5 verbazingwekkende designtrends voor 2019

5 verbazingwekkende designtrends voor 2019

Designtrends spelen een grote rol in de manier waarop succesvolle merken zichzelf promoten.

Maar wat brengt design ons in 2019? We vroegen het aan Phil Cleaver, professor in de creatieve industrie bij Universiteit van Middlesex en winnaar van het Gele Potlood, om zijn vijf grootste designtrends voor dit jaar te voorspellen.

1. Belevingsgerichte branding

Experiential branding heeft bedrijven de afgelopen jaren tot leven gebracht.

Het concept draait om interactie met mensen op zintuiglijk niveau. Verruil traditionele reclame voor meeslepende ervaringen om consumenten te inspireren in je merk te investeren.

Dit kan in vele vormen, van interactieve campagnes tot creatieve showcases - alles waarbij je consumenten actief betrokken zijn of deelnemen. Ga tot de kern van wat je doelgroep beweegt en probeer een positieve emotionele band te ontwikkelen.

Phil zegt: "Een sterke merkidentiteit kan niet langer alleen visueel bestaan. Een effectief merk richt zich op zoveel mogelijk menselijke zintuigen om zich stevig in ons geheugen te verankeren. Uiteindelijk moet het merk verder bestaan dan het logo en vormen aannemen die de visuele benadering overstijgen."

2. Animatie kinetische branding

Geanimeerde of kinetische branding heeft talloze ontwerpmogelijkheden in het digitale tijdperk.

Net als bij 'experiential branding' verlegt kinetic de grenzen - dit keer door bewegende beelden en animaties te gebruiken in logo's en reclame. Deze levensechte representaties van een merk hebben als doel de aandacht van de consument te trekken.

Kinetisch ontwerp staat nog in de kinderschoenen en moet nog op grote schaal worden toegepast. Door deze trend voor te zijn, kan je merk zich onderscheiden van concurrenten.

Phil zegt: "Het scherm is de manier waarop de meeste visuele media worden geconsumeerd. Je hebt een paar seconden om te laten zien hoe je beweegt. Dit kan zijn hoe het logo zichzelf introduceert en hoe het lettertype verschijnt. Het kan ook zijn dat als je logo iets voorstelt dat kan bewegen, je dat visueel introduceert."

3. Het symbool

Het symbool of logo is misschien wel het belangrijkste aspect van een merk. De beste blijven hangen in de hoofden van klanten en zijn het eerste waar ze aan denken als ze aan dat merk denken.

Symbolen worden steeds belangrijker in moderne branding, om de merkboodschap met minimale - of soms helemaal geen - woorden over te brengen.

"Wanneer een merk een merk heeft dat hen zo succesvol vertegenwoordigt, bereikt het een virtuositeit die de taal overstijgt," aldus de jury. zegt Phil. "Er is geen verdere context nodig en het wordt altijd onmiskenbaar met hen geassocieerd."

Organisaties kunnen hun symbolen aanpassen om een heel nieuw publiek aan te spreken. Bijvoorbeeld een rebranding politieke partijen kunnen hun imago opfrissen en de perceptie van mensen over hen veranderen door eenvoudigweg hun logo opnieuw te ontwerpen.

4. Sociale mediaplatforms

Social media wordt in 2019 nog belangrijker voor merken.

Dat zegt onze expert Phil Cleaver.

Het is geen verrassing. Sociale media zijn tegenwoordig de meest effectieve manier om in contact te komen met consumenten, hetzij door zich te richten op nieuwe demografische groepen of door het bewustzijn van bestaande klanten te vergroten.

In 2018 bezat meer dan 83% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk een social media-account en dit aantal zal in 2019 verder stijgen. Het bereik van sociale media is grenzeloos en al deze ontwerptrends kunnen erdoor worden geïntroduceerd en geïmplementeerd.

"Facebook en Instagram worden steeds meer gebruikt door het grote publiek," zegt Phil. "Het marketingpotentieel in deze ruimtes wint daarom aan waarde. Intelligente mobilisatie van branding en campagnes op sociale mediaplatforms geeft een merk veel meer bereik, vooral bij jongere consumenten."

5. Aangepaste lettertypen

Aangepaste lettertypes, of fonts, zijn hard op weg een belangrijk hulpmiddel te worden bij het creëren van een unieke merkpersoonlijkheid. Grote bedrijven zoals Netflix, Apple en Google hebben al hun eigen aangepaste lettertype ontwikkeld. Waarom?

Ze brengen je merkpersoonlijkheid in alles wat je zegt. En als ze eenmaal vaststaan, kunnen ze de kern van je branding worden - tegen je symbool aan, je overtuigingen en waarden communicerend, niet in wat je zegt, maar hoe je het zegt.

Phil zegt: "Het bezitten van een lettertype is als het bezitten van een tone of voice, vooral wanneer de vormen van de letters zijn gemaakt om de boodschap over te brengen die jij wilt dat het uitdrukt.

"Het betekent ook dat concurrenten deze visuele taal niet als hun eigen taal kunnen overnemen. Net als het symbool moet het lettertype worden ontworpen en beoordeeld op de geprojecteerde kwaliteiten van het merk".

2019 is de perfecte gelegenheid om je huisstijl opnieuw te evalueren. Breng je nieuwe ontwerpen naar buiten met visitekaartjes en briefhoofden van Solopress.