Het fenomeen van ongebruikelijke functietitels

sceptisch over ongebruikelijke functietitels

Het is een trend die al een paar jaar aan kracht wint en die niet snel lijkt te stoppen: mensen met ongebruikelijke functietitels. 

Met de huidige economie die plaats maakt voor een groeiend aantal start-ups en de populariteit van sociale media als legitiem marketingmedium, zijn er onorthodoxe functietitels ontstaan. In eerste instantie beperkt tot zelfpromotietermen als "ninja", "maven" en "goeroe", hebben ze de laatste tijd een nieuw niveau van gekte bereikt.

business ninja ongewone functietitels

Indruk maken

Nu sociale mediasites zoals LinkedIn zich hebben gevestigd als plaatsen om jezelf te promoten en zakelijke connecties te maken, hebben veel mensen de toegenomen behoefte gevoeld om op te vallen. Daarom zijn de titels van sommige mensen begonnen te veranderen.

Veel mensen hopen dat ongewone functietitels hen een voorsprong geven en hun individualiteit uitdragen, waarbij ze elkaar voortdurend proberen te overtreffen om vooruit te komen. En nieuwe bedrijven gebruiken deze naamgevingstactieken vaak om hun werknemers op te blazen of om te laten zien hoe groot hun bedrijf is.

Ongebruikelijke functietitels waardoor je opvalt

De technologische en sociale boom

Hoewel het de laatste tijd lijkt alsof geen enkele bedrijfstak veilig is voor de verleiding van ongewone functiebenamingenZe komen vaker voor bij startups, techbedrijven en digitale marketingprofessionals. Gevestigde bedrijven maken nog steeds minder vaak gebruik van dergelijke naamgevingstactieken.

Het lijkt erop dat naarmate het gebruik van sociale media in het bedrijfsleven is toegenomen, er meer belang wordt gehecht aan het geven van "persoonlijkheid" aan bedrijven in een poging om de betrokkenheid met klanten te vergroten en bedrijven te onderscheiden van hun concurrenten.

Hoewel dat geen slechte zaak is, zijn de creatieve naamgevingspraktijken die zijn ontstaan enigszins verdacht. Zelfs nu de tech- en digitale industrieën meer ingeburgerd zijn, zijn de functietitels niet mee geëvolueerd.

jonge zakenman

Negatief effect

Hoewel een beetje creatief zijn met je positie een echt voordeel kan opleveren, zijn sommige overdreven ongewone functietitels kan meer kwaad dan goed doen. Kiezen voor een creatieve naam in plaats van een traditionele is riskant, omdat het kan overkomen alsof je je werk niet serieus neemt. Het was ooit een strategie voor baanbrekers, maar wordt nu gezien als kinderachtig of naïef en kan ertoe leiden dat je grote carrièrekansen misloopt.

sceptisch over ongebruikelijke functietitels

Ongebruikelijke functietitels

Hieronder volgen enkele van de meest onorthodoxe functietitels. En hoewel de meeste betrekking hebben op digitale marketingprofessionals, zijn er ook eigenzinnige vertegenwoordigers uit andere bedrijfstakken. Als je een startup hebt of probeert op te vallen in een zee van kandidaten, zijn deze misschien een beetje te ver gezocht om te overwegen.

 • Digitaal opperheer
 • Schepper van geluk
 • Tovenaar van gloeilamp momenten
 • Hoofdpraatjes
 • Direct Mail Demi God
 • Sociale sloopkogel
 • Social Media Swami
 • Publieke Happy Maker
 • Gedachtenmaker
 • Mode Evangelist
 • Hacker in residentie
 • Kleinhandel Jedi
 • Deeltijd tsaar

De moraal van het verhaal is: wees niet bang om op te vallen, maar wees redelijk. Wat er voor jou misschien slim en grappig uitziet als het op een visitekaartje kan een afknapper zijn voor degenen met wie je zaken wilt doen. En in een steeds concurrerender bedrijfsklimaat kun je je dat risico niet veroorloven.