Waarom de Tour de France een masterclass in merken is

Fietsen leren we allemaal van jongs af aan.

Je kinderen leren fietsen is een trots moment voor elke ouder.

Maar slechts weinigen blijven lang genoeg in het zadel om kans te maken om op de Champs-Élysées in de gele trui te staan als winnaar van de Tour de France.

Wat maakt de Tour de France tot iets waartoe we allemaal in staat zijn, namelijk fietsen, tot een van de meest elitaire en wereldberoemde sporten ter wereld?

Champs-Élysées

Op de fiets!

Elke zomer vindt de wielerwedstrijd plaats gedurende drie weken, voornamelijk door het verbluffend schilderachtige landschap van het Franse platteland.

Elke dag van de race wordt een etappe genoemd en er zijn 21 etappes in elke Tour de France.

Renners fietsen in teams van acht. Elk van de 22 teams heeft zijn eigen doelen, waardoor deze race zoveel tegenstrijdige belangen heeft.

Voor sommige teams is het doel om de gele trui of de 'maillot jaune' te veroveren en deze tijdens de historische slotetappe naar Parijs te rijden.

De gele trui wordt gedragen door de leider in het "algemeen klassement", of GC, dat de renners indeelt in volgorde van wie de race het snelst heeft afgelegd.

Veel ploegen strijden om de groene trui, die meestal gedragen wordt door de leider in het puntenklassement. Punten worden gewonnen bij etappes of tussensprints, dus deze trui wordt meestal gedragen door sprinters.

Marcel Kittel verslaat Mark Cavendish (groen) en Peter Sagan (geel) in deze tussensprint.

Bergachtige etappes brengen de bolletjestrui in het spel, de renner die de meeste punten opeist in de "koning van de bergen" competitie, klimhellingen die zo extreem zijn dat zelfs de teamauto's moeite hebben om te klimmen.

Ook het winnen van individuele etappes geeft renners, hun team en hun sponsors een platform om op een podium te staan tijdens een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld.

Wist je dat?

De Tour de France wordt uitgezonden op meer dan 200 tv-zenders die in totaal vier miljard mensen bereiken. Dit maakt het een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld.

Deze tegenstrijdige belangen tussen renners en teams zorgen ervoor dat de spanningen nooit afnemen, dat er valpartijen dreigen en dat renners constant over hun drempel heen gaan.

Doelstellingen kunnen en zullen waarschijnlijk veranderen voor teams naarmate de race vordert. Afhakers, ziekte en onverwachte ontwikkelingen in het algemeen klassement maken dit een van de meest dynamische en onvoorspelbare wedstrijden in de sport.

Col du Glandon, met het spectaculaire Franse landschap

Wielen in beweging

Deze iconische race vond voor het eerst plaats in 1903.

De wedstrijd van dit jaar is echter pas de 109e editie van de Grand Boucle (of "Grote Lus") sinds de Tour tijdens beide wereldoorlogen lange onderbrekingen nam.

Met een gedwongen uitstel in 2020 slaagde de Tour er zelfs in om door de pandemie heen te komen, wat resulteerde in de eerste tour ooit die niet in juli plaatsvond.

Misschien wel de meest iconische trui in de sportwereld is de gele trui.

Hij werd in 1919 ontworpen om de leider te laten opvallen en werd voor het eerst gewonnen door Eugene Christophe.

Wist je dat?

De gele trui werd eigenlijk geel gemaakt ter ere van de sportkrant, L'Auto-Velo, die de race oprichtte en sponsorde, die op geel papier werd gedrukt.

Bradley Wiggins werd de eerste Brit die de race won in 2012.

Hij heeft sindsdien gezelschap gekregen van Geraint Thomas in 2018 en is voorbijgestreefd door Chris Froome, die de maillot jaune vier keer heeft gewonnen.

Geraint Thomas in het geel, 2018

De Tour is al tientallen jaren gehuld in dopingschandalen, het meest bekend door Lance Armstrong wiens zeven titels van 1999-2005 hem in 2012 werden ontnomen wegens het gebruik van prestatiebevorderende middelen.

Wist je dat?

In 1904, te tweede editie van de Tour de France was bijna de laatste. Veel renners speelden vals door treinen te halen of elkaars fietsen te saboteren! Dit leidde tot strengere regels en voorschriften voor het volgende jaar.

De Tour de France 2022

Een uitbraak van Covid tijdens de opwarmingsevenementen van de Tour heeft twijfel gezaaid over de deelname van sommige renners aan de wedstrijd van dit jaar, waaronder de Britse mededinger Adam Yates.

Een positieve test krijgen tijdens het fietsen is nooit goed nieuws, zo lijkt het!

De editie van dit jaar begint voor het eerst in haar geschiedenis in Denemarken.

Tijdens het Grand Départ in Kopenhagen beginnen de favorieten aan de editie van 2022 in een individuele tijdrit.

2015 Tour de France tijdrit in Utrecht, Nederland

Tadej Pogačar, winnaar van de edities van 2020 en 2021, is de favoriet om dit jaar een treble te claimen. De Sloveense collega Primoz Roglic zal naar verwachting de naaste concurrent van zijn landgenoot zijn.

Wist je dat?

Frankrijk heeft sinds 1985 geen Franse winnaar meer gekroond toen Bernard Hinault zijn vijfde Tour de France won. De renners die dit jaar in de gaten moeten worden gehouden zijn de altijd opwindende en stoutmoedige renners Thibaut Pinot en David Gaudu, die onlangs de grote Wout Van Aert afhield voor een ritzege in het Critérium du Dauphiné.

Met vlag en wimpel

Branding en kleuren zijn meer synoniem aan de Tour de France dan aan enige andere wedstrijd ter wereld.

Elke renner krijgt bij de start een uniek nummer, maar als je ze daar niet aan kunt herkennen, dan zeker wel aan hun branding!

De belangrijkste kleuren om naar uit te kijken:

-      Geel - Gedragen door de wedstrijdleider

-      Groen - Gedragen door de beste sprinter

-      Stippen - Gedragen door de beste klimmer

-      Wit - Gedragen door de beste jonge ruiter, jonger dan 26 jaar tijdens de jaarwisseling.

-      Rode cijfers - Gedragen door de meest agressieve renner van de vorige etappe

Tour de France leiderstruien: Geel, groen, polka-dot & wit

Gele podiums, bloemen en speelgoed worden aan het einde van elke etappe overhandigd aan de leider in het geel.

Tussensprints worden aangegeven met groene Banners en rood Vlaggen (flammes rouges), waardoor racers en kijkers weten hoe dicht ze bij de lijn zijn.

In de bergen staan vlaggen met rode stippen langs de beklimming om aan te geven hoeveel pijn de renners nog moeten doorstaan.

Wist je dat?

De eerste bolletjestrui werd uitgereikt in 1975. Het rode stippenontwerp kwam van de oorspronkelijke sponsor, Chocolat Poulain, een chocoladerepenbedrijf waarvan de wikkel stippen bevatte.

Jersey-dragers dragen meestal een bijpassend paar merkshirts. Zonnebril.

Zelfs de auto van de racedirecteur is rood, de kleur van gevaar.

Elk team heeft zijn eigen lycra wielerkleding, helmen, fietshandschoenen, unieke racefietsen en zelfs merkfietsen. Waterflessen.

In recente tijden is de laatste kilometer van de race afgezet met Belemmeringen om de weg af te sluiten voor toeschouwers.

De uitbarsting van lawaai als toeschouwers op de gele barrières bonzen en renners aanmoedigen om hun tank leeg te rijden, leidt altijd tot een luide, levendige en dramatische finish.

De laatste kilometer van de iconische finish op Le Mont Saint Michel

Het kleurgebruik van Cycling is krachtig en gedenkwaardig.

Geen enkele andere sport ter wereld gebruikt kleur zo intens of krachtig als wielrennen.

Bovendien heeft geen enkele andere sport ter wereld een trui die zo iconisch en herkenbaar is als de gele trui.

De cyclus doorbreken

Makkelijk herkenbaar zijn is de nachtmerrie van veel beroemdheden en atleten.

Een sport waarbij de renners gemakkelijk te herkennen zijn, gecombineerd met toeschouwers die als geen andere sport zo dichtbij zijn, heeft helaas geleid tot enkele zeldzame maar lelijke taferelen.

Zevenvoudig Grand Tour-winnaar Chris Froome is al meerdere keren het slachtoffer geworden van scheldpartijen door toeschouwers.

Chris Froome heeft zeven Grote Rondes gewonnen (4 x Tour de France, 2 x la Vuelta a España, 1 x Giro d'Italia)

Van ondergeplast worden tot boete voor uitvallen naar fan Froome, die naast hem rijdt, heeft alles gehad.

In de Tour de France 2021 van vorig jaar veroorzaakte een fan, die wanhopig op tv wilde komen, een van de grootste valpartijen van de afgelopen races toen het hele peloton naar beneden tuimelde.

Op haar banier stond 'Allez Opi-Omi', vertaald als Ga Oma en Opa.

Ongetwijfeld trok ze de aandacht van haar oma en opa... en de rest van de wereld.

Door dit incident trokken twee renners zich terug uit de wedstrijd door blessures en raakten nog eens acht renners zwaargewond, waaronder Froome.

Het resulteerde in het ontvangen van een boete van €1200.

Toeschouwers maken en breken de sport.

Zoals altijd is het zo'n kleine minderheid.

Fans langs de weg als het peloton doorrijdt

Het is al heel lang een voortdurende discussie in de wielersport. Uiteindelijk weten wedstrijdleiders dat zonder fans de sport zijn aantrekkingskracht verliest.

Het scheppen van een precedent door het arresteren en beboeten van de vrouw die de crash van vorig jaar veroorzaakte, is het sterkste afschrikmiddel waar het bestuursorgaan van de wielersport, de UCI, op kan hopen om fans te ontmoedigen om het incident te herhalen.

Wist je dat?

El Diablo' is de beroemdste wielerfan. De Duitser Didi Senft verkleedt zich als de duivel en is al sinds 1993 te zien in de Tour de France. Hij is direct herkenbaar op camera en is een van de vele tradities van de Tour geworden.

Lessen geleerd?

Naast het gebruik van levendige kleuren is de interactie met de toeschouwers wat de Tour de France zo uniek maakt.

Mensen staan in de straten van hun dorp of reizen zelfs vanuit andere landen om de renners een paar seconden te zien.

Wist je dat?

De snelste snelheid in de Tour de France was 101,5 km/u!

UAE Team Emirates prestatiedirecteur Iñigo San-Millán schreef in een reeks inmiddels verwijderde tweets dat de "grootste vijand" van de Tour COVID was.

"Selfies, pennen van handtekeningen, liftknoppen, deurknoppen, handen schudden... Zonder een strikte bubbel in Le Tour zal het onmogelijk zijn om covid onder controle te houden en met veel ploegen die gedwongen moeten vertrekken zal de hele Tour misschien moeten worden afgelast. Le Tour breng strikte bubbels terug," schreef hij.

Le Tour overleefde de afgelopen twee jaar dankzij een strikte bubbel tussen renners, teams en de media.

De zorgen van de UAE-directeur werden nog groter toen de helft van de 152 renners van de Tour de Suisse de wedstrijd verliet.

Dit was inclusief de leider Aleksandr Vlasov, die nu hersteld is en iemand is om in de gaten te houden in Frankrijk.

De Britse Ineos Grenadiers, voorheen bekend als Team Sky, werden zwaar getroffen. Gelukkig zijn Adam Yates en Tom Pidcock hersteld om te starten in Kopenhagen.

De Tour de France 2022 gaat vrijdag van start en belooft net zo veelbewogen te worden als altijd.

21 etappes; twee rustdagen; 3.328 kilometer te fietsen; een obsceen aantal bergen; en 21 haarspeldbochten te beklimmen op Alpe d'Huez alleen al!

De beroemde haarspeldbochten van Alpe d'Huez

De aankomst in Parijs op 24 juli zal een waardige winnaar zijn, we hopen alleen dat alle rijders er heelhuids aankomen zonder onnodige incidenten onderweg.