Klantverhalen: GB Olympiërs Vereniging

Eens een Olympiër, altijd een Olympiër'. - het motto van de GB Olympians Association.

De GB Olympians Association is een organisatie van huidige en voormalige Olympiërs. Iedereen die ooit heeft deelgenomen aan een zomer- of winterspelen voor Team GB is automatisch lid. GB Olympians is toegewijd aan het vieren en ondersteunen van haar leden en het verspreiden van de Olympische geest in gemeenschappen.

Solopress had onlangs de eer om samen te werken met GB Olympiërs en we wilden graag meer te weten komen over hun werk en hoe drukwerk een rol is gaan spelen in hun verhaal.

V.l.n.r. Amanda Lightfoot OLY (biatlon), Kate Haywood OLY (zwemmen, Peking 2008 & Londen 2012), Shirley Addison (née Webb) OLY (atletiek, hamer, Athene 2004), Lou Collins OLY (atletiek, sprint, Seoul 1988), Aly Dixon OLY (atletiek, marathon, Rio 2016), Stephanie Proud OLY (zwemmen, Londen 2012).

De oorsprong van de GB Olympians Association

Je land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen is een prestatie die levenslange erkenning verdient. GB Olympians is een partnerorganisatie van Team GB en schrijft automatisch iedereen in die ooit heeft meegedaan aan de spellen onder hun vlag.

Het idee om een vereniging op te richten voor alle Olympiërs over de hele wereld werd voor het eerst geopperd tijdens het honderdjarig congres van het IOC in Parijs in 1994 en twee jaar later werd in Atlanta de World Olympians Association (WOA) opgericht.

De WOA erkent nu 96 afzonderlijke Nationale Olympische Verenigingen (NOA's) over de hele wereld, waaronder de GB Olympians Association (GBOA) hier in het Verenigd Koninkrijk. GBOA werkt nauw samen met de WOA en met de British Olympic Association (BOA), de organisatie die Team GB-atleten naar de Olympische Spelen stuurt.

 

Op de goede weg

De GBOA is een netwerkorganisatie gerund door vrijwillige Olympiërs, voor andere Olympiërs, of ze nu hun sportcarrière voortzetten, stoppen met topsport of helemaal met pensioen zijn. Er zijn momenteel ongeveer 3.000 leden, van deelnemers aan de Spelen van Londen in 1948 tot de meest recente deelnemers aan Tokyo 2020 (gehouden in 2021).

Van cruciaal belang is dat GBOA Olympiërs helpt om de uitgebreide vaardigheden die ze als topatleet ontwikkelen te erkennen en hen vervolgens ondersteunt om die vaardigheden zo breed mogelijk in te zetten binnen en buiten de sport. Sommigen blijven in de sport coaching, terwijl anderen zijn ondersteund om kwalificaties te behalen om sportomgevingen te controleren.

Sommigen zullen hun impact buiten hun gekozen sport hebben, bijvoorbeeld in hun gemeenschap, voor goede doelen of in campagnes. Een goed voorbeeld is 'OLY Aarde+een duurzaam milieuprogramma dat deze zomer is gelanceerd door GB Olympiërs, met steun van GBOA, of de fondsenwerving die Hannah Macleod OLY levert een bijdrage namens GBOA door de marathon van Londen in 2021 te lopen ter ondersteuning van de liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheid MIND.

Voor alle Britse Olympiërs is GBOA er om met elkaar in contact te komen en hen te betrekken, zodat ze elk op hun eigen manier worden aangemoedigd om het ethos van Olympisme te helpen verspreiden.

Sara Parfett OLY, CEO van de WOA Mike Miller, Ed Clancy OLY OBE en Lucy Glover OLY hurken voor de verzamelde Olympiërs in Warrington.

Olympisme

Van het succes van Jesse Owens tijdens de Spelen van Berlijn in 1936 tot het delen van het goud van Barshim en Tamberi bij het hoogspringen in Tokio, er heerst een geest tijdens de Olympische Spelen die de sportwereld overstijgt. De oprichter van de moderne Olympische Spelen in 1896, Pierre de Coubertin, vatte zijn bedoelingen samen toen hij zei:

"Olympisme streeft ernaar een manier van leven te creëren die gebaseerd is op de vreugde die gevonden wordt in inspanning, de educatieve waarde van een goed voorbeeld en respect voor universele fundamentele ethische principes."

In de jaren daarna heeft het idee van Olympisme zich sterk ontwikkeld. Het IOC zet momenteel zeven "Fundamentele principes van het Olympisme" uiteen. Ze zijn inspirerend om te lezen en zijn te vinden op pagina twaalf van het Olympisch Handvestmaar ze zijn ook handig samengevat in de zeven Olympische en Paralympische kernwaarden:

  • Moed
  • Bepaling
  • Gelijkheid
  • Excellence
  • Vriendschap
  • Inspiratie
  • Respect

De GB Olympians Association beschouwt deze waarden, samen met de waarde Integriteit van de World Olympians' Association (WOA), als een handige samenvatting van wat Olympisme betekent.

Deze principes van Olympisme staan centraal in de inspanningen van GB Olympians. Naast het ondersteunen van de carrières en het welzijn van de leden, streeft GB Olympians ook een missie na om hun leden aan te moedigen en in staat te stellen om die boodschap van sociale cohesie en inclusiviteit in hun gemeenschappen uit te dragen. Door middel van evenementen, schoolbezoeken en conferenties is GB Olympians in staat om jonge mensen te inspireren en het Olympisme buiten de topsportwereld te verspreiden.

 

Het stokje doorgeven

Reünie-evenementen zijn altijd een hoogtepunt voor leden en het samenbrengen van Olympiërs is van groot belang voor de GBOA. Naast het werk dat de vereniging rechtstreeks doet om Olympiërs te ondersteunen, gebeurt er veel magie wanneer leden elkaar kunnen steunen. Via evenementen kunnen oudere leden hun ervaringen delen en jongere leden adviseren. Helaas zijn deze evenementen moeilijk te organiseren onder de Covid-beperkingen.

 

Rolbanners maken een 'Tour of Britain'

Het was dan ook met een groot gevoel van opluchting en feest dat de leden samen konden komen bij de acht etappefinishes van de Cycling Tour of Britain. De race begon in Bodmin op de 5th van september via Exeter, Carmarthen, Llandudno, Warrington, Gateshead, Edinburgh - om te eindigen in Aberdeen op de 12e van september.th.

Het was deze kans die Lou Collins OLY van de GB Olympic Association ertoe bracht contact op te nemen met Solopress. Om hun aanwezigheid op acht verschillende locaties te laten voelen, had Lou een displayoplossing nodig die inklapbaar en draagbaar was, maar groot genoeg om hun aanwezigheid te laten voelen.

 

De Premium-optie

We besloten dat Premium Rolbanners van Solopress duurzaam genoeg zijn om acht dagen onderweg te zijn en de visuele impact bieden die nodig is om de aanwezigheid van de GBOA in de Tour te promoten. Ze zijn snel en eenvoudig te installeren en ideaal om aan het eind van de dag op te zetten en weer af te breken, klaar om te worden vervoerd naar de finish van de etappe van de volgende dag.

Over de samenwerking met Solopress zei Lou:

"Solopress was een genot om mee te werken! Het bestellen was heel eenvoudig en we zijn erg blij met de kwaliteit van de spandoeken. Ze hebben het uitstekend doorstaan om in 8 dagen meer dan 1.300 km verplaatst te worden en zijn een echt opvallend middelpunt geweest bij alle etappefinishes van de Cycling Tour of Britain dit jaar."

 

Terug in het zadel

Ethan Hayter OLY ontvangt zijn OLY-certificaat en speldje na het behouden van de leiderstrui na etappe 7 in Edinburgh.

Ondanks het feit dat GB's Ethan Hayter OLY het nipt moest afleggen tegen de Belgische nationale kampioen en zilveren medaillewinnaar in Tokio, Wout Van Aert OLY, was de tour een groot succes voor GB Olympiërs. Tijdens de acht dagen konden in totaal 98 Britse Olympiërs van de Zomer- en Winterspelen herkend en gevierd worden door het publiek dat zich bij de finish van elke etappe had verzameld. Deelnemers van Spelen die teruggingen tot Tokio 1964 en een handvol van Tokio 2020 konden samenkomen, oude vrienden weerzien en nieuwe ontmoeten, verhalen en ervaringen delen die hen allemaal helpen om het goede werk voort te zetten en anderen te inspireren.

Sinds 2017 stimuleert de bond de toevoeging van de letters 'OLY' achter de namen van huidige en voormalige Olympiërs als erkenning voor hun deelname aan de Spelen. De letters achter de naam zijn gebruikt door bekende Britten als Lord Sebastian Coe OLY, Sir Mo Farah OLY en Dame Kelly Holmes OLY. De Tour of Britain-evenementen boden GB-olympiërs de gelegenheid om persoonlijk OLY-bedankspelden aan meer dan 90 leden uit te reiken.

Met de klok mee van linksboven: Lucy Parfett OLY ontvangt haar OLY van Mike Miller, CEO van de WOA; Peter Kendrew OLY uitgereikt door Maria Porter (née Blower) OLY; Harry Leask en Mick Bennet ontvangen OLY's van Mike Miller.

Een achtergrond bieden

De Premium Roller Banners zorgden voor directe herkenning voor GBOA leden en introduceerden de vereniging bij honderden nieuwe sportfans. Gedurende de hele procedure waren de Rolbanners een verzamelpunt, een promotiemiddel en een fotomoment allemaal op één plek. Een van de spandoeken is zelfs een verzamelobject geworden!

"We hebben één Banner misbruikt door er GB Olympiërs op te laten tekenen... - dat vonden ze geweldig en we vinden dat het er geweldig uitziet! Het is een fantastisch aandenken aan het evenement van dit jaar."

Het spandoek in kwestie staat bovenaan dit artikel afgebeeld met Ed Clancy OLY, OBE, deelnemer aan 4 verschillende Olympische Spelen, drievoudig winnaar van de gouden medaille en wereldrecordhouder Team Pursuit - dus we klagen zeker niet over het 'misbruik'!

Lisa Brambini OLY, viervoudig nationaal kampioene wegrace die Team GB vertegenwoordigde in Seoul, ondertekent de Roller Banner

De volgende fasen

Na het succes van hun aanwezigheid bij de Cycling Tour Of Britain is Lou Collins OLY erop gebrand om met GB Olympiërs door te gaan bij andere evenementen, waaronder de jaarlijkse Westminster Mile en de London Marathon en natuurlijk weer de Tour Of Britain in 2022.

Bij elk evenement zullen de GB Olympiërs ondersteund worden door Solopress Banners, die de scène neerzetten en de perfecte achtergrond creëren. We hopen ook samen te werken met GBOA aan verder drukwerk, waaronder een folder van acht pagina's in het komende jaar.

 

Meer Olympische Spelen, meer Olympiërs...

En voor GB Olympians gaat de inschrijving natuurlijk gewoon door. Na net toezicht te hebben gehouden op de nieuwe instroom van Olympische Zomerspelen na de Spelen van Tokio, werkt GB Olympians nu al samen met Team GB om de instroom te verwelkomen die zal voortvloeien uit de Olympische Winterspelen in Peking, die in februari 2022 van start zullen gaan.

We wensen Lou, de GBOA en al onze vroegere en huidige Olympiërs het allerbeste in hun toekomstige inspanningen. Als je het medaillewinnende succes van onze Olympische helden wilt evenaren, hebben we een keuze aan Roller Banners voor alle budgetten. We hebben ook een breed scala aan printproducten die u helpen een wereldprestatie te leveren op evenementen, conferenties en tentoonstellingen.