Ce este DPI?

DPI

Conceptul de DPI este unul relativ simplu în lumea designului și a imprimării, dar devine rapid confuz odată ce începem să intrăm în detalii. Iar DPI se referă la detalii!

În esență, DPI este o măsurătoare utilizată pentru a evalua nivelul de detaliu care poate fi reprodus de o imprimantă. Cu cât DPI este mai mare, cu atât mai multe informații pot fi capturate în imprimare. Un DPI ridicat înseamnă că imprimarea rezultată ar trebui să aibă o rezoluție mai mare, părând mai clară și mai detaliată.

Totuși, aceasta nu este întreaga poveste. Calitatea imaginii care iese de la imprimantă este rezultatul a mult mai mult decât valoarea DPI a imprimantei. Adăugați la aceasta faptul că DPI este adesea confundat cu "puncte per pătrat inch" sau "pixeli pe inch", și este clar că trebuie să dăm câteva explicații. Să începem cu începutul.

Ce înseamnă DPI reprezintă?

DPI înseamnă "Dots Per Inch" (puncte pe inch) și este folosit pentru a măsura nivelul de detaliu reprodus într-o imagine sau de către o imprimantă.

Termenul "puncte" se referă la punctele de cerneală aplicate de un dispozitiv de imprimare. Punctele per inch se referă la o măsură a numărului de puncte de cerneală aplicate de-a lungul unei linii de un inch de material imprimat, cunoscută și sub numele de "densitatea punctelor". Aceasta oferă o bună indicație a clarității detaliilor care pot fi obținute de dispozitivul de imprimare respectiv.

Ce este DPCM?

DPI înseamnă "Dots Per Centimetre" (puncte pe centimetru). După cum v-ați putea aștepta, acesta este echivalentul metric al DPI. În ciuda caracterului practic al DPCM, nu este un termen adoptat pe scară largă, iar DPI rămâne măsura standard în industrie pentru densitatea punctelor.

Cum afectează DPI rezoluția?

Imprimarea digitală este o iluzie optică. Pentru ca imprimarea să aibă succes, trebuie să prezentăm o matrice de puncte suficient de fină pentru a păcăli ochiul uman. Spectatorii trebuie să creadă că văd o reprezentare a ceva ce ar putea vedea în viața reală. Ceva care constă în linii și imagini continue, mai degrabă decât un model punctat.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie îndeplinite anumite condiții. Densitatea punctelor, dimensiunea imaginii și distanța față de observator trebuie să fie toate în intervalul potrivit pentru ca iluzia noastră să funcționeze. Aici intervine DPI. Este o măsură la îndemână pe care o putem folosi atunci când judecăm cât de fin trebuie să imprimăm pentru ca imaginile noastre să pară netede și detaliate în context.

Densitatea punctelor se măsoară pe o singură dimensiune sau pe două?

DPI este uneori prezentat ca un singur număr, cum ar fi 1200dpi. În altă parte, este posibil să vedeți aceeași măsură scrisă ca 1200 x 1200dpi.

Acest lucru se datorează faptului că DPI pentru imprimare se referă la numărul de puncte care apar de-a lungul unei linii lungi de un inch, nu într-o zonă de un inch pătrat.

1200 x 1200dpi este o modalitate mai completă de exprimare a densității de puncte, deoarece este o măsurătoare care se referă la suprafață. Cele două numere împreună ne dau puncte pe pătrat inch. Avem nevoie de măsurătorile orizontale și verticale pentru a înțelege cantitatea și dispunerea punctelor într-un pătrat 2D.

Cu toate acestea, în cazul în care cele două valori sunt identice, numărul este adesea menționat o singură dată. 1200dpi devine o prescurtare pentru 1200 x 1200dpi.

Dar aceste două numere nu sunt întotdeauna identice! Unele dispozitive cu jet de cerneală pot avea un DPI diferit în direcția orizontală față de cea verticală. În cazul în care un cap de imprimare se deplasează pe o pagină, imprimanta poate aplica mai multe puncte pe inch pe acea axă. Acest lucru este util în distribuirea și amestecarea mai precisă a numărului său limitat de cerneluri pentru a reproduce culorile cu mai multă acuratețe. De exemplu, multe imprimante de birou high-end pentru uz casnic și de birou care se laudă cu rezultate de "calitate foto" pot imprima la 5760 x 1440 dpi, 4800 x 2400 dpi sau 9600 x 2400 dpi.

Așadar, pentru a oferi o imagine completă a densității de imprimare, măsurarea DPI în două dimensiuni ar trebui să fie exprimată ca o pereche de numere.

DPI vs PPI

Toate acestea sunt foarte bune când vine vorba de imprimante, dar nu cumva DPI are legătură cu designul grafic digital și cu dimensiunea fișierelor de imagine?

Aici intervine confuzia cu un concept înrudit, dar diferit, numit PPI, sau "Pixeli pe inch". DPI se referă la puncte de cerneală, dar ecranele electronice, fișierele de imagine și senzorii camerelor digitale funcționează în pixeli. DPI este modul în care măsurăm densitatea pixelilor, mai degrabă decât a punctelor de cerneală.

Nu ajută faptul că oamenii spun adesea DPI pentru a se referi la o imagine digitală, când ceea ce vor să spună de fapt este PPI.

Cele mai multe modele care ajung să fie tipărite își încep viața pe un computer. Dacă dorim un rezultat de înaltă rezoluție pentru imprimare, avem nevoie de o imagine digitală de înaltă rezoluție pentru a începe. Problema cu imaginile digitale de înaltă rezoluție este că acestea implică o cantitate uriașă de informații. Acest lucru duce la fișiere mari care ocupă spațiu, necesită multă putere de procesare pentru a fi manipulate și sunt greoaie de transportat.

Așadar, actul de echilibrare devine modul în care ne adaptăm la fișierele de imagine care nu ne suprasolicită computerele, dar care, în același timp, rezultă într-o imprimare de înaltă calitate.

Cât de "mare" trebuie să fie imaginea mea digitală?

Atunci când vă gândiți la cât de "mare" este imaginea dvs. digitală, este posibil să luați în considerare unul dintre cele trei atribute:

  • Numărul total de pixeli din imagine (care se va reflecta în dimensiunea fișierului)
  • Rezoluția sau densitatea pixelilor, care va fi măsurată ca PPI.
  • Dimensiunile fizice ale imaginii pe care o reprezintă, care vor fi numărul total de pixeli împărțit la PPI.

PPI, care măsoară densitatea pixelilor, este doar un aspect al adecvării unei imagini digitale. Densitatea pixelilor descrie relația dintre calitate și dimensiune, iar acești doi factori interacționează unul cu celălalt. Pe măsură ce dimensiunea crește, calitatea scade, și invers.

Dacă vă puteți imagina, o imagine alcătuită dintr-un număr finit de pixeli pe centimetru. Dacă ar fi să măriți dimensiunea acestei imagini într-un program de proiectare, ați întinde acel număr finit de pixeli pe o suprafață mai mare. Punctele pe inch, împreună cu rezoluția și calitatea imaginii, s-ar reduce.

În schimb, dacă aveți o imagine configurată ca fiind de format A4 la 72 ppi și apoi modificați imaginea la 300 ppi, dimensiunea imaginii se va reduce foarte mult. Cele două elemente ale imaginii, cantitatea de pixeli și dimensiunea totală, depind în întregime unul de celălalt.

Dacă scopul dvs. este de a trimite o imagine la tipar și doriți să păstrați calitatea imaginii de 300 ppi, trebuie să vă asigurați că rezoluția este setată la 300 ppi și că dimensiunea imaginii este setată astfel încât să reprezinte dimensiunea produsului finit. În mod esențial, acest lucru trebuie să fie setat la începutul procesului de proiectare, deoarece detaliile nu pot fi adăugate ulterior!

72ppi pentru ecran, 300ppi pentru imprimare, nu?

Această cifră de 300ppi (deseori denumită 300 dpi, după cum s-a discutat) provine din lumea editorială, unde suntem obișnuiți să considerăm o imagine tipărită pe un obiect pe care îl puteți ține în mână și observa de la distanță. Este o bună regulă de bază atunci când trimiteți fișiere pentru imprimare să vă asigurați că acestea au 300ppi sau mai mult. Deși, pentru un element imprimat conceput pentru a fi privit de la distanță, ați putea scăpa cu mai puțin.

Se consideră în mod obișnuit că 72 ppi este rezoluția optimă pentru imaginile care apar pe internet. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt suficient de mari pentru a arăta bine pe ecran, dar suficient de compacte pentru ca imaginile să nu încetinească timpul de încărcare a paginilor web.

 

Așadar, DPI este o măsurătoare simplă, dar care are o serie de implicații de anvergură pentru design și imprimare. Dacă încă vă luptați cu modul în care vă asigurați că desenele dvs. sunt pregătite pentru imprimare sau sunteți îngrijorat de rezoluția imprimării rezultate, echipa noastră este întotdeauna bucuroasă să discute cu dvs. despre nevoile dvs. Nu ezitați să ne contactați la 01702 460047, prin intermediul e-mail sau pe LiveChat.