O scurtă istorie a artei albumului

Arta albumului - The Beatles Sgt Pepper's

Săptămâna aceasta am analizat ilustrațiile clasice ale albumelor. Ce se află pe copertă vă va face sau nu să cumpărați muzică? Haideți să vedem de unde a venit ideea.

De la primele discuri vândute în 1910 și până în 1938, le primeai în nimic altceva decât un plic maro cu numele casei de discuri. În această perioadă, discurile nu erau ceva ce se putea răsfoi și erau vândute în magazinele electrice, ci trebuia să știi ce înregistrare dorești și să o ceri vânzătorului.

Coperte de album

Pentru o industrie care se bazează pe creativitate, nu a existat nimic altceva în afară de muzica de pe disc care să atragă ascultătorii. Saltul inițial a avut loc în anii 1920, când manșoanele goale au fost legate în "albume" mari, asemănătoare unor cărți, bazate pe conceptul de album foto; din nou, aceste coperte legate cu carton sau piele semănau mult mai mult cu cărțile cartonate decât albumele de astăzi.

Coperte de album

În 1938, Columbia Records a angajat Alex Steinweiss în calitate de prim director artistic, Steinweiss este cel căruia i se atribuie concepția copertei de album așa cum o cunoaștem astăzi, iar până în ultima parte a anilor 1940 multe case de discuri importante i-au urmat exemplul cu coperte de hârtie și modele originale. În cele din urmă, termenul "album" a fost folosit pentru a descrie discurile LP (long playing) de 12", care au o frecvență de 331/3 RPM și, în anii 1950, a devenit formatul standard pentru albume.

Acest concept le-a permis artiștilor să se exprime nu doar prin muzică, iar în anii '60, când industria era în plină expansiune, artiștii au putut să se exprime atât prin operele de artă, cât și prin muzică. O mișcare importantă în acest sens a fost apariția psihedeliei la mijlocul anilor '60, care a produs albume elaborate, cum ar fi "Sgt. Peppers" al trupei The Beatles, "Odessey and Oracle" al trupei The Zombies și "The Psychedelic Sounds of The 13" al trupei The Zombies.th Lifturi de etaj".

Coperte de album - Sgt. Pepper'sCoperte de album - The ZombiesCoperte de album - The 13th Floor Elevators

Pe măsură ce popularitatea compact discului a crescut și LP-ul a luat o pauză meritată spre sfârșitul anilor '80, artiști precum The Smiths au început să se definească prin utilizarea fotografiilor pe coperțile lor, fiecare dintre ele fiind departe de mainstream și oferind o vibrație underground, tulbure. În același mod, Radiohead au folosit ilustrația lui Stanley Donwood ca și copertă pentru fiecare album după debutul lor din 1992.

Coperte de album - The SmithsCoperte de album - Radiohead

În timp ce mulți încă urmează mulțimea în ceea ce privește grafica albumelor și le place să se încadreze în restul pe rafturi; alte trupe folosesc acest spațiu ca o formă de identitate, iar The White Stripes au reușit acest lucru perfect cu coperțile lor roșii, albe și negre pentru fiecare album din cariera lor.

Coperte de album - The White StripesCoperte de album - The White StripesCoperte de album - The White Stripes

1 COMENTARIU

  1. acest lucru a fost foarte util pentru mine atunci când mi-am făcut eseul pentru Album Covers. Mi-ar fi foarte util să vă rog să adăugați mai multe informații pentru a putea obține mai mult din această secțiune.

Comentariile sunt închise.