Hvad er Lorem Ipsum, og hvorfor bruges det?

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum er et stykke tekst, der bruges af designere til at udfylde et rum, hvor indholdet i sidste ende vil sidde. Det hjælper med at vise, hvordan teksten vil se ud, når et stykke indhold er færdigt, i planlægningsfasen.

Udfyldningstekst har været meget brugt i århundreder, så de fleste mennesker er fortrolige med at se Lorem Ipsum-tekst på et mock-design. Det betyder, at når en designer sender sin skabelon til en kunde, bliver de ikke distraheret af teksten på siden.

Læs videre for at finde ud af, hvad Lorem Ipsum betyder, hvorfor vi bruger det, og hvordan du kommer i gang med at skabe Lorem Ipsum-kopier i dit design.

 

Hvad er Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum, også kaldet "lipsum", er den pladsholdertekst, der bruges i design, når man skaber indhold. Det hjælper designere med at planlægge, hvor indholdet skal stå, uden at de behøver at vente på, at indholdet bliver skrevet og godkendt.

Det kommer oprindeligt fra en latinsk tekst, men for nutidens læsere er det bare volapyk. Det er det smarte, for det er med til at vise, hvordan teksten på siden kommer til at se ud - uden at distrahere fra hovedfokus, det overordnede design.

Hvor bruges Lorem Ipsum?

Traditionelt blev Lorem Ipsum-tekst brugt til prøvepapir i den grafiske industri. Efterhånden som industrien udviklede sig, begyndte teksten at dukke op i overførselsark og på tekstbehandlingsprogrammer.

I dag kan teksten bruges til enhver kopi, både trykt og digital. Det kan f.eks. være

Design af brochurer

 

Lorem Ipsum-tekstkopien

Standardpassagen i Lorem Ipsum er:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Det er meningen, at det skal efterligne det engelske sprogs flow, og derfor er det ikke en fuldstændig latinsk kopi. I stedet er der en blanding af latinske ord og nogle opdigtede udtryk.

Hvad er Lorem Ipsum-oversættelsen på engelsk?

Lorem Ipsum stammer oprindeligt fra en latinsk tekst af den romerske filosof Cicero, en forbindelse, som latinforskeren Richard McClintock skabte i 1980'erne. Det har gennemgået betydelige ændringer i løbet af århundrederne, hvor ord er blevet taget ud, forkortet og tilføjet. Ordet "lorem" er f.eks. ikke et rigtigt latinsk ord, men en forkortet version af ordet "dolorem", som betyder smerte.

Det gør den nuværende dummy-tekst umulig at oversætte til engelsk. Den oprindelige kilde blev dog oversat i 1914 til at betyde:

"Der er heller ingen, der elsker eller forfølger eller ønsker at opnå smerte i sig selv, fordi det er smerte, men af og til opstår der omstændigheder, hvor slid og smerte kan give ham en stor glæde."

 

Hvorfor bruger vi Lorem Ipsum-tekst?

Kort sagt bruger vi Lorem Ipsum-tekst, fordi det ikke giver mening. Det er simpelthen fyldtekst, så den behøver ikke at indeholde noget meningsfuldt budskab.

Det er meningen, at indholdet skal skille sig ud på en side. Så hvis en designer eller kunde gennemgår en skabelon og dens layout, kan de let blive distraheret af skriften og miste fokus på selve designet.

Det ser også mere naturligt ud og læses mere naturligt end bare at gentage en sætning som "indhold her" eller "eksempel på indhold". Tilføjelse af Lorem Ipsum-pladsholdertekst giver blot en smagsprøve på, hvordan den endelige side kan komme til at se ud.

 

Hvor kommer Lorem Ipsum oprindeligt fra?

Teksten kan spores helt tilbage til det gamle Rom. Mange af ordene og sætningerne i dagens Lorem Ipsum-kopi kan findes i en bog om etik fra 45 f.Kr. skrevet af den romerske filosof Cicero.

Forskere mener dog, at teksten faktisk ikke blev brugt som pladsholder i sin nuværende form før i 1500-tallet. Da tog en trykker den originale tekst og forvrængede dens rækkefølge for at lave en prøvebog.

Selv da vi udviklede nye teknologier i de 20th og 21st I århundreder var Lorem Ipsum vores foretrukne udfyldningstekst. I 1960'erne blev teksten trykt på dry-transfer ark og brugt af både arkitekter og annoncører. I 1980'erne blev den indarbejdet i tekstbehandlingsskabeloner på stationære computere.

I dag kan du finde denne dummy-tekst i næsten ethvert stykke software, der er designet til forfattere eller designere, fra Microsoft Word-skabeloner til WordPress-webdesign og Google Docs. Noget af en rejse gennem tiden fra dens ydmyge begyndelse!

 

Sådan laver du en Lorem Ipsum-kopi

Der er Lorem Ipsum-generatorer derude, der kan skabe forskellige versioner af den traditionelle Lorem Ipsum for at ændre dit mock-indhold. De kan simpelthen blande rækkefølgerne eller endda tilføje humoristiske tekstafsnit på latin.

Hvis du kun har et kort hul at udfylde i dit design, kan du blot kopiere Lorem Ipsum-teksten ovenfor og sætte den ind i din skabelon.

For længere stykker indhold kan du oprette yderligere meningsløs tekst på en række eksterne websteder, f.eks. lipsum.com. Vælg blot dine afsnit og ordlængder, uanset om du har brug for det i HTML- eller tekstform, og lav din egen Lorem Ipsum-kopi.

Sådan tilføjer du Lorem Ipsum-tekst i Photoshop

De nyere versioner af Photoshop har nu en indbygget Lorem Ipsum-generator. For at tilføje dette til dit design skal du blot:

 1. Vælg tekstværktøjet og træk tekstboksen, så den passer til, hvor dit indhold skal sidde.
 2. Vælg din skrifttypeherunder størrelse, ansigt og farve.
 3. Klik på Type på den øverste bjælke, og vælg Indsæt Lorem Ipsum.
 4. Gentag processen indtil du har nok tekst til din pladsholder.

Sådan tilføjer du Lorem Ipsum i InDesign

Adobe InDesign har også et indbygget værktøj til at lave pladsholderkopier. Sådan gør du:

 1. Tegn en tekstboks ved at vælge Skriv tekst på din sidebar eller ved at klikke på T på dit tastatur.
 2. Højreklik inde i boksen og vælg Udfyld med pladsholdertekst.
 3. Gentag processen indtil du har nok Lorem Ipsum-tekst.
 4. Anvend dine skrifttyper.

Leder du efter flere måder at bruge InDesign på? Se vores guide til tilføje punktopstillinger til din tekst.

Sådan tilføjer du Lorem Ipsum-tekst i Illustrator

Du kan automatisk få et hvilket som helst tekstfelt til at blive udfyldt med Lorem Ipsum-tekst i Adobe Illustrator. Se her, hvordan du gør:

 1. Vælg Illustrator CC på din øverste bjælke og klik på Indstillinger - Type.
 2. Tick Fyld nye typeobjekter med pladsholdertekst og klik på OK.
 3. Klik på Type værktøj i venstre bjælke, og klik ind på siden.
 4. For at tilføje flere skal du vælge Type og klik på Udfyld med pladsholdertekst.
 5. Vælg dine skrifttyper og placer teksten, så den passer til dit design.

Er du stadig i planlægningsfasen? Lær mere Sådan tilføjer du stiplede linjer i Illustrator til at skitsere dine infografikker og meget mere.

Nu hvor du kender betydningen af Lorem Ipsum, kan du begynde at tilføje tekst til dine egne designs med Solopress. Vi tilbyder alt fra brochurer til visitkortklar til din næste marketingkampagne.