Compensarea emisiilor de dioxid de carbon și reciclarea: care este diferența?

Auzim în mod constant despre compensarea emisiilor de carbon și despre reciclare.

Prin ceața poluată, compensarea emisiilor de dioxid de carbon pare să fi înlocuit reciclarea ca fiind Everestul vieții ecologice.

Este compensarea doar o schemă de spălare a imaginii publice a marilor întreprinderi?

În plus, ca întreprindere și ca client, care ar trebui să fie prioritatea noastră?

Reciclarea - un lucru de domeniul trecutului?

Reciclarea este o metodă de creare de noi produse din materiale care, altfel, ar fi fost aruncate la gunoi. Aceasta nu este în niciun caz o invenție nouă.

Încă din preistorie, uneltele rupte erau refolosite atunci când materialele erau rare.

Reciclarea a fost observată în civilizația modernă încă de la 9th secolul al Japoniei dar impactul dăunător pe care deșeurile îl au asupra întregii vieți de pe Pământ nu a fost înțeles cu adevărat până acum.

Metodele moderne de reciclare au făcut ca acest proces să fie de nerecunoscut de la originile sale umile.

Cu mai multe oportunități de reciclare decât oricând, de ce se reciclează doar 9% din deșeurile umane?

De la materiale plastice la telefoane, de la sticlă la deșeuri organice: există foarte puține lucruri care nu pot fi eliminate într-un mod responsabil.

Cu toate acestea, în ciuda acestei conștientizări fără precedent a necesității de a recicla, se pare că rasa umană nu reușește să își urmeze propriul sfat.

Un studiu recent a arătat că, din toate deșeurile de plastic produse de oameni, 79% ajung în depozitele de deșeuri sau în mediul natural, 12% sunt arse și, după cum s-a menționat anterior, doar 9% sunt reciclate.

Reciclarea poate împiedica aruncarea a milioane de tone de materiale în depozitele de deșeuri. O groapă de gunoi este echivalentul ascunderii problemei sub preș: îngroparea și îngrămădirea unor cantități monstruoase de gunoi nu face decât să mute problema, fără a o face să dispară.

Pe de altă parte, reciclarea aduce beneficii enorme societății, în mai multe moduri decât v-ați putea imagina.

Reciclarea: Binele, răul și gropile de gunoi

Conservarea energiei este cel mai mare beneficiu de mediu al reciclării.

Acest lucru se datorează faptului că se economisesc volume uriașe de energie prin reutilizarea unui produs, în comparație cu poluarea cauzată de transformarea resurselor naturale și a materiilor prime în produse noi.

Alte beneficii ale reciclării includ:

 • Reducerea poluării aerului și a apei
 • Reducerea gazelor cu efect de seră
 • Conservarea resurselor naturale
 • Terenuri împădurite și spații deschise mai mari
 • Mai puține deșeuri și mai multe peisaje naturale și habitate ale vieții sălbatice mai intacte

Cu toate acestea, contaminarea este cel mai mare dezavantaj al reciclării.

Este cauzată de noi, consumatorii.

În egală măsură, acest lucru ar trebui să însemne că este o problemă pe care o putem anula.

Oamenii cu cele mai bune intenții pot amesteca accidental deșeuri nereciclabile cu deșeuri de unică folosință, ceea ce înseamnă că un întreg lot de deșeuri reciclabile poate fi contaminat și, prin urmare, inutilizabil.

După cum am discutat în Ghidul final pentru reciclarea hârtiei, o cutie de pizza la pachet folosită poate strica reciclarea hârtiei și a cartonului pentru o săptămână.

Contaminarea are mai multe cauze:

 • Educație minimă cu privire la ceea ce poate fi reciclat
 • Diferite zone care pot recicla lucruri diferite
 • Reciclarea articolelor periculoase: ace, scutece și pesticide
 • Deșeurile alimentare și lichide nu sunt curățate
 • Produse care nu ar trebui reciclate: pungi de plastic etc.

În medie, 25% de reciclare este contaminată. Așadar, fiecare din patru obiecte reciclate nu este util și este automat aruncat la groapa de gunoi.

Efectele reciclării contaminate:

 • Poate trimite direct la groapa de gunoi produse care ar fi putut fi refolosite.
 • Separarea deșeurilor contaminate necesită mai mult timp, ceea ce face ca reciclarea să fie o procedură mai costisitoare.
 • Contaminarea poate perturba sau chiar strica utilajele, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a le repara, ceea ce face ca reciclarea să fie mai costisitoare.
 • Deșeurile periculoase pot expune lucrătorii la condiții de muncă periculoase

Din nefericire, reciclarea modernă a devenit un termen îndulcit pentru călătoria pe care majoritatea plasticului o face către destinația sa de vacanță: un depozit de deșeuri.

Neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon - Nu stați pe baricade

Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon a ieșit în evidență în 2006, când a fost declarat cuvântul favorit al Dicționarului Oxford din SUA.

Produsele sau serviciile caracterizate ca fiind neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon nu au ca rezultat nicio emisie netă de CO2 în atmosferă.

Pentru a fi etichetat ca fiind neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, un produs sau un serviciu trebuie să facă unul dintre cele două lucruri:

 • Nu necesită carbon pentru a fi produse

OR

 • Compensarea tuturor emisiilor de carbon eliberate în timpul duratei sale de viață în proiecte de compensare

Compensarea este o modalitate de a plăti alte persoane pentru a reduce emisiile sau a absorbi CO2 pentru a compensa propriile emisii și pentru a vă reduce amprenta de carbon.

Plantarea de copaci, construirea de parcuri eoliene și curățarea oceanelor de plastic sunt tipuri comune de proiecte de compensare.

Gândiți-vă la compensarea emisiilor de dioxid de carbon ca la o bancă căreia îi plătiți datoriile.

Totuși, în loc de datorii, plătești orice cantitate de carbon pe care o produci prin compensarea acesteia în altă parte, printr-un proiect de compensare, cum ar fi cele pe care le susținem în Brazilia și Nicaragua.

Compensarea emisiilor de dioxid de carbon va absorbi cantități uriașe de CO2 pe care noi, oamenii, le producem și le va împiedica să ajungă în atmosfera noastră.

Se încălzește

Cele mai multe produse trec de la recoltare la linia de producție, până la capătul liniei: clientul prin intermediul serviciului de livrare.

Multe companii se străduiesc să mențină toate aceste etape de producție neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Acesta este motivul pentru care proiectele de compensare a emisiilor de dioxid de carbon au cunoscut o ascensiune fulminantă.

Ideea este că, pentru toate gazele cu efect de seră emise ca urmare a fabricării unui produs, o cantitate echivalentă de CO2 va fi reabsorbită datorită produselor de compensare a emisiilor de carbon. În mod ideal, această reabsorbție va fi realizată în timpul duratei de viață a produsului respectiv.

Presiunea tot mai mare la nivel mondial pentru a găsi soluții pentru a remedia, încetini și anula schimbările climatice a făcut, fără îndoială, ca compensarea să devină mai repede proeminentă.

După Acordul de la Paris și COP26, se așteaptă ca toți participanții să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon pentru a împiedica creșterea temperaturii globului cu +1,5°C.

Liderii mondiali se străduiesc acum să îndeplinească obiectivele naționale și internaționale stabilite pentru a preveni atingerea unei temperaturi de +1,5°C.

În liga neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon au fost promise câteva mișcări majore pentru a preveni acest lucru:

 • Planul guvernului britanic prevede ca Marea Britanie să ajungă la zero emisii nete până în 2050.
 • Marea Britanie a interzis producția și vânzarea de mașini diesel noi până în 2030
 • ONU și-a luat un angajament de zero emisii nete până în 2050

Acest angajament net-zero al ONU vine în contextul în care cercetările arată că 68% din emisiile globale provin din cele zece țări cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.

În mod uimitor, 46% din totalul emisiilor globale provin din doar trei locuri:

 • China
 • Statele Unite ale Americii
 • Uniunea Europeană

Cu toate acestea, unele companii iau lucrurile în considerare.

Apple pretinde că este gestionată pe baza unui sistem neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Până în 2030, Apple dorește ca fiecare dispozitiv pe care îl vinde să aibă un impact net zero asupra climei.

Google susține deja că are un impact net zero asupra climei, prin utilizarea compensării emisiilor de carbon.

Compensarea păcii

Compensarea emisiilor de dioxid de carbon a fost caracterizată de Greenpeace ca fiind o spălare ecologică a întreprinderilor.

Aceștia susțin că producătorii de combustibili fosili, precum BP și Shell, precum și aeroporturi precum Heathrow și companii aeriene precum EasyJet, folosesc compensarea mai mult ca pe o cascadorie de PR decât ca pe ceva de substanță.

Dacă nu își reduc emisiile exorbitante și impactul asupra mediului, eforturile lor de compensare vor avea mai puțină putere în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Proiectele sunt în mare parte localizate în țările în curs de dezvoltare.

Realizarea de proiecte de compensare în comunități mai puțin norocoase are o listă vastă de beneficii pentru toți cei implicați.

Proiectele de compensare oferă locuri de muncă în comunitățile locale, ceea ce îmbunătățește economia. Acestea îmbunătățesc resursele vitale, cum ar fi accesul la apă potabilă curată.

De asemenea, acestea se extind asupra infrastructurilor locale și conservă biodiversitatea.

Parcuri eoliene, precum cel pe care îl susținem în Brazilia, compensează anual sute de milioane de emisii de CO2. De asemenea, acestea contribuie la alimentarea cu energie electrică a unor zone mari și sprijină mai mult decât comunitatea locală.

Eforturile de compensare ale Solopress

Aici, la Solopress, tocmai ne-am depășit obiectivul de a compensa 100.000 kg de CO2 în puțin peste un an. Acest obiectiv a fost atins prin colaborarea cu ClimatePartner în cadrul a trei proiecte separate de compensare a emisiilor de carbon pe care le susținem.

Nu am fi putut face acest lucru fără sprijinul dumneavoastră în achiziționarea de produse de la Gama Solopress Green.

Suntem mândri să dovedim că nu suntem doar niște bife de cutie verde. Toate produsele, de la pliante la cărți de vizită și cărți poștale, sunt obținute, fabricate și livrate pe baza unei promisiuni de neutralitate a emisiilor de carbon.

Întreaga noastră activitate este alimentată cu electricitate regenerabilă 100%, prin parteneriatul nostru cu TotalEnergies Gas.

Prin reducerea consumului de dioxid de carbon și prin compensarea emisiilor de dioxid de carbon pe care le produc, pot oferi un serviciu de livrare complet neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Luminile albastre și sirenele care sună

Reciclarea este un mod important de a limita daunele pe care le provocăm oceanelor și habitatelor verzi.

Reducerea cantității de deșeuri va contribui la conservarea acestor medii diverse și le va permite să absoarbă carbonul la potențialul lor maxim.

Compensarea emisiilor de dioxid de carbon este modalitatea prin care vom atenua schimbările climatice, alături de o reducere globală a emisiilor noastre.

Timpul este esențial pentru a preveni o creștere globală a temperaturii, așa că nu există nici una, nici alta.

Trebuie să rezolvăm ambele probleme cu luminile albastre aprinse și sirenele în funcțiune.

Compensarea este un pas pozitiv pentru a ne corecta impactul asupra schimbărilor climatice, însă reducerea comportamentelor noastre dăunătoare este singurul răspuns pe termen lung pe care Pământul dorește să îl vadă.