FA Cup finale programma-ontwerpen door de jaren heen

De FA Cup-finale is de oudste voetbaltrofee ter wereld. Sinds 1871 heeft de magie van de beker de harten en geesten van onze natie veroverd en is het een vast onderdeel geworden van onze kalenders.

Voetbalmemorabilia, zoals Brochureszijn een belangrijk onderdeel van het jarenlange succes, de opwinding en de roem van het toernooi, met het eerste FA Cup finaleprogramma dat dateert uit 1882.

De FA Cup-finale 2023 vindt plaats op de 3rd van juni en zal de 151st tijd dat de beruchte beker is opgetild.

Onze ontwerper Oscar zette zijn creatieve hoed op en maakte een reis door de afgelopen 100 jaar, van de finale van de White Horse tot verschillende overwinningen van underdogs, om te kijken naar de ontwerpevolutie van het FA Cup-programma.

 

1923 FA Cup finale programma

Bolton Wanderers versloeg West Ham United in een wedstrijd die bekend staat als de White Horse Final. Dit was de eerste wedstrijd die op Wembley werd gespeeld en de opwinding was voelbaar toen het 125.000 zitplaatsen tellende stadion veranderde in 250.000 fans die het veld bestormden en vervolgens het veld opliepen. Billie, het paard van de politie, vocht tegen de menigte om de controle over het veld terug te krijgen, waardoor de wedstrijd een uur vertraging opliep.

 Oscar's mening:

De achtergrond van de poster bevat een mooie handgetekende afbeelding van het oude Wembley. Handgetekende afbeeldingen zijn tot op de dag van vandaag een populaire keuze in brochureontwerpen. Dit programma heeft een mooi gebruik van typografie, zeker voor die tijd. De ontwerpers hebben goed werk geleverd met het splitsen van de informatie met de oranje en witte tekst. Over het geheel genomen is het een mooi uitgebalanceerd, symmetrisch ontwerp.

 

1933 FA Cup finale programma

We springen 10 jaar vooruit naar een wedstrijd die opmerkelijk is omdat het in 1933 de eerste finale was waar nummers op de rug van de shirts van de spelers werden gezet om ze te kunnen identificeren. Everton kreeg de nummers 1-11 en Manchester City de nummers 2-22, maar met de Toffees die met een comfortabele 3-0 wonnen, hielp de identificatie de Cityzens duidelijk niet genoeg.

 Oscar's mening:

Deze versie bevat een mix van echte en geïllustreerde elementen. De twee spelers zorgen voor een geweldige compositie die er voor mij echt uitspringt. Er is een mooi gebruik van verschillende lettertypen om de informatie op te splitsen. Helaas zou je uit dit Brochure-ontwerp niet kunnen opmaken wie er in de finale heeft gespeeld, omdat het niet duidelijk is! Er zijn niet veel kleuren gebruikt in deze brochure, maar ik denk niet dat het het ontwerp te veel schaadt omdat het levendige groen de rest helpt opvallen.

 

1953 FA Cup finale programma

In de achtste finale die sinds de Tweede Wereldoorlog op Wembley werd gehouden, scoorde Stan Mortensen de eerste hattrick in het Wembley-tijdperk om Blackpool een dramatische 4-3 overwinning op Bolton te bezorgen. Wat algemeen wordt beschouwd als de Sir Stanley Matthews finale had een vertraagde aftrap vanwege Blackpool's sterverdediger, Harry Johnston, die zijn kunstgebit moest doorgeven aan de bank!

 Oscar's mening:

Er valt niet al te veel te zeggen over deze brochure, omdat het minimale ontwerp zich vooral richt op hiërarchie, wat goed werkt. Behalve marineblauw is er geen kleur gebruikt op de voorkant van de Brochure. Er is een mooie luchtfoto van Wembley, maar persoonlijk vind ik deze omslag niet interessant of memorabel.

 

FA Cup finaleprogramma 1963

Manchester United won hun eerste trofee sinds de vliegramp in München met een 3-1 overwinning op Leicester City, in een wedstrijd die algemeen wordt beschouwd als het moment waarop United werd geboren zoals we ze vandaag de dag kennen. De Busby Babes gingen de wedstrijd in als underdog, maar eindigden als overwinnaars. In schril contrast met het moderne spel kreeg de man van de wedstrijd, Paddy Crerand, een sigarettenaansteker voor zijn prestatie.

 Oscar's mening:

Het lijkt in bepaalde opzichten op het programma van het decennium daarvoor, maar ik vind dat er enkele veranderingen zijn aangebracht waardoor het voor mij veel meer opvalt. Het gebruik van minimale kleuren in rood, zwart en wit flatteert elkaar mooi. Het gebruik van kleurverlopen complimenteert de illustratie van Wembley. Het bevat een mooi gebruik van ruimte en is gemakkelijk voor het oog zodat je de informatie gemakkelijk kunt verwerken. Het is simplistisch maar goed in elkaar gezet.

 

1973 FA Cup finale programma

Sunderland versloeg Leeds United in een zwaarbevochten 1-0 overwinning en werd zo het eerste Division Two team dat de befaamde trofee in meer dan 50 jaar in de wacht sleepte. Na de beker het seizoen ervoor te hebben gewonnen, was Leeds een dominante kracht. Don Revie had een team vol internationale spelers samengesteld, die op alle fronten in Europa de uitdaging aangingen en hij had net Division One gewonnen. Dit resultaat staat echt bekend als één van de grootste schokken in de geschiedenis van FA Cup finales.

 Oscar's mening:

Wembley staat centraal in dit Brochure-ontwerp en neemt het grootste deel van de ruimte in beslag. Het is een geweldig beeld, maar ik vind dat er te veel ruimte voor is opgeofferd. Het resultaat is dat de overige informatie eruitziet alsof het er is ingepropt zonder ademruimte. Als alternatief zou de foto hoger kunnen worden uitgesneden en dan zou de tekst eronder minder geplet lijken.

 

1983 FA Cup finale programma

Na een 2-2 gelijkspel in de eerste finale versloeg Manchester United Brighton met 4-0 in de replay vijf dagen later om hun vijfde FA Cup op te eisen. Deze finale viel op door de vreselijke natte en drassige omstandigheden van het veld in Wembley. Deze nederlaag verergerde de ellende van Brighton in een dubbele klap, want ze degradeerden hetzelfde seizoen uit Division One.

 Oscar's mening:

Dit Brochure-ontwerp is erg leuk! Het gebruik van levendige kleuren en schuine tekst zorgt voor een leuke stijl. Ik moet denken aan ruilkaarten voor voetbal door de manier waarop ze kaders rond de afbeeldingen hebben gebruikt. De informatie is makkelijk te begrijpen en over het algemeen is het een goed Brochure-ontwerp. Elk onderdeel vult het totale ontwerp aan en werkt tegelijkertijd goed op zichzelf.

 

1993 FA Cup finale programma

Net als in het decennium daarvoor had Arsenal een replay en extra tijd nodig om Sheffield Wednesday met 2-1 te verslaan in de finale na een 1-1 gelijkspel in de eerste wedstrijd. Dit was de eerste keer in het Engelse voetbal dat de finalisten in zowel de FA Cup als de League Cup identiek waren. Helaas voor The Owls waren de resultaten identiek en eindigde Arsenal 1993 als tweevoudig kampioen.

 Oscar's mening:

Dit ontwerp is heel anders. Het ziet er niet uit als een klassiek voetbalbrochureontwerp. Ik vind het leuk hoe ze het logo hebben gebruikt als een repeterend patroon op de achtergrond, maar dit voelt voor mij niet als iets wat je normaal gesproken op de omslag van een sportprogramma zou zien. Ik kan de afbeelding achter de trofee nauwelijks onderscheiden omdat deze wazig lijkt. De typografie is mooi opgemaakt en makkelijk te lezen, maar ik denk dat het algehele ontwerp de magie van de FA Cup niet weet te vangen!

 

2003 FA Cup finale programma

Gespeeld in het Millenium Stadium, nu bekend als het Principality Stadium, was dit een van de zeven finales die van 2001 tot 2006 buitenshuis werden gespeeld terwijl Wembley werd gerestaureerd. Arsenal boekte een krappe 1-0 overwinning op Southampton, een overwinning die aan het begin stond van hun 49 ongeslagen wedstrijden die hen de 2003/04 Premier League opleverden zonder ook maar één wedstrijd te verliezen.

 Oscar's mening:

In deze brochure hebben ze alle informatie in het bovenste derde deel geplaatst, waardoor er in het onderste tweederde deel ruimte is voor het ontwerp. Het bovenste derde deel is erg saai met het grijze kleurblok. Helaas vind ik dat ze geen goed werk hebben geleverd met dit ontwerp en het voelt een beetje vlak aan. Omdat zowel Arsenal als Southampton rood zijn, verliest de rode achtergrond de spelers in het ontwerp. Ik heb het gevoel dat ze iets hadden kunnen toevoegen om de spelers van de achtergrond te scheiden. De trofee voelt ook aan alsof die er zomaar is neergezet zonder enige zorg.

 

2013 FA Cup finale programma

Wigan versloeg het door miljardairs gesteunde Manchester City met een kopbal in de laatste minuut in een van de grootste underdogverhalen die de magie van de Cup heeft voortgebracht. Na het winnen van hun eerste grote beker, degradeerden de Latics drie dagen later uit de Premier League. Ze werden het eerste team dat in hetzelfde seizoen de FA Cup won en degradeerde. Door deze overwinning namen ze het volgende seizoen deel aan de Europa League terwijl ze in het Championship streden.

 Oscar's mening:

Een geweldige compositie. Echt evenwichtig en strak. De typografie is klein maar leesbaar en niet te overheersend zoals eerdere brochureontwerpen. De trofee ziet er geweldig uit en valt echt op, vooral omdat dit het laatste jaar was dat dit trofee-ontwerp werd gebruikt! Ik denk dat het gebruik van geïllustreerde, futuristische lijnen helpt om de trofee in een moderne stijl te benadrukken. Over het geheel genomen is het een mooi, strak Brochure-ontwerp.

 

2023 FA Cup finale programma

Manchester United neemt het op tegen rivalen Manchester City aanstaande zaterdag. De Rode Duivels zullen wanhopig zijn om te winnen. Een overwinning zou voorkomen dat de Cityzens hun record als enige Engelse ploeg die de driedubbele Premier League, FA Cup en Champions League wonnen, evenaren.