De kunst van menu's ontwerpen

Eenvoudig en mooi ontwerp van Manuel Bortoletti, voor Tenuta Veneta in Italië.

Een uitstekend menuontwerp is bijna net zo belangrijk als de inrichting en het eten van een restaurant.

Het is de laatste uitnodiging aan de gasten om te proeven van de geweldige hapjes en drankjes die je locatie te bieden heeft. Dus hoe haal je het meeste uit je menu afdrukken en je klanten verleiden om steeds weer terug te komen?

Geweldig menu-ontwerp door Infinitio in Peru.
Geweldig menu-ontwerp voor La Panka, door Infinitio in Peru.

Trek ze naar je toe

Ben je ooit in een restaurant gaan zitten, vond je niets aantrekkelijks op het menu en besloot je ergens anders heen te gaan? Het decor was misschien geschikt en de ontvangst warm genoeg, maar er was niets dat er aantrekkelijk uitzag of klonk. Als het menu er niet in slaagt om mensen aan te trekken, zullen sommigen ervoor kiezen om hun zaken elders te doen.

Met een creatief menuontwerp kun je echter al veel doen om klanten aan te trekken met het eten en drinken dat je etablissement te bieden heeft. Het beeldmateriaal en de taal zullen er niet alleen voor zorgen dat ze blijven, het zal ze vaak ook aanmoedigen om meer te bestellen; nog een voorgerecht of drankje, een dessert en een koffie achteraf.

Gedurfd en opvallend afhaalmenu-ontwerp door Solopress.
Menu's afhaalmaaltijden kunnen ook een gedurfd en stijlvol ontwerp hebben, zoals deze van Solopress.

Kies een ontwerp

Restaurantmenu's zijn belangrijk marketingmateriaal. Ze moeten een tastbare weerspiegeling zijn van het eindproduct dat je te bieden hebt, of het nu gaat om een hamburger, een pastagerecht of een cocktail.

Natuurlijk betekenen menukaarten van duurdere materialen vaak dat je uit een chiquere selectie kunt kiezen, maar dat is niet altijd het geval. Houd er bij het ontwerpen van je menukaart ook rekening mee dat een eenvoudigere stijl niet altijd betekent dat het eten goedkoper is.

Wanneer je een nieuw menuontwerp of een herontwerp bedenkt, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de look die je kiest past bij je andere branding. Dit moet terugkomen in alles, van de inrichting van je locatie tot de uniformen die je personeel draagt en de visitekaartjes die je uitdeelt. Consistentie is de sleutel!

Bonedaddy's menu ontwerp
Creatief en pittig menu-ontwerp voor Bone Daddy's in Texas, ontworpen door Matchbox.

Past bij het eten

Tijdens het plannen van je menuontwerp en de bijbehorende branding is het ook een goed idee om ervoor te zorgen dat het past bij het soort eten dat je serveert. Gimmicks zoals onorthodox presentatiemateriaal of het gebruik van klemborden om menu's uit te delen werken bij sommige etablissementen beter dan bij andere. Zelfs de typografie en kleurkeuze zijn afhankelijk van het thema van het restaurant en het soort eten dat wordt geserveerd.

Het ontwerp van een menukaart moet een blijvende indruk achterlaten, zodat gasten met spanning uitkijken naar hun maaltijd in de tijd tussen het moment van bestellen en het moment dat het arriveert. Het menu moet duidelijk maken wat men kan verwachten tijdens de hele eetervaring.

italiaans menu ontwerp
Eenvoudig en mooi ontwerp van Manuel Bortoletti, voor Tenuta Veneta in Italië.

Elementen om rekening mee te houden

Bij het ontwerpen van je menu moet je vooral rekening houden met een paar belangrijke punten. Deze zijn:

  • De kleuren die je in het menu gebruikt. Komen ze overeen met je huisstijl? Zijn ze aantrekkelijk voor het oog?
  • De gekozen lettertypen voor alle tekst. Nogmaals, zijn ze consistent? Zijn ze gemakkelijk te lezen zodat ze gasten niet ontmoedigen?
  • De afbeeldingen en/of foto's. Zullen ze gasten hongerig maken naar jouw eten? Maken ze de maaltijd- en drankbeschrijvingen onoverzichtelijk of vullen ze die juist aan?
  • De gebruikte taal. Past het bij het type restaurant dat je runt? Zal het je doelpubliek aanspreken? Is het formeel of ludiek? Conversationeel of traditioneel?
  • De gekozen materialen. Zijn ze stevig? Kosteneffectief? Heb je de kosten afgewogen tegen hoe vaak je menu-items verandert?
  • Bevat het menu extra informatie, zoals het aangeven van vegetarische, glutenvrije of gekruide items?
  • Werkt je menu goed samen met hoe je je specials promoot? Staan ze op aparte menu's of tafelpraters?
  • Wie is je publiek en wat voor soort eetervaring wil je dat ze hebben?
Solopress tafelpraters met gratis bezorging in Groot-Brittannië.
Onze Table Talkers zijn een geweldig compliment voor elk menuontwerp.

Als je al deze punten in gedachten houdt, ben je goed op weg naar een winnend menuontwerp. Het zal nieuwe klanten naar je bar of restaurant brengen en ervoor zorgen dat ze keer op keer terugkomen.