De er tilbage! En markedsførers guide til at knække QR-koden

Guide til QR-koder headerbillede

For et årti siden skulle QR-koder være den næste store ting inden for kundeengagement. Men da nogle målgrupper fandt dem forvirrende og frustrerende, slog de ikke igennem på den måde, som nogle marketingfolk havde håbet på.

Takket være de seneste begivenheder er QR-koder begyndt at spille en meget større rolle i vores liv. Denne udbredte fortrolighed med formatet giver nu markedsførere mulighed for at genbesøge disse geniale sort-hvide mønstre.

I denne guide til QR-koder dykker vi ned i oprindelsen af disse monokrome vidundere, tager en rejse gennem op- og nedture i deres historie og diskuterer de muligheder, de giver. Og selvfølgelig ser vi på, hvad du skal vide for at sikre, at de vises korrekt på tryk, så du kan skabe en QR-kode, der ikke har et billedproblem!

Hvorfor blev QR-koder udviklet?

QR-koden startede sit liv i en verden af bilfabrikker og bilbyggende robotter. QR er en efterkommer af UPC-stregkoden (Universal Product Code eller Unique Product Code, alt efter hvem man spørger) og står for Quick Response, fordi den kan give hurtigere resultater end sin stribede forgænger.

De blev udviklet af et firma ved navn Denso Wave, som dengang var et datterselskab af Denso Corporation, som igen var en del af Toyota-koncernen.

Denso er fortsat en af verdens førende producenter af bildele og industrirobotter. Den oprindelige idé bag QR-koden var at hjælpe med at lokalisere, identificere og spore dele gennem hele produktions- og monteringsprocessen.

Hvem opfandt QR-koden?

Det var Masahiro Hara, der opfandt QR-koden for Denso Wave i 1994. Den ydmyge stregkode havde tidligere fungeret som en måde at overvåge dele på fabrikker, men i 90'erne blev moderne industrielle processer hurtigere og krævede et system, der kunne læses hurtigere og lettere. Ved at inkludere elementer, der hjalp scanneren med at lokalisere og orientere dem, kunne QR-koder (eller Quick Response-koder) læses stort set øjeblikkeligt.

Indeholder QR-koder mere information end stregkoder?

Det er ikke kun i hastighedskategorien, at QR-koden slår stregkoden. Også når det gælder data, vinder QR helt klart. UPC-stregkoder koder information i én dimension, mens QR-koder bruger to dimensioner.

Det skyldes, at en stregkodescanner ser på en enkelt linje på tværs af stregkodens længde og genkender forholdet mellem tykkelsen af reflekterende (hvide) områder og ikke-reflekterende (sorte) områder. En QR-scanner ser på hele billedet og registrerer reflekterende og ikke-reflekterende områder på tværs af de vandrette og lodrette planer.

Mens en stregkode normalt indeholder omkring 20 eller 30 stykker alfanumerisk information, kan en QR-kode indeholde 3 KB.

Hvordan fungerer QR-koder?

Placering, orientering og identifikation.

Har du lagt mærke til, at tre hjørner af QR-koden altid har en sort firkant inden i en firkant? Denne information angiver tilstedeværelsen og orienteringen af en kode, og det er en nøglekomponent i, hvordan en QR-kode fungerer.

Et sjældent forhold

Du vil bemærke, at den sorte firkant og den hvide linje indeni har samme tykkelse. Så forholdet mellem tykkelsen af disse to linjer er 1:1.

Den sorte firkant i midten er tre gange så bred som den hvide linje omkring den. Et forhold på 3:1.

Så hvis du tegner en linje på tværs af formen, krydser du først en sort linje af en vis bredde, en hvid linje af samme bredde, et sort område, der er tre gange så bredt, og så tilbage til en hvid linje og til sidst den sorte linje igen.

Forholdet mellem tykkelsen af disse 5 kontrastområder er 1:1:3:1:1.

Ifølge Masahiro Hara, der har analyseret tusindvis af trykte materialer, var dette forhold det mindst sandsynlige, der kunne forekomme tilfældigt i trykte billeder og tekst.

Ved at søge efter denne sjældne konfiguration kan en scanner være sikker på, at den har identificeret en QR-kode, når den støder på forholdet 1:1:3:1:1.

Øje for øje

Disse placeringsfirkanter er kendt som "øjne", og de vises i tre hjørner af stregkoden, så det ene hjørne er tomt, hvilket skaber en unik retning, som QR-koden skal læses i.

Tag for eksempel denne Guinness-reklame. Det er en god idé at lade den sorte drik udfylde de kontrasterende områder i koden, men hvad med interferens fra de sorte og hvide områder omkring den? Din scanner er i stand til at "ignorere" alle de nonsensdata, der omgiver QR-koden, takket være de tre lokaliseringsfirkanter, der definerer det læsbare område.

Nogle proprietære systemer, der bruges af leverings- eller sikkerhedsfirmaer, bruger ikke øjne, men hvis du køber en kode fra en QR-kodegenerator, vil den stadig have dem.

Ud over fabriksgulvet

Ligesom UPC-stregkoden før den, har QR-koden taget turen fra fabriksgulvet til det offentlige rum.

Som marketinggimmick havde QR-koder lidt af et øjeblik omkring 2010. De var tidstypiske og banebrydende og var ikke kun en måde at udnytte en ny teknologi til din fordel, de var også en måde at vise, at dit brand var med på moden.

De dukkede op på plakater, i butiksvinduer og magasiner og promoverede alt fra Lego til Popmusik. I de fleste tilfælde indeholdt QR-koden ikke meget mere end en kodet URL, der førte din enhed til en bestemt webside.

En falsk start for QR-koder

Det viste sig dog at være lidt af en falsk start. Mens de industrielle anvendelser af QR-koder forblev stabile, gik det hurtigt galt som markedsføringstrend. Offentligheden syntes at vende næsen opad

Der var endda noget af en modreaktion. Det kan have været manglende forståelse fra offentlighedens side, uerfarenhed fra markedsførernes side eller simpelthen, at teknologien ikke helt var der endnu, men QR-koder blev aldrig rigtig et hit hos offentligheden på den måde, som mange havde håbet på.

Måske var det chokket over det nye, der betød, at forbrugerne følte sig forvirrede og fornærmede over disse ukendte små firkantede mønstre. Måske følte kunderne sig skuffede efter at have gjort sig den ulejlighed at finde ud af, hvordan man bruger en QR-kode, for så at blive ledt videre til et overvældende website? Eller måske var et par dårligt præsenterede og dårligt forklarede QR-kodekampagner nok til at afskrække folk.

Det blev i hvert fald moderne at nedgøre QR-koder. Hele blogs, gallerier og konti på sociale medier, herunder denne Tumblr-kontovar dedikeret til at håne absurde eller fantasiløse anvendelser af QR-koder. Da Coronavirus-pandemien kom, så det ud til, at de måske var gået samme vej som personsøgeren og minidisken.

Covid og QR-kodens tilbagevenden

Ankomsten af coronavirus bragte mange udfordringer med sig, og blandt dem var opgaven med at spore sygdommens udvikling. Da regeringer og sundhedstjenester begyndte at etablere infrastruktur til at kontrollere og overvåge spredningen af virusset, viste QR-koder sig at være utroligt nyttige.

I mellemtiden er smartphones, apps og adgang til mobildata alle blevet dramatisk forbedret med hensyn til hastighed, ydeevne og tilgængelighed. Disse faktorer kombineret med en velbegrundet grund til at være der betød, at QR-koder nu var i en langt bedre position til at vinde indpas hos offentligheden.

NHS Test & Trace-appen i Storbritannien var stærkt afhængig af QR-koder, ligesom mange lignende ordninger over hele verden. Og alle, der har forsøgt at rejse internationalt siden udbruddet, vil vide, hvor meget QR-koder bruges til at fremlægge bevis for test og vaccinationer ud over det vigtige boardingkort.

Det "berøringsfri" aspekt, kapaciteten til at gemme tilstrækkelige identitets- og lokaliseringsdata og det faktum, at de fleste voksne allerede havde en mobil enhed, der kunne scanne dem, gjorde QR-koder til et passende og effektivt værktøj i kampen mod spredning af covid.

Kan nogen oprette en QR-kode?

Selv om Denso Wave har patent på QR-koden, har virksomheden valgt aldrig at udnytte sine rettigheder til at bruge teknologien. Det har altid været virksomhedens hensigt, at QR skulle blive et universelt vedtaget system. Det heldige resultat af denne tilgang er, at alle kan oprette og bruge en QR-kode gratis.

Sådan laver du din egen unikke QR-kode

Det er en hurtig og nem proces at oprette en QR-kode - det er bogstaveligt talt gjort på et minut. Der er masser af hjemmesider, hvor man kan lave dem. Mange er gratis. Andre opkræver et gebyr for de ekstra tjenester, de leverer, som f.eks. muligheden for at spore succes eller fiasko for din QR-kodekampagne, hvis du ikke selv er Google Analytics-ekspert.

Britisk baseret www.freeqrcodetracker.com er et godt sted at starte. En Google-søgning efter "QR code generator" eller "QR code creator" vil finde masser af gratis muligheder, som du kan udforske.

Hvilke oplysninger kan QR-koder indeholde?

URL'er

Den mest almindelige måde at bruge en QR-kode på i trykt markedsføringsmateriale er at henvise dit publikum til en webside via en kodet URL. Den landingsside, du vælger, er op til dig. Det kan dog virke lidt uinspireret at tage folk direkte til din hjemmeside. Prøv at skabe en ny og unik velkomstside, måske en, der er specifik for det sted, hvor koden blev scannet.

En side med en præmielodtrækning eller konkurrence vil skabe kundeengagement. Som minimum bør din QR-kode lede dit publikum til et relevant produkt eller en relevant side på din hjemmeside. Husk også at bruge en URL-forkortelse som http://bitly.com eller http://tinyurl.com for at holde oplysningerne i din QR-kode så enkle som muligt.

vCards

QR-koder kan være en hurtig og praktisk måde at videregive dine kontaktoplysninger på. En vCard- eller .vcf-fil er et format til lagring af elektroniske visitkortoplysninger. Du kan kode en .vcf-fil i din QR-kode. Når din nye kontakt scanner koden, kan de gemme dine oplysninger på deres telefon med et enkelt klik. Det er perfekt til messer og branchearrangementer, og du kan printe dit vCard på Plakater, Udstillingsstande eller endda din Visitkort selv for en hurtig og nem måde at udvide dit netværk på.

Sociale medier

Så mange marketingmeddelelser afsluttes med en opfordring til at "følge os på Facebook / Twitter / Instagram!" Hvorfor ikke gøre det trin nemt ved at printe QR-koder, der linker direkte til dine sociale medier? Det er øjeblikkeligt, praktisk og man undgår de fejl, der kan opstå, når man er afhængig af manuelle søgninger. Diesel brugte en QR-kode tilbage i 2011 til at høste 'likes' på Facebook med deres "Fortæl det til dine venner"-kampagne.

Nogle udbydere opretter en enkelt QR-kode, som fører de besøgende til en side, hvor du kan placere links til alle dine separate sociale mediekonti. Det giver dit publikum mulighed for at vælge, hvordan de vil følge dig via deres foretrukne kanal. Jo lettere du kan gøre det for dem, jo mere vil du kunne få dine følgere til at vokse.

App-downloads

Uanset om din app er dit produkt eller blot et værktøj, der hjælper folk med at interagere med din virksomhed, er en QR-kode en direkte måde for dit publikum at downloade den til deres enhed lige her, lige nu.

En dynamisk app-store QR-kode kan endda registrere, om den enhed, der scanner den, kører Android eller iOS, for at sikre, at den installerer den korrekte version af din app. Afhængigt af din QR-kodeudbyder vil du også kunne høste en masse nyttige data. Det kan fortælle dig, hvornår, hvor og af hvem din app bliver downloadet, så du kan finpudse og målrette din markedsføring mere effektivt.

Statiske vs. dynamiske QR-koder

QR-koder findes i to forskellige typer: statiske og dynamiske. Som navnene antyder, forbliver statiske QR-koder altid de samme, mens dynamiske koder, eller i det mindste de landingssider, de peger på, kan ændre sig i realtid. Det er en god idé at sætte sig ind i, hvordan de fungerer, og hvilke fordele og ulemper der er ved begge tilgange, hvis du vil beslutte, hvilken vej der er bedst for din kampagne.

Statiske QR-koder

Statiske koder ændrer sig ikke. De leder altid scanneren til den nøjagtige URL, der er indkodet i mønsteret. Desuden er de ofte gratis at anskaffe, og de udløber aldrig. Selv om det lyder tilfredsstillende enkelt, har denne tilgang også ulemper.

Hvis f.eks. linket til den pågældende side er ødelagt, eller dit websted er offline, eller du ændrer URL-strukturen på dit websted, vil den person, der scanner koden, ikke nå frem til den ønskede side.

 Hvis du ændrer landingssidens adresse, har du intet andet valg end at skrotte den eksisterende statiske QR-kode og oprette en ny kode til den nye URL. Det er svært at gøre, når din QR-kode er trykt og offentligt tilgængelig.

Hvis du har sat en omdirigering op, kan din potentielle kunde stadig ledes til at lande på den ønskede side. Men hvis du bruger UTM-tags, kan sporingsdataene gå tabt gennem omdirigeringen. 

Dynamiske QR-koder

I modsætning hertil kan den destinations-URL, der linkes til med en dynamisk QR-kode, redigeres når som helst. Det betyder, at du kan henvise kunder til forskellige landingssider over tid, når behovet opstår.

Hvis du har et ødelagt link eller en ændret URL, kan du bare ændre linkadressen hos din QR-kodeudbyder og fortsætte som før.

Ud over at overvinde tekniske vanskeligheder kan du bruge denne funktionalitet til kommercielle fordele ved at sende kunder til forskellige landingssider baseret på dine aktuelle forretningsmål. 

Med tiden kan du også genbruge dynamiske QR-koder og materialer, der er trykt med dem, til forskellige kampagner, budskaber eller konkurrencer.

Dynamiske QR-koder opnår dette ved at lede den person, der scanner koden, til en pladsholder-URL, som derefter leder dem videre til en landingsside, du angiver. 

At bruge en forkortet pladsholder-URL har den ekstra fordel, at det gør dynamiske QR-kodemønstre mindre, enklere og hurtigere at læse for enheder.

Dine UTM-tags vilje overlever omdirigeringsprocessen og kan til enhver tid ændres sammen med landingsside-URL'en.

Derudover kan din udbyder af QR-koder meget vel tilbyde deres egen sporingspakke, som du kan bruge til at overvåge, hvilke scanninger din kode har modtaget fra hvilke kilder.

Så dynamisk er bedst?

Alt i alt lyder dynamiske QR-koder som den bedste løsning. Så hvor er hagen? Tja, som sædvanlig får man, hvad man betaler for...

Mens statiske QR-koder ofte kan skaffes gratis, betales der normalt for at vedligeholde en dynamisk QR-kode med en QR-kodegenereringstjeneste via et abonnement. 

Selve koden har en udløbsdato, så selv om koden genereres gratis i første omgang, skal du begynde at betale et abonnement, hvis du ønsker at bevare den i det lange løb.

Faktisk er det værd at dobbelttjekke, når du genererer en "gratis" QR-kode, at du ikke tilmelder dig en dynamisk QR-kode, der ender med at koste dig et gebyr at vedligeholde, hvis du vil holde den i gang efter en bestemt dato. 

Hvad skal du vide, når du printer QR-koder?

Hvilken størrelse skal du printe QR-koder i?

Der er et par aspekter ved at bestemme størrelsen på din QR-kode. Helt grundlæggende skal koden kunne læses af en scanner, men den skal også være tilgængelig.

Virksomheder, der er involveret i produktion, levering eller sikkerhed, har ofte deres egne proprietære systemer og dedikeret scanningsudstyr. For disse virksomheder er det muligt at skabe meget små koder, ikke-firkantede koder og endda undlade de tre lokaliseringsfirkanter eller "øjne".

For resten af os, der laver koder til brug for offentligheden, som er beregnet til at blive læst af en smartphone-app, vil de fleste QR-generatorsider anbefale, at du printer på mindst 2 x 2 cm.

Gør afstanden en forskel?

Det er et godt råd, når du skaber noget som en Folder eller Trykt dækkeserviet hvor dit publikum sandsynligvis har den trykte kode lige foran sig og deres smartphone i hånden.

Nogle QR-koder vil dog være beregnet til udendørs reklame som f.eks. Plakater, Skiltningstavler busser eller endda skilte på den anden side af et togspor. Hvis du udskriver en kode, der skal bruges på afstand, gælder der andre regler. Denne formel hjælper med at bestemme, hvor stor din printede QR-kode skal være for at kunne læses af en smartphone:Hvis den tilsigtede afstand mellem telefonkameraet og QR-koden f.eks. er 20 cm, dividerer vi den afstand med 10 for at få størrelsen på QR-koden - i dette tilfælde 2 cm.

Når det gælder opløsning, er det en god idé at sørge for, at din QR-kode er skarp og veldefineret, så den kan læses nøjagtigt. Hvis du vil have en generel guide til at opnå en god printopløsning, kan du tjekke vores Guide til opløsning.

Hvis du skal bruge din QR-kode til en kampagne, der kræver udskrivning på en række elementer i forskellige størrelser, så prøv så vidt muligt at købe dit QR-kodebillede i et vektorformat. Det smukke ved en QR-kode i et vektorgrafisk format er, at du altid vil kunne skalere den op eller ned til enhver størrelse i et program som Adobe Illustrator uden at miste opløsning.

Farve og kontrast

Jo højere kontrast der er mellem det trykte område i din kode og den tomme baggrund, jo lettere er det for en enhed at læse koden. Det betyder dog ikke, at du er begrænset til det traditionelle sort på hvidt-skema.

Det, du skal sigte efter, er et kontrastforhold på 4:1 eller derover. Her er en idé om, hvordan det kan se ud:

Du behøver heller ikke at begrænse dig til gråtoner, mange QR-koder bruger to nuancer af den samme farve eller to forskellige farver. Bare sørg for, at dine forskellige farver opretholder en kontrast mellem hinanden med hensyn til lysstyrke.

Det er dog vigtigt at bemærke, at hvis din QR-kode skal læses af en dedikeret scanningsenhed, skal du IKKE bruge RØD ELLER PINK. Infrarøde scannere skelner ikke mellem rød og hvid, så en rød eller pink QR-kode vil stort set være usynlig for enheden.

Kan jeg sætte et logo på min QR-kode?

Et fascinerende træk ved en QR-kode er, at du kan smække et logo på op til 30% af din QR-kodes trykte område, og den vil stadig virke! Hvor usandsynligt det end lyder, er der en betydelig fejlmargin indbygget i QR-koder, kaldet 'fejlkorrektion'. Det betyder, at den stadig kan scannes og læses, selv om næsten en tredjedel af området er skjult.

Fejlkorrektion blev oprindeligt indbygget i teknologien som et sikkerhedsnet i tilfælde af, at den trykte kode blev snavset eller beskadiget i industrielle omgivelser, og det er godt nyt for marketingfolk, der ønsker at tilføje et strejf af tilpasning til deres kode.

Du skal være opmærksom på ikke at dække for meget af koden, og husk, at ved at fjerne den fejlsikring, som fejlkorrektion er, skal din kode være præcist udskrevet, ren og ubeskadiget, hvis den skal fungere korrekt.

Nøglen til succes er at teste, teste og teste igen for at sikre, at din QR-kode fungerer korrekt.

Hvad gør jeg for at sikre, at min QR-kode vinder indpas?

En fordel ved QR-kodernes (næsten bogstaveligt talt) brogede historie er, at man kan lære meget af fortiden. Hvis du er forsigtig med, hvilke tilgange du skal undgå, er det værd at se tilbage på de aspekter af QR-koder, der fik dem til at falde i unåde første gang i 20'erne.

Et af de største problemer var, at der tilsyneladende ikke var nogen sammenhæng i de små sort-hvide bokse, som pludselig begyndte at dukke op. Selv nu, 10 år senere, er det usandsynligt, at en QR-kode uden anden instruktion end måske et kortfattet "Scan mig" vil give resultater. Du ville heller ikke klikke på en knap på en hjemmeside, hvor der står "tryk på mig". Du kunne ende med at se Rick Astley, eller værre...

En minimal tilgang kan have en vis succes, hvis den kombineres med grafisk indhold som en del af en mystisk guerilla-marketingkampagne, men for det meste er mainstream-publikummet for klogt og kynisk til at bruge en QR-kode uden en klar og passende kontekst.

Det samme gælder for tilgængelighed. Hvis din kode skal kunne scannes, skal du sørge for, at den ikke vises i en utilgængelig højde eller afstand. Og vær selvfølgelig opmærksom på den overflade, hvor den vises. Sørg for, at den er på et dejligt fladt, uafbrudt område og ikke er beskåret. Grundlæggende skal du ikke gøre dette:

Da QR-koder er en del af hverdagen i dag, er der ingen grund til, at du ikke kan få dem til at arbejde for dig. Forbrugerne er kommet til at acceptere og bruge QR-koder uden videre, så det er op til dig at implementere din kampagne i de rigtige omgivelser, omgivet af flot design og et klart budskab.