Regler for apostroffer - alt er tilladt?

Apostrof

Misbrug af apostroffer er en af de mest almindelige grammatiske fejl, som marketingfolk kan begå. Og det har ikke skortet på brands, der er blevet råbt op på grund af det.

Waterstones plejede at hedde Waterstone's, indtil de droppede apostroffen i 2012 til onlinebrug. Mens Starbucks aldrig har brugt en apostrof i deres branding overhovedet.

Så er det på høje tid, at alle brands dropper apostrofen?

Vi ser på den korrekte brug af apostroffer, hvorfor de bruges, og om de stadig har betydning i en digital sfære.

 

Hvad er der i denne artikel?

 

Hvornår skal man bruge en apostrof

Apostrofer er en type tegnsætning, der typisk bruges i slutningen af et ord. De viser normalt:

  • Hvor der er udeladt bogstaver
  • Besiddelse af et objekt
  • Kontroversielt, flertalsformer af visse ord, tal eller symboler

Apostrofer skal altid optræde som en del af et ord og aldrig alene.

Hvad er de tre anvendelser af en apostrof?

En apostrof har tre anvendelser eller placeringer i et ord.

Sammentrækninger

Sammentrækninger bruges til at kombinere to korte ord til ét, som f.eks.det er bliver 'det er'eller 'de ville som 'de ville'. Man slår normalt et eller to bogstaver ud af det andet ord og kombinerer derefter de to ord med en apostrof - for eksempel 'vi vil 'til'vi vil. I nogle tilfælde kan apostrofen dog optræde i det andet ord, som f.eks.har ikke bliver 'har ikke'.

Besiddende navneord

Hvis du viser, at nogen ejer noget, skal du bruge både en apostrof og et 's' i slutningen af et ord, som f.eks.brandets brochure'.

Men når det er en flertalsbesiddelse, kan apostrofen komme efter 's'. For eksempel ved at bruge, 'Designernes projekt', for at indikere, at der er flere designere involveret.

En apostrof kan også komme efter et ord, der ender på 's', for at angive et ejestedord. For eksempel er 'Iris' pen' den pen, der tilhører Iris. Når det er sagt, er det også blevet acceptabelt at skrive "Iris' pen", hvilket faktisk er tættere på naturligt talesprog i moderne tid.

Der er mange måder at acceptere denne regel på, og derfor er det den, som brands ofte tager fejl af.

Flertal

I de fleste tilfælde skal du gør det ikke har brug for en apostrof for at markere flertalsformen af et ord. Men man ser stadig mange eksempler på denne brug, som er kendt som "købmandsapostrof".

Næste gang du køber ind, så hold øje med skilte som 'letskrællede appelsiner' eller 'pose med gulerødder'.

Selv om regler er til for at blive brudt, anbefales denne brug ikke, da den i vid udstrækning betragtes som helt forkert og kan give et dårligt indtryk af din professionalisme som brand. Der er dog tilfælde, hvor apostroffer er ved at blive accepteret i flertal, som vi skal se...

Undtagelser fra reglerne

Der er én bemærkelsesværdig lejlighed, hvor vi IKKE bruger den possessive apostrof til at angive ejerskab, og det er i forbindelse med pronominer som vores, jeres, deres og det. Når de besidder noget, bliver det vores, jeres, deres eller dets uden den sædvanlige apostrof.

Så vi ville ikke bruge en apostrof i sætningen:
Hunden logrer med halen.

Men vi ville stadig bruge apostrofen til at trække 'det er' sammen til 'det er', som i:
Hunden logrer med halen, når den er begejstret.

Der er også tilfælde, hvor en apostrof kan bruges i flertal. Det er normalt, når indsættelse af en apostrof vil gøre din mening klarere, f.eks. ved henvisning til enkelte bogstaver eller tal.

Det er for eksempel svært at finde ud af, hvad meningen med denne sætning er:
Ordet Mississippi har fire er.

Mens en apostrof tydeliggør situationen:
Ordet Mississippi har fire i'er.

Et andet eksempel på en apostrof, der hjælper med flertal, er i sætningen:
Do's and Don't's.

Det ville være forvirrende, hvis vi bare skrev:
Dos and Don'ts.

Nogle gange ser man den sidste apostrof udeladt på denne måde:
Do's and Don'ts.

Selv om det er inkonsekvent, ser det mindre rodet ud, og derfor er det meget brugt og forstået.

Tal og årstal bruger også ofte en flertalsapostrof, som i:
Babyer født i 2020'erne

Apostrofen her er ikke strengt taget korrekt eller endda nødvendig, men det er en voksende konvention, der er bredt accepteret, så det er usandsynligt, at den vil tiltrække klager fra andre end den strengeste grammatiker.

Disse flertalsanvendelser af apostrofen er i høj grad et spørgsmål om smag. Det er op til dig, hvordan du bruger dem, men når du først har besluttet dig, så prøv at være konsekvent - især i brandkommunikation.

 

Hvorfor bruger vi apostroffer?

Vi bruger apostroffer for at forbedre læsbarheden og vise et ords funktion. Sammentrækninger bruges ofte i digitale medier for at gøre teksten lettere at scanne for læseren.

Men uden apostrof går ordets betydning let tabt.

For eksempel hvis vi vil (vi vil) mistede apostrofen, læses det pludselig som godt - som allerede har flere betydninger, fra sundhed til vand. I stedet fortæller apostrofen læseren, at sammentrækningen skal ses som to enheder.

Placeringen af apostrofen ved possessiver hjælper også læseren med at afgøre, om det er en eller flere personer, der besidder.

For at vende tilbage til eksemplet med "Grocer's Apostrophe", så mener nogle kritikere, at det burde hedde "Grocers' Apostrophe". Hvad er det rigtige? Det afhænger af, om vi mener, at der kun er en enkelt købmand eller et kollektiv af købmænd. Hvis der kun er én, er det "Grocer's Apostrophe", hvis der er mere end én, er det "Grocers' Apostrophe".

 

Eksempler på apostrofer

I de fleste tilfælde er forkert brug af en apostrof en almindelig fejl, som ikke vil give dit brand for meget negativ opmærksomhed. Men nogle gange kan en forkert apostrof faktisk ændre betydningen af et ord til noget helt andet.

For eksempel et supermarkedsskilt, der viser, hvad du kan finde på netop denne gang:

Pet's
Rengøring
Toiletartikler

Gangen indeholder faktisk tre separate produktkategorier. Misbruget af apostrofen her synes dog at opfordre os til at læse det som en kort sætning. I en fortolkning gør apostroffen "Pet's" til et possessivt substantiv, hvilket antyder, at rengørings- og toiletartiklerne tilhører et kæledyr. Alternativt kan det gøre "Pet's" til en sammentrækning af "Pet is" - hvilket antyder, at der er et kæledyr, der rydder op i nogle toiletartikler. Uanset hvad er det bestemt ikke det, supermarkedet har til hensigt at fortælle os med dette skilt!

Marketing-slogans

Selvfølgelig er der nogle mærker, hvor man forventer at se den korrekte brug af apostroffer frem for andre, især når det bogstaveligt talt er i deres navn. Tilbage i 2014 blev cafékæden Apostrophe nomineret til prisen for dårlig grammatik for deres marketingslogan:

Fantastisk smag på vej

Hvis dit brand er opkaldt efter en form for grammatik, er det nok bedst at tjekke dine marketingkampagner tre gange, før de går i luften. Men apostrofer er bare en af mange faldgruber, når det handler om at skrive slogans. Hvis du vil have flere råd, så tjek vores seks tips til at skrive reklameslogans.

Udendørs skilte

Mærker, der specialiserer sig i bogstaver, bør også være opmærksomme, især når de laver iøjnefaldende udendørsreklamer. For eksempel det amerikanske firma, som tilbød:

Professionelle skilte og bogstaver

Eller en reklame for en tatovør:

Tatovering og kropspiercing

Hvis nogen laver et skilt til dig eller indskriver permanente bogstaver på din hud i form af en tatovering, vil du jo gerne vide, at de kender reglerne!

 

Betyder apostrofer stadig noget?

Tilbage i 2019 blev Apostrophe Protection Society opløst, efter at det ikke var lykkedes at stoppe det udbredte misbrug af apostrofer. Ifølge grundlæggeren har "de moderne tider vundet", men mange skændes stadig om betydningen af en apostrof.[1]

Apostrofer står måske ikke øverst på prioriteringslisten for marketingfolk, men de fortjener alligevel lidt omtanke. Når alt kommer til alt, hvis du skal vælge mellem dit brand og en konkurrent, der har misbrugt en apostrof, kan du måske vinde alene på grund af korrekt grammatik.

Se vores supportguide for at få flere tips til, hvordan du få det bedste ud af dit print.

Nu ved du, hvornår du skal bruge en apostrof, og hvornår du ikke skal, så du kan lave dit næste marketingmateriale med selvtillid.

Få dit brand til at skille sig ud af alle de rigtige grunde med vores slidstærke kvalitetsprodukter. Skiltetavler. Bestil i dag og få gratis levering.

[1] https://www.bbc.com/culture/article/20200217-have-we-murdered-the-apostrophe