Britse bedrijven 'negeren toegankelijkheid in drukwerkontwerp'

We hebben bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gevraagd of ze bij het maken van drukwerk rekening houden met de toegankelijkheid van het ontwerp - en uit de resultaten blijkt dat meer bedrijven de toegankelijkheid negeren dan dat ze er rekening mee houden.

Meer dan de helft (56%) van de bedrijven houdt geen rekening met toegankelijkheidsbehoeften gerelateerd aan aandoeningen zoals dyslexie, kleurenblindheid en vroege dementie - volgens ons onderzoek onder 622 bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. 

Dit betekent dat meer dan de helft van al het gedrukte marketingmateriaal door Britse bedrijven erkennen de toegankelijkheidsbehoeften niet van miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk. 

Maar het is niet alleen maar slecht nieuws voor toegankelijk ontwerp. Uit ons onderzoek blijkt dat 44% van de bedrijven ten minste één toegankelijkheidsaspect in overweging neemt bij het maken van gedrukte ontwerpen. En 60% van de bedrijven vindt dat ze rekening moeten houden met toegankelijkheidskwesties.

Naar aanleiding van de bevindingen hebben we samen met bruikbaarheidsexperts een reeks toegankelijk ontwerp sjablonen - gelanceerd om samen te vallen met de Dyslexia Awareness Week 2019 (7-13 oktober). 

Onze directeur Simon Cooper zegt dat er "meer voorlichting nodig is" om de kwestie van toegankelijkheid in ontwerpen te benadrukken.

 

Het probleem met toegankelijkheid

Tot 21 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk leven momenteel met visuele, cognitieve of leerproblemen. Hieronder vallen mensen met aandoeningen zoals dyslexie en mensen met basisvaardigheden.

Er bestaan overheidsrichtlijnen die de beste praktijken beschrijven voor toegankelijk drukwerk maken. Deze richtlijnen doen aanbevelingen, zoals de minimale lettergrootte, voor het ontwerpen voor mensen met toegankelijkheidsproblemen. Organisaties zoals de British Dyslexia Association publiceren ook richtlijnen voor toegankelijkheidsontwerp.

Toch houdt 56% van de bedrijven geen rekening met toegankelijkheidsaspecten:

 • Dyslexie - naar schatting 6,6 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk lijden aan verschillende vormen van dyslexie, volgens de NHS.
 • Kleurenblindheid - 3 miljoen mensen zijn kleurenblind in het Verenigd Koninkrijk. Visuele beperkingen2 miljoen mensen leven met visuele beperkingen die hun dagelijks leven beïnvloeden.
 • Vroege dementie - 850.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk leven momenteel met dementie.
 • Verwante stoornissen (ADHD/geheugenproblemen)
 • Basisvaardigheden - naar schatting hebben 8,7 miljoen mensen in het VK literaire basiskwesties.

Waarom bedrijven toegankelijkheid negeren

Op de vraag waarom hun bedrijf geen rekening heeft gehouden met kwesties rond toegankelijk ontwerpDe antwoorden van de respondenten varieerden van tijdgebrek tot doelgroep. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) zei dat ze denk er gewoon niet aan. We hebben nog een aantal redenen opgesomd op basis van onze bevindingen:

 • 1% zei dat het te veel tijd en geld kost
 • 43% zei dat die bevolkingsgroepen niet onze doelgroep zijn / geen groot deel van ons klantenbestand vormen 
 • 9% zei dat ik niemand ken in die demografie

Uit ons onderzoek bleek dat marketingmanagers het vaakst toegankelijkheid over het hoofd zien. Ongeveer tweederde (62%) zegt geen rekening te houden met mensen met toegankelijkheidsbehoeften voordat ze ontwerpen goedkeuren.

 

Bedrijven die een verschil maken

Hoewel veel bedrijven geen aandacht besteden aan toegankelijkheid, zijn er ook veel bedrijven die dat wel doen. Uit ons onderzoek bleek dat twee vijfde van de bedrijven (44%) rekening houdt met toegankelijkheidsbehoeften bij het ontwerpen van drukwerk. 

Op de vraag waarom ze deze veranderingen doorvoeren, zegt bijna driekwart van de bedrijven dat ze zoveel mogelijk mensen willen bereiken met hun drukwerk zoals posters, flyers en folders.

 

Top vijf redenen voor bedrijven om toegankelijkheid te overwegen

 1. Ze willen dat hun materialen zo toegankelijk mogelijk zijn - 72%
 2. Ze hebben vrienden/familie die met deze problemen te maken hebben - 28%
 3. Ze geloven dat hun doelgroep met deze problemen te maken heeft - 28%
 4. Ze willen gezien worden als een vooruitstrevend bedrijf - 27%
 5. Ze zijn persoonlijk betrokken bij een van deze kwesties - 13%

Dit komt op een moment dat het ontwerpen van toegankelijkheid een actueel onderwerp is. Nu mensen steeds meer gebruik maken van online diensten, zijn organisaties zoals de Digitale overheidsdienst (GDS) hebben openbare diensten online gebracht, met een focus op het creëren van inhoud die voldoet aan de behoeften van de gebruiker.

 

Met welke kwesties houden bedrijven rekening?

Van de bedrijven die rekening houden met toegankelijkheidsaspecten, wordt het meest rekening gehouden met basisvaardigheden als lezen en schrijven (60%). Kleurenblindheid (50%) en dyslexie (42%) komen op de tweede en derde plaats.

Betaalbaarheid van toegankelijkheid: De mythe ontkrachten

Een klein aantal respondenten toonde zich bezorgd over de kosten en de tijd die nodig zijn om een toegankelijk ontwerp te maken. Maar onder bedrijven die al ontwerpen voor toegankelijkheid60% zei dat het hen geen extra geld kost om op deze manier te ontwerpen. We ontdekten dat het maken van toegankelijke prints in 70% van de projecten minder dan £100 kost.

 

Een toegankelijk ontwerp maken

Onze ontwerpsjablonen laten zien hoe je toegankelijke visitekaartjes, flyers en posters maakt. We hebben de sjablonen gemaakt met behulp van de richtlijnen voor bruikbaarheid van de overheid en informatie van de British Dyslexia Association (BDA). De BDA heeft ons de 'Assured' status toegekend - waarmee onze ontwerpsjablonen worden erkend als:

 • Effectieve ondersteuning voor mensen met dyslexie
 • Ontwikkeld op basis van gevestigde wetenschap
 • Onze claims weerspiegelen nauwkeurig wat de gebruiker verwacht

Daarnaast staan ze ook vermeld op de website van de British Dyslexia Association.

Ontwerp je toegankelijke drukwerk met behulp van onze ontwerpsjablonen. Lees hier meer.

2 REACTIES

 1. Echt een goed stuk, dank je. Als een iets volwassener (!) ontwerper vind ik het vanzelfsprekend om rekening te houden met leeftijdsgerelateerde (bijvoorbeeld) beperkingen bij het werken, en ik heb moeite om het denkproces achter sommige moderne grafische ontwerpen die ik zie te begrijpen. Ik wijt het voornamelijk aan luiheid of een gebrek aan goede training, en het aanpassen aan 'mobiele' schermvereisten helpt ook niet. Jouw stuk laat het verschil zien dat een beetje nadenken kan maken, vooral nu ongetrainde online ontwerpstijlen binnensluipen in gedrukte afbeeldingen en copywritingstijlen.

  • Bedankt voor je commentaar, Mick. Je woorden weerspiegelen veel van wat wij vinden van toegankelijkheid in drukwerk. Het goede nieuws is dat er maar weinig tijd en investeringen nodig zijn om substantiële verbeteringen aan te brengen. Bewustwording is de sleutel!

Reacties zijn gesloten.