B1 printen: wat het voor u betekent

Wat B1 afdrukken voor u betekent

Solopress is doorgebroken in de wereld van B1 drukwerk! Dankzij onze recente investering van 5 miljoen pond en onze uitbreiding van 10.000 m² kunnen we nu printen op enorme, 1 meter lange B1-vellen. Het resultaat? Hogere snelheid, minder afval, onberispelijke afdrukkwaliteit en een grotere productiecapaciteit.

Maar wat betekent dit allemaal voor jou, de klant? We zijn hier om je te laten weten hoe grotere vellen die van onze nieuwe pers afvliegen al onze klanten ten goede komen, ongeacht het formaat van hun afdruk.

Wat is B1 printen?

Net als A4 is B1 een standaard papierformaat, maar dan veel groter! B1-vellen komen bij onze leverancier aan met een afmeting van 1020x720 mm, dus elk vel is meer dan een meter lang. Je kunt meer te weten komen over internationale standaarden voor papierformaten in onze Ondersteuningsgids voor documentformaten.

Solopress stond eerder bekend om B2-drukwerk. Met 520x720 mm zijn B2-vellen ongeveer half zo lang als B1. We realiseren B2-drukwerk op drie van onze ultramoderne HP Indigo digitale inkjetpersen en op onze drie Heidelberg litho-machines.

Met de aankoop van een Heidelberg Speedmaster XL106 10P pers in oktober vorig jaar, hebben we nu de reuzensprong gemaakt naar B1 printen.Heidelberg Speedmaster B1 pers

Capaciteit mensenmassa

De belangrijkste motivatie achter de verhuizing was de noodzaak om de productiecapaciteit te verhogen om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. 

Naast ons traditionele aanbod hebben we Solopro in 2019 om beter tegemoet te komen aan handelsklanten en wederverkopers van drukwerk. Het succes van dit project leidde tot een toename van grotere bestellingen en langere oplages. Daardoor merkten we in de maanden voor de pandemie dat we de grenzen van onze productiecapaciteit naderden.

Versnelling inschakelen

De onderbreking in de vraag als gevolg van de pandemie gaf ons de kans om onze productielijst te herzien. We hebben een aantal overnames gedaan die de omvang en reikwijdte van onze productiecapaciteiten op het gebied van digitaal drukken en afwerking hebben vergroot, waaronder onze HP PageWide T250 pers en onze Motioncutter 23-systeem.

Een gebied waarvan we het gevoel hadden dat het nog steeds een groot potentieel had, was lithodruk. We hielden ons niet in en vergrootten onze omvang naar B1 met een nieuwe fabrieksruimte van 10.000 m² en een 23 meter lange Heidelberg pers met tien kleuren.

Groter in de lakens, goedkoper op straat

In een tijd waarin de energieprijzen en de papierkosten ongekend hoog zijn, staan we onder ongekende druk om deze kosten te absorberen, zodat we zulke concurrerende prijzen kunnen blijven bieden. 

Tijdens het onderzoeken van onze opties om de operationele en materiaalefficiëntie te verbeteren, werd het duidelijk dat B1-print een aantrekkelijke en werkbare oplossing bood.

Tijdens lithodrukken worden meerdere pagina's samengevoegd op elk vel en samen gedrukt. Het grotere formaat van het B1-papier zorgt voor meer flexibiliteit bij het rangschikken van de pagina's. Dat vermindert afval en de daaruit voortvloeiende materiaalefficiëntie helpt ons lage prijzen te handhaven in een uitdagende markt. Dat vermindert afval en de resulterende materiaalefficiëntie helpt ons om lage prijzen te handhaven in een uitdagende markt.

Volle kracht vooruit

Onze nieuwe B1-pers is supersnel op drie cruciale manieren:

  • Snellere productie: tot 18.000 vellen per uur. 
  • Een groter vel betekent dat er dubbel zoveel materiaal per vel wordt geproduceerd. 
  • Snellere doorlooptijden tussen jobs.

Dit derde element is belangrijk. Traditioneel is dit een gebied waar litho het zou afleggen tegen digitaal drukken. Een digitale inkjetprinter heeft immers alleen een nieuwe set gegevens nodig om van job A naar job B over te schakelen. Een litho-machine daarentegen heeft nieuwe drukplaten nodig voor elke kleureenheid, evenals andere reinigings- en reset-taken die tussen de jobs moeten worden uitgevoerd.

Klaar voor de start

De opmaaktijden voor onze nieuwe B1-opstelling zijn echter indrukwekkend snel, dankzij een reeks functies en apparatuur die het proces versnellen. We hebben drie nieuwe Magnus 800 plaatbelichters van Kodak die tot 62 platen per uur kunnen maken. Bovendien is de pers zelf uitgerust met Autoplate XL 3 die de volledige set platen in minder dan een minuut kan verwisselen!

We hebben ook de mogelijkheid om opdrachten die van de nieuwe pers komen van een coating te voorzien, zodat we ze snel kunnen verwerken zonder de vers aangebrachte inkt te bevlekken. Dat is essentieel als je opdrachten de volgende dag wilt afleveren.

Over de finish

Sinds de nieuwe pers in november in gebruik is genomen, is onze afdrukcapaciteit toegenomen met 44 extra palletladingen per dag.

Al dat materiaal moet nog worden bijgesneden, gevouwen, gestikt en gebundeld volgens de specificaties van het werk. Daarom hebben we geïnvesteerd in apparatuur om aan deze vereisten te voldoen en knelpunten bij de afwerking te voorkomen.

De nieuwe machines die we hebben toegevoegd aan onze plantenlijst omvatten een StitchLiner MkIII, een HT300 trimmer met drie messen, twee Polar 137 guillotines, twee Horizon iCE vouwmachines en twee Pitstop snelle rilmachines.

B1 voordelen

Waarom is B1 printen belangrijk voor onze klanten?

  • Door op hoge snelheid te printen kunnen we snel leveren.
  • Dankzij een grotere productiecapaciteit kunnen we blijven inspelen op de vraag. 
  • Door de toegenomen efficiëntie kunnen we verbazingwekkend lage prijzen blijven aanbieden.

Alles bij elkaar vinden we dat £5m goed besteed!