gaan is in de eerste plaats een echte visuele uitdrukking van hun ideeën en overtuigingen."

Wat bieden jullie aan?

Identificeer en analyseer je USP's en gebruik je branding om te laten zien waarin jij je onderscheidt van je concurrenten. Phil legt uit: "In een overvolle markt van merken hechten mensen veel waarde aan waargenomen authenticiteit. "Het ontwerp van een merk is een doordacht proces dat je geprojecteerde kwaliteiten in een toegankelijke visuele vorm moet presenteren."

Waar ben je goed in?

Is jullie klantenservice ongeëvenaard? Hoe zit het met uw product? Voldoet u elke keer weer aan de behoeften van uw klanten?

Het uitbeelden van je sterke punten in je branding versterkt je positieve eigenschappen in de hoofden van je klanten. Radim raadt je aan om een les te leren van opkomende bedrijven: "Veel nieuwe succesvolle startups zijn designgericht - ze laten allemaal hun DNA zien," legt hij uit.

Het in praktijk brengen

Phil en Radim bieden deskundig advies over specifieke onderdelen van een rebranding: logo, merkkleuren en typografie.

Logo

"Niets voelt zo duidelijk als een goed ontworpen symbool en dit is een feit dat veel merken zich realiseren," zegt Phil.

Eenvoud is vaak de sleutel. Een goed voorbeeld is de recente rebranding van Mastercard. Het bedrijf heeft alle tekst uit het logo verwijderd om de twee kruisende cirkels over te houden.

"Wanneer een merk een merk heeft dat hen zo succesvol vertegenwoordigt... is er geen verdere context nodig".

Merkkleuren

"Het introduceren van kleurharmonieën en het verhogen van de levendigheid van kleuren betekent dat je energie en aantrekkingskracht kunt verhogen," zegt Radim.

Bij een bedrijfsrebranding gaat het erom een bedrijf nieuw leven in te blazen en de belangstelling ervoor weer aan te wakkeren. Het kiezen van de juiste kleuren kan daarbij helpen.

"Wees brutaal, helder, direct, vriendelijk en innemend," voegt Radim toe.

Typografie

"Net als het symbool moet het lettertype worden... beoordeeld in het licht van de geprojecteerde kwaliteiten van het merk."

Phil stelt voor dat je bij een rebranding je typografie kiest op basis van hoe je wilt dat je bedrijfsimago wordt weergegeven.

"De laatste jaren leunen visuele identiteiten sterk op de typografie om hun merk uit te dragen," voegt Phil toe.

Zodra je rebranding in gang is gezet, kan Solopress je helpen met de visuele middelen die je nodig hebt - van visitekaartjes tot briefpapier.