Regels voor apostrofs - alles mag?

Apostrof

Het verkeerd gebruiken van apostrofs is een van de meest voorkomende grammaticafouten die marketeers kunnen maken. En er is geen tekort aan merken die erom worden uitgescholden.

Waterstones heette vroeger Waterstone's totdat ze in 2012 de apostrof lieten vallen voor online gebruik. Starbucks heeft nog nooit een apostrof gebruikt in hun branding.

Is het dus hoog tijd dat alle merken de apostrof laten vallen?

We kijken naar het juiste gebruik van een apostrof, waarom ze worden gebruikt en of ze er nog toe doen in een digitale omgeving.

 

Wat staat er in dit artikel?

 

Wanneer een apostrof gebruiken

Apostrofs zijn een soort interpunctie, meestal gebruikt aan het einde van een woord. Ze geven meestal aan:

  • Waar letters zijn weggelaten
  • Bezit van een object
  • Omstreden, meervoudsvormen van bepaalde woorden, getallen of symbolen

Apostrofs moeten altijd als deel van een woord voorkomen en nooit alleen.

Wat zijn de drie toepassingen van een apostrof?

Een apostrof heeft drie toepassingen, of plaatsingen, in een woord.

Weeën

Samentrekkingen worden gebruikt om twee korte woorden te combineren tot één, zoals 'het is worden 'het isofze zouden' als 'ze zouden'. Meestal sla je een of twee letters weg van de voorkant van het tweede woord en voeg je de twee woorden samen met een apostrof - bijvoorbeeld 'zullen we naarwe'. In sommige gevallen kan de apostrof echter binnen het tweede woord staan, zoals 'heeft niet worden 'niet.

Bezittelijke naamwoorden

Als je laat zien dat iemand iets bezit, moet je zowel een apostrof als een 's' gebruiken aan het einde van een woord, zoals 'de brochure van het merk.

Als het echter een bezittelijk meervoud is, kan de apostrof na de 's' komen. Bijvoorbeeld, het ontwerpersproject, om aan te geven dat er meerdere ontwerpers bij betrokken zijn.

Een apostrof kan ook achter een woord komen dat eindigt op een 's' om een bezittelijk deel aan te geven. Bijvoorbeeld 'Iris' pen' is de pen die van Iris is. Dat gezegd hebbende, is het ook acceptabel geworden om 'Iris' pen' te schrijven, wat eigenlijk dichter bij de natuurlijke spreektaal van de moderne tijd ligt.

Deze regel is op vele manieren aanvaardbaar, vandaar dat merken het vaak bij het verkeerde eind hebben.

Meervoud

In de meeste gevallen niet een apostrof nodig om de meervoudsvorm van een woord aan te geven. Je ziet echter nog steeds veel voorbeelden van dit gebruik, dat bekend staat als de 'Kruideniersapostrof'.

Let de volgende keer dat je gaat winkelen op borden zoals 'sinaasappels met gemakkelijke schil of 'zak wortels.

Hoewel regels er zijn om overtreden te worden, wordt dit gebruik niet aanbevolen omdat het algemeen wordt beschouwd als gewoon verkeerd en een slechte afspiegeling kan zijn van je professionaliteit als merk. Er zijn echter gevallen waarin apostrofs in meervouden worden geaccepteerd, zoals we zullen zien...

Uitzonderingen op de regels

Er is één geval waarin we de bezittelijke apostrof niet gebruiken om eigendom aan te geven en dat is in het geval van voornaamwoorden als onze, jouw, hun en het. Als ze iets bezitten, wordt dat ding van ons, van jou, van hen of van zijn, zonder de gebruikelijke apostrof.

We zouden dus geen apostrof gebruiken in de zin:
De hond kwispelt met zijn staart.

Maar we zouden nog steeds de apostrof gebruiken voor het samentrekken van 'het is' tot 'het is', zoals in:
De hond kwispelt met zijn staart als hij opgewonden is.

Er zijn ook gevallen waarin een apostrof kan worden gebruikt voor een meervoud. Dit is meestal wanneer het invoegen van een apostrof je betekenis duidelijker maakt, zoals bij het verwijzen naar enkele letters of cijfers.

Het is bijvoorbeeld moeilijk om de betekenis van deze zin te achterhalen:
Het woord Mississippi heeft vier is.

Terwijl een apostrof de situatie verduidelijkt:
Het woord Mississippi heeft vier i's.

Een ander voorbeeld van een apostrof die helpt bij meervouden is in de zin:
Do's en Don't's.

Wat verwarrend zou zijn als we alleen maar zouden schrijven:
Wat wel en niet te doen.

Soms zie je de laatste apostrof zo weggelaten:
Do's en Don'ts.

Hoewel dit inconsistent is, ziet het er minder rommelig uit en daarom wordt het veel gebruikt en begrepen.

Getallen en jaren gebruiken ook vaak een apostrof in het meervoud, zoals in:
Baby's geboren in de jaren 2020

De apostrof is hier strikt genomen niet correct, of zelfs noodzakelijk, maar het is een groeiende gewoonte die algemeen geaccepteerd wordt, dus het is onwaarschijnlijk dat iemand anders dan de meest strikte grammaticus erover zal klagen.

Deze meervoudige toepassingen van de apostrof zijn grotendeels een kwestie van smaak. Het is aan jou hoe je ze gebruikt, maar als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, probeer dan consistent te blijven - vooral in merkcommunicatie.

 

Waarom gebruiken we apostrofs?

We gebruiken apostrofs om de leesbaarheid te verbeteren en de functie van een woord weer te geven. Samentrekkingen worden vaak digitaal gebruikt om de tekst beter scanbaar te maken voor de lezer.

Maar zonder apostrof gaat de betekenis van het woord gemakkelijk verloren.

Bijvoorbeeld, als zullen we (we zullen) de apostrof kwijt is, wordt het plotseling gelezen als nou - dat al verschillende betekenissen heeft, van gezondheid tot water. In plaats daarvan vertelt de apostrof de lezer om de samentrekking als twee entiteiten te zien.

De plaatsing van de apostrof voor bezittelijke voornaamwoorden helpt de lezer ook om te bepalen of één of meerdere personen het bezitten doen.

Om terug te komen op het voorbeeld van de 'Grocer's Apostrophe': sommige critici vinden dat het 'Grocers' Apostrophe' moet zijn. Welke is juist? Nou, het hangt ervan af of we het hebben over één kruidenier of over een groep kruideniers. Als er maar één is, is het 'Grocer's Apostrophe', als er meer dan één is, is het 'Grocers' Apostrophe'.

 

Apostrof voorbeelden

In de meeste gevallen is het verkeerd gebruiken van een apostrof een gewone fout, die niet al te veel negatieve aandacht op je merk zal vestigen. Maar soms kan het verkeerd gebruiken van een apostrof de betekenis van een woord veranderen in iets totaal anders.

Bijvoorbeeld een bord in de supermarkt waarop staat wat je in dit specifieke gangpad kunt vinden:

Huisdieren
Schoonmaken
Toiletartikelen

Het gangpad bevat eigenlijk drie afzonderlijke productcategorieën. Het misbruik van de apostrof hier lijkt ons echter uit te nodigen om het als een korte zin te lezen. In de ene interpretatie maakt de apostrof van "Pet's" een bezittelijk voornaamwoord, wat impliceert dat de schoonmaak- en toiletartikelen van een huisdier zijn. Een andere interpretatie is dat de apostrof van "Pet's" een samentrekking maakt van "Pet is" - wat suggereert dat er een huisdier is dat toiletartikelen opruimt. Hoe dan ook, het is zeker niet wat de supermarkt ons met dit bord wil vertellen!

Marketingleuzen

Natuurlijk zijn er merken waarvan je zou verwachten dat ze meer apostrofs gebruiken dan andere, vooral als het letterlijk in hun naam staat. In 2014 werd caféketen Apostrophe genomineerd voor de prijs voor slechte grammatica voor hun marketingslogan:

Heerlijke smaak op komst

Als je merk vernoemd is naar een soort grammatica, is het waarschijnlijk het beste om je marketingcampagnes drie keer te controleren voordat ze live gaan. Maar apostrofs zijn slechts een van de vele valkuilen bij het schrijven van slogans. Bekijk voor meer advies onze zes tips voor het schrijven van reclameslogans.

Buitenborden

Merken die gespecialiseerd zijn in belettering moeten ook opletten, vooral als ze opvallende buitenreclame maken. Bijvoorbeeld het bedrijf in Amerika dat aanbood:

Professionele borden en belettering

Of reclame voor een tatoeagesalon:

Tatoeages en piercings

Immers, als iemand een teken voor je maakt of permanente letters op je huid zet in de vorm van een tatoeage, wil je weten of hij de regels kent!

 

Doen apostrofs er nog toe?

In 2019 werd de Apostrophe Protection Society opgeheven, omdat ze er niet in geslaagd waren het wijdverbreide misbruik van apostrofs te stoppen. Volgens de oprichter heeft "de moderne tijd gewonnen", maar velen twisten nog steeds over het belang van een apostrof.[1]

Apostrofs staan misschien niet bovenaan de prioriteitenlijst voor marketeers, maar ze verdienen toch enige aandacht. Immers, als het erop aankomt om te kiezen tussen jouw merk en een concurrent die een apostrof verkeerd heeft gebruikt, kun je alleen al door correcte grammatica een voorsprong behalen.

Bekijk onze ondersteuningsgids voor meer tips over hoe je haal het beste uit uw drukwerk.

Nu je weet wanneer je een apostrof moet gebruiken en wanneer niet, kun je met een gerust hart je volgende marketingmateriaal maken.

Laat je merk om de juiste redenen opvallen met onze hoogwaardige en slijtvaste bewegwijzeringsborden. Bestel vandaag nog voor gratis bezorging.

[1] https://www.bbc.com/culture/article/20200217-have-we-murdered-the-apostrophe