Verhalen van klanten: Stepping Stone Theater voor Geestelijke Gezondheid

opstap podium

In oktober lanceerde Solopress de Charity Print Prize Draw. Geregistreerde liefdadigheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk konden meedoen aan een wedstrijd om gratis 500 kalenders en 5.000 kerstkaarten te drukken.

Na een fantastische respons vond de trekking plaats, en het was een organisatie die bekend stond als Stepping Stone Theatre For Mental Health die het geluk van de trekking had. Wij bleken echter de gelukkigen te zijn toen we de kans kregen om Bill Rodgers van Stepping Stone te leren kennen en alles te weten te komen over zijn inspirerende groep artiesten en gebruikers.

Eerste stappen

Het Stepping Stone Theater voor Geestelijke Gezondheid begon zeven jaar geleden te bestaan en viert in juni haar zesjarig bestaan als geregistreerde liefdadigheidsinstelling. De organisatie werd opgericht door Bill en zijn partner Kate Hull-Rodgers nadat ze een "gat in de markt" hadden ontdekt op het gebied van geestelijke gezondheidszorg in hun woonplaats Gainsborough, Lincolnshire.

Ze vonden dat mensen met psychische problemen er baat bij zouden hebben als ze hun ervaringen buiten een klinische omgeving met elkaar konden delen. Daarom begonnen ze hun talent en ervaring in te zetten om een theatergroep op te richten. Gelukkig zijn hun talent en ervaring aanzienlijk!

De achtergrond

Bill heeft jarenlang geacteerd, geregisseerd en geschreven voor het theater, terwijl Kate een gerenommeerd acteur, schrijver en performer is die ook een internationaal erkend spreker over bipolaire stoornis is. Kate's persoonlijke geschiedenis als lijder heeft haar een schat aan ervaring opgeleverd met zaken als ziekenhuisopname en medicatie, die ze kan inbrengen in haar werk met de groep.

Samen heeft The Stepping Stone Theatre zes grote producties geproduceerd die altijd een staande ovatie van het publiek hebben gekregen. De shows behandelen grote thema's als depressie, zelfmoord, rouw en homofobie. Hoewel ze emotioneel zijn om naar te kijken, zijn ze altijd een vrolijke ervaring en er zit altijd een flinke dosis humor in. Personages nemen vaak afstand van de actie om zich rechtstreeks tot het publiek te richten. Deze oprechte monologen helpen uit te leggen hoe psychische problemen de gevoelens en het gedrag van het personage beïnvloeden.

Hoge prestaties

Een recent stuk genaamd Round The Bend speelt zich af in twee delen die 200 jaar uit elkaar liggen: het eerste deel in een 19e-eeuws gekkenhuis en het tweede deel in een 21e-eeuws gesticht.st eeuwse vrijgezellenfeest. Dit innovatieve format stelde de groep in staat om historische percepties van geestelijke gezondheid te onderzoeken, evenals moderne houdingen, zoals onderzocht in een monoloog over angst geschreven door Kate.

Naast deze toonaangevende producties biedt Stepping Stone een aantal andere activiteiten die helpen om de gebruikers te ondersteunen en een gemeenschap rond de groep te creëren. Naast regelmatige workshops is er op dinsdag een Drama Drop-In en elke zondag een wandelgroep, The Stepping Stone Strollers.

Een stem vinden

Centraal in het ethos van Stepping Stone staat het idee van 'Getuigenis'. De groep bestaat om een stem te geven aan mensen die worstelen met geestelijke gezondheid, om hen de kans te geven hun verhaal te vertellen en, misschien wel het belangrijkste, om te luisteren. Dat kan zijn na een repetitie met thee en cake, tijdens een wandeling door het platteland of op het podium voor een publiek van honderden mensen. Deze empowerende aanpak wordt enorm gewaardeerd door de gebruikers en geeft hun zelfvertrouwen en welzijn een flinke boost.

De komst van de Coronavirus pandemie was een klap voor de groep. Zowel hun theater als hun repetitieruimte moesten tijdelijk hun deuren sluiten. Hoewel de Stepping Stone Strollers hun zondagse wandelingen op een sociaal gedifferentieerde manier konden voortzetten wanneer de beperkingen dit toelieten, verloor de groep vitale kansen om met elkaar in contact te komen zoals voorheen. Ze werden ook gedwongen om hun laatste show, 'Have You Heard The One?

Een showstopper

In eerste instantie ondersteunde Kate de leden door individueel telefonisch contact op te nemen voor een één-op-één sessie. Totdat de technisch onderlegde zoon van Bill en Kate hen introduceerde in de wereld van online conferencing en podcasting. Met een haastig in elkaar gezet pakket van geleende apparatuur en software maakten ze al snel twee wekelijkse podcasts, die ze uitzonden vanuit hun tuinhuisje.

Both Sides of the Medication Cart' is de podcast van Bill en Kate die put uit hun eigen ervaringen en allerlei onderwerpen bespreekt die van invloed zijn op mensen met psychische problemen en hun verzorgers. Hun andere podcast, 'Lockdown Legacy', nodigt gasten uit om te praten over hun ervaringen tijdens de pandemie, de impact die het op hen heeft gehad en de maatregelen die ze hebben genomen om er weer bovenop te komen. Beide podcasts zijn enorm succesvol en trekken een internationaal publiek. De zendvaardigheden van het tweetal hebben ook geleid tot een regelmatig programma op BBC Radio Lincolnshire op donderdag van 18.00 tot 20.00 uur.

Kleine lettertjes

Tijdens de fantastische reis van Bill en Kate is een van hun mantra's 'geef ze iets om mee te nemen'. Solopress heeft onderweg promotiemateriaal en hand-outs gedrukt voor veel van de fantastische projecten van het stel, van Posters en Vliegers voor de Stepping Stone-wandelwagens, tot A5-kaarten en Folders voor de Lockdown Legacy. Op dit moment werken we samen met Bill en Kate aan de productie van een driemaandelijks Wiro gebonden brochure met een overzicht van de activiteiten van de groep, inclusief creatieve bijdragen van de gebruikers zelf.

Naast het boekje zijn de ambities van Stepping Stone voor de toekomst onder andere het voortzetten van hun online activiteiten, maar het echte doel is om weer bij elkaar te komen. Bill en Kate worden voortdurend gecontacteerd door groepsleden die staan te popelen om terug samen te komen voor workshops en repetities. We delen hun hoop dat regelmatige workshops en repetities snel mogelijk zullen zijn en dat ze eindelijk hun uitgestelde productie van 'Have You Heard The One?' kunnen opvoeren.

Ik wil Stepping Stone volgen

Sinds het winnen van De Solopress Goededoelenprijsvraag voor afdrukkenBill heeft samen met ons een fantastische kalender en kerstkaart gemaakt. Stepping Stone-leden zullen de kaarten in kleine partijen naar vrienden sturen, terwijl de Kalenders zijn beschikbaar voor iedereen om te bestellen in ruil voor een vrijwillige donatie in plaats van een vaste prijs. Als je een kalender wilt, of gewoon een donatie wilt doen, log dan in op Paypal en doneer aan [email protected] - Vergeet niet om een Kalender aan te vragen en vermeld je adres in het commentaar. Als je dat doet, zegt Bill dat je misschien wel een paar Kerstkaarten ook als gratis cadeau!

Waarom blijf je niet op de hoogte van Bill, Kate en de Stepping Stone-bende door volg ze hier op Facebook. Je kunt de podcasts 'Both Sides of the Medication Cart' en 'Lockdown Legacy' beluisteren op Anchor, Google Podcast, Spotify, Apple podcaster, Breaker, Overcast, Pocketcast of Radio Public. Als je nog meer vragen hebt, kun je contact opnemen met [email protected].