10 tips van experts voor het proeflezen van je werk

Proeflezen, proeflezen en nog eens proeflezen

We hebben het allemaal meegemaakt.

Uren onderzoek gedaan. Uren woorden geschreven. Tevreden met het werk klik je op publiceren.

Boem. Je hebt een grote spelfout in de eerste regel. Alle geloofwaardigheid die je je artikel had willen meegeven, vliegt het raam uit.

Maar hoe is dit gebeurd? Zonder dat we het ons realiseren, heeft psychologie een enorme invloed op onze interne spellingscontrole.

Er zijn verschillende tips die we hebben gevonden en gebruikt die je kunnen helpen bij het proeflezen van je werk om je afdruk perfect te maken!

Maak je niet druk om de kleine dingen

Waarom vallen typefouten zo op zodra de afdruktaak klaar is? 

Het veranderen van de aard van wat je hebt geschreven en hoe het eruit ziet is de sleutel tot proeflezen.

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om te lezen wat we denken dat we geschreven hebben en kunnen daardoor onze fouten niet zien.

Je hersenen laten geloven dat ze die kopij voor de eerste keer lezen, is de ultieme kunst van het proeflezen.

De basis

Om te beginnen proeflezenGebruik de spellingscontrole van je machine, laptop of telefoon om eenvoudige typefouten te verwijderen.

Vergeet niet te controleren of op je computer de juiste regionale taal is geselecteerd, dus UK vs. US. Computers doen het niet altijd goed, dus een gedrukt woordenboek bij de hand is je perfecte partner.

Probeer je schrijven in drie stappen door te lezen:

 • Lees eerst het document om te zien of alle benodigde informatie erin staat. Dit kan betekenen data en tijden voor een evenement op een Flyer of grondige uitleg van diensten in een Brochure. Hoe dan ook, zorg ervoor dat alles aanwezig is.
 • Ten tweede, lees het document hardop om te horen hoe het klinkt en om te zien of de zinnen kloppen. Controleer hier je verleden, tegenwoordige en toekomstige tijd en zorg ervoor dat je niet wisselt tussen derde en eerste persoon waar dat niet van toepassing is.
 • Controleer ten derde of de fijnere details. Dubbelcheck je kop- en voetteksten, omdat deze normaal gesproken worden opgemaakt om op te vallen. Zorg ervoor dat nummers, datums of namen correct zijn geschreven, want deze items kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Proeflezen voor perfecte afdrukken

1 Achteruit lezen

Je werk achterstevoren lezen is een goede tip om spelfouten op te sporen. Als je kijkt naar wat je hebt geschreven in een volgorde die niet logisch is, kun je zien of afzonderlijke woorden correct zijn gespeld of eruit springen.

2 Ken je kryptoniet

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke fouten die hij herhaaldelijk maakt. Of je nu 'you're' en 'your' verkeerd uitspreekt of altijd de 'n' in 'environment' vergeet, kijk uit voor de fouten waarvan je weet dat je er gevoelig voor bent.

3 Het lettertype wijzigen

Geef je ogen een andere kijk op de woorden voor je. Het lettertype of de lettergrootte veranderen is een geweldige manier om eenvoudige fouten te ontdekken die je eerder over het hoofd zag.

4 Twee paar ogen zijn beter dan één

Laat een vriend of collega je werk voorlezen. Een andere en frisse blik is je beste hulpmiddel bij het proeflezen. Een oog voor een oog zal je kopij altijd verbeteren!

5 Een voorbeeld van je werk

Een truc die echt werkt voor mij op WordPressgebruikt de Voorbeeld knop. Zo kun je zien hoe je werk eruit zou zien als je het zou publiceren. Deze formaatverandering legt altijd een paar kleine foutjes bloot die snel moeten worden opgelost, voordat iemand ze ziet!

6 Afdrukken op papier

Het lezen van je kopij in een andere versie op een digitaal scherm, zoals op bedrukt papier, kan een waardevolle truc zijn bij het opsporen van die weerbarstige fouten. Je hersenen laten denken dat ze de definitieve kopij lezen, kan helpen om alles wat op de pagina blijft hangen op te sporen.

7 Wijzig de marges

Maak de marges op je pagina smaller of breder zodat de grootte en lengte van je alinea's verandert. Als je woorden in een nieuw formaat zijn geordend, kun je spelfouten of vergissingen beter zien omdat het lijkt alsof je een ander werkstuk hebt gemaakt.

8 Grammarly

Grammarly is de checkmate voor proeflezen als je tijd wilt besparen. Download de extensie en zie hoe het elke fout die je maakt corrigeert, zodat je geen tijd verspilt aan het zelf ontdekken ervan.

9 Neem vrij

Je ogen zijn misschien moe en je hersenen zijn misschien doorgebrand. Ga wandelen, neem een douche, ga naar bed. Doe iets anders en kom terug met een frisse mindset. Je zult verbaasd zijn hoeveel productiever je zult zijn.

10 Bedank je lezers!

Je lezers zijn je beste vrienden. Ze lezen je, hopelijk grappige, fouten en ze zullen je er altijd op wijzen zodat je ze kunt herstellen. Bedank ze daarvoor, het zijn gratis proeflezers!

Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten:

 • Homofonen- Dit zijn woorden die hetzelfde klinken maar een verschillende spelling en betekenis hebben. Rechts en schrijven. Hert en lief.
 • Stille letters weglaten- Februari en februari, lisen en luisteren.
 • Een einde toevoegen- Er kunnen fouten worden gemaakt als je de tijd van een woord verandert door een uitgang toe te voegen. Hopen en hopen of insturen en insturen.
 • Ontbrekende woorden- meestal met kleinere woorden, to, it, is, of, a, enz. Of soms worden deze woorden verkeerd gebruikt in plaats van elkaar.
 • Bestellen van brieven- De meest voorkomende typefout is dat letters verkeerd gespeld worden. Het is bijvoorbeeld raar om weird als "wierd" te spellen.
 • Interpunctie- Apostrofs zijn de meest voorkomende interpunctiefout. Ze moeten op twee manieren worden gebruikt, voor het bezittelijk deel, bijvoorbeeld Peters bal, en om ontbrekende letters te vervangen (een samentrekking), bijvoorbeeld it's of don't.
 • Woorden samenvoegen- Sommige woorden moeten gescheiden worden. Bijvoorbeeld 'veel' in plaats van 'veel'
 • Werkwoorden- Pas het werkwoord aan aan een enkelvoudig of meervoudig onderwerp, bijvoorbeeld 'ik was' en 'wij waren' niet 'ik was' en 'wij was'.
 • Zou van/zou moeten hebben- de laatste is correct.

Pas als het document geen fouten bevat en zo correct mogelijk is, is het klaar om afgedrukt te worden. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een printpartner om jouw foutloze proeflezen te evenaren...