Zorgt humor in marketing voor meer verkoop?

Mensen lachen om advertentie

Humor in marketing is als Marmite, mensen houden ervan of haten het.

Kom met een grappige marketingcampagne die je publiek kietelt en je kunt de verkoop en bekendheid een boost geven. Als je de plank misslaat, zullen je klanten misschien niet lachen en zullen je verkoopcijfers net zo laag uitvallen als je grap.

We kijken naar de psychologie van reclame en hoe humor de sleutel kan zijn tot het overtuigen van je doelgroep. Bovendien geven we een aantal voorbeelden van topmerken die een homerun hebben geslagen met hun humoristische advertenties.

 

Psychologie gebruiken in reclame

Reclame zit vol subliminale boodschappen. Van de kleuren die worden gebruikt tot de bewoording van de advertentie.

Dat betekent dat elk element van je marketingstrategie een reactie opwekt bij je publiek. Dit staat bekend als reclamepsychologie.

Psychologie is de studie van het verstand en de menselijke natuur. Marketing is het creëren van relaties tussen klanten en je producten of diensten. Het is dus logisch dat die twee hand in hand gaan.

Welke emoties spreken advertenties aan?

Marketeers gebruiken vaak emoties om een band met hun publiek te creëren. Als hun inspanningen succesvol zijn, moedigt dit klanten aan om een merk te kopen en loyaal te blijven.

De zes basisemoties die adverteerders gebruiken zijn:

 • Geluk - Dit is waar humor om de hoek komt kijken. Alles wat je publiek laat glimlachen, ontspannen en zich goed laten voelen, wordt geclassificeerd als geluk.
 • Angst - Angst wordt beschouwd als de sterkste emotie en blijft dus hangen in het hoofd van je publiek. Het kan echter lastig zijn om het goed te doen, omdat mensen angst op verschillende niveaus ervaren.
 • Woede - Als je wilt dat je publiek in actie komt, kan woede een belangrijke rol spelen. Balans is belangrijk, want te veel woede kan ernstige gevolgen hebben.
 • Verdriet - Als je empathie wilt opwekken in je advertentie, kun je misschien verdriet gebruiken. Dit kan vooral effectief zijn bij campagnes voor grote gelegenheden, zoals de kerstadvertenties van John Lewis.
 • Walging - Je publiek twee keer laten nadenken over hun huidige levensstijl, vooral voor gezondheidsmerken, kan een goede manier zijn om een product als 'oplossing' te verkopen.
 • Verrassing - Deze emotie kan positief of negatief worden gebruikt en wordt daarom vaak gecombineerd met angst of blijdschap. Dit laatste creëert een geweldige mogelijkheid voor humor.

Welke rol spelen kleuren in reclame?

De kleurenleer is een van de grootste factoren in reclame en heeft een grote invloed op de denkwijze van je kijker. Elke kleur creëert een emotionele reactie.

Rood is bijvoorbeeld een warme kleur die passie, woede en kracht kan oproepen, afhankelijk van hoe hij wordt gebruikt. Blauw wordt daarentegen als koel beschouwd en creëert een gevoel van kalmte en vertrouwen.

Adverteerders kiezen zorgvuldig hun kleurenschema voor gedrukte, digitale of videopromoties. Het verkeerde kleurenschema kan namelijk van invloed zijn op hoe een boodschap emotioneel wordt gelezen door de kijker.

Je kunt meer ontdekken over de belang van kleuren in drukwerk en hoe ze te gebruiken in onze gids.

 

Voorbeelden van humor in reclame

De beproefde methode van humor in reclame-ideeën heeft in de loop der jaren een aantal grote successen geboekt voor merken.

Het heeft geholpen om bedrijven relevant te houden op de markt, negatieve klantervaringen om te zetten in positieve en bedrijven de erkenning te geven die ze verdienen.

Hier zijn drie merken die succesvolle humoristische reclamecampagnes hebben gelanceerd.

KFC - FCK

Als je wilt weten hoe je van een PR-ramp een succesvolle campagne maakt, kijk dan niet verder dan KFC.

In 2018 kreeg het merk te maken met een grote terugslag nadat hun kippenvoorraad opraakte, waardoor ze meer dan honderd van hun winkels moesten sluiten.

Maar in plaats van zich in de schaduw te verschuilen en te wachten tot de kritiek wegebt, maakten ze gebruik van humor met een knipoog.

Het bedrijf stuurde een verklaring waarin het zich verontschuldigde in twee nationale kranten, hun KFC-logo veranderen in FCK. Deze eenvoudige rebranding werd vervolgens gepubliceerd op hun sociale mediaplatforms en bereikte bijna 8 miljoen mensen, met meer dan 2 miljoen shares.

Soms is eerlijkheid het beste beleid.

Snickers - Je bent jezelf niet als je honger hebt

Snickers heeft celebrity endorsement naar een heel nieuw niveau getild met hun serie reclamespots en gedrukte advertenties - met komische resultaten.

Met de pakkende slogan 'You're not you when you're hungry' zagen we in de tv-reclames Betty White getackeld worden, Mr Bean free running, Joan Collins die een diva was in de mannenkleedkamer en Elton John die optrad in een rap battle.

Ze gebruikten deze slogan ook in hun gedrukte en sociale advertenties, met onjuiste citaten uit Star Wars en Muhammad Ali.

Deze grappige reclamespots hebben het merk Snickers in de schijnwerpers gehouden, dankzij associaties met grote namen.

Marmite - Houden of haten

Als humor in marketing is zoals Marmite, dan kun je er zeker van zijn dat Marmite weet hoe ze het moet verkopen.

Hun slogan 'love it or hate it' wordt al tientallen jaren gebruikt in hun marketing. Maar het bedrijf slaagt er nog steeds in om nieuwe manieren te vinden om humor en plezier in hun advertenties te brengen.

Van mind control, waarbij zelfs de sterkste Marmite-haters liefhebbers worden, tot 'Marmite neglect', voor een satirische reddingsmissie om vergeten Marmite-potten te redden - ze hebben geprofiteerd van de publieke perceptie van hun merk.

Ze lanceerden zelfs een reclamecampagne om te zien of het houden van of haten van Marmite verband houdt met je genen - een onbetaalbaar stukje grappige reclame.

Dollar Shave Club - Onze mesjes zijn f**king geweldig

Grappige reclamecampagnes kunnen echt door het lawaai heen breken en dit is iets waar het in Californië gevestigde scheerapparatenbedrijf Dollar Shave Club wel raad mee weet.

Toen ze in 2011 de markt voor persoonlijke verzorging betraden en moesten concurreren met gevestigde merken zoals Gillette, wisten ze dat ze iets anders moesten doen om de aandacht van mensen te trekken.

Het resultaat was een briljante video met CEO Michael Dublin in de hoofdrol die 12.000 bestellingen genereerde in twee dagen na de release in 2012 en die sindsdien wereldwijd meer dan 26 miljoen keer is bekeken.

 

Hoe kun je humor gaan gebruiken in je reclame?

Of je nu een brochure afdrukken voor de bestellingen van uw klanten, of een roller banner voor een evenement, kan het gebruik van humor in je marketing helpen om je advertentie beter te onthouden en iets te zijn waar mensen van houden.

Hier zijn een paar do's en don'ts om je klanten aan het lachen te krijgen:

Doen:

 • Blijf trouw aan je merk. Humor omwille van de humor creëert geen band tussen het merk en het publiek. Als je komedie gebruikt, zorg er dan voor dat het aansluit bij de stem van je bedrijf.
 • Gebruik humor op al je kanalen. Als je een grappige slogan of afbeelding hebt, gebruik die dan in al je marketingkanalen om het aantal mensen dat hem te zien krijgt te maximaliseren. Denk hierbij aan sociale kanalen, drukwerk en tv-advertenties.
 • Plan vooruit om belangrijke gebeurtenissen mee te pakken of te vermijden. Afhankelijk van je soort bedrijf kun je in je creatieve reclamecampagnes gebruikmaken van seizoensgebonden gebeurtenissen of trends.

Niet doen:

 • Probeer iedereen aan te spreken. Iedereen heeft zijn eigen gevoel voor humor. Je advertentie zal niet het hele land aan het lachen maken, maar als je je doelgroep aan het lachen krijgt, kan dat de naamsbekendheid vergroten.
 • Maak te veel gebruik van het komische aspect. Als je moet aangeven wat er grappig is in je advertentie, is de kans groot dat het dat niet is. Slimme en subliminale advertenties zullen je publiek eerder aan het glimlachen krijgen.
 • Gebruik ongevoelige of onprofessionele humor. Hoewel humor effectief kan zijn, kan het bij verkeerd gebruik een negatief beeld van je merk creëren. Vermijd thema's die als ongepast kunnen worden beschouwd.

Heb je een hilarisch marketingidee voor je volgende campagne en wil je het op papier zetten? Onze poster afdrukken bereik is de perfecte plek om te beginnen met het promoten ervan.