Wat is Lorem Ipsum en waarom wordt het gebruikt?

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum is een stuk tekst dat door ontwerpers wordt gebruikt om een ruimte op te vullen waar de inhoud uiteindelijk komt te staan. Het helpt om tijdens de planningsfase te laten zien hoe tekst eruit zal zien als de inhoud klaar is.

Opvultekst wordt al eeuwenlang veel gebruikt, dus de meeste mensen zijn bekend met Lorem Ipsum-tekst op een proefontwerp. Dit betekent dat wanneer een ontwerper zijn sjabloon naar een klant stuurt, deze niet wordt afgeleid door de tekst op de pagina.

Lees verder om erachter te komen wat Lorem Ipsum betekent, waarom we het gebruiken en hoe je kunt beginnen met het maken van Lorem Ipsum-teksten in je ontwerp.

 

Wat is Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum, soms ook 'lipsum' genoemd, is de plaatshoudertekst die in vormgeving wordt gebruikt bij het maken van inhoud. Het helpt ontwerpers te plannen waar de inhoud komt te staan, zonder dat ze hoeven te wachten tot de inhoud is geschreven en goedgekeurd.

Het komt oorspronkelijk uit een Latijnse tekst, maar voor de hedendaagse lezer wordt het gezien als koeterwaals. Dit is het slimme gedeelte, omdat het helpt laten zien hoe de tekst op de pagina eruit zal zien, zonder af te leiden van de hoofdzaak, het algehele ontwerp.

Waar wordt Lorem Ipsum gebruikt?

Van oudsher werd Lorem Ipsum gebruikt voor voorbeeldpapier in de grafische industrie. Toen de industrie zich verder ontwikkelde, begon de tekst op te duiken in transferbladen en op tekstverwerkers.

Tegenwoordig kan de tekst worden gebruikt voor alle kopij, zowel gedrukt als digitaal. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • Briefkoppen
 • Productomschrijvingen
 • Merk bios
 • Contactgegevens
 • Webpagina's
 • Oproepen tot actie

Brochure ontwerp

 

De Lorem Ipsum tekstkopie

De standaard Lorem Ipsum passage is:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Het is bedoeld om de stroom van de Engelse taal na te bootsen, vandaar dat het geen volledige Latijnse kopie is. In plaats daarvan is er een mengeling van Latijnse woorden en enkele verzonnen termen.

Wat is de Lorem Ipsum vertaling in het Engels?

Lorem Ipsum komt oorspronkelijk uit een Latijnse tekst van de Romeinse filosoof Cicero, een verband dat de Latijnse geleerde Richard McClintock legde in de jaren 1980. Het heeft door de eeuwen heen grote veranderingen ondergaan, waarbij woorden zijn verwijderd, ingekort en toegevoegd. Het woord 'lorem' is bijvoorbeeld geen echt Latijns woord, het is een verkorte versie van het woord 'dolorem', dat pijn betekent.

Dit maakt het onmogelijk om de huidige dummytekst naar het Engels te vertalen. De originele bron werd echter in 1914 vertaald met de volgende betekenis:

"Noch is er iemand die pijn uit zichzelf liefheeft of nastreeft of ernaar verlangt, omdat het pijn is, maar af en toe doen zich omstandigheden voor waarin zwoegen en pijn hem een groot genoegen kunnen verschaffen."

 

Waarom gebruiken we Lorem Ipsum tekst?

Kortom, we gebruiken Lorem Ipsum tekst omdat het geen zin heeft. Het is gewoon opvultekst, dus het hoeft geen betekenisvolle boodschap te bevatten.

Inhoud is bedoeld om op te vallen op een pagina. Dus als een ontwerper of klant een sjabloon en de lay-out ervan bekijkt, kan hij of zij gemakkelijk worden afgeleid door de tekst en de aandacht voor het ontwerp zelf verliezen.

Het ziet er ook natuurlijker uit en leest natuurlijker dan het herhalen van een zin als 'content hier' of 'voorbeeldcontent'. Het toevoegen van Lorem Ipsum-plaatshoudertekst geeft gewoon een voorproefje van hoe de uiteindelijke pagina eruit kan zien.

 

Waar komt Lorem Ipsum oorspronkelijk vandaan?

De tekst gaat helemaal terug tot het oude Rome. Veel van de woorden en zinnen in de hedendaagse Lorem Ipsum-kopie staan in een boek over ethiek uit 45 voor Christus, geschreven door de Romeinse filosoof Cicero.

Onderzoekers denken echter dat de tekst pas in de jaren 1500 in zijn huidige vorm werd gebruikt. Toen nam een drukker de originele tekst en gooide de volgorde door elkaar om er een specimenboek van te maken.

Zelfs toen we nieuwe technologieën ontwikkelden in de 20th en 21st Eeuwenlang heeft Lorem Ipsum standgehouden als onze favoriete opvultekst. In de jaren 1960 werd de tekst afgedrukt op droge vellen en gebruikt door architecten en reclamemakers. In de jaren 1980 werd het opgenomen in tekstverwerkingssjablonen op desktopcomputers.

Tegenwoordig vind je deze dummytekst op bijna elk stuk software dat is ontworpen voor schrijvers of ontwerpers, van Microsoft Word-sjablonen tot WordPress-webontwerpen en Google Docs. Een hele reis door de tijd vanaf het prille begin!

 

Hoe maak je een Lorem Ipsum kopie

Er zijn Lorem Ipsum generatoren die verschillende versies van het traditionele Lorem Ipsum kunnen maken om je namaakinhoud te veranderen. Ze kunnen eenvoudigweg de volgorde veranderen of zelfs humoristische stukken tekst in het Latijn toevoegen.

Als je maar een klein gat in je ontwerp hoeft te vullen, kun je gewoon de bovenstaande Lorem Ipsum-tekst kopiëren en in je sjabloon plakken.

Voor langere stukken inhoud kun je extra onzinnige tekst maken op verschillende externe websites, zoals lipsum.com. Selecteer gewoon je alinea's en woordlengtes, of je het nu in HTML- of tekstvorm nodig hebt, en maak je eigen Lorem Ipsum-kopie.

Hoe je Lorem Ipsum tekst toevoegt in Photoshop

De nieuwere versies van Photoshop bevatten nu een ingebouwde Lorem Ipsum generator. Om dit aan je ontwerp toe te voegen, doe je het volgende:

 1. Selecteer het tekstgereedschap en sleep het tekstvak zodat het past op de plek waar je inhoud komt te staan.
 2. Kies je lettertypeinclusief grootte, gezicht en kleur.
 3. Klik Type op de bovenste balk en selecteer Lorem Ipsum plakken.
 4. Herhaal het proces totdat je genoeg tekst hebt voor je placeholder.

Lorem Ipsum toevoegen in InDesign

Adobe InDesign heeft ook een ingebouwde tool om plaatshouderkopie te maken. Om dit te doen:

 1. Een tekstvak tekenen door type tekst op je zijbalk of klik op T op je toetsenbord.
 2. Klik met de rechtermuisknop in het vak en selecteer Vullen met plaatshoudertekst.
 3. Herhaal het proces totdat je genoeg Lorem Ipsum-tekst hebt.
 4. Letterstijlen toepassen.

Op zoek naar meer manieren om InDesign te gebruiken? Bekijk onze gids voor opsommingstekens toevoegen aan je tekst.

Zo voeg je Lorem Ipsum-tekst toe in Illustrator

Je kunt elk tekstvak in Adobe Illustrator automatisch laten vullen met Lorem Ipsum-tekst. Zo doe je het als volgt:

 1. Selecteer Illustrator CC op je bovenste balk en klik op Voorkeuren - Type.
 2. Tik Nieuwe typeobjecten vullen met plaatshoudertekst en klik op OK.
 3. Klik op Type Gereedschap in de linkerbalk en klik op de pagina.
 4. Als u er meer wilt toevoegen, selecteert u Type en klik op Vullen met plaatshoudertekst.
 5. Kies je letterstijlen en plaats de tekst zo dat hij bij je ontwerp past.

Nog in de planningsfase? Leer hoe je stippellijnen toevoegt in Illustrator om je infografieken te schetsen en meer.

Nu je de betekenis achter Lorem Ipsum kent, kun je tekst toevoegen aan je eigen ontwerpen met Solopress. Wij bieden alles van brochures naar visitekaartjesklaar voor je volgende marketingcampagne.