Solopress a compensat 100.000 kg de CO2

Imaginați-vă cât de mult ar trebui să faceți pentru a încărca 12 164 300 de smartphone-uri. Imaginați-vă poluarea a 100 de zboruri dus-întors de la Londra la New York. Sau amprenta de carbon a parcurgerii a 310.600 de kilometri cu mașina. 

Aceste activități sunt egale cu emisia a 100.000 de kilograme de dioxid de carbon, aceeași cantitate pe care Solopress a reușit să o compenseze în puțin peste un an.

Mulțumită modului în care ați îmbrățișat Gama Solopress Green, am reușit să atingem această piatră de hotar uriașă. O realizare extraordinară într-o perioadă atât de scurtă, eforturile noastre de compensare sunt o parte vitală a misiunii noastre ecologice. Acest proiect, care a început ca un puiet, este acum cu adevărat înrădăcinat.

Cele 100.000 kg de emisii de carbon pe care le-am neutralizat în puțin peste un an reprezintă echivalentul captării anuale de CO2 din 8.000 de fagi și exemplifică angajamentul nostru pentru un viitor mai verde pentru toată lumea.  

Cât reprezintă 100 000 kg de CO2? 

100.000 de kilograme este o cantitate destul de greu de înțeles, mai ales când vine vorba de CO2 gaz. 

Pentru a pune acest lucru în context, 100.000 de kilograme reprezintă masa de dioxid de carbon care ar fi produsă de: 

  • Parcurgerea a 310.600 de kilometri cu mașina ta  
  • Se efectuează 107.500 de cicluri de spălare la 60˚C  
  • Producerea a 6.000 de perechi de pantofi de alergare 
  • Producția de 8.100 de kilograme de carne de vită 
  • Topire 300m3/300.000 de litri de gheață în Arctica 
  • Declanșarea a 100 de baloane cu aer cald în același timp 

Scopul compensării emisiilor de carbon 

Abordarea amprentei noastre de carbon este importantă, deoarece este un indice critic pentru măsurarea impactului nostru asupra mediului.  

Amprenta de carbon este o expresie pe care o auzim frecvent cu referire la impactul asupra mediului. Este vorba de totalul emisiilor de carbon rezultate din producția de bunuri sau servicii specifice sau din activitățile combinate ale unei companii, gospodării sau persoane fizice.

Este un etalon util pentru companiile cu o gândire ecologică care doresc să își calculeze și să își neutralizeze emisiile prin contribuția la activități benefice care ajută la eliminarea unei cantități echivalente de CO2 din mediul înconjurător. 

Prin reducerea emisiilor de carbon, proiectele de compensare a emisiilor de carbon joacă un rol important în lupta împotriva încălzirii globale.

Compensarea emisiilor de carbon este o abordare care constă în echilibrarea cantității de dioxid de carbon pe care o eliberăm prin implementarea unor sisteme care elimină în mod activ dioxidul de carbon din aer în altă parte. 

Transformarea conceptelor în proiecte 

Neutralitatea emisiilor de carbon înseamnă că emisiile de carbon ale companiilor, proceselor sau produselor au fost calculate și compensate prin sprijinirea unor proiecte de compensare a emisiilor de carbon recunoscute la nivel internațional.  

Deoarece gazele cu efect de seră, cum ar fi CO2 sunt distribuite în mod egal odată ce sunt eliberate în atmosferă, nu este important în ce parte a globului stabilim proiecte de compensare. Prin urmare, emisiile de gaze cu efect de seră pot fi compensate într-o locație diferită de cea în care au fost generate.  

Având în vedere acest lucru, în prezent sprijinim trei proiecte de compensare din America de Sud: două în nord-estul Braziliei și unul în Nicaragua. Aceste trei proiecte de compensare combinate economisesc 795.000.000 kg de dioxid de carbon în fiecare an. În mod uimitor, 82% din această cantitate provine numai din parcurile eoliene braziliene. 

Piauí și Pernambuco: energie eoliană în Brazilia 

Energia eoliană, în statele Piauí și Pernambuco din nord-estul Braziliei, este în prezent cel mai mare proiect pe care îl sprijinim. Aici funcționează 14 centrale eoliene, care au o rată anuală uimitoare de emisii de CO2 de 650 de milioane de kilograme. 

Emisiile economisite se calculează prin măsurarea cantității de CO2 ar fi fost eliberate prin generarea aceleiași cantități de energie prin metode standard de producere a energiei.

Acest proiect are un efect preventiv asupra emisiilor de dioxid de carbon, deoarece energia curată și regenerabilă furnizată de turbinele eoliene ar fi fost altfel produsă prin arderea combustibililor fosili.  

Protejarea Pará: Conservarea pădurilor tropicale în Brazilia 

Cel de-al doilea proiect pe care îl sprijinim în nord-estul Braziliei, în regiunea Pará, abordează problema protecției pădurilor. 

Mai mult de 200.000 de acri de pădure tropicală sunt arși în fiecare zi, iar în fiecare minut se pierd 150 de acri.

Imaginați-vă că pierdeți 75 de terenuri de fotbal în fiecare minut. Acest lucru ar distruge cele 92 de echipe profesioniste de fotbal din Anglia în mai puțin de 90 de secunde!

În condițiile în care, în ultimii 50 de ani, aproximativ 17% din pădurea amazoniană a dispărut, proiectele de protecție a pădurilor, precum cel din Pará, mențin copacii înrădăcinați acolo unde le este locul, dând astfel un cartonaș roșu defrișărilor. 

Aici, defrișările comerciale sunt interzise pe o suprafață de 97.000 de hectare (970 km).2) zonă sigură. Cultivarea fructului açaí, un superaliment din ce în ce mai căutat de consumatorii occidentali, oferă comunităților locale un venit alternativ, pe lângă protejarea pădurilor lor. 

Pădurile tropicale se numără printre cele mai indispensabile resurse de mediu ale planetei noastre prin capacitatea lor de a absorbi carbonul. Prin protejarea acestei zone de pădure tropicală, proiectul Pará garantează absorbția a 108 milioane de kilograme de CO2 anual. 

Recuperarea Rio Kama: împădurire în Nicaragua 

În Nicaragua, proiectul pe care îl sprijinim se desfășoară în regiunea Rio Kama, cu scopul de a împăduri. Acesta este procesul de revigorare a unui peisaj degradat, transformându-l din nou într-o pădure tropicală înfloritoare. 

Acest proiect acoperă 2.361 de hectare, la care se adaugă 1.000 de hectare de pădure mai veche încorporată într-o zonă de conservare.

Compensarea unui volum anual de 37 de milioane de kilograme de CO2, împădurirea devine una dintre cele mai valoroase măsuri pe care le putem lua pentru a combate daunele de mediu asociate cu defrișările.  

Soluția bambusului 

Împădurirea din Rio Kama a fost realizată cu ajutorul a peste un milion de specii native de bambus gigant.  

Bambusul se bucură de o reputație pozitivă ca o cultură viabilă din punct de vedere comercial, ale cărei fibre sunt folosite într-o varietate de industrii ca alternativă ecologică la textilele artificiale, precum și la produsele din lemn.

Stâlpii de bambus sunt recoltați în mod selectiv odată ajunși la maturitate, deoarece cresc rapid și sunt regenerabili. Ca urmare, acest lucru lasă timp pentru ca alți stâlpi să se regenereze. 

Spre deosebire de tăierea copacilor, cultivarea bambusului uriaș ajută în mod real la atenuarea încălzirii globale. Prin faptul că oferă un rezervor eficient de carbon, bambusul este unul dintre cele mai durabile produse disponibile, fără defrișări. 

Parteneriat cu ClimatePartner 

Sprijinirea acestor trei proiecte presupune colaborarea noastră cu ClimatePartner, care să ofere soluții de acțiune climatică pentru să ajute întreprinderile să își neutralizeze emisiile de dioxid de carbon.

Acestea variază de la strategii de acțiune în domeniul climei la produse neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, cu sprijinul proiectelor internaționale de compensare a emisiilor de dioxid de carbon. 

Prin calcularea emisiilor de carbon rezultate din fabricarea materialelor utilizate în Gama Solopress Green, ClimatePartner garantează o contribuție echivalentă pentru proiectele din America de Sud pe care le susținem. 

ClimatePartner are în prezent aproximativ 400 de proiecte de compensare a emisiilor de carbon recunoscute la nivel internațional în întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare. Aceștia lucrează alături de 3.000 de companii din peste 35 de țări.  

Elementul uman 

Proiectele Climate Partner nu se concentrează doar pe amprenta de carbon probleme legate de acestea. De asemenea, acestea promovează dezvoltarea durabilă în cadrul comunităților prin îmbunătățirea:

  • Accesul la apă potabilă curată
  • Extinderea infrastructurii
  • Crearea de locuri de muncă pentru populația locală
  • Conservarea biodiversității.

Împreună, acestea îmbunătățesc economiile locale și creează un viitor mai sănătos și mai verde pentru țările în curs de dezvoltare. 

O consecință pozitivă a proiectelor de compensare a emisiilor de dioxid de carbon în țările în curs de dezvoltare este că transferul de tehnologie permite comunităților să ocolească tehnologiile învechite și dăunătoare și să treacă direct la tehnologii eficiente, moderne și mai prietenoase cu mediul.  

Aprovizionare responsabilă, livrare sustenabilă 

Fiind o companie de tipărire, cea mai mare parte a producției noastre se realizează prin intermediul hârtiei. Prin urmare, folosim materiale reciclabile ori de câte ori este posibil, pentru a ne reduce la minimum amprenta de carbon. 

Ori de câte ori este posibil, folosim hârtie stocuri ale căror materii prime sunt garantate ca fiind de origine durabilă.

Am fost printre primele tipografii comerciale care au adoptat cerneluri pe bază de legume ca alternativă la cernelurile pe bază de petrol. 

Verde prin natură 

Toate operațiunile noastre sunt alimentate cu energie electrică provenită din 100% surse regenerabile.

Datorită sprijinului dumneavoastră pentru gama noastră ecologică, am fost certificați la nivel internațional. Acest lucru a fost făcut de către cel mai mare dezvoltator și acreditor de standarde internaționale din lume, ISO, Organizația Internațională pentru Standardizare. 

Depășind chiar și standardele noastre înalte de mediu, sistemul de Gama Solopress Green este o selecție de produse ecologice realizate din materiale reciclate în întregime, cu o amprentă de carbon zero.  

Să punem în practică ceea ce predicăm 

În Regatul Unit, doar 8% dintre întreprinderi susțin că sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Potrivit YouGov, 46% din întreprinderile britanice intenționează să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, în timp ce 31% nu aspiră deloc să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.  

Suntem mândri că putem să ne susținem poziția ecologică prin acțiuni concrete și să ne prezentăm în mod justificat ca o afacere conștientă de mediu, nu doar ca o companie de tip "box ticker".

Mai mult decât atât, suntem mândri că, investind în proiecte în țările în curs de dezvoltare, ajutăm comunitățile din Brazilia și Nicaragua să se dezvolte și le asigurăm securitatea pe termen lung a locuințelor și a mijloacelor de trai prin conservare și împădurire.