Het gereedschap Pen gebruiken in Illustrator

Het pengereedschap gebruiken in Illustrator

Adobe Illustrator is 's werelds favoriete programma voor het maken van vectorafbeeldingen, logo's en illustraties. Het pen-gereedschap is een van de meest fundamentele en veelzijdige functies van het programma.

Onze instructievideo werpt een blik achter de basisfuncties en onthult de onverwachte manieren waarop je met het gereedschap Pen precieze lijnen en vormen kunt maken. Zelfs doorgewinterde illustratoren kunnen ontdekken dat er nog meer sneltoetsen en hacks te leren zijn...

Recht op het doel af

We beginnen met ankerpunten aan elkaar te koppelen om veelhoekige basisvormen te maken. Elk punt kan worden verplaatst en gemanipuleerd met het pengereedschap, één voor één of in groepen.

Vooruitlopen op de curve

In de video wordt verder uitgelegd hoe je met het pengereedschap gebogen lijnen en vormen kunt maken. Je leert in een mum van tijd je krommingen aan te passen, terwijl we je laten zien hoe je je ankers aanpast, je handgrepen in een hoek zet en je elastiekjes draait.

Als dat allemaal een beetje verbijsterend klinkt, maak je dan geen zorgen! Al deze wendingen worden uitgelegd in onze informatieve video. Er is zelfs een smakelijke traktatie aan het einde...

Videohandleiding: Hoe gebruik je het gereedschap Pen in Illustrator

Als je deze tutorial leuk vond, kun je een hele serie ontdekken door je hier te abonneren op ons YouTube-kanaal:

abonneer knop

Als je illustratie printwaardig blijkt te zijn, Solopress biedt geweldige prijzen en gratis bezorging in Groot-Brittannië.

Video Transcriptie

Het gereedschap Pen gebruiken in Illustrator

Hallo, welkom bij nog een Solopress-tutorial.

Voor deze gaan we kijken hoe we het pengereedschap in Illustrator kunnen gebruiken. Ik ben nu in Illustrator en heb een leeg canvas opgezet. Ik werk nu met een enkele laag en ik heb een zwarte lijn.

Vormen maken met ankers

Dus als ik het pengereedschap selecteer en begin te klikken, kun je zien dat voor elke klik die ik hier maak, ik een van deze nieuwe blauwe ankerpunten maak, en dan voltooit het mijn penlijn tussen elk ankerpunt. En totdat ik weer naar beneden klik om een ankerpunt te maken, heb ik hier deze gids, deze blauwe lijn om me te laten zien waar de lijn naartoe gaat. Je kunt het uitschakelen in de voorkeuren als je wilt, het heet het "elastiekje", maar ik raad aan om het gewoon aan te laten staan, het is echt handig.

Als ik deze vorm wil voltooien, als ik naar het oorspronkelijke ankerpunt ga, zie je dat de cursor een cirkel eronder heeft. Dat geeft aan dat het de vorm wil voltooien. En vanaf dit punt kun je het gevoel veranderen, de lijn weghalen als je wilt. Ik wil het je laten zien.

Je ankers bewerken

Je kunt hier zien dat mijn sjabloonkleur blauw is, dus als ik ook met een blauwe afbeelding werk, wordt de sjabloon helemaal niet goed weergegeven. Dus als ik dubbelklik op mijn dode ruimte in mijn laag hier, kun je de kleur van de hulplijn veranderen. Dus je kunt naar beneden gaan en iets contrasterends kiezen en daar zie je dat de lijn veel, veel duidelijker is om te zien waar je mee werkt.

Juist, dus als ik een van deze ankerpunten wil weghalen, als ik de cursor over het bestaande ankerpunt beweeg, zie je dat de cursor verandert in een min en als je erop klikt, wordt het weggehaald. En als je ankerpunten wilt toevoegen, als je over de lijn gaat, zie je een plussymbool en kun je ankerpunten toevoegen.

Een of meer ankers verplaatsen

Om deze ankerpunten te verplaatsen, raad ik je aan om de sneltoets te gebruiken. Als je, ik ben op een Mac, dus ik ga Command gebruiken. En als ik Command indruk, zie je dat mijn cursor verandert in het Selectiegereedschap. Als je op een pc zit, geloof ik dat je Control moet indrukken. Dus met Command ingedrukt, ga ik gewoon klikken op een van de ankerpunten en als ik de muis ingedrukt houd, kan ik het ankerpunt verplaatsen waar ik het wil hebben, en dan loslaten. En nogmaals, gewoon klikken, ingedrukt houden, verplaatsen en loslaten.

Je kunt een paar ankerpunten selecteren of zoveel ankerpunten als je wilt, of allemaal tegelijk. Nogmaals, met mijn vinger op Command kan ik een selectiekader tekenen om zoveel ankerpunten te selecteren als ik wil. En als ik dan de muis ingedrukt houd, kan ik er zoveel verplaatsen als ik wil, allemaal tegelijk.

Krommen creëren

Oké, dat is de basis van het pengereedschap. Laten we nu eens kijken naar het maken van curves.

Ik heb hier een afbeelding die ik wil overtrekken om een mooie, schonere versie te maken van deze donutafbeelding met een lage resolutie. Ik heb de donut op een eigen laag gezet en op slot gezet, zodat we hem niet kunnen verstoren. En dan heb ik een nieuwe laag gemaakt en die nu pen genoemd.

Dus nogmaals, met de pen geselecteerd, ga ik je hier laten zien hoe curves werken. Als ik op een ankerpunt klik en dan mijn volgende ankerpunt maak, houd ik de muis ingedrukt en sleep ik het naar buiten. Je zult zien dat het elastiek verandert in een kromme en ik heb nu ook twee handvatten die uit mijn ankerpunt komen. Je kunt zien dat mijn elastiek nu laat zien hoe mijn volgende curve eruit gaat zien.

Je moet altijd anticiperen op hoe dit handvat op je ankerpunt de volgende curve die je maakt gaat beïnvloeden. Nogmaals, ik ga slepen en je zult zien dat dit handvat hier invloed heeft op hoe mijn volgende curve eruit gaat zien. Dat is gewoon iets dat met ervaring komt. Je zult leren hoe je die curve kunt voorzien.

Je rondingen beheersen

Als ik blijf klikken en vasthouden en slepen, creëer ik een mooie bochtige vorm zoals deze. Nu kan ik teruggaan en controle krijgen over deze krommingen. Dus nogmaals, als ik Command op mijn Mac ingedrukt houd, of Control als je op PC zit, en gewoon klik, selecteer een van deze ankerpunten, dan zie je dat het me de handvatten toont die gerelateerd zijn aan dat ankerpunt, maar ook alle handvatten die gerelateerd zijn aan deze curve die ik ga beïnvloeden.

Dus nu opnieuw, nog steeds met mijn vinger op de Command-toets, kan ik het handvat hier verplaatsen en je kunt zien hoe dat de curve beïnvloedt. Je zult ook zien dat het beide handvatten tegelijk beweegt, maar ik kan de lengte van dit handvat hier aanpassen en dat betekent dat ik volledige controle heb over dit deel van de curve, maar het behoudt die mooie curve die aan weerszijden van het ankerpunt uitkomt.

Ook hier kan ik die kant vastpakken en hetzelfde doen. Als ik de handvatten onafhankelijk van elkaar wil verplaatsen, verplaats ik mijn vinger naar de Option-toets op een Mac, of als je op een pc zit, gebruik ik de Alt-toets. Je kunt zien dat ik dat handvat kan vastpakken en onafhankelijk kan verplaatsen, met als resultaat een minder vloeiende curve tussen elk ankerpunt.

Als je naar een curve wilt gaan en hem opnieuw wilt instellen, als je niet tevreden bent met de curve die je in eerste instantie hebt, houd dan de optietoets ingedrukt, of Alt op een pc en klik op het eigenlijke ankerpunt, klik één keer en je zult zien dat hij opnieuw wordt ingesteld. En als ik vanaf daar verder sleep, krijg ik mijn stuur terug. Nogmaals, houd mijn vinger op de optietoets, vinger op de muis en ik kan dat weer aanpassen en regelen hoe ik wil.

Een object traceren

Oké, ik ga nu heel snel doornemen hoe je een object als dit kunt traceren als demonstratie met nog een paar tips, maar als je nu weggaat, vergeet dan niet dat je je kunt abonneren op ons kanaal. En als je opmerkingen of vragen hebt, laat het me dan hieronder weten, dan neem ik contact met je op.

Ik ga je dit laten zien, eigenlijk alleen om het pengereedschap in de praktijk te laten zien. Voor een illustratie als deze wil ik het in drie lagen doen. Ik doe dus eerst het deeg, dan het donkere glazuur en dan het roze. Dus als ik deze eerste laag een naam geef.

Oké, ik heb mijn pengereedschap en ik begin te klikken rond deze rand, zodat je deze handvatten vanaf het begin kunt slepen en je een idee krijgt van hoe ver je kunt gaan tussen de ankerpunten om een goede kromming te krijgen voor de vorm die je maakt.

Je lagen organiseren

Omdat ik weet dat deze vorm zich gaat verstoppen achter dit donkere glazuur, ga ik dit pad zo sluiten. En als ik de kleurenkiezer pak, kan ik een kleur kiezen voor het deeg. Ziezo, we hebben de eerste vorm. Nogmaals met het pengereedschap, rond deze curve hier. Doe dit waarschijnlijk in drie ankerpunten en daar gaan we. Onze eerste laag is klaar en dat is ons deeg.

En dan een nieuwe laag voor het donkere glazuur. Oké, ik ga het deeg verbergen, en wat ik ga doen, is dit versnellen en dan stop ik het. Ik wil alleen uitleggen hoe ik dit gat er achteraf uit moet snijden. Oké, ik zie je zo.

Oké, daar gaan we. We hebben een buitenste lijn en een binnenste lijn voor dit glazuur. Als ik, ik ga naar mijn selectiegereedschap en ik ga een gevoel creëren voor dit glazuur. We willen donkerbruin, ziezo. En om deze vorm aan de binnenkant te verwijderen, af te trekken, als ik Shift ingedrukt houd en die vorm ook selecteer, en als ik dan naar Venster, Pathfinder ga, en ik wil deze hier, is het het Minus Front gereedschap. Dus als ik daar gewoon op klik, snij ik die vorm eruit, oké? Dus sluit dat en we kunnen zien dat we ons deeg en onze donkere glazuur hebben.

De illustratie afmaken

Ik ga nu recht naar het einde toe, het roze glazuur laten zien en een ander soort sterretje dat we erop kunnen zetten. Zo zie je maar, ik heb nu alle lagen erin en ik heb mijn originele laag verborgen, zodat je de illustratie kunt zien. Er zijn een of twee punten die we kunnen aanpassen en als je wilt, kun je wat glans en schaduw toevoegen, maar dat laten we voor een andere tutorial.

Hoe dan ook, ik hoop dat het heeft geholpen en we zien je snel weer.