Deze kant op, die kant op, daar gaan we! Een verhaal in paperback

Blog header, auteur Richard Kemp

We hebben Paperback Boeken voor het eerst op solopress.com, en de debuutpublicatie die door de pers ging werd geschreven door een van onze eigen mensen. Solopress-ontwerper Richard Kemp heeft een boek voor kinderen geschreven, getiteld "This Way, That Way, Off We Go!".

Richard kreeg het idee voor zijn boek 20 jaar geleden. In die tijd is het uitgegroeid van een verzameling losse, handgetekende pagina's tot een volwaardig paperbackboek met een eigen streepjescode en ISBN-nummer! 

We spraken met Richard over het proces dat hij en zijn jarenlange collega en illustrator Matt Bruty doormaakten om tot het uiteindelijke artikel te komen.

Een heel nieuw verhaal...

Richard's doel voor het boek was om een verhaal te maken dat gemakkelijk te volgen was voor kleuters en kinderen in de eerste fase. Hij wilde graag elementen als kleuren en tellen verweven in een verhaal waar alle kinderen zich in konden vinden. 

Stukje bij beetje bedacht hij het verhaal van een kind en hun knuffel "Thingy-Bob", die hun speelgoed moesten opruimen. Maar we weten allemaal hoe gemakkelijk het is om afgeleid te worden tijdens het opruimen en het duurt niet lang voordat de levendige verbeelding van het kind het overneemt. Vrijwel meteen beginnen ze aan een magische reis en komen ze apen, tovenaars, buitenaardse wezens en nog veel meer tegen!

Een vroege oproep

Schrijven voor kinderen roept veel stilistische vragen op voor auteurs. Veel daarvan lijken voor de hand te liggen, maar sommige zijn heel onverwacht.

Een fundamentele beslissing aan het begin kan zijn om een geslacht voor de hoofdpersoon te kiezen. Elke keuze hier kan het gevoel van inclusie voor jonge lezers beperken. Richard besloot deze kwestie te omzeilen door het geslacht van het kind in het hele boek dubbelzinnig te laten.

We krijgen nooit een goede blik op het gezicht van het kind en er zijn geen specifieke voornaamwoorden om het personage vast te pinnen. Dat laat het aan de verbeelding van de jonge lezer over om te bepalen hoe hij of zij het personage ziet, of om zichzelf in de plaats van het personage te stellen.

Uitzonderingen maken voor de kinderen

Andere, even belangrijke vragen gaan over hoe je bepaalde ideeën in de tekst kunt uitdrukken. In Richards boek draait het bijvoorbeeld om getallen en tellen. Moeten de getallen als cijfers worden weergegeven of moeten ze worden gespeld? Getallen die als onderdeel van een zin worden geschreven, worden meestal gespeld, maar Richard koos voor cijfers die volgens hem makkelijker herkenbaar zijn voor kinderen. 

Op dezelfde manier koos Richard voor blokletters om de verschillende kleuren in het boek uit te drukken. Hoewel deze woorden volgens de traditionele grammaticaregels geen hoofdletters zouden krijgen, vond hij dat ze meer impact zouden hebben in hoofdletters. Ook hier zijn er geen foute antwoorden, maar het is goed om over deze beslissingen na te denken.

Wat is jouw type?

Als het gaat om het kiezen van een lettertype, zijn er verschillende stromingen over wat een goed lettertype voor kinderen is. Velen vinden dat schreefloze lettertypes makkelijker te lezen zijn.

Serifs zijn de kleine streepjes aan het begin en einde van de letters. Bij schreefloze lettertypes ontbreken deze streepjes, waardoor de kern van de letter duidelijker te onderscheiden is. Zo raden alfabetiseringsexperts ook aan om een versie van de kleine letter "a" te gebruiken, zonder de opening bovenaan.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat The Gruffalo en The Very Hungry Caterpillar beide regels overtreden, en die titels deden het goed! Andere kinderklassiekers zoals The Tiger Who Came Tea en Elmer hebben een schreeflettertype, maar met de gesloten teller "a".

Richard wilde graag dat zijn boek binnen deze traditie zou passen, maar dan wel zo uitnodigend en toegankelijk mogelijk. Hij koos voor een lettertype met de naam Cormorant Infant, een schreeflettertype aangepast voor jonge lezers met die zo belangrijke "a".

Een niveau vinden, een stijl vinden

Schrijven voor deze leeftijdsgroep - van kleuters tot leerlingen in de eerste fase - vormt een unieke uitdaging, omdat de leeservaring in deze jaren zo ingrijpend verandert. Het jongere publiek laat het boek vrijwel zeker voorlezen door een volwassene. Kinderen in het midden lezen het misschien samen met een volwassene. Oudere kinderen zullen het zelfstandig kunnen lezen. Richard heeft zijn bewustzijn over dit onderwerp gebruikt om ervoor te zorgen dat er op elke pagina iets voor iedereen te vinden was, zowel in woord als in beeld.

 

Herhaling komt vaak voor in boeken voor deze leeftijdsgroep en het was een element dat Richard wilde opnemen. Een herhaalde zin door het verhaal heen helpt om elke ontmoeting die de personages meemaken af te ronden en biedt een meezingelement voor volwassenen en kinderen die samen lezen.

Oorspronkelijk waren de herhaalde delen die elke dubbele pagina afsloten langer. Maar toen Richard vrienden met jonge kinderen om feedback vroeg, vonden ze het te lang. In plaats van het verhaal voort te stuwen, werd het langere herhaalde gedeelte een beetje moeizaam, waardoor de vaart eruit ging. In reactie daarop kortte Richard de zin in tot:

"Kom op, Thingy-Bob.

Deze kant op, die kant op, daar gaan we!"

Sprekende beelden

Voor de illustraties wendde Richard zich tot zijn vriend en collega Matt Bruty, zelf kinderboekenschrijver. Richard en Matt's langdurige relatie als collega-ontwerpers betekende dat ze een kort contact hadden, waardoor de communicatie vrij kon verlopen.

Door ideeën en schetsen uit te wisselen via Whatsapp, kon Matt in Adobe Illustrator vectorbestanden maken en bewerken die konden meegroeien met de input van Richard. Vectorafbeeldingen zijn bij uitstek geschikt voor dit soort werk omdat ze schaalbaar zijn tot elk formaat en bewerkbaar blijven totdat het tijd is om af te drukken - je kunt er meer over leren in onze Gids voor vectorondersteuning.

Een visuele stijl kiezen

De stijl waarop ze zijn uitgekomen gebruikt een vlak perspectief om de voorwerpen en personages die we tegenkomen in scène te zetten. De figuren die we tegenkomen, worden op een gestileerde, texturale achtergrond geplaatst en hebben veel persoonlijkheid en humor. Naarmate het boek vordert, neemt het aantal personages dat we tegenkomen toe. Dit biedt kinderen steeds meer mogelijkheden om elk individu te verkennen of met hun ouders te bespreken. Door deze inhoudelijke diepgang blijft het boek ook bij herhaald lezen boeien, wat goed is voor de ontwikkeling van kinderen en het geestelijke welzijn van ouders!

Hoewel het hele boek werkt met een consistent kleurenpalet van levendige secundaire en tertiaire kleuren, heeft elke spread op een dubbele pagina zijn eigen kleurenschema. Dit helpt om jonge lezers een gevoel van plaats en vooruitgang te geven terwijl ze hun weg door het verhaal volgen.

Tijd voor een nat bewijs

Toen alle inhoud was verzameld, waren Richard en Matt klaar om een eerste proefdruk te maken. Een proefdruk is een volledig gerealiseerde afdruk die geeft de maker de kans om het echte werk in handen te houden, problemen op te sporen en verdere aanpassingen te doen.

Natuurlijk werden er een paar dingen duidelijk die Richard wilde veranderen. Bepaalde woorden die op een donkere achtergrond stonden, waren moeilijk te lezen. Door de achtergrond te verplaatsen en de kleuren aan te passen, kon Matt een groter contrast creëren, waardoor de leeservaring verbeterde.

Elders leken tekst en illustraties, die eerder een flinke ruimte hadden, naar binnen te zakken in de richting van de rug van het boek. Dit is een veel voorkomend verschijnsel bij paperback prentenboeken, vanwege hun perfect gebonden structuur. Een zorgvuldige herpositionering van de elementen op de pagina leidde tot een veel evenwichtiger compositie.

Woorden uitwisselen

Het gaf Richard niet alleen de kans om de kleuren te testen en eventuele problemen op te sporen, maar het stelde hen ook in staat om voorbeelden door te geven aan vrienden en verdere feedback uit te lokken. Sommige lezers wilden meer uitgewerkte taal zien. Deze feedback daagde Richard uit om een balans te vinden tussen het introduceren van dynamischer taalgebruik en het toegankelijk houden voor jonge lezers. Hoewel Richard de eenvoud van zijn eerste versie behield, kon hij een aantal belangrijke zinnen verrijken. Bijvoorbeeld:

"De spreuken gingen de lucht in"

werd

"De spreuken schoten de lucht in".

Een andere opmerking ging over de voorkant. Met zijn silhouetten en gedempte kleuren vond een vriend dat het een beetje te ingetogen was. Rekening houdend met de kritiek kwamen Richard en Matt tot een nieuw ontwerp voor de omslag dat helderder en gedurfder was met tekst en illustratieve elementen die de pagina opvulden.

Oude en nieuwe voorkanten
De originele voorkant naast de uiteindelijke versie

Over de grootte ervan

De natte proefdruk is ook een kans om de keuzes die je hebt gemaakt met betrekking tot het formaat, de papiersoorten en de afwerking van je omslag en binnenpagina's te bevestigen. Voor "Deze kant op, die kant op, daar gaan we! gebruikte Richard een aangepast formaat dat binnen de A4-afmetingen viel. 

Het kiezen van een aangepaste maat is niet zonder risico. Ten eerste, als je een set afmetingen uit de lucht plukt, kun je de kosten onverwacht opdrijven. Maar door afmetingen te kiezen die binnen A4 vielen, kon Richard voorkomen dat de rekening nog hoger werd. 

Een andere valkuil is als je boek buiten de maten valt die retailers gewend zijn te hanteren. Dit is meer een probleem voor literatuur voor volwassenen, waar paperbacks voor de massamarkt in een paar conventionele formaten vallen die gemakkelijk in zowel verpakkingsdozen als verkooprekken op luchthavens passen. 

Zoals je zou verwachten, is er veel meer speelruimte als het gaat om prentenboeken voor kinderen. Met 210x270 mm valt "This Way, That Way, Off We Go!" binnen de verwachte parameters en ligt het tussen 8"x10" en 8,5"x11", wat beide oversized standaarden zijn in de VS.

Hoofdartikel

Voor de omslag koos Richard een satijngelamineerde 350 gsm papiersoort. De kaft van 350 gsm geeft het boek structuur, wat betekent dat het goed in de hand ligt en trots op de planken staat zonder om te vallen of op te krullen onder zijn eigen gewicht.

Dit gewicht in combinatie met de satijnen laminering zorgt voor extra duurzaamheid en beschermt het tot op zekere hoogte tegen de beproevingen en valkuilen die de bezittingen van een kind meemaken. Satijn voelt ook prettig aan en heeft een visuele aantrekkingskracht die levendiger is dan mat, maar niet zo meedogenloos als glans.

Innerlijke kracht

Terwijl een boek voor volwassenen normaal gesproken pagina's van 80, 100 of 120 gsm bevat, is Richard's boek van 170 zijde om net dat beetje meer bescherming te bieden tegen scheuren en vocht.

Een tweede en derde ronde van natte drukproeven was genoeg om alle laatste tikfouten en ontwerpfouten eruit te halen, en het was "Off we go" voor "This Way, That Way, Off We Go!". Als je je exemplaar van de eerste druk wilt bemachtigen, kun je koop je eigen exemplaar.