Ce este Lorem Ipsum și de ce este folosit?

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum este o bucată de text, folosită de designeri pentru a umple un spațiu în care va fi așezat conținutul. Ajută la arătarea modului în care va arăta textul odată ce o bucată de conținut este finalizată, în timpul fazei de planificare.

Textul de umplutură a fost utilizat pe scară largă timp de secole, astfel încât majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să vadă textul Lorem Ipsum pe o machetă de design. Acest lucru înseamnă că, atunci când un designer își trimite șablonul unui client, acesta nu va fi distras de textul de pe pagină.

Citiți mai departe pentru a afla ce înseamnă Lorem Ipsum, de ce îl folosim și cum să începeți să creați un text Lorem Ipsum în designul dumneavoastră.

 

Ce este Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum, denumit uneori "lipsum", este un text de tip "placeholder" utilizat în design la crearea de conținut. Acesta îi ajută pe designeri să planifice locul în care va fi așezat conținutul, fără a fi nevoie să aștepte ca acesta să fie scris și aprobat.

Inițial, provine dintr-un text latin, dar pentru cititorul de astăzi, este considerat o ghicitoare. Aceasta este partea inteligentă, deoarece ajută la prezentarea modului în care va arăta textul de pe pagină - fără a distrage atenția de la obiectivul principal, designul general.

Unde se folosește Lorem Ipsum?

În mod tradițional, textul Lorem Ipsum era folosit pentru hârtiile de probă în industria tipografică. Apoi, pe măsură ce industria s-a dezvoltat, textul a început să apară în foile de transfer și pe procesoarele de text.

În prezent, textul poate fi folosit pentru orice tip de copie, atât tipărită, cât și digitală. Aceasta ar putea include:

 • Titluri de scrisori
 • Descrieri de produse
 • Biografii de marcă
 • Detalii de contact
 • Pagini web
 • Apeluri la acțiune

Design de broșură

 

Copia textului Lorem Ipsum

Pasajul standard Lorem Ipsum este:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Este menit să reproducă fluxul limbii engleze, de aceea nu este o copie în întregime latină. În schimb, există un amestec de cuvinte latine, precum și unii termeni inventați.

Ce este traducerea Lorem Ipsum în limba engleză?

Lorem Ipsum a fost preluat inițial dintr-un text latin al filozofului roman Cicero, o legătură pe care cercetătorul Richard McClintock a făcut-o în anii 1980. Acesta a suferit modificări semnificative de-a lungul secolelor, cuvinte fiind scoase, scurtate și adăugate. Cuvântul "lorem", de exemplu, nu este un cuvânt latin adevărat, ci o versiune prescurtată a cuvântului "dolorem", care înseamnă durere.

Acest lucru face ca textul fictiv actual să nu poată fi tradus în limba engleză. Cu toate acestea, sursa originală a fost tradusă în 1914 cu sensul de:

"Nu există nimeni care să iubească, să urmărească sau să dorească să obțină durerea de la sine, pentru că este durere, dar ocazional apar circumstanțe în care truda și durerea îi pot procura o mare plăcere."

 

De ce folosim textul Lorem Ipsum?

Pe scurt, folosim textul Lorem Ipsum pentru că nu are sens. Este pur și simplu un text de umplutură, deci nu trebuie să conțină niciun mesaj semnificativ.

Conținutul este menit să iasă în evidență pe o pagină. Așadar, dacă un designer sau un client analizează un șablon și aspectul acestuia, poate fi ușor distras de scris și poate pierde atenția asupra designului în sine.

De asemenea, pare și se citește mai natural decât repetarea unei fraze precum "conținut aici" sau "exemplu de conținut". Adăugarea textului Lorem Ipsum de tip "placeholder" oferă pur și simplu o idee despre cum ar putea arăta pagina finală.

 

De unde provine inițial Lorem Ipsum?

Textul poate fi găsit până în Roma antică. Multe dintre cuvintele și frazele din copia Lorem Ipsum de astăzi se găsesc într-o carte de etică din anul 45 î.Hr., scrisă de filosoful roman Cicero.

Cu toate acestea, cercetătorii cred că textul nu a fost folosit ca un substitut în forma sa actuală până în anii 1500. Aceasta a fost atunci când un tipograf a luat textul original și i-a amestecat ordinea, pentru a face o carte de specimen.

Chiar dacă am dezvoltat noi tehnologii în anii 20th și 21st secole, Lorem Ipsum a rezistat ca text de umplutură preferat. În anii 1960, textul a fost tipărit pe foi de transfer uscat și a fost folosit atât de arhitecți, cât și de agenții de publicitate. Apoi, în anii 1980, a fost adoptat în șabloanele de procesare a textelor de pe computerele de birou.

În zilele noastre, puteți găsi acest text fictiv pe aproape orice software conceput pentru scriitori sau designeri, de la șabloanele Microsoft Word la proiectele web WordPress și Google Docs. O adevărată călătorie în timp de la începuturile sale umile!

 

Cum se creează o copie Lorem Ipsum

Există Generatori Lorem Ipsum disponibile care pot crea diferite versiuni ale tradiționalului Lorem Ipsum pentru a schimba conținutul simulat. Aceștia pot pur și simplu să amestece ordinele sau chiar să adauge secțiuni umoristice de text și în limba latină.

Dacă aveți doar un spațiu scurt de umplut în designul dvs., puteți copia pur și simplu textul Lorem Ipsum de mai sus și îl puteți lipi în șablon.

Pentru bucăți mai lungi de conținut, puteți crea text suplimentar fără sens pe o varietate de site-uri web externe, cum ar fi lipsum.com. Selectați doar paragrafele și lungimea cuvintelor, indiferent dacă aveți nevoie de ele în format HTML sau text, și creați propria copie Lorem Ipsum.

Cum să adăugați text Lorem Ipsum în Photoshop

Versiunile mai noi ale Photoshop includ acum un generator Lorem Ipsum încorporat. Pentru a adăuga acest lucru la designul dvs., pur și simplu:

 1. Selectați instrumentul text și trageți caseta de text pentru a se potrivi în locul în care va fi amplasat conținutul dvs.
 2. Alegeți fontul dvs., inclusiv mărimea, fața și culoarea.
 3. Faceți clic pe Tip de pe bara de sus și selectați Lipiți Lorem Ipsum.
 4. Repetați procesul până când veți avea suficient text pentru spațiul rezervat.

Cum să adăugați Lorem Ipsum în InDesign

Adobe InDesign dispune, de asemenea, de un instrument încorporat pentru crearea de texte de tip placeholder. Pentru a face acest lucru:

 1. Desenați o casetă de text prin selectarea tip text de pe bara laterală sau făcând clic pe T de pe tastatură.
 2. Faceți clic dreapta în interiorul casetei și selectați Umpleți cu text de tip Placeholder.
 3. Repetați procesul până când aveți suficient text Lorem Ipsum.
 4. Aplicați stilurile de font.

Căutați mai multe moduri de a utiliza InDesign? Consultați ghidul nostru pentru adăugarea de puncte în text.

Cum să adăugați text Lorem Ipsum în Illustrator

În Adobe Illustrator, puteți umple automat orice casetă de text cu text Lorem Ipsum. Iată cum:

 1. Selectați Illustrator CC din bara de sus și faceți clic pe Preferințe - Tip.
 2. Căpușă Umplerea obiectelor de tip nou cu text de tip Placeholder și faceți clic pe OK.
 3. Faceți clic pe Tip instrument din bara din stânga și faceți clic pe pagină.
 4. Pentru a adăuga mai multe, selectați Tip și faceți clic pe Umpleți cu un text de tip Placeholder.
 5. Alegeți-vă stilurile de font și poziționați textul pentru a se potrivi designului dvs.

Sunteți încă în faza de planificare? Aflați cum să adăugați linii punctate în Illustrator pentru a vă contura infografice și multe altele.

Acum că știți semnificația din spatele Lorem Ipsum, începeți să adăugați text la propriile dvs. desene cu Solopress. Oferim totul, de la broșuri la cărți de vizită, gata pentru următoarea dvs. campanie de marketing.