Een korte geschiedenis van albumillustraties

Albumkunst - The Beatles Sgt Pepper's

Deze week hebben we gekeken naar klassieke albumillustraties. Maakt of breekt de hoes je volgende muziekaankoop? Laten we eens kijken waar het idee vandaan komt.

Vanaf de allereerste platen die in 1910 tot 1938 werden verkocht, ontving je ze in niets meer dan een bruine envelop met de naam van de platenmaatschappij erop. In die tijd waren platen niet iets om in te snuffelen en werden ze verkocht in elektrowinkels. Het was een kwestie van weten welke plaat je wilde hebben en dat aan de verkoper vragen.

Albumhoezen

Voor een industrie die gedijt op creativiteit was er niets anders dan de muziek op de plaat zelf om luisteraars te verleiden. De eerste sprong kwam in de jaren 1920 toen lege hoezen werden ingebonden in grote, boekachtige 'albums', gebaseerd op het concept van een fotoalbum. Ook deze met karton of leer ingebonden hoezen leken veel meer op harde boeken dan de albums van tegenwoordig.

Albumhoezen

In 1938 huurde Columbia Records Alex Steinweiss Steinweiss, de allereerste art director, wordt gezien als de bedenker van de albumhoes zoals we die vandaag de dag kennen en tegen het einde van de jaren '40 volgden veel grote labels met papieren hoezen en originele ontwerpen. De term 'album' werd uiteindelijk gebruikt om de 12" LP (langspeelplaat) platen te beschrijven die op 331/3 RPM en in de jaren 1950 werd dit het standaardformaat voor albums.

Dit concept stelde artiesten in staat om zichzelf uit te drukken met meer dan alleen de muziek en met de bloeiende industrie in de jaren 1960 waren artiesten in staat om zichzelf uit te drukken door middel van hun kunstwerken en hun muziek. Een grote beweging hiervoor was de opkomst van de psychedelica in het midden van de jaren 60, die uitgebreide albumillustraties produceerde zoals The Beatles' 'Sgt. Peppers', The Zombies 'Odessey and Oracle' en 'The Psychedelic Sounds of The 13th Verdiepingsliften'.

Albumhoezen - Sgt. Pepper'sAlbumhoezen - The ZombiesAlbumhoezen - The 13th Floor Elevators

Terwijl de populariteit van de compact disc toenam en de LP een verdiende rust nam tegen het einde van de jaren 80, begonnen artiesten zoals The Smiths zichzelf te definiëren door het gebruik van fotografie op hun covers, die allemaal ver van de mainstream af stonden en een underground, duistere vibe uitstraalden. Op dezelfde manier gebruikte Radiohead na hun debuut in 1992 illustraties van Stanley Donwood als cover voor elk album.

Albumhoezen - The SmithsAlbumhoezen - Radiohead

Terwijl velen nog steeds de massa volgen op het gebied van albumillustraties en graag bij de rest op de planken willen horen, gebruiken andere bands deze ruimte als een vorm van identiteit. The White Stripes slaagden hier perfect in met hun rode, witte en zwarte covers voor elk album tijdens hun hele carrière.

Albumhoezen - The White StripesAlbumhoezen - The White StripesAlbumhoezen - The White Stripes

1 REACTIE

  1. dit was erg nuttig voor mij toen ik mijn essay voor Album Covers maakte. Ik zou je willen vragen of je wat meer informatie kunt toevoegen, zodat je meer uit deze sectie kunt halen.

Reacties zijn gesloten.