En kort historie om albumkunst

Albumkunst - The Beatles Sgt Pepper's

I denne uge har vi set på klassisk albumkunst. Vil det, der står på coveret, være afgørende for dit næste musikkøb? Lad os se på, hvor ideen kom fra.

Fra de allerførste plader, der blev solgt i 1910 og frem til 1938, modtog man dem kun i et brunt konvolutlignende omslag med navnet på pladeselskabet. På dette tidspunkt var plader ikke noget, man kunne kigge på, og de blev solgt i el-forretninger, så det handlede i høj grad om at vide, hvilken indspilning man ville have, og spørge sælgeren om det.

Albumcovers

For en branche, der lever af kreativitet, var der ikke andet end selve musikken på pladen, der kunne lokke lytterne til. Det første spring kom i 1920'erne, da tomme hylstre blev indbundet i store, boglignende "albums" baseret på konceptet med et fotoalbum, og igen lignede disse kort- eller læderindbundne omslag langt mere indbundne bøger end nutidens albums.

Albumcovers

I 1938 ansatte Columbia Records Alex Steinweiss Som den allerførste kunstchef er det Steinweiss, der krediteres for udformningen af albumcoveret, som vi kender det i dag, og i den sidste del af 1940'erne fulgte mange store pladeselskaber trop med papircovers og originale designs. Udtrykket 'album' blev til sidst brugt til at beskrive de 12" LP-plader (long playing), som spiller med 331/3 RPM og blev i 1950'erne standardformatet for album.

Dette koncept gav kunstnerne mulighed for at udtrykke sig med mere end bare musikken, og da industrien blomstrede i 1960'erne, kunne kunstnerne udtrykke sig gennem deres kunstværker såvel som deres musik. En stor bevægelse for dette var psykedeliens fremgang i midten af 60'erne, der producerede detaljeret albumkunst som The Beatles' 'Sgt. Peppers', The Zombies' 'Odessey and Oracle' og 'The Psychedelic Sounds of The 13'.th Etageelevatorer'.

Albumcovers - Sgt. Pepper'sAlbumcovers - The ZombiesAlbumcovers - The 13th Floor Elevators

Da cd'ens popularitet steg, og lp'en tog en fortjent pause i slutningen af 80'erne, begyndte kunstnere som The Smiths at definere sig selv gennem deres brug af fotografier på deres covers, som hver især lå langt fra mainstream og gav en undergrundsagtig, dyster stemning. På samme måde har Radiohead brugt illustrationer af Stanley Donwood som omslag til hvert album efter deres debut i 1992.

Albumcovers - The SmithsAlbumcovers - Radiohead

Mens mange stadig følger mængden med hensyn til albumbilleder og gerne vil passe ind med resten på hylderne, bruger andre bands denne plads som en form for identitet, og The White Stripes klarede det perfekt med deres røde, hvide og sorte omslag til hvert album i hele deres karriere.

Albumcovers - The White StripesAlbumcovers - The White StripesAlbumcovers - The White Stripes

1 KOMMENTAR

  1. Dette var meget nyttigt for mig, da jeg skrev mit essay til Album Covers. Det ville være meget nyttigt for mig at spørge dig, om du kunne tilføje nogle flere oplysninger, så du kan få mere ud af dette afsnit.

Der er lukket for kommentarer.