Ontwerpen voor toegankelijkheid: hoe we door experts goedgekeurde sjablonen maakten

Toegankelijke afdruksjablonen

Toegankelijkheid van ontwerpen is een groot probleem. Miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben problemen met het lezen van gedrukt materiaal, zoals posters en folders.

Maar veel bedrijven negeren de kwestie van ontwerpen voor toegankelijkheid. Onze recent onderzoek 56% van de bedrijven houdt geen rekening met toegankelijkheidsbehoeften die samenhangen met aandoeningen zoals dyslexie, kleurenblindheid en beginnende dementie. Veel bedrijven maken drukwerk dat informatie geeft op een manier die veel mensen niet begrijpen. mensen kunnen het niet begrijpen.

Bij Solopress willen we dat veranderen. We hebben een reeks toegankelijke ontwerpsjablonen waarmee je drukwerk kunt maken dat door meer mensen kan worden gelezen en begrepen.

We hebben deze sjablonen gemaakt:

Onze sjablonen zijn toegevoegd aan de Verzekerde classificatie door de Britse dyslexieverenigingals erkenning voor hun toegankelijkheid voor mensen met dyslexie. Lees hoe we de sjablonen hebben gemaakt.

Helen Boden, CEO van de Britse Dyslexie Vereniging, zei: "Deze ontwerpen maken deel uit van ons Assured programma, waarmee we laten zien dat ze werken voor mensen met dyslexie. We hopen dat mensen die ze gebruiken zullen zien dat een dyslexievriendelijk ontwerp eenvoudig is en de inhoud voor iedereen makkelijker te gebruiken maakt."

 

Wat is toegankelijk ontwerp?

Drukwerk waarvan wordt gezegd dat het een "toegankelijk ontwerp" heeft, is gemaakt met kleuren, lettertypen en lay-outs die door een veel breder publiek kunnen worden gelezen. Hieronder vallen met name mensen die leven met:

 • Dyslexie - Naar schatting 6,6 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk leven met verschillende ernst van dyslexie, volgens de NHS.
 • Kleurenblindheid - 3 miljoen mensen zijn kleurenblind in het Verenigd Koninkrijk.
 • Visuele beperkingen - 2 miljoen mensen leven met visuele beperkingen die hun dagelijks leven beïnvloeden.
 • Vroege dementie - 850.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk leven momenteel met dementie.
 • Verwante stoornissen (ADHD/geheugenproblemen)
 • Basisvaardigheden - hebben naar schatting 8,7 miljoen mensen in het VK literaire basiskwesties.

Ontwerpen voor toegankelijkheid - tips en uitdagingen

Bij het ontwerpen van onze sjablonen hebben we een aantal waardevolle lessen geleerd. Hier zijn de beste tips om te volgen bij het maken van een toegankelijk ontwerp.

Visuele hiërarchieën gebruiken voor lay-out

Visuele hiërarchieën zijn een uitstekende manier om je lezer door de poster of het pamflet te leiden. Op onze A3-postersjabloonWe raden een duidelijke titel aan, in een groot lettertype, die vanaf 15 meter zichtbaar moet zijn. De rest van de tekst moet in een kleiner lettertype - niet minder dan 24pt. Voor een folder of brochure is een kleiner lettertype van ongeveer 14pt geschikt. Duidelijke en beschrijvende koppen uitleg over de inhoud van elke sectie.

Inhoud structureren voor de scanlezer

 • Alle inhoud moet links uitgelijndvolgens richtlijnen van de overheid. Dit geeft je 'maximale leesbaarheid'.
 • De berichtgeving moet vooraan staan met de belangrijkste woorden.
 • Inhoud moet goed uit elkaar staan en kunnen ademen - gebruik korte alinea's met witruimte ertussen om Vermijd blokken tekst.
 • Zorg voor duidelijke en leesbare lettertypes. Geef de voorkeur aan schreefloze lettertypes en vermijd cursief.
 • Gebruik opsommingstekens om de belangrijkste functies of een stapsgewijs proces te beschrijven.
 • Zet zwarte tekst op een witte achtergrond om leesbaarheid te garanderen.

Schrijf in eenvoudig, duidelijk Engels

De inhoud - de feitelijke woorden op de poster - zijn net zo belangrijk als het ontwerp. We noemen dit content design. Schrijven in eenvoudig Engels is een van de gemakkelijkste manieren om de toegankelijkheid van je poster te vergroten. Favoriet korte woorden boven lange woorden en gebruik eenvoudige woorden in plaats van ingewikkelde. Maak je zinnen niet te vol - de toegankelijkheidsrichtlijnen van de overheid raden 10 tot 15 woorden per zin aan. Verwijder overbodige woorden of lege zinnen uit je tekst. Verklaar jargon op een manier die het relevant maakt voor de lezer. Onthoud dat de gemiddelde leesleeftijd in het VK is ongeveer 11 jaar oud.

 

Voor welke uitdagingen stonden we?

Toen we begonnen met het ontwerpen van onze toegankelijkheidssjablonen, kwamen we verschillende uitdagingen tegen. Dit is hoe we creatief denken hebben gebruikt om ze te overwinnen.

Tekst plaatsen en omgaan met lege ruimte

We wilden de richtlijnen van de overheid en de British Dyslexia Association volgen om links uitgelijnde tekst te maken. We realiseerden ons dat dit problemen kon veroorzaken met de lay-out, met overtollige lege ruimte en uitlijning met afbeeldingen potentiële problemen.

Lege ruimte aan de rechterkant van het ontwerp kan worden opgevuld met afbeeldingen of beeldmateriaal. Dit kan een poster opfleuren, op voorwaarde dat het de leesbaarheid van de tekst niet in de weg staat.

Merkkleuren en kleurcontrastverhouding

Hoe de ene kleur eruitziet tegen een andere kleur wordt contrast genoemd - en er zijn minimumnormen voor kleurcontrast bij het ontwerpen voor toegankelijkheid. 4,5:1 is de minimale contrastverhouding volgens de Web Content Accessibility Guidelines. Dit zorgt ervoor dat tekst zichtbaar is tegen de achtergrond.

Dit kan moeilijk zijn als je met merkkleuren werkt. Beperk het gebruik van merkkleuren die niet voldoen aan de contrastverhouding tot illustratieve afbeeldingen die geen verband houden met de tekst. In onze sjabloon voor visitekaartjes hebben we bijvoorbeeld aanbevolen om begeleidende afbeeldingen aan de zijkant van een kaart toe te voegen om lege ruimte op te vullen en herkenbare merkkleuren en pictogrammen te gebruiken.

De juiste lettertypes vinden als je beperkt bent tot schreefloze lettertypes

Volgens de BDA behoren schreefloze lettertypes, lettertypes zonder uitschuiffuncties, tot de meest leesbare lettertypes voor mensen met dyslexie, omdat ze een minder drukke lay-out hebben. Richtlijnen van de overheid adviseren je ook om de voorkeur te geven aan een 'eenvoudig lettertype dat letters uit elkaar plaatst'. Wij adviseren de voorkeur te geven aan schreefloze lettertypes zoals:

 • Helvetica
 • Verdana
 • Arial

Schreefletters zijn de extra lijnen of krommingen die worden toegevoegd aan de hoofdtekst van een letter. Het feit dat je beperkt bent tot schreefloze lettertypes hoeft je creativiteit niet in de weg te staan. Door designaccenten toe te voegen aan gebieden die geen tekst bevatten, kun je een eenvoudig lettertype verbeteren - zonder de leesbaarheid te beïnvloeden.

 

Welke bronnen hebben we gebruikt?

Om de sjablonen te maken, hebben we onze eigen kennis en ervaring gecombineerd met de nieuwste richtlijnen voor ontwerptoegankelijkheid uit betrouwbare bronnen, zoals de British Dyslexia Association (BDA) en richtlijnen van de overheid voor het maken van toegankelijke gedrukte publicaties.

De British Dyslexia Association is een Britse organisatie die een platform biedt voor mensen met dyslexie. Ze heeft een dyslexievriendelijke stijlgids waarin duidelijk de ontwerptechnieken worden beschreven om drukwerk leesbaar te maken voor mensen met dyslexie. We gebruikten ook richtlijnen van de Sensory Trust - die plaatsen toegankelijker wil maken.

 

Belangrijkste ontwerprichtlijnen voor toegankelijkheid

 • Focus op de gebruiker. Het beste ontwerp is gebruikersgericht. Dat betekent dat je, voordat je begint met ontwerpen, tijd besteedt aan het begrijpen van je publiek en de uitdagingen waar zij voor staan. Gebruikersgerichte inhoud identificeert de informatie die mensen uit je ontwerp moeten halen en stelt die centraal. Denk na over wat zij nodig hebben en ontwerp vanuit hun standpunt.
 • Houd het eenvoudig. Maak dingen niet te ingewikkeld. Gebruik goed leesbare schreefloze lettertypes om een duidelijke en onmiskenbare boodschap over te brengen. Schrijf in gewoon Engels en presenteer dingen met duidelijke visuele hiërarchieën. Wees niet bang voor witruimte - en gebruik afbeeldingen en illustraties om deze leegtes op te vullen.

Begin met ontwerpen voor toegankelijkheid met Solopress. Onze posters kunnen worden aangepast met eenvoudig te lezen tekst en illustraties om ze geschikt te maken voor een breder publiek.

Ontwerp je toegankelijke drukwerk met behulp van onze ontwerpsjablonen.

A3 Poster (klik om te vergroten)

Solopress A3 Poster Toegankelijkheidsrichtlijnen

A5 folder (klik om te vergroten)

Solopress A5 folder Richtlijnen toegankelijkheid

Visitekaartje (klik om te vergroten)

Solopress Richtlijnen voor toegankelijkheid van visitekaartjes