De meest schokkende antirookposters ooit gemaakt

Solopress Design Insight NHS verslaafd aan antirookposter

In de eerste van onze nieuwe serie Design Insight blogartikelen onderzoekt Solopress de meest schokkende antirookposters ooit gemaakt...

Hoe gaat het nu we net over de helft zijn van Stoptober, de NHS-uitdaging van deze maand om te stoppen met roken? Hou vol en geef niet toe aan de verleiding van tabak of je behoefte aan nicotine, want uit medisch onderzoek blijkt dat mensen die aanvankelijk 28 dagen stoppen met roken maar liefst 5 keer meer kans hebben om op de lange termijn rookvrij te blijven. Het is een angstaanjagende statistiek dat roken alleen al in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor meer dan 100.000 sterfgevallen - en de helft van alle langdurige rokers zal voortijdig sterven aan een rookziekte.

Helpt extreme of verontrustende reclame mensen ook om te stoppen met roken? Dit zijn onze 5 meest schokkende antirookposters aller tijden:

5. "Hooked"

Solopress Design Insight NHS verslaafd aan antirookposter

Afbeeldingsbron: De inspiratieruimte

Deze controversiële NHS-campagne uit 2007 - met beelden van rokers die letterlijk 'vastgehaakt' zitten aan vishaken door hun verslaving aan roken - was te zien op tv, billboards, kranten, tijdschriften, online advertenties en elders. Terwijl de posteradvertenties bij de rauwe beelden bleven, lieten de tv-advertenties ook een positieve kant zien, waarbij de rokers uiteindelijk in staat waren om zichzelf los te maken van hun verslavende gewoonte. Het was een van de beroemdste reclamecampagnes van het hele jaar, met maar liefst 90% bewustzijn onder rokers en het hoogste responsvolume ooit van een antirookcampagne van het ministerie van Volksgezondheid. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de Advertising Standards Authority ook 774 klachten ontving over de verontrustende en beledigende inhoud. De ASA honoreerde een deel van de klacht en verbood de posters in de buurt van scholen omdat ze ongeschikt werden geacht voor jonge kinderen. Toch heeft de NHS het laatst gelachen. Naast het fenomenale succes van de campagne onder de doelgroep won "Hooked" in 2008 ook de prijs voor Beste campagne van het jaar van Marketing Week.

Lees meer:
Advertenties voor verslaafd roken 'overtreden regels'

4. "Fumer, C'est Etre L'Esclave Du Tabac".

Solopress Design Insight orale seks spoof anti roken poster

Afbeeldingsbron: Digitaal tijdschrift

Grofweg vertaald als "roken is de slaaf van tabak zijn", veroorzaakten deze provocerende antirookposters - met de overduidelijke seksuele connotatie van een tienerjongen en -meisje die orale seks hebben met een oudere man - in 2010 heel wat opschudding. De advertenties werden vertoond in bars, clubs en kranten in heel Frankrijk en werden gemaakt namens de campagnegroep Les Droits des Non-Fumeurs (De rechten van niet-rokers). De voorzitter van de DNF-campagne, Gérard Audureau, werd in de krant The Independent geciteerd toen hij zei dat jongeren denken dat ze onsterfelijk zijn en dat de angst voor seksuele uitbuiting hen veel meer zorgen baart dan ziekte. Destijds waren andere Franse campagnevoerders zoals de feministische pressiegroep Chiennes de Garde (Guard Bitches) het fel oneens met het gebruik van afbeeldingen die seks met minderjarigen impliceren, ook al waren de advertenties voor een goed doel zoals antirook. Hoewel dit opvallende posterkunst is, gemaakt door het Franse reclamebureau BDDP et Fils, is het voor de meesten van ons moeilijk om de sprong te maken tussen orale seks en roken.

Lees meer:
Franse antirookposter koppelt gewoonte aan orale seks

3. "Vecht terug"

Solopress Ontwerp Inzicht NHS GBH antirookposter

Afbeeldingsbron: Osocio

De Fight Back-campagne, gericht op rokende mannen, werd in 2009 gelanceerd door NHS Birmingham East and North. De campagne bevatte harde beelden van bebloede, in elkaar geslagen mannen met slogans als "Roken. GBH to your Insides" en "Sigaretten vallen je aan. Maar op manieren die je niet altijd ziet". Posters en folders werden gezien en verspreid in winkelcentra, op wedstrijddagen van de voetbalclubs Aston Villa en Birmingham City en op meer dan 900 andere lokale locaties. Deze werden ondersteund door een korte video, gemaakt door beroemdheidsfotograaf Rankin en co-regisseur Chris Cottam, die op YouTube werd geplaatst. "Mensen zien al hun hele leven rookreclames en iedereen weet dat het slecht voor ze is. Het is oud nieuws. Tenzij we mensen er een nieuwe kijk op geven, zullen ze er niet op letten," legt Joanna Mawtus uit, creatief directeur van Dr. Foster, het bedrijf achter de advertenties. "We denken dat dit idee dat doet. Het is nogal schokkend, maar dat geldt ook voor de schade die roken veroorzaakt." Als gevolg van deze bekroonde campagne steeg het aantal mensen dat stopte met roken in de stad met maar liefst 67%.

Lees meer:
Birmingham NHS Trust lanceert Rankin virale antirookadvertentie

2. "Bruin"

Solopress Design Insight Chili poster tegen passief roken

Bron afbeelding: Wallpaper4free

De eenvoudig getitelde "Brown" maakte deel uit van de antirookcampagne van CONAC (Chileense Organisatie tegen Kanker) in 2008, die beelden liet zien van kinderen in nood in een poging mensen te waarschuwen voor de gevaren van passief roken. De slogan luidt: "Roken is niet alleen zelfmoord. Het is moord." Het reclamebureau Draft FCB nam geen gevangenen met deze advertenties, de beelden zijn wreed. Hoewel sommige kijkers hebben opgemerkt dat het lijkt alsof het kind een woedeaanval heeft en niet stikt door de rook. Wat vind jij?

1. "Mondkanker

Solopress Design Inzicht in mondkanker anti-roken poster

Beeldbron: Wereld Long Stichting

Als meest extreme en verontrustende foto in onze gruwelijke selectie van anti-rook schokkende foto's, hebben we deze 'Roken veroorzaakt mond- en keelkanker' advertentie bewust verkleind. De Australische overheid begon in 2006 met het plaatsen van grafische gezondheidswaarschuwingen zoals deze, samen met een telefoonnummer van de Quitline, op de sigarettenpakjes zelf. Deze verontrustende foto heeft veel rokers en niet-rokers aan het denken gezet over de mogelijkheid om mond- en keelkanker te krijgen. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom het werkte. Doorgaan met roken en je mond er uiteindelijk zo uit laten zien, is een overtuigend argument om onmiddellijk te stoppen met de duivelse doodsstokjes. De Australische campagne met grafische gezondheidswaarschuwingen omvatte ook tv-, billboard- en internetadvertenties. In 2008 werd de effectiviteit van de campagne geëvalueerd en het "grove" beeld van mondkanker baarde vooral jongeren tussen de 15 en 24 jaar zorgen in het vervolgonderzoek. Als dat meisje in het Katy Perry-liedje zo'n smerig stel ettertjes had, weten we niet zeker of de zangeres die zoen van meisje op meisje wel zo leuk zou hebben gevonden!

Lees meer:
Campagne gezondheidswaarschuwingen (2006)

Deskundig ontwerpadvies

"Een gedenkwaardige antirookfilm poster brengt de boodschap over zonder dat er tekst aan te pas komt, alleen een opvallende afbeelding zegt alles. De afbeeldingen in onze Top 5 hebben allemaal een schokkende waarde en ze trekken meteen je aandacht door je eigen verbeelding te gebruiken. Het is slimme reclame, eenvoudig en to the point," zegt Julie Simpkins, een van de professionele grafisch ontwerpers van de interne ontwerpstudio van Solopress. "Waar ik echter niet zo enthousiast over ben, is de 'Smoking Batters You Inside'-poster. De afbeelding laat voor mij niet meteen zien waar de advertentie om draait, er is tekst nodig om de reden van het gehavende gezicht uit te leggen. De afbeelding lijkt me niet zo relevant."

Wil je stoppen met roken?

Het is nog niet te laat. Ruk die sigaret uit en stop nu met roken. De Stoptober website heeft alle middelen om je te helpen stoppen met roken, waaronder deskundig advies, dagelijkse motiverende sms-berichten, een smartphone-app en steun van andere ex-rokers.

14 REACTIES

 1. Geweldige informatie, deze antirookposter is schokkend maar zeer nuttig om mensen bewust te maken van het feit dat ze moeten stoppen met roken voor hun eigen bestwil.

 2. Ook al weten we dat roken schadelijk is, toch roken we nog steeds. Het is moeilijk om te stoppen met roken, ook al hebben we een doel gesteld, tenzij ik op een plek ben waar niemand is, geen sigarettenvoorraden en geen rokers. Je kunt stoppen met roken, maar je moet een zeer sterk verlangen plus hulpmiddelen om te stoppen met roken om het doel van stoppen met roken te bereiken.

 3. NIET ROKEN: "we willen je hier niet".
  Het rookverbod was het meest effectieve middel om mensen te laten stoppen - meer dan de negatieve campagnes die we overal zagen. Diep van binnen weten we allemaal hoe gevaarlijk roken is. Een slimme zet, net iets minder dan het illegaal maken van roken (het verbieden van roken in elke openbare ruimte), verstoot de roker. Dit signaal zet het op één lijn met het niet tolereren door de maatschappij van andere vormen van drugs. Voor mij is de beste postercampagne dan ook het bescheiden "Verboden te roken-bord" geweest, want als een roker zijn gewoonte niet kan uitleven op een ontspannen plek zoals hij dat wil, neemt dat een deel van het plezier weg en zendt het tegelijkertijd het signaal uit "de maatschappij wil je er niet bij hebben". Behoorlijk krachtig spul, want vaak hechten mensen meer waarde aan hun 5 minuten vrijheid dan aan wat er over 30 jaar met hun gezondheid zou kunnen gebeuren.

 4. Schokkende beelden om zeker van te zijn, maar ik denk dat het van iemands persoonlijke omstandigheden afhangt of je erdoor geraakt wordt of niet.

 5. Ik rook al 30 jaar en om eerlijk te zijn heeft geen enkele poster of reclame mij doen stoppen. Sommige posters zijn schokkend, maar de verslaving aan nicotine is sterk.

 6. Ik heb de aantrekkingskracht van roken zelf nooit begrepen. Net als de meesten heb ik het als tiener geprobeerd, maar ik haatte het. Vrienden zeiden dat het beter werd naarmate je er meer rookte, maar ik zei: waarom zou je er meer nemen als de eerste zo smerig was?
  Nu kijk ik terug en denk aan al het geld dat ik in de loop der jaren heb bespaard in vergelijking met degenen die doorgingen en verslaafd raakten.
  Misschien zou een poster die laat zien hoeveel geld je verspilt effectief zijn voor sommige rokers, maar ik betwijfel het.

 7. Ik ben een roker, of moet ik zeggen, een zelfhatende roker (ik denk dat de meesten van ons dat zijn), maar ondanks de onmiskenbare impact van deze beelden, is er niet één die me zal doen stoppen met roken. Sterker nog, het constante, voortdurende gezeur van vrienden, familie, de staat, de tv, je dokter enzovoort lijkt de meeste rokers juist nog meer te stimuleren - als je een roker onder druk zet, is de kans groter dat hij of zij gaat roken! We weten dat de meesten van ons er jong aan zullen sterven, we weten dat onze dood waarschijnlijk grimmig zal zijn en we hebben ons daar op een zorgwekkende manier bij neergelegd.

  Stoppen moet een interne beslissing zijn, en hoewel ik zou willen dat het hielp, lijken de meeste van dit soort schokbehandelingen niet effectief voor degenen die al verslaafd zijn.

  Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat reclames zoals deze over MSG doorspekt, met hagg-vet, high fructose corn syrup en suikerrijk voedsel dat de obesitas-, diabetes- en hartziekte-epidemie veroorzaakt, onze gebouwen sieren en onze radiostations overspoelen... Om de een of andere reden denk ik niet dat het snel zal zijn, de fastfood- en snackfabrikanten willen dat niet, en om de een of andere reden is het acceptabel om een roker een schuldgevoel of een ernstige waarschuwing aan te praten, en minder bij iemand die klinisch zwaarlijvig is. Grappig, want we hebben allebei verslavingen, we kosten allebei een fortuin aan de NHS, en we moeten allebei onze levensstijl aanpassen voor onszelf en voor anderen, maar alleen rokers wordt dat regelmatig verteld.

  /rant

 8. Ik rook. Het is walgelijk en ik schaam me. Dit soort foto's zijn een nachtmerrie en raken mij net zoveel als ieder ander. Ik zou er graag naar kijken en bang genoeg zijn om te stoppen met roken, maar dat werkt gewoon niet. Roken is een verslaving, net als elke andere verslaving, en beelden zoals deze - hoewel ze schokkend zijn - zijn te abstract voor de meeste rokers (mensen?) om ze te begrijpen als een realiteit die hen zou kunnen overkomen.

 9. Ik ben een niet-roker, maar ik weet niet of dat een verschil maakt voor hoe ik de beelden bekijk.

  Ik vond de 'verslaafde' foto het beste om de boodschap over te brengen, niemand vindt het leuk om te denken dat ze ergens geen controle over hebben, maar dit laat duidelijk zien hoeveel invloed sigaretten op mensen kunnen hebben.

  Ik vind de poster van Fumer, C'est Etre L'Esclave Du Tabac helemaal niet mooi, ik vind hem niet gepast en zie niet echt het verband tussen seksuele uitbuiting en roken.

  Ik ben niet zeker van het 'Fight Back'-imago, ik kan me voorstellen dat sommige stoere jongens het cool zouden vinden, dus ineffectief.

  De jongen in de plastic zak is echt heel verontrustend en daarom misschien wel een van de beste. Hoewel het bespelen van het geweten van rokers ten behoeve van kinderen alleen effect zal hebben op rokers die echt geven om de gevolgen van hun roken voor anderen en ik ben bang dat er een deel van de samenleving is dat daar gewoon niet om geeft.

 10. Deze advertenties hebben voor mij nooit gewerkt. Ik stopte ermee toen een persoonlijke en naaste familielid een ziekte kreeg die verband hield met roken. Maar het beeld van een kind dat stikt.......surely dat is genoeg voor de meeste ouders????

 11. Zeker schokkend, ik heb in mijn tienerjaren een of twee keer geprobeerd te roken, maar ik ben zo blij dat ik niet verslaafd ben geraakt. Tegenwoordig, met alle publiciteit, om nog maar te zwijgen van de kosten, kan ik niemand begrijpen die rookt.

 12. Deze posters zijn schokkend, maar ik denk dat ze dat wel moeten zijn. Het is duidelijk dat mensen niet zomaar zullen stoppen met roken als ze de poster zien, want zo makkelijk is het niet. Maar als het mensen stimuleert om het tenminste te proberen, dan kunnen deze posters geen kwaad.

 13. Ik denk dat ze voor niet-rokers allemaal werken en er waarschijnlijk voor zorgen dat we er nooit mee beginnen. Helaas denk ik niet dat schokkende beelden veel verschil maken voor langdurige rokers. De enige mensen die er misschien mee geholpen zijn, zijn jongeren die net begonnen zijn, en omdat jongeren zich zorgen maken over hun imago, denk ik dat de laatste waarschijnlijk het meeste effect zal hebben.

 14. De onderste werkt absoluut het beste! De eerste lijkt op een campagne voor gezondheid en veiligheid bij lijnvisserij, de tweede suggereert dat orale seks keelkanker veroorzaakt, de derde is gerelateerd aan boksen en de vierde lijkt eerlijk gezegd op een campagne voor kindermisbruik en plastic tasjes...

Reacties zijn gesloten.