S-au întors! Ghidul unui specialist în marketing pentru a sparge codul QR

Ghid pentru codurile QR - imagine de antet

În urmă cu un deceniu, codurile QR trebuiau să fie următorul mare succes în ceea ce privește implicarea clienților. Dar, deoarece unele categorii de public le consideră confuze și frustrante, nu au reușit să se impună așa cum sperau unii comercianți.

Datorită evenimentelor recente, codurile QR au început să joace un rol mult mai important în viața noastră. Această familiaritate pe scară largă cu formatul reprezintă acum o oportunitate pentru comercianți de a reveni asupra acestor modele ingenioase alb-negru.

În acest ghid al codurilor QR, ne adâncim în originile acestor minuni monocrome, facem o călătorie prin suișurile și coborâșurile poveștii lor și discutăm opțiunile și oportunitățile pe care le prezintă. Și, bineînțeles, vom analiza ceea ce trebuie să știți pentru a vă asigura că apar corect în print, astfel încât să puteți crea un cod QR care să nu aibă probleme cu imaginea!

De ce au fost dezvoltate codurile QR?

Codul QR și-a început viața într-o lume a fabricilor de automobile și a roboților care construiesc mașini. Descendent al codului de bare UPC (Universal Product Code sau Unique Product Code, în funcție de cine îl întrebi), QR înseamnă Quick Response (răspuns rapid), recunoscând capacitatea sa de a produce rezultate mai rapide decât predecesorul său cu dungi.

Acestea au fost dezvoltate de o companie numită Denso Wave, pe atunci o filială a Denso Corporation, care, la rândul său, făcea parte din grupul Toyota.

Denso rămâne unul dintre cei mai importanți producători mondiali de piese auto și roboți industriali. Ideea inițială din spatele codului QR a fost aceea de a ajuta la localizarea, identificarea și urmărirea pieselor pe parcursul proceselor de producție și asamblare.

Cine a inventat codul QR?

Masahiro Hara a fost cel care a inventat codul QR pentru Denso Wave în 1994. În timp ce umilul cod de bare servise anterior ca modalitate de monitorizare a pieselor în fabrici, în anii '90 procesele industriale moderne se accelerau, necesitând un sistem care să poată fi citit mai rapid și mai ușor. Prin includerea unor elemente care ajutau scanerul să le localizeze și să le orienteze, codurile QR (sau Quick Response) au fost citite aproape instantaneu.

Codurile QR conțin mai multe informații decât codurile de bare?

Codul QR nu este mai rapid decât codul de bare, ci și în ceea ce privește viteza. Și în ceea ce privește datele, QR câștigă detașat. Codurile de bare UPC codifică informațiile pe o singură dimensiune, în timp ce codurile QR utilizează două dimensiuni.

Acest lucru se datorează faptului că un scaner de coduri de bare se uită la o singură linie pe toată lungimea codului de bare, recunoscând raportul dintre grosimea zonelor reflectorizante (albe) și cea a zonelor nereflectorizante (negre). Un scaner QR analizează întreaga imagine, detectând zonele reflectorizante și nereflectorizante în plan orizontal și vertical.

În timp ce un cod de bare conține de obicei în jur de 20 sau 30 de informații alfanumerice, un cod QR poate conține 3 KB.

Cum funcționează codurile QR?

Amplasare, orientare și identificare.

Ați observat că cele trei colțuri ale codului QR prezintă întotdeauna un pătrat negru în interiorul unui pătrat? Această informație indică prezența și orientarea unui cod și este o componentă cheie a modului în care funcționează un cod QR.

Un raport rar

Veți observa că pătratul cu contur negru și linia albă din interiorul acestuia au aceeași grosime. Așadar, raportul dintre grosimea acestor două linii este de 1:1.

Pătratul negru din centru are o lățime de trei ori mai mare decât cea a liniei albe din jurul său. Un raport de 3:1.

Astfel, dacă trasați o linie de-a lungul formei, mai întâi treceți o linie neagră de o anumită lățime, o linie albă de aceeași lățime, o zonă neagră de trei ori mai mare decât lățimea, apoi din nou o linie albă și, în final, din nou linia neagră.

Raportul dintre grosimea acestor 5 zone contrastante este de 1:1:3:1:1:1:1.

Potrivit lui Masahiro Hara, după ce a analizat mii de materiale tipărite, acest raport a fost cel mai puțin probabil să apară întâmplător în imaginile și textele tipărite.

Căutând această configurație rară, un scaner poate fi sigur că a identificat un cod QR atunci când întâlnește raportul 1:1:3:1:1:1.

Ochi pentru ochi

Aceste pătrate de localizare sunt cunoscute sub numele de "ochi" și apar în trei colțuri ale codului de bare, lăsând un colț gol, creând o orientare unică în care codul QR trebuie citit.

Să luăm ca exemplu această reclamă la Guinness. Este o idee grozavă să lași băutura neagră să umple zonele contrastante din cod, dar cum rămâne cu interferențele din zonele albe și negre din jurul ei? Scanerul dvs. este capabil să "ignore" toate datele fără sens din jurul codului QR datorită celor trei pătrate de localizare care definesc zona lizibilă.

Unele sisteme proprietare utilizate de companiile de livrare sau de securitate nu folosesc ochi, dar dacă vă procurați un cod de la un generator de coduri QR, acesta va avea totuși ochi.

Dincolo de fabrica

La fel ca și codul de bare UPC dinaintea sa, codul QR a trecut din fabrică în domeniul public.

Ca truc de marketing, codurile QR au avut un moment de glorie în jurul anului 2010. Fiind în vogă și de ultimă generație, acestea nu erau doar o modalitate de a folosi o nouă tehnologie în avantajul dumneavoastră, ci și o modalitate de a demonstra că marca dumneavoastră este în tendințe.

Au apărut pe afișe, în vitrine și reviste, promovând orice, de la Lego la Muzică pop. În cele mai multe cazuri, codul QR era puțin mai mult decât o adresă URL codificată care ducea dispozitivul la o anumită pagină web.

Un început fals pentru codurile QR

Totuși, acest lucru s-a dovedit a fi un început fals. În timp ce aplicațiile industriale pentru codurile QR au rămas stabile, ca tendință de marketing, acestea au dispărut rapid. Publicul a părut să strâmbe din nas

A existat chiar și o oarecare reacție negativă. Poate că a fost vorba de o lipsă de înțelegere din partea publicului, de lipsa de experiență din partea comercianților sau pur și simplu de faptul că tehnologia nu era încă la înălțimea așteptărilor, dar codurile QR nu s-au bucurat niciodată de succesul pe care mulți l-au sperat.

Poate că a fost șocul noului, care a făcut ca consumatorii să se simtă confuzi și jigniți de aceste modele pătrate necunoscute. Poate că clienții au fost dezamăgiți după ce s-au chinuit să afle cum să folosească un cod QR, doar pentru a fi conduși pe un site web care nu le dădea satisfacție? Sau poate câteva campanii de coduri QR prost prezentate și prost explicate au fost suficiente pentru a-i descuraja pe oameni.

În orice caz, a devenit la modă să denigrezi codurile QR. Bloguri întregi, galerii și conturi de social media, inclusiv acest cont Tumblr, au fost consacrate la ridiculizarea utilizărilor absurde sau lipsite de imaginație ale codurilor QR. În momentul în care a apărut pandemia de Coronavirus, se părea că acestea au luat calea pagerului și a minidiscului.

Covid și revenirea codului QR

Sosirea coronavirusului a adus multe provocări, printre care și sarcina de a urmări evoluția bolii. Atunci când guvernele și serviciile de sănătate au început să pună la punct infrastructura pentru a controla și monitoriza răspândirea virusului, codurile QR s-au dovedit incredibil de utile.

Între timp, smartphone-urile, aplicațiile și accesul la datele mobile s-au îmbunătățit dramatic în ceea ce privește viteza, performanța și disponibilitatea. Acești factori, împreună cu un motiv bine justificat pentru a fi acolo, au însemnat că codurile QR se aflau acum într-o poziție mult mai bună pentru a câștiga teren în rândul publicului.

Aplicația NHS Test & Trace din Regatul Unit s-a bazat în mare măsură pe codurile QR, la fel ca multe alte sisteme similare din întreaga lume. Oricine a încercat să călătorească în străinătate de la izbucnirea epidemiei va ști cât de mult sunt folosite codurile QR pentru a furniza dovezi ale testelor și vaccinărilor, pe lângă importanta carte de îmbarcare.

Aspectul "fără atingere", capacitatea de a stoca suficiente date de identitate și de localizare, precum și faptul că majoritatea adulților aveau deja asupra lor un dispozitiv mobil capabil să le scaneze, au făcut din codurile QR un instrument adecvat și eficient în lupta împotriva răspândirii covidului.

Poate cineva să creeze un cod QR?

Deși compania Denso Wave păstrează brevetul pentru codul QR, a ales să nu-și exercite niciodată drepturile asupra utilizării tehnologiei. Întotdeauna a fost intenția companiei ca QR să devină un sistem adoptat la nivel universal. Rezultatul fericit al acestei abordări este că oricine poate crea și utiliza un cod QR în mod gratuit.

Cum să vă creați un cod QR unic

Crearea unui cod QR este un proces rapid și ușor - se face într-un minut. Există o mulțime de site-uri web care vă permit să le creați. Multe sunt gratuite. Altele percep o taxă pentru serviciile suplimentare pe care le oferă, cum ar fi capacitatea de a urmări succesul sau eșecul campaniei de coduri QR, dacă nu ești tu însuți un expert în Google Analytics.

Cu sediul în Marea Britanie www.freeqrcodetracker.com este un bun punct de plecare. O căutare pe Google pentru "generator de coduri QR" sau "creator de coduri QR" pentru a găsi o mulțime de opțiuni gratuite pe care le puteți explora.

Ce informații pot conține codurile QR?

URL-uri

Cel mai frecvent mod de a utiliza un cod QR în materialele de marketing tipărite este de a direcționa publicul către o pagină web, prin intermediul unui URL codificat. Pagina de destinație pe care o alegeți depinde de dumneavoastră. Totuși, a duce oamenii direct pe pagina dvs. de pornire poate părea puțin neinspirat. Încercați să creați o pagină de întâmpinare nouă și unică, poate una specifică locației în care a fost scanat codul.

O pagină cu o tragere la sorți sau un concurs va stimula implicarea clienților. Cel puțin, codul QR ar trebui să direcționeze publicul către un produs sau o pagină relevantă din cadrul site-ului dvs. De asemenea, nu uitați să folosiți un prescurtător de URL, cum ar fi http://bitly.com sau http://tinyurl.com pentru a păstra informațiile din codul QR cât mai simple.

vCards

Codurile QR pot oferi o modalitate rapidă și convenabilă de a transmite detaliile de contact. Un fișier vCard sau .vcf este un format pentru stocarea informațiilor electronice ale cărților de vizită. Puteți codifica un fișier .vcf în codul dvs. QR. Atunci când noul dvs. contact scanează codul, va putea să vă salveze detaliile în telefonul său cu un singur clic. Prefect pentru târguri și evenimente din industrie, puteți să vă imprimați vCard-ul pe Postere, Standuri de expoziție sau chiar a ta Cărți de vizită ei înșiși pentru o modalitate rapidă și ușoară de a vă extinde rețeaua.

Social Media

Atât de multe mesaje de marketing se încheie cu un apel la "urmărește-ne pe Facebook / Twitter / Instagram!". De ce să nu faceți acest pas mai ușor prin tipărirea de coduri QR care să facă legătura directă cu rețelele dvs. sociale? Este imediat, convenabil și se evită greșelile care pot apărea atunci când vă bazați pe căutări manuale. În 2011, Diesel folosea un cod QR pentru a colecta "like-uri" pe Facebook cu Campania "Spune-le prietenilor tăi".

Unii furnizori vor crea un singur cod QR care îi va duce pe vizitatori la o pagină unde puteți găzdui linkuri către toate conturile dvs. separate de social media. Acest lucru permite publicului dvs. să aleagă cum să vă urmărească prin intermediul canalului preferat. Cu cât le puteți face mai ușor acest lucru, cu atât mai mult veți reuși să vă creșteți numărul de urmăritori.

Descărcări de aplicații

Fie că aplicația dvs. este produsul dvs. sau pur și simplu un instrument care ajută oamenii să interacționeze cu afacerea dvs., un cod QR este o modalitate directă pentru publicul dvs. de a o descărca pe dispozitivul lor, chiar aici și acum.

Un cod QR dinamic al magazinului de aplicații poate chiar să detecteze dacă dispozitivul care îl scanează rulează Android sau iOS, pentru a se asigura că instalează versiunea corectă a aplicației dumneavoastră. În funcție de furnizorul de coduri QR, veți putea, de asemenea, să colectați o mulțime de date utile. Acestea vă pot spune când, unde și de către cine este descărcată aplicația dvs., permițându-vă să vă rafinați și să vă direcționați marketingul mai eficient.

Coduri QR statice vs. dinamice

Codurile QR sunt de două tipuri diferite: statice și dinamice. După cum sugerează și numele, codurile QR statice rămân mereu la fel, în timp ce codurile dinamice, sau cel puțin paginile de destinație către care acestea indică, se pot schimba în timp real. Este o idee foarte bună să învățați despre modul în care acestea funcționează și despre avantajele și dezavantajele ambelor abordări, dacă doriți să decideți care este cea mai bună cale pentru campania dvs.

Coduri QR statice

Codurile statice nu se schimbă. Ele vor direcționa întotdeauna scanerul către URL-ul exact care este codificat în model. În plus, deseori sunt gratuite și nu expiră niciodată. Deși sună satisfăcător de simplu, această abordare are și dezavantaje.

De exemplu, dacă linkul către acea pagină este rupt, dacă site-ul dvs. este offline sau dacă schimbați structura URL a site-ului, persoana care scanează codul nu va ajunge la pagina dorită.

 Orice modificare a adresei paginii de destinație și nu veți avea de ales decât să renunțați la codul QR static existent și să creați un nou cod pentru noul URL. Greu de făcut atunci când codul QR este tipărit și se află în domeniul public.

Dacă ați configurat o redirecționare, potențialul client poate fi direcționat în continuare către pagina dorită. Cu toate acestea, dacă folosiți etichete UTM, datele de urmărire pot fi pierdute prin redirecționare. 

Coduri QR dinamice

În schimb, URL-ul de destinație legat de un cod QR dinamic poate fi editat în orice moment. Aceasta înseamnă că puteți direcționa clienții către diferite pagini de destinație de-a lungul timpului, în funcție de necesități.

Dacă aveți un link rupt sau un URL modificat, puteți schimba adresa linkului cu furnizorul de coduri QR și continuați ca înainte.

Pe lângă depășirea dificultăților tehnice, puteți utiliza această funcționalitate în scopuri comerciale, trimițând clienții către diferite pagini de destinație în funcție de obiectivele curente ale afacerii dumneavoastră. 

De asemenea, în timp, puteți reutiliza codurile QR dinamice și materialele imprimate cu acestea pentru diferite campanii, mesaje sau concursuri.

Codurile QR dinamice reușesc acest lucru prin direcționarea persoanei care scanează codul către o adresă URL, care apoi o direcționează către orice pagină de destinație pe care o specificați. 

Utilizarea unui URL scurt are avantajul suplimentar de a face ca modelele dinamice de coduri QR să fie mai mici, mai simple și mai rapid de citit de către dispozitive.

Etichetele dumneavoastră UTM va supraviețuiesc procesului de redirecționare și pot fi modificate în orice moment împreună cu URL-ul paginii de destinație.

În plus, este posibil ca furnizorul de coduri QR să vă ofere propriul pachet de urmărire pe care îl puteți utiliza pentru a monitoriza ce scanări a primit codul dvs. și din ce surse.

Deci dinamic este cel mai bine?

Având în vedere toate acestea, codurile QR dinamice par a fi cea mai bună opțiune. Și unde este șmecheria? Ei bine, ca de obicei, primești ceea ce plătești...

În timp ce codurile QR statice pot fi adesea obținute gratuit, întreținerea unui cod QR dinamic cu ajutorul unui serviciu de generare de coduri QR se plătește, de obicei, prin intermediul unui abonament. 

Codul în sine va avea o dată de expirare, astfel încât, chiar dacă codul este generat gratuit în primă instanță, va trebui să începeți să plătiți un abonament dacă doriți să îl păstrați pe termen lung.

De fapt, merită să verificați de două ori, atunci când generați un cod QR "gratuit", dacă nu vă înscrieți pentru un cod QR dinamic care va ajunge să vă coste o taxă de întreținere dacă doriți să îl mențineți după o anumită dată. 

Ce trebuie să știți atunci când imprimați coduri QR?

Ce dimensiune ar trebui să imprimați codurile QR?

Există câteva aspecte pentru a determina dimensiunea codului QR. În primul rând, codul trebuie să poată fi citit de un scaner, dar trebuie să fie și accesibil.

Companiile implicate în producție, livrare sau securitate au adesea propriile sisteme de proprietate și echipamente de scanare dedicate. Pentru aceste întreprinderi, este posibil să se creeze coduri foarte mici, coduri care nu sunt pătrate și chiar să se renunțe la cele trei pătrate de localizare, sau "ochi".

Pentru noi ceilalți, care creăm coduri destinate publicului care urmează să fie citite de o aplicație pentru smartphone, majoritatea site-urilor generatoare de coduri QR vă recomandă să imprimați la o dimensiune minimă de 2 x 2 cm.

Distanța face vreo diferență?

Acesta este un sfat foarte bun atunci când creezi ceva de genul Pliant sau Placemat imprimat în cazul în care este probabil ca publicul dumneavoastră să aibă codul tipărit imediat în fața sa și smartphone-ul în mână.

Cu toate acestea, unele coduri QR vor fi destinate publicității exterioare, cum ar fi Postere, Panouri de semnalizare autobuze sau chiar panouri de pe partea îndepărtată a căii ferate. în cazul în care imprimați un cod care urmează să fie utilizat la distanță, se aplică reguli diferite. Această formulă vă ajută să determinați cât de mare trebuie să fie codul QR tipărit pentru a fi citit de un telefon inteligent:De exemplu, dacă distanța prevăzută între camera telefonului și QR este de 20 cm, atunci împărțim această distanță la 10 pentru a obține dimensiunea codului QR - în acest caz, 2 cm.

În ceea ce privește rezoluția, este o idee bună să vă asigurați că codul QR este clar și bine definit, astfel încât să poată fi citit cu acuratețe. Pentru un ghid general de obținere a unei rezoluții bune a imprimării, puteți consulta pagina noastră Ghid de rezoluție.

Dacă aveți de gând să utilizați codul QR pentru o campanie care necesită tipărirea pe o varietate de elemente de dimensiuni diferite, încercați, pe cât posibil, să vă procurați imaginea codului QR în format vectorial. Frumusețea unui cod QR într-un format grafic vectorial este că veți putea întotdeauna să îl măriți sau să îl micșorați la orice dimensiune într-un program precum Adobe Illustrator fără a pierde din rezoluție.

Culoare și contrast

Cu cât este mai mare contrastul dintre zona imprimată în cod și fundalul gol, cu atât este mai ușor pentru un dispozitiv să citească codul. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că sunteți restricționat la schema tradițională negru pe alb.

Ceea ce trebuie să urmăriți este un raport de contrast de 4:1 sau mai mare. Iată o idee despre cum ar putea arăta acest lucru:

Nici nu trebuie să vă limitați la nuanțe de gri, multe coduri QR folosesc două nuanțe ale aceleiași culori sau două culori diferite. Asigurați-vă doar că diferitele culori mențin un contrast între ele din punct de vedere al luminozității.

Cu toate acestea, este important să rețineți că, dacă codul QR va fi citit de un dispozitiv de scanare dedicat, NU UTILIZAȚI ROȘU SAU ROȘU. Scanerele cu infraroșu nu fac distincție între roșu și alb, astfel încât un cod QR roșu sau roz va fi practic invizibil pentru dispozitiv.

Pot să pun un logo pe codul meu QR?

O caracteristică fascinantă a codului QR este că puteți aplica un logo pe o suprafață de până la 30% din zona imprimată a codului QR și acesta va funcționa în continuare! Oricât de improbabil ar părea acest lucru, există o marjă de eroare semnificativă în codurile QR, numită "corecție a erorilor". Acest lucru înseamnă că poate fi scanat și citit chiar dacă aproape o treime din suprafața sa este ascunsă.

Integrată inițial în tehnologie ca o plasă de siguranță în cazul în care codul imprimat se murdărea sau se deteriora într-un mediu industrial, corecția erorilor este o veste bună pentru comercianții care doresc să adauge o notă de personalizare a codului lor.

Ar trebui să aveți grijă să nu acoperiți prea mult din cod și nu uitați că, prin eliminarea sistemului de siguranță care este corecția erorilor, codul dvs. va trebui să fie tipărit cu precizie, curat și nedeteriorat pentru a funcționa corect.

Cheia succesului este să testați, să testați și să testați din nou pentru a vă asigura că codul QR funcționează corect.

Cum pot să mă asigur că codul meu QR va prinde?

Un avantaj al istoriei (aproape la propriu) zbuciumate a codurilor QR este că puteți învăța multe din trecut. Dacă sunteți precaut în ceea ce privește abordările pe care trebuie să le evitați, merită să vă uitați la aspectele codurilor QR care au dus la declinul lor în anii '20.

Una dintre principalele probleme a fost lipsa aparentă de context pentru aceste mici cutii albe și negre care au început să apară brusc. Chiar și acum, 10 ani mai târziu, este puțin probabil ca un cod QR fără nicio instrucțiune, în afară poate de un scurt "Scan Me", să obțină rezultate. Nu ați face clic pe un buton de pe un site web care spune "apăsați-mă". Ai putea ajunge să te uiți la Rick Astley, sau mai rău...

O abordare minimală ar putea avea un oarecare succes dacă ar fi cuplată cu un conținut grafic ca parte a unei misterioase campanii de marketing de gherilă, dar, în cea mai mare parte, publicul larg este prea priceput și cinic pentru a folosi un cod QR fără un context clar și adecvat.

Același lucru este valabil și pentru accesibilitate. Pentru ca codul dvs. să poată fi scanat, asigurați-vă că nu apare la o înălțime sau la o distanță inaccesibilă. Și, bineînțeles, țineți cont de suprafața pe care va apărea. Asigurați-vă că se află pe o suprafață plană și neîntreruptă și că nu este decupat. Practic, nu faceți asta:

Întrucât codurile QR fac parte din viața de zi cu zi în zilele noastre, nu există niciun motiv pentru care să nu le puteți face să lucreze pentru dumneavoastră. Consumatorii au ajuns să accepte și să folosească cu ușurință codurile QR, așa că depinde de dvs. să vă desfășurați campania în cadrul potrivit, înconjurată de un design excelent și de un mesaj clar.