Britiske virksomheder 'ignorerer tilgængelighed i printdesign'

Vi har spurgt britiske virksomheder, om de overvejer designtilgængelighed, når de laver tryksager - og resultaterne viser, at flere virksomheder ignorerer tilgængelighed sammenlignet med dem, der overvejer det.

Mere end halvdelen (56%) af virksomhederne undlader at tage hensyn til behov for tilgængelighed relateret til tilstande som ordblindhed, farveblindhed og tidlig demens - ifølge vores undersøgelse af 622 britiske virksomheder. 

Det betyder, at over halvdelen af alt trykt marketingmateriale fra britiske Virksomheder anerkender ikke tilgængelighedsbehov af millioner af mennesker i Storbritannien. 

Men det er ikke kun dårlige nyheder for tilgængeligt design. Vores undersøgelser viser, at 44% af virksomhederne overvejer mindst ét tilgængelighedsspørgsmål, når de laver trykte designs. Og 60% af virksomhederne mener, at de bør tage hensyn til tilgængelighedsspørgsmål.

Som reaktion på resultaterne har vi arbejdet med usability-eksperter for at skabe et sæt af tilgængeligt design skabeloner - lanceret i forbindelse med Dyslexia Awareness Week 2019 (7.-13. oktober). 

Vores administrerende direktør Simon Cooper siger, at "der er brug for mere uddannelse" for at sætte fokus på spørgsmålet om tilgængelighed i design.

 

Problemet med tilgængelighed

Op mod 21 millioner mennesker i Storbritannien lever i dag med visuelle, kognitive eller indlæringsmæssige udfordringer. Det omfatter mennesker med lidelser som dysleksi og mennesker med grundlæggende læse- og skrivevanskeligheder.

Der findes statslige retningslinjer, der beskriver bedste praksis for skabe tilgængelige trykte materialer. Disse retningslinjer indeholder anbefalinger, som f.eks. minimum skriftstørrelse, til design for mennesker med tilgængelighedsproblemer. Organisationer som British Dyslexia Association udgiver også vejledning i tilgængelighedsdesign.

Alligevel undlader 56% af virksomhederne at tage hensyn til tilgængelighedsproblemer i forbindelse med:

 • Ordblindhed - et skøn 6,6 millioner mennesker i Storbritannien lider af forskellige grader af ordblindhed, ifølge NHS.
 • Farveblindhed - 3 millioner mennesker er farveblind i Storbritannien. Synshandicap2 millioner mennesker lever med synshandicap som påvirker deres daglige liv.
 • Tidlig demens - 850.000 mennesker i Storbritannien lever i øjeblikket med Demens.
 • Relaterede lidelser (ADHD/hukommelsesproblemer)
 • Grundlæggende læse- og skrivevanskeligheder - det anslås, at 8,7 millioner mennesker i Storbritannien har grundlæggende litterære spørgsmål.

Hvorfor virksomheder ignorerer tilgængelighed

Når de bliver spurgt, hvorfor deres virksomhed ikke har taget hensyn til spørgsmål omkring tilgængeligt designDe adspurgte gav varierede svar - lige fra tidsbegrænsninger til målgruppe. Næsten halvdelen af de adspurgte (46%) sagde, at de Du skal bare ikke tænke på det. Vi har listet nogle yderligere grunde fra vores resultater:

 • 1% sagde, at det tager for meget tid og penge
 • 43% sagde, at disse demografiske grupper ikke er vores målgruppe / ikke udgør en stor del af vores kundebase 
 • 9% Jeg sagde, at jeg ikke kender nogen i den demografi.

Vores undersøgelse viste, at marketingchefer er dem, der er mest tilbøjelige til at overse tilgængelighed. Omkring to tredjedele (62%) sagde, at de ikke tager hensyn til personer med tilgængelighedsbehov, før de godkender design.

 

Virksomheder, der gør en forskel

Selv om mange virksomheder ikke fokuserer på tilgængelighed, er der mange, der gør det. Vores undersøgelse viste, at to femtedele af virksomhederne (44%) overvejer tilgængelighedsbehov, når de designer print. 

På spørgsmålet om, hvorfor de foretager disse ændringer, svarede næsten tre fjerdedele af virksomhederne, at de ønsker at nå ud til så mange mennesker som muligt med deres trykte materialer som plakater, flyers og brochurer.

 

De fem bedste grunde til, at virksomheder overvejer tilgængelighed

 1. De ønsker, at deres materialer skal være så tilgængelige som muligt - 72%
 2. De har venner/familie, der er berørt af disse problemer - 28%
 3. De mener, at deres målgruppe er berørt af disse spørgsmål - 28%
 4. De vil gerne ses som en fremsynet virksomhed - 27%
 5. De er personligt berørt af et af disse emner - 13%

Det sker på et tidspunkt, hvor tilgængelighedsdesign er et aktuelt emne. Folk får i stigende grad adgang til tjenester online, og organisationer som Regeringens digitale tjeneste (GDS) har bragt offentlige tjenester online med fokus på at skabe indhold, der opfylder brugernes behov.

 

Hvilke spørgsmål overvejer virksomhederne?

Blandt de virksomheder, der overvejer tilgængelighedsspørgsmål, er det grundlæggende læse- og skrivefærdigheder, der tages mest hensyn til (60%). Farveblindhed (50%) og dysleksi (42%) er de næst- og tredjehyppigst forekommende problemer.

Tilgængelighed til en overkommelig pris: Aflivning af myten

Et lille antal respondenter i undersøgelsen udtrykte bekymring over de omkostninger og den tid, der er forbundet med at skabe tilgængeligt design. Men blandt virksomheder, der allerede design for tilgængelighed60% sagde, at det ikke koster dem ekstra penge at designe på denne måde. Vi opdagede, at det koster mindre end £100 at skabe tilgængelige print i 70% af projekterne.

 

Skabelse af tilgængeligt design

Vores designskabeloner beskriver, hvordan man laver tilgængelige visitkort, flyers og plakater. Vi har skabt skabelonerne ved hjælp af regeringens retningslinjer for brugervenlighed og oplysninger fra British Dyslexia Association (BDA). BDA har tildelt os 'Assured'-status - hvilket anerkender vores designskabeloner som:

 • Effektiv til at støtte personer med ordblindhed
 • Udviklet ved hjælp af veletableret videnskab
 • Vores krav afspejler præcist, hvad brugeren forventer

Derudover er de også opført på British Dyslexia Associations hjemmeside.

Design dine tilgængelige trykte materialer ved hjælp af vores designskabeloner. Få mere at vide her.

2 KOMMENTARER

 1. Rigtig god artikel, tak. Som en lidt mere moden (!) designer finder jeg det naturligt at tage hensyn til aldersrelaterede (f.eks.) funktionsnedsættelser, når jeg arbejder, og jeg har svært ved at forstå tankegangen bag noget af det moderne grafiske design, jeg ser. Jeg tilskriver det primært dovenskab eller mangel på ordentlig træning, og det hjælper heller ikke at tilpasse sig kravene til 'mobile' skærme. Din artikel fremhæver de forskelle, som bare en lille tanke kan gøre, især nu, hvor utrænede online-designstile sniger sig ind i trykt grafik og tekstforfatterstile.

  • Tak for din kommentar, Mick. Dine ord afspejler meget af det, vi mener om tilgængelighed på tryk. Den gode nyhed er, at det kun kræver en hensynsfuld tilgang - og meget lidt tid og investering - at skabe væsentlige forbedringer. Bevidsthed er nøglen!

Der er lukket for kommentarer.