Ze zijn terug! Een gids voor marketeers om de QR code te kraken

Handleiding voor QR-codes header afbeelding

Een decennium geleden werden QR-codes verondersteld het volgende grote ding te zijn in klantenbinding. Maar omdat sommige doelgroepen ze verwarrend en frustrerend vonden, sloegen ze niet aan zoals sommige marketeers hadden gehoopt.

Dankzij recente gebeurtenissen zijn QR-codes een veel grotere rol gaan spelen in ons leven. Deze wijdverspreide bekendheid met het formaat biedt marketeers nu de kans om deze ingenieuze zwart-witpatronen opnieuw te bekijken.

In deze gids over QR codes duiken we in de oorsprong van deze monochrome wonderen, maken we een reis door de ups en downs van hun verhaal en bespreken we de opties en mogelijkheden die ze bieden. En natuurlijk bekijken we wat je moet weten om ervoor te zorgen dat ze correct worden afgedrukt, zodat je een QR-code kunt maken die geen afbeeldingsprobleem heeft!

Waarom zijn QR codes ontwikkeld?

De QR code is ontstaan in een wereld van autofabrieken en robots die auto's bouwen. QR is een afstammeling van de UPC streepjescode (Universal Product Code of Unique Product Code, afhankelijk van wie je het vraagt) en staat voor Quick Response, omdat het snellere resultaten oplevert dan zijn gestreepte voorganger.

Ze werden ontwikkeld door het bedrijf Denso Wave, destijds een dochteronderneming van de Denso Corporation, die op haar beurt weer deel uitmaakte van de Toyota Group.

Denso is nog steeds een van 's werelds grootste fabrikanten van auto-onderdelen en industriële robots. Het oorspronkelijke idee achter de QR-code was om te helpen bij het lokaliseren, identificeren en volgen van onderdelen tijdens productie- en assemblageprocessen.

Wie heeft de QR-code uitgevonden?

Het was Masahiro Hara die in 1994 de QR-code uitvond voor Denso Wave. De bescheiden barcode diende eerder als een manier om onderdelen in fabrieken te controleren, maar in de jaren 90 werden moderne industriële processen steeds sneller en was er behoefte aan een systeem dat sneller en gemakkelijker kon worden gelezen. Door elementen op te nemen die de scanner hielpen bij het lokaliseren en oriënteren, konden QR-codes (of Quick Response-codes) vrijwel onmiddellijk worden gelezen.

Bevatten QR codes meer informatie dan barcodes?

Het is niet alleen in de categorie snelheid dat de QR code de barcode verslaat. Ook op het gebied van gegevens wint QR hands down. UPC barcodes coderen informatie in één dimensie, terwijl QR codes twee dimensies gebruiken.

Dat komt omdat een barcodescanner naar een enkele lijn over de lengte van de barcode kijkt en de verhoudingen tussen de dikte van reflecterende (witte) gebieden en niet-reflecterende (zwarte) gebieden herkent. Een QR scanner kijkt naar het hele plaatje en detecteert reflecterende en niet-reflecterende gebieden in het horizontale en verticale vlak.

Terwijl een barcode meestal ongeveer 20 of 30 stukjes alfanumerieke informatie bevat, kan een QR code 3 KB bevatten.

Hoe werken QR-codes?

Locatie, oriëntatie en identificatie.

Is het je opgevallen dat drie hoeken van de QR code altijd een zwart vierkant binnen een vierkant bevatten? Deze informatie geeft de aanwezigheid en oriëntatie van een code aan, en het is een belangrijk onderdeel van hoe een QR code werkt.

Een zeldzame verhouding

Je zult zien dat het zwarte omlijnde vierkant en de witte lijn erin even dik zijn. De verhouding tussen de diktes van deze twee lijnen is dus 1:1.

Het zwarte vierkant in het midden is drie keer zo breed als de witte lijn eromheen. Een verhouding van 3:1.

Dus als je een lijn over de vorm tekent, ga je eerst over een zwarte lijn van een bepaalde breedte, een witte lijn van dezelfde breedte, een zwart vlak van drie keer de breedte, en dan terug naar een witte lijn en ten slotte weer de zwarte lijn.

De verhouding tussen de diktes van deze 5 contrasterende gebieden is 1:1:3:1:1.

Volgens Masahiro Hara, die duizenden stukken gedrukt materiaal heeft geanalyseerd, was deze verhouding de minst waarschijnlijke om toevallig voor te komen in gedrukte beelden en tekst.

Door te zoeken naar deze zeldzame configuratie kan een scanner er zeker van zijn dat hij een QR code heeft geïdentificeerd als hij de 1:1:3:1:1 ratio tegenkomt.

Oog om oog

Deze locatievierkantjes staan bekend als 'ogen' en ze verschijnen op drie hoeken van de barcode, waarbij één hoek leeg blijft, wat een unieke oriëntatie creëert waarin de QR code moet worden gelezen.

Neem bijvoorbeeld deze Guinness-advertentie. Het is een goed idee om de zwarte drank de contrasterende gebieden in de code te laten invullen, maar hoe zit het met de interferentie van de zwarte en witte gebieden eromheen? Je scanner kan alle onzin rondom de QR code 'negeren' dankzij de drie locator vierkanten die het leesbare gebied afbakenen.

Sommige propriëtaire systemen die worden gebruikt door bezorgings- of beveiligingsbedrijven gebruiken geen ogen, maar als je een code van een QR code generator betrekt, zullen ze er nog steeds op staan.

Verder dan de fabrieksvloer

Net als de UPC barcode daarvoor, heeft de QR code de reis van de fabrieksvloer naar het publieke domein gemaakt.

Als marketinggimmick hadden QR-codes rond 2010 een beetje een moment. Tijdgeestig en cutting edge, ze waren niet alleen een manier om een nieuwe technologie in je voordeel te gebruiken, maar ook een manier om aan te tonen dat je merk on-trend was.

Ze verschenen op posters, in etalages en tijdschriften en promootten van alles, van Lego naar Popmuziek. In de meeste gevallen was de QR code niet veel meer dan een gecodeerde URL die je apparaat naar een specifieke webpagina bracht.

Een valse start voor QR codes

Dit bleek echter een valse start te zijn. Terwijl industriële toepassingen voor QR-codes stabiel bleven, raakten ze als marketingtrend snel van de kook. Het publiek leek zijn neus op te halen

Er was zelfs iets van een tegenreactie. Het kan een gebrek aan begrip zijn geweest bij het publiek, onervarenheid bij marketeers of gewoon dat de technologie er nog niet helemaal was, maar QR-codes sloegen nooit echt aan bij het publiek op de manier waarop velen hadden gehoopt.

Misschien was het de schok van het nieuwe waardoor consumenten zich verward en beledigd voelden door deze onbekende kleine vierkante patronen. Misschien voelden klanten zich teleurgesteld nadat ze de moeite hadden genomen om uit te zoeken hoe ze een QR code moesten gebruiken om vervolgens naar een teleurstellende website te worden geleid? Of misschien waren een paar slecht gepresenteerde, slecht uitgelegde QR code campagnes genoeg om mensen af te schrikken.

In ieder geval werd het mode om QR codes te kleineren. Hele blogs, galerijen en social media accounts waaronder dit Tumblr-accountwaren gewijd aan het bespotten van absurde of fantasieloze toepassingen van QR codes. Tegen de tijd dat de Coronavirus pandemie zich aandiende, leek het erop dat ze de weg van de pager en de minidisc waren opgegaan.

Covid en de terugkeer van de QR-code

De komst van het coronavirus bracht veel uitdagingen met zich mee, waaronder het volgen van de voortgang van de ziekte. Toen overheden en gezondheidsdiensten begonnen met het opzetten van infrastructuur om de verspreiding van het virus te controleren en te monitoren, bleken QR-codes ongelooflijk nuttig.

In de tussentijd zijn smartphones, apps en toegang tot mobiele data allemaal enorm verbeterd op het gebied van snelheid, prestaties en beschikbaarheid. Deze factoren, gekoppeld aan een goed onderbouwde reden om er te zijn, betekenden dat QR-codes nu in een veel betere positie waren om aan te slaan bij het publiek.

De NHS Test & Trace app in het Verenigd Koninkrijk maakte veel gebruik van QR-codes, net als veel vergelijkbare programma's over de hele wereld. En iedereen die sinds de uitbraak heeft geprobeerd om internationaal te reizen, weet hoe vaak QR-codes worden gebruikt om bewijs te leveren van testen en vaccinaties naast de o zo belangrijke instapkaart.

Het "aanraakvrije" aspect, de mogelijkheid om voldoende identiteits- en locatiegegevens op te slaan en het feit dat de meeste volwassenen al een mobiel apparaat bij zich hadden waarmee ze konden scannen, maakten QR-codes tot een geschikt en effectief middel in de strijd tegen de verspreiding van covide.

Kan iemand een QR code maken?

Hoewel het bedrijf Denso Wave het patent op de QR code behoudt, heeft het ervoor gekozen zijn rechten op het gebruik van de technologie nooit uit te oefenen. Het was altijd de bedoeling van het bedrijf dat QR een universeel geaccepteerd systeem zou worden. Het gelukkige resultaat van deze aanpak is dat iedereen gratis een QR code kan maken en gebruiken.

Hoe maak je je eigen unieke QR code

Het is een snel en eenvoudig proces om een QR code te maken - het is letterlijk in een minuut gedaan. Er zijn veel websites waarmee je ze kunt maken. Veel zijn gratis. Anderen vragen een vergoeding voor de extra diensten die ze aanbieden, zoals de mogelijkheid om het succes of falen van je QR code campagne te volgen als je zelf geen Google Analytics expert bent.

in het Verenigd Koninkrijk www.freeqrcodetracker.com is een goede plek om te beginnen. Een Google-zoekopdracht naar "QR code generator" of "QR code creator" zal genoeg gratis opties voor je vinden om te verkennen.

Welke informatie kunnen QR codes bevatten?

URL's

De meest gebruikelijke manier om een QR code te gebruiken in gedrukt marketingmateriaal is om je publiek naar een webpagina te leiden, via een gecodeerde URL. De landingspagina die je kiest is aan jou. Mensen rechtstreeks naar je homepage leiden kan echter een beetje ongeïnspireerd overkomen. Probeer een nieuwe en unieke welkomstpagina te maken, misschien een die specifiek is voor de locatie waar de code is gescand.

Een pagina met een prijsvraag of wedstrijd zal de betrokkenheid van klanten vergroten. Op zijn minst moet je QR code je publiek naar een relevant product of pagina op je site leiden. Denk er ook aan om een URL-verkorter te gebruiken zoals http://bitly.com of http://tinyurl.com om de informatie in je QR code zo eenvoudig mogelijk te houden.

vCards

QR-codes kunnen een snelle en handige manier zijn om je contactgegevens door te geven. Een vCard of .vcf bestand is een formaat voor het opslaan van elektronische visitekaartjes. Je kunt een .vcf bestand coderen in je QR code. Als je nieuwe contactpersoon de code scant, kan hij/zij je gegevens met één klik opslaan in zijn/haar telefoon. Ideaal voor beurzen en industriële evenementen. Je kunt je vCard afdrukken op Posters, Beursstands of zelfs je Visitekaartjes zich voor een snelle en eenvoudige manier om je netwerk uit te breiden.

Sociale media

Veel marketingberichten beginnen met een oproep om "volg ons op Facebook / Twitter / Instagram!". Waarom maak je die stap niet gemakkelijk door QR-codes af te drukken die rechtstreeks naar je sociale media linken? Het is direct, handig en het voorkomt fouten die kunnen ontstaan wanneer je vertrouwt op handmatig zoeken. Diesel gebruikte al in 2011 een QR-code om 'likes' te verzamelen op Facebook met hun "Campagne "Vertel het je vrienden.

Sommige aanbieders maken een enkele QR-code die bezoekers naar een pagina brengt waar je links naar al je afzonderlijke sociale media-accounts kunt hosten. Zo kan je publiek kiezen hoe ze je willen volgen via het kanaal van hun voorkeur. Hoe makkelijker je het ze kunt maken, hoe meer volgers je kunt krijgen.

App downloads

Of je app nu je product is of gewoon een hulpmiddel dat mensen helpt interactie te hebben met je bedrijf, een QR-code is een directe manier voor je publiek om het hier en nu op hun apparaat te downloaden.

Een dynamische app store QR code kan zelfs detecteren of het apparaat dat hem scant Android of iOS draait, zodat de juiste versie van je app geïnstalleerd wordt. Afhankelijk van de leverancier van je QR code, kan je ook heel wat nuttige gegevens verzamelen. Deze kunnen je vertellen wanneer, waar en door wie je app wordt gedownload, zodat je je marketing kunt verfijnen en efficiënter kunt richten.

Statische vs. Dynamische QR codes

QR codes zijn er in twee verschillende soorten: statisch en dynamisch. Zoals de namen al suggereren, blijven statische QR codes altijd hetzelfde, terwijl dynamische codes, of tenminste de landingspagina's waar ze naar verwijzen, in real time kunnen veranderen. Het is een goed idee om te leren hoe ze werken en wat de voor- en nadelen van beide benaderingen zijn als je wilt beslissen welke route het beste is voor jouw campagne.

Statische QR codes

Statische codes veranderen niet. Ze leiden de scanner altijd naar de exacte URL die in het patroon is gecodeerd. Bovendien zijn ze vaak gratis te verkrijgen en verlopen ze nooit. Hoewel dit erg eenvoudig klinkt, heeft deze aanpak ook nadelen.

Als de link naar die pagina bijvoorbeeld verbroken is, of als uw site offline is, of als u de URL-structuur van uw site wijzigt, zal de persoon die de code scant de bedoelde pagina niet bereiken.

 Als je het adres van de landingspagina wijzigt, heb je geen andere keuze dan de bestaande statische QR code te schrappen en een nieuwe code te maken voor de nieuwe URL. Moeilijk om te doen als je QR code is afgedrukt en publiekelijk beschikbaar is.

Als je een redirect hebt ingesteld, kan je potentiële klant nog steeds naar de bedoelde pagina worden geleid. Als je echter UTM-tags gebruikt, kunnen de trackinggegevens verloren gaan door de omleiding. 

Dynamische QR codes

Daarentegen kan de bestemmings-URL die gelinkt is door een dynamische QR code op elk moment worden aangepast. Dat betekent dat je klanten na verloop van tijd naar verschillende bestemmingspagina's kunt leiden als dat nodig is.

Als je een gebroken link of een gewijzigde URL hebt, kun je gewoon het adres van de link wijzigen bij je QR code provider en doorgaan zoals voorheen.

Naast het overwinnen van technische problemen kun je deze functionaliteit ook gebruiken voor commercieel voordeel, door klanten naar verschillende landingspagina's te sturen op basis van je huidige bedrijfsdoelen. 

Na verloop van tijd kun je dynamische QR codes en materialen die ermee bedrukt zijn hergebruiken voor verschillende campagnes, boodschappen of wedstrijden.

Dynamische QR codes bereiken dit door de persoon die de code scant naar een tijdelijke URL te leiden, die hen dan verder leidt naar een landingspagina die je opgeeft. 

Het gebruik van een verkorte placeholder URL heeft als bijkomend voordeel dat dynamische QR code patronen kleiner, eenvoudiger en sneller leesbaar zijn voor apparaten.

Uw UTM-tags zal overleeft het doorstuurproces en kan op elk moment worden gewijzigd, samen met de URL van de landingspagina.

Bovendien kan je QR code leverancier zijn eigen tracking pakket aanbieden dat je kunt gebruiken om te controleren welke scans je code heeft ontvangen van welke bronnen.

Dus dynamisch is het beste?

Al met al klinken dynamische QR-codes als de betere optie. Wat is het addertje onder het gras? Zoals gewoonlijk krijg je waar je voor betaalt...

Terwijl statische QR codes vaak gratis te verkrijgen zijn, wordt voor het onderhouden van een dynamische QR code met een QR code generator meestal betaald via een abonnement. 

De code zelf heeft een vervaldatum, dus zelfs als de code in eerste instantie gratis wordt gegenereerd, zul je een abonnement moeten gaan betalen als je de code op de lange termijn wilt behouden.

Sterker nog, het is de moeite waard om goed te controleren wanneer je een "gratis" QR code genereert of je je niet aanmeldt voor een dynamische QR code die je uiteindelijk geld gaat kosten om te onderhouden als je hem na een bepaalde datum wilt behouden. 

Wat moet je weten als je QR codes print?

Welk formaat moet je QR codes afdrukken?

Er zijn een paar aspecten bij het bepalen van de grootte van je QR code. Het belangrijkste is dat de code leesbaar moet zijn voor een scanner, maar hij moet ook toegankelijk zijn.

Bedrijven die betrokken zijn bij productie, levering of beveiliging hebben vaak hun eigen systemen en speciale scanapparatuur. Voor deze bedrijven is het mogelijk om zeer kleine codes te maken, niet-vierkante codes en zelfs zonder de drie locator vierkanten, of 'ogen'.

Voor de rest van ons, die codes maken voor gebruik door het publiek die bedoeld zijn om gelezen te worden door een smartphone app, raden de meeste QR generator sites je aan om minimaal 2 x 2 cm te printen.

Maakt afstand een verschil?

Dat is een goed advies als je iets als een Folder of Bedrukte placemat waar je publiek waarschijnlijk de geprinte code direct voor zich heeft en hun smartphone in de hand.

Sommige QR codes zullen echter bestemd zijn voor buitenreclame zoals Posters, Bewegwijzeringsborden Als je een code print die bedoeld is om op afstand te worden gebruikt, gelden andere regels. Deze formule helpt om te bepalen hoe groot je gedrukte QR code moet zijn om gelezen te kunnen worden door een smartphone:Bijvoorbeeld, als de beoogde afstand tussen de telefooncamera en de QR 20cm is, dan delen we die afstand door 10 om de grootte van de QR code te krijgen - in dit geval 2cm.

Als het op resolutie aankomt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je QR code scherp en goed gedefinieerd is, zodat hij nauwkeurig gelezen kan worden. Voor een algemene handleiding voor het bereiken van een goede afdrukresolutie kun je onze Resolutiegids.

Als je je QR code gaat gebruiken voor een campagne waarbij je op verschillende formaten moet printen, probeer dan waar mogelijk je QR code afbeelding in een vector formaat te printen. Het mooie van een QR code in een vectorafbeelding is dat je ze altijd kan vergroten of verkleinen in een programma zoals Adobe Illustrator zonder resolutieverlies.

Kleur en contrast

Hoe hoger het contrast tussen het gedrukte gedeelte in je code en de lege achtergrond, hoe makkelijker het is voor een apparaat om de code te lezen. Dat betekent echter niet dat je beperkt bent tot het traditionele zwart-wit schema.

Je moet streven naar een contrastratio van 4:1 of hoger. Hier is een idee van hoe dat eruit zou kunnen zien:

Je hoeft je ook niet te beperken tot grijstinten, veel QR-codes gebruiken twee tinten van dezelfde kleur of twee verschillende kleuren. Zorg er gewoon voor dat je verschillende kleuren een contrast met elkaar houden in termen van helderheid.

Het is echter belangrijk om op te merken dat als je QR code wordt gelezen door een speciaal scantoestel, GEBRUIK GEEN RODE OF ROZE QR code. Infrarood scanners maken geen onderscheid tussen rood en wit, dus een rode of roze QR code zal in wezen onzichtbaar zijn voor het apparaat.

Kan ik een logo op mijn QR code zetten?

Een fascinerende eigenschap van een QR code is dat je een logo over maximaal 30% van het gedrukte gebied van je QR code kunt plaatsen en het zal nog steeds werken! Hoe onwaarschijnlijk dit ook lijkt, er is een aanzienlijke foutenmarge ingebouwd in QR codes die 'foutcorrectie' heet. Dit betekent dat het nog steeds kan worden gescand en gelezen met bijna een derde van het gebied verduisterd.

Foutcorrectie was oorspronkelijk in de technologie ingebouwd als vangnet voor het geval de geprinte code vuil werd of beschadigd raakte in een industriële omgeving, maar is nu geweldig nieuws voor marketeers die een vleugje maatwerk aan hun code willen toevoegen.

Je moet erop letten dat je niet te veel van de code bedekt, en onthoud dat door het verwijderen van de foutcorrectie, je code nauwkeurig moet worden afgedrukt, schoon en onbeschadigd moet zijn om correct te kunnen werken.

De sleutel tot succes is testen, testen en nog eens testen om er zeker van te zijn dat je QR code goed werkt.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn QR code aanslaat?

Een voordeel van de (bijna letterlijk) veelbewogen geschiedenis van QR codes is dat je veel kunt leren van het verleden. Als je voorzichtig bent over welke benaderingen je moet vermijden, is het de moeite waard om terug te kijken naar de aspecten van QR codes waardoor ze de eerste keer in de jaren twintig uit de gratie vielen.

Een van de grootste struikelblokken was een schijnbaar gebrek aan context bij deze kleine zwart-witte vakjes die plotseling begonnen te verschijnen. Zelfs nu, 10 jaar later, is het onwaarschijnlijk dat een QR code zonder instructies, behalve misschien een vluchtig 'Scan mij', resultaat oplevert. Je zou ook niet op een knop klikken op een website die zegt "druk op mij". Je zou naar Rick Astley kunnen kijken, of erger...

Een minimale aanpak zou enig succes kunnen hebben in combinatie met grafische inhoud als onderdeel van een mysterieuze guerrilla marketing campagne, maar het grootste deel van het mainstream publiek is te snugger en cynisch om een QR code te gebruiken zonder een duidelijke en passende context.

Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid. Als je code scanbaar moet zijn, zorg er dan voor dat deze niet op een ontoegankelijke hoogte of afstand wordt weergegeven. En let natuurlijk op het oppervlak waar de code wordt weergegeven. Zorg ervoor dat het op een mooi vlak, ononderbroken oppervlak staat en niet is afgesneden. Kortom, doe dit niet:

Nu QR-codes deel uitmaken van het dagelijks leven, is er geen reden waarom je ze niet voor je zou kunnen laten werken. Consumenten accepteren en gebruiken QR-codes zonder moeite, dus het is aan jou om je campagne in de juiste setting in te zetten, omgeven door een mooi design en een duidelijke boodschap.