Wat is DPI?

DPI

Het begrip DPI is relatief eenvoudig in de wereld van ontwerp en drukwerk, maar het wordt snel verwarrend als we in de details duiken. En bij DPI draait het allemaal om de details!

In wezen is DPI een meting die wordt gebruikt om het detailniveau te evalueren dat door een printer kan worden gereproduceerd. Hoe hoger de DPI, hoe meer informatie kan worden vastgelegd in een afdruk. Een hoge DPI betekent dat de resulterende afdruk een hogere resolutie heeft en er scherper en gedetailleerder uitziet.

Dat is echter niet het hele verhaal. De kwaliteit van het beeld dat uit de printer komt is het resultaat van veel meer dan de DPI-waarde van de printer. Daarbij komt nog dat DPI vaak wordt verward met "dots per vierkant inch", of "pixels per inch", en het is duidelijk dat we wat uit te leggen hebben. Laten we bij het begin beginnen.

Wat doet DPI voor staan?

DPI staat voor "Dots Per Inch" en wordt gebruikt als maatstaf voor de mate van detail die wordt gereproduceerd in een afbeelding of door een printer.

De term "dots" verwijst naar de inktdruppels die door een afdrukapparaat worden aangebracht. Dots per inch verwijst naar een meting van hoeveel van die inktdots worden aangebracht langs een inch lange lijn van het afdrukmateriaal, ook wel 'puntdichtheid' genoemd. Het geeft een goede indicatie van de detailscherpte die kan worden bereikt met dat afdrukapparaat.

Wat is DPCM?

DPI staat voor "Dots Per Centimeter". Zoals je zou verwachten is dit het metrische equivalent van DPI. Ondanks het praktische nut van DPCM, is het geen algemeen geaccepteerde term en blijft DPI de industriestandaard voor puntdichtheid.

Hoe beïnvloedt DPI de resolutie?

Digitaal afdrukken is een optische illusie. Om de afdruk succesvol te laten zijn, moeten we een matrix van punten presenteren die fijn genoeg is om het menselijk oog voor de gek te houden. Kijkers moeten denken dat ze een representatie zien van iets dat ze in het echt zouden kunnen zien. Iets dat bestaat uit doorlopende lijnen en beelden, in plaats van een stippenpatroon.

Om dat te bereiken moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. De dichtheid van de punten, de grootte van het beeld en de afstand tot de waarnemer moeten allemaal binnen het juiste bereik liggen om onze illusie te laten werken. Dat is waar DPI om de hoek komt kijken. Het is een handige meting die we kunnen gebruiken om te beoordelen hoe fijn we moeten afdrukken zodat onze afbeeldingen er in de context vloeiend en gedetailleerd uitzien.

Wordt puntdichtheid gemeten over één dimensie of over twee?

DPI wordt soms weergegeven als een enkel getal, zoals 1200 dpi. Elders kun je dezelfde meting geschreven zien als 1200 x 1200 dpi.

Dat komt omdat DPI voor afdrukken verwijst naar het aantal punten dat langs een inch lange lijn verschijnt, niet binnen een gebied van een vierkante inch.

1200 x 1200 dpi is een completere manier om puntdichtheid uit te drukken, omdat het een meting is die verwijst naar oppervlakte. De twee getallen samen geven ons punten per vierkant inch. We hebben de horizontale en verticale metingen nodig om de hoeveelheid en de rangschikking van de punten in een 2D-vierkant te begrijpen.

Als de twee waarden echter hetzelfde zijn, wordt het getal vaak maar één keer vermeld. 1200 dpi wordt steno voor 1200 x 1200 dpi.

Maar die twee getallen zijn niet altijd hetzelfde! Sommige inkjetapparaten hebben een andere DPI in horizontale richting dan in verticale richting. Waar een printkop over een pagina beweegt, kan de printer meer dots per inch toepassen op die as. Dit helpt bij het nauwkeuriger verdelen en mengen van het beperkte aantal inkten om kleuren nauwkeuriger te reproduceren. Veel hoogwaardige desktopprinters voor thuis en op kantoor die opscheppen over resultaten van 'fotokwaliteit' printen bijvoorbeeld met 5760 x 1440 dpi, 4800 x 2400 dpi of 9600 x 2400 dpi.

Dus om een volledig verhaal te geven over de afdrukdichtheid, moet een meting van DPI in twee dimensies eigenlijk worden uitgedrukt als een paar getallen.

DPI vs PPI

Dat is allemaal goed en wel als het om printers gaat, maar heeft DPI niet iets te maken met digitaal grafisch ontwerp en de grootte van afbeeldingsbestanden?

Dit is waar de verwarring komt met een verwant maar ander concept genaamd PPI, of "Pixels Per Inch". DPI gaat over inktpuntjes, maar elektronische schermen, afbeeldingsbestanden en sensoren van digitale camera's werken allemaal in pixels. DPI is hoe we de dichtheid van pixels meten, in plaats van inktpuntjes.

Het helpt niet dat mensen vaak DPI zeggen om te verwijzen naar een digitale afbeelding terwijl ze eigenlijk PPI bedoelen.

De meeste ontwerpen die uiteindelijk gedrukt worden, beginnen hun leven op de computer. Als we een resultaat met een hoge resolutie willen in drukwerk, hebben we om te beginnen een digitaal beeld met een hoge resolutie nodig. Het probleem met digitaal beeldmateriaal met een hoge resolutie is dat het om een enorme hoeveelheid informatie gaat. Dit leidt tot grote bestanden die ruimte innemen, veel verwerkingskracht vereisen om te manipuleren en lastig te verplaatsen zijn.

Het gaat er dus om hoe we beeldbestanden zo kunnen opslaan dat ze onze computers niet overbelasten en toch afdrukken van hoge kwaliteit opleveren.

Hoe 'groot' moet mijn digitale afbeelding zijn?

Als je bedenkt hoe 'groot' je digitale afbeelding is, kun je een van de volgende drie kenmerken overwegen:

  • Het totale aantal pixels in de afbeelding (dit wordt weerspiegeld in de bestandsgrootte)
  • De resolutie of pixeldichtheid die wordt gemeten als PPI
  • De fysieke afmetingen van de afbeelding die het vertegenwoordigt, wat het totale aantal pixels gedeeld door de PPI zal zijn.

PPI, dat de pixeldichtheid meet, is slechts één aspect van de geschiktheid van een digitale afbeelding. Pixeldichtheid beschrijft de relatie tussen kwaliteit en grootte, en deze twee factoren beïnvloeden elkaar. Als de grootte toeneemt, neemt de kwaliteit af en omgekeerd.

Je kunt je voorstellen dat een afbeelding bestaat uit een eindig aantal pixels per inch. Als je die afbeelding in een ontwerpprogramma groter zou maken, zou je dat eindige aantal pixels uitrekken over een groter gebied. De punten per inch, samen met de resolutie en kwaliteit van de afbeelding, zouden afnemen.

Omgekeerd, als je een afbeelding hebt ingesteld op A4-formaat in 72ppi en je wijzigt de afbeelding naar 300ppi, dan wordt de afbeelding veel kleiner. De twee elementen van de afbeelding, pixelhoeveelheid en totale grootte, zijn volledig van elkaar afhankelijk.

Als je een afbeelding wilt verzenden om af te drukken en je wilt de afdrukkwaliteit van 300ppi behouden, dan moet je ervoor zorgen dat je resolutie is ingesteld op 300ppi en dat de afbeeldingsgrootte is ingesteld op de grootte van het eindproduct. Cruciaal is dat dit aan het begin van het ontwerpproces wordt ingesteld, omdat details later niet kunnen worden toegevoegd!

72ppi voor scherm, 300ppi voor print, toch?

Dat getal van 300ppi (vaak 300 dpi genoemd, zoals besproken) komt uit de uitgeverswereld, waar we gewend zijn aan een afbeelding die is afgedrukt op iets dat je in je handen kunt houden en op armlengte kunt bekijken. Het is een goede vuistregel als je bestanden naar drukkerijen stuurt om ervoor te zorgen dat ze 300ppi of hoger zijn. Hoewel je voor een gedrukt element dat is ontworpen om van een afstand te worden bekeken, ook met een lagere resolutie kunt volstaan.

72ppi wordt algemeen beschouwd als de optimale resolutie voor afbeeldingen die op het internet verschijnen. Dat komt omdat ze groot genoeg zijn om er goed uit te zien op het scherm, maar compact genoeg zodat de afbeeldingen de laadtijd van je webpagina's niet vertragen.

 

DPI is dus een eenvoudige meting, maar wel een met een aantal verstrekkende gevolgen voor ontwerp en drukwerk. Als je nog steeds worstelt met hoe je ervoor kunt zorgen dat je ontwerpen printklaar zijn of als je je zorgen maakt over de resolutie van je uiteindelijke print, dan is ons team altijd bereid om je behoeften te bespreken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen op 01702 460047, via e-mail of op LiveChat.