Psychologie achter de logo's van de wereld

Heb je je ooit afgevraagd waarom bepaalde kleuren synoniem zijn met specifieke merklogo's in de wereld? Waarom herkennen we onmiddellijk de gele bogen die zich in meer dan 60% van de landen wereldwijd hebben geplaatst? Het heeft allemaal te maken met psychologie. 

Voor meer informatie kan ons onderzoeksteam bij Solopress heeft honderden van de beroemdste merklogo's ter wereld geanalyseerd om de populairste kleuren binnen de grootste industrieën en de psychologie achter het gebruik ervan te onthullen.

Onze nieuwe studie onthult de kracht van kleurenpsychologie, welke kleuren de best presterende merken domineren in de voedingsmiddelen-, dranken-, financiële, tech- en mode-industrie, gecombineerd met een overzicht van de meest succesvolle merken aller tijden. 

We hebben ook gesproken met neuromarketingexpert Katie Hart, die ons wegwijs maakt in de kracht van kleur en beschrijft hoe deze psychologie onze aankoopbeslissingen beïnvloedt.

Kleurenpsychologie uitgelegd door een neuromarketingexpert

Kleurenpsychologie onderzoekt hoe verschillende kleuren mensen beïnvloeden, van hun stemmingen tot hun acties. De invloed kan worden aangetoond via het ontwerp van gebouwen tot de ontwikkeling van verschillende merklogo's. Kleurenpsychologie speelt daarom een belangrijke rol in de manier waarop we communiceren en de mensen om ons heen beïnvloeden.

Katie Hart vertelt: "Ontwikkelingen binnen de neurowetenschappen hebben ontdekt dat kleur ons onbewust beïnvloedt, wat betekent dat we ons niet echt bewust zijn van de macht die het over ons heeft.

"Verschillende golflengtes van licht brengen krachtige boodschappen over in onze hersenen, waar we geen controle over hebben. Dit is waar de ware kracht van kleur om de hoek komt kijken."

We vroegen Hart ook hoe kleurenpsychologie onze aankoopbeslissingen beïnvloedt. Ze vertelt ons dat de kleuren van merklogo's onze aankoopbeslissingen op drie manieren beïnvloeden:

  • Via ons onderbewustzijn
  • Via kleurenpsychologie
  • Uit ons evolutionaire verleden

Waarom gebruiken onze favoriete fastfoodfranchises altijd een rood merk?  

Wist je dat rood ons energie geeft en tot actie aanzet? En wist je dat blauw ons kan kalmeren en zelfs onze hartslag kan verlagen? 

Of je nu een nieuw logo voor je merk maakt of je huidige stijl wilt vernieuwen, als je deze onmisbare gegevens en deskundige analyse in overweging neemt, kun je laten zien waar je voor staat.

Fastfoodlogo's van de wereld

Rood of roze overheerst eten en drinken

De lievelingskleur van fastfood regeert onbetwist in de voedings- en drankenindustrie. Dat komt omdat rood of roze 41% van de voedingsindustrie en 29% van de drankenindustrie in beslag neemt.

Katie Hart geeft commentaar: "Kleuren met een langere golflengte, zoals rood, staan erom bekend dat ze een stimulerend effect hebben op ontvangers. Ze wekken ons op en zetten ons aan tot actie. Op sommige niveaus verhogen rode kleuren onze eetlust, hartslag en zelfs bloeddruk, waardoor we sneller handelen, impulsiever zijn en mogelijk meer eten.

"Kun je zien waarom dit zo'n populaire kleur is om te gebruiken in de voedsel- en drankenindustrie, met name fastfoodketens?"

Blue staat gemiddeld op ongeveer een kwart van de best presterende merklogo's ter wereld, met 27% in de voedingsindustrie en 24% in de drankensector.

Paars is unaniem de slechtst presterende merklogokleur in beide sectoren. Als je je begeeft in de voedingsmiddelen- of drankensector en je logo aan het ontwerpen bent, blijf dan weg van paars!

Zelfs nu de wereld groenere initiatieven en milieukeuzes ontplooit, moeten groene logo's de voedsel- en drankenindustrie nog veroveren. Deze milieuvriendelijke kleur heeft een gemiddelde van 12,5% in beide sectoren.

Waarom is financiën blauw in het gezicht?

Uit ons onderzoek is gebleken dat blauw de belangrijkste merklogokleur is in de financiële sector: 31% van de bedrijven kiest voor blauwe tinten in hun logo. Blauw wint het van rood, dat 28% van de financiële merken kiest voor hun logokleurenpalet.

Misschien is het een onverhulde zegen voor financiële medewerkers dat rood niet de overheersende kleur is in deze toch al zo bloeddrukgevoelige sector. 

Bank Barclays

Katie Hart voegde eraan toe: "Kleuren met een kortere golflengte, zoals blauw, hebben een tegenovergesteld effect als rood. Ze kalmeren ons en verminderen onze impulsieve neigingen en verlagen ook onze hartslag. 

"Deze gevoelens van veiligheid, stabiliteit en betrouwbaarheid kunnen de reden zijn waarom deze kleuren zo goed werken in de technische en financiële sectoren. In ons evolutionaire verleden werden blauwen geassocieerd met grote waterbronnen en heldere luchten. Deze zijn meestal bevorderlijk voor onze ontspanning, ons welzijn en ons gevoel van veiligheid."

Wat heeft de techindustrie zwart en blauw gemaakt?

Met een gezamenlijke waarde van ruwweg $5,2 biljoen vanaf 2021 kun je zeggen dat de tech-industrie als geheel allesbehalve gehavend en gekneusd is. Blauw en zwart domineren echter de industrie en controleren 53% van de in totaal best presterende merklogo's ter wereld. 

Blauw is een populaire keuze voor veel sociale mediaplatforms. Het is het gezicht van Facebook, LinkedIn, Twitter, Skype en Telegram en wordt gedragen door 30% van de best presterende techbedrijven.

Facebook Twitter LinkedIn

Katie Hart voegde eraan toe: "Interessant genoeg wordt de kleur blauw nu ook vaak geassocieerd met communicatie, wat kan voortkomen uit deze gevoelens van veiligheid en zekerheid.

"In feite heeft Google de specifieke kleur blauw die ze gebruiken voor hun links wanneer een zoekopdracht naar voren komt veranderd in een meer 'roodachtig' blauw. Heb je gemerkt dat het veranderd is? Nee? Nou, ze schrijven die verandering alleen al toe als bijdrage aan $200m extra advertentie-inkomsten per jaar. Per jaar! En de meeste mensen merkten niet eens bewust dat het veranderd was."

Zwart domineert 44% van logo's in de mode-industrie

Van designer couture tot goedkope prullaria, zwart blijft een vaste waarde. Calvin Klein, Dior en Boss zijn allemaal gek op zwart. Aan de meer betaalbare kant van het spectrum wordt het zwarte thema voortgezet bij Next, New Look en River Island.

In de winkelstraten houden veel modemerken het simpel, waarbij zwart 44% van de best presterende modemerklogo's ter wereld ondersteunt. 

Modemerk logo's

Katie Hart zei: "Zwart suggereert kracht, dominantie, macht en mysterie, die allemaal gewenst zijn bij hoogwaardige merken.

"Het is echter ook belangrijk om ze in hun context te zien, want bij een modemerk betekent het gebruik van zwart dat de merkidentiteit met succes kan worden gebruikt bij elk kleurenpalet dat in een bepaald seizoen trendy is. Dit is duidelijk een belangrijk voordeel voor iedereen die een lang leven wil hebben in de mode-industrie!"

Blauw is de meest succesvolle merklogokleur aller tijden

Uit ons onderzoek bleek dat 31% van de best presterende merken aller tijden blauw in hun logo hebben. Blauw wordt consequent gezien als een populaire keuze in elk van de voedings-, drank-, financiële, tech- en mode-industrieën. 

Ook rood staat hoog op de lijst van best presterende logo's. Zowel blauwe als rode tinten vormen samen een 55% aandeel van de top merklogo's die vooraan staan en die we dagelijks om ons heen zien.

De kleuren die voorkomen in de logo's van de meest succesvolle merken aller tijden:

Kleur  Percentage 
Blauw 31%
Rood/roze 24%
Zwart 15%
Geel 12%
Oranje 7%
Groen 6%
Grijs 4%
Paars 2%

 

Het is interessant dat de twee meest succesvolle kleuren zulke verschillende reacties bij ons oproepen. Het kalmerende effect van blauw, dat onze hartslag kan verlagen, staat in contrast met het vermogen van de kleur rood om ons tot actie aan te zetten terwijl het onze hartslag en bloeddruk verhoogt.

Katie Hart voegde eraan toe: "Hoe meer we ons bewust worden van de effecten van kleur op onze stemmingen en gedragingen, hoe meer we de successen achter merken als deze kunnen gaan begrijpen. 

"Rood, oranje en geel worden al jaren gebruikt om de aandacht te trekken en op te vallen in onze omgeving. Kijk bijvoorbeeld naar verkeersborden over de hele wereld!

"Daarom is het bij het vestigen van een merk niet meer dan logisch om kleuren te gebruiken waarmee we gezien worden en ons onderscheiden van de concurrentie. Deze merkkleuren worden meestal geassocieerd met gedurfd, jeugdig en zelfs een beetje ontwrichtend." 

Ons onderbewustzijn

Katie Hart zei: "We ontvangen enorme hoeveelheden informatie van onze zintuigen en slechts een deel daarvan haalt onze bewuste drempel. Daarom vallen kleuren die van nature onze onderbewuste aandacht trekken eerder op dan andere. 

"Het meeste hiervan is onbekend bij consumenten, dus we denken dat we keuzes maken op basis van bewuste kleurvoorkeuren, maar eigenlijk zijn er veel meer factoren aan het werk."  

Veel merken gebruiken de kracht van kleurenpsychologie

Katie Hart zei: "Merken die hun kleuren afstemmen op de belangrijkste emotionele gevoelens die ze willen oproepen, gebruiken de kracht van kleurwaarneming in hun voordeel. 

"De ervaring van het waarnemen van kleur kan onze fysiologische toestand, stemming en waarschijnlijkheid om te handelen veranderen en zo onze aankoopbeslissingen beïnvloeden." 

Kleurenpsychologie en ons evolutionaire verleden

Katie Hart zei: "Verschillende golflengtes van kleuren worden ontvangen door verschillende delen van ons netvlies, die op hun beurt verschillende boodschappen naar de hersenen sturen. 

"Deze boodschappen triggeren geautomatiseerde fysiologische reacties in onze systemen. Dit kan evolutionaire overlevingsvoordelen hebben gehad die ons handelen vandaag de dag nog steeds kunnen beïnvloeden."

Je ware gezicht laten zien

Kleur beïnvloedt ons leven op manieren waar we geen controle over hebben. Ons onderbewustzijn filtert licht op manieren die we nog steeds niet helemaal begrijpen!

Kijk eens naar de merken waar je regelmatig koopt. Moet je hart sneller kloppen om in actie te komen? Of geef je de voorkeur aan een rustigere omgeving waar je minder snel impulsief koopt? 

Als je deze informatie wilt gebruiken om je branding om te zetten in een gedrukt meesterwerk, kijk dan niet verder dan Solopressde meest vertrouwde Britse drukker!